Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-128 (Barcelonès)

Punts de referència:


Ca l'Artillé (Badalona) - Font de Ca l'Artillé - Font del Pi - Ermita de Sant Onofre - Font de Sant Jeroni o del Lleó - Monestir de Sant Jeroni de la Murtra - Font de Can Mas - Font de la Cisterna Antiga - Font d'en Mora - Ca l'Artillé.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
6,6 Km 1h 30' 134 m 264 m 264 m 264 m Fàcil A trams Si 13-12-2013

Mapes:


 

WikilocWikiloc GoogleMapsGoogleMaps Clica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada, on també hi trobaràs més detalls.

 

Descripció:

Aquesta excursió transcorre per l'extrem nord de Badalona, comença a l'entrada de Ca l'Artillé, prop de la carretera que porta de Badalona a Montcada i Reixac. Inicialment creuarem el torrent de la Vallençana i anirem a cercar l'antiga font del Pi , creuarem la urbanització la Vallençana i arribarem a l'ermita de Sant Onofre. Des d'aquí baixarem al monestir de Sant Jeroni de la Murtra, seguirem el GR-92 en sentit nord-est, passarem per la font de Can Mas i farem un tomb pel bosc de la Carrerada, on visitarem la font de la Cisterna Antiga. La tornada la farem passant per la font d'en Mora fins el punt de partida.

La documentació per trobar les fonts de Ca l'Artillé i del Pi ha estat molt amablement subministrada per en Francesc Costa, que disposa d'un bloc dedicat a les fonts de la Serralada Litoral FontsSerraladaLitoral.

En aquesta ocasió hem trobat aigua a la font de Sant Jeroni o del Lleó i a la d'en Mora que gotejava, les demés estaven eixutes. També hi ha una font amb aigua de la xarxa municipal en un parc infantil al capdamunt de la urbanització La Vallençana, prop del camí que porta a l'ermita de Sant Onofre.


Aproximació:

Prendrem com a punt de partida l'entrada al restaurant Ca l'Artillé, a Badalona. Per accedir-hi cal que vinguem per la carretera BV-5011 que uneix Badalona amb Montcada i Reixac. Apoximadament al quilòmetre 5,9 d'aquesta carretera surt un camí encimentat en direcció sud que ens hi porta en menys de 250 metres.Itinerari:

0 0h
0 Km
172 m 41.4823,2.2190Clica per veure'n la ubicació. Entrada a Ca l'Artillé (Badalona)

Estem situats al camí d'accés al restaurant Ca l'Artillé, just damunt del torrent de la Vallençana. Aquí, a mà dreta, protegit per una barana de fusta, sota el torrent, encara hi ha la mina de la desapareguda font de Ca l'Artillé encara que no es pot veure dons queda totalment tapat per les bardisses.

1

172 m 41.4822,2.2193Clica per veure'n la ubicació. Font de Ca l'Artillé
Font desapareguda. Estava situada a uns 75 metres al nord del que ara és el restaurant Ca l'Artillé. Ara només resta la mina que queda sota el torrent de la Vallençana, al costat del camí, protegit per unes baranes de fusta. Es troba molt deixat, no és possible veure la mina degut a la gran quantitat de bardisses que hi ha. Malgrat tot encara se sent el soroll de l'aigua.

Comencem a caminar. Inmediatament després de creuar el torrent de la Vallençana deixem un primer camí descendent a la dreta que porta a un dels aparcaments habilitats pel restaurant i també un segon camí a la dreta que és l'entrada de la finca particular de Can Geperut. Continuem recte pel camí encimentat, passem pel mig d'un altre aparcament del restaurant, aquest ens queda a dalt a mà esquerra. Quan s'acaben les instal.lacions del restaurant també finalitza l'asfalt i comença un caminet que s'endinsa en el bosc, inicialment recte, en sentit sud-est. Als pocs metres el camí fa un gir a la dreta, en pronuncia baixada durant uns 20 metres. Just al final de la baixada deixem un corriol a l'esquerra que porta a la font d'en Mora (després tornarem per aquí), nosaltres continuem pel camí que duiem, més ample i planer, ue marxa en direcció ponent. Uns 150 metres més endavant, en una raconada del camí a l'esquerra, trobem la mina de la desapareguda font del Pi, visible des del mateix camí.

2 5'
0,4 Km
168 m 41.4800,2.2188Clica per veure'n la ubicació. Font del Pi
Es localitzava a uns 300 metres de Ca l'Artillé, a peu del camí que porta a la urbanització la Vallençana i a uns 140 metres en línia recta al nord-oest de la font d'en Mora. Avui dia només queda la mina amb la seva porteta metàl.lica.

Continuem pel mateix camí que portàvem i amb la mateixa direcció. És un camí bonic i agradable de fer, sempre per dins el bosc, molt planer. Al cap d'uns 300 metres saltem una cadena que barra el pas als vehicles i ja som a la urbanització La Vallençana, al carrer de la Perdiu. El tram que ve a continuació travessa la urbanització sempre trepitjant asfaltat, però no vaig saber trobar cap alternativa. Així dons, agafem el carrer de la Perdiu a l'esquerra, en pujada. Uns 180 metres més amunt girem a l'esquerra pel carrer de la Cadernera que ja no abandonem fins el seu final, uns 400 metres més amunt, que anem a parar a un carrer ample que ens talla, el Camí Vell de Montcada; a l'esquerra aniriem al collet de la Vallençana, nosaltres fem a la dreta, en direcció al coll de les Ermites. Caminem en sentit sud pel voral del carrer. Si mirem a l'esquerra (sempre que no hi hagi la boira que tenim avui) podrem gaudir d'unes bones vistes de la vall de Sant Jeroni i de Badalona. Al cap d'uns 250 metres ens desviem a l'esquerra per un camí de terra ample i ascendent. 200 metres més amunt, després d'una marrada del camí, arribem a una esplanada presidida per la petita ermita de Sant Onofre.

3 25'
1,7 Km
263 m 41.4735,2.2170Clica per veure'n la ubicació. Ermita de Sant Onofre
Oratori construït l'any 1498 pels monjos de Sant Jeroni en un lloc aïllat, al serrat de les Ermites.

Ara prenem un corriol descendent que surt al sud de l’ermita i que porta direcció sud-est. El corriol presenta una considerable pendent i és força revirat. Uns 250 metres més avall anem a petar a un encreuament de camins; deixem el corriol descendent que surt davant nostre i prenem el camí més ample a la dreta. De seguida deixem una torre elèctrica a la dreta i a continuació sortim a una pista ampla que fem a l'esquerra, en lleugera baixada, sense abandonar-la, obviant diferents corriols a banda i banda. Al cap d'uns 350 metres i després de vàries ziga-zagues, trobem una cadena que barra el pas als vehicles motoritzats i que cal saltar. Just en aquest punt enllaça amb el nostre camí un corriol que ve per la dreta, assenyalat amb les característiques marques blanques i vermelles corresponents als senders de gran recorregut, en aquest cas és el GR-92 que recorre tot Catalunya de nord a sud, des de Portbou fins Ulldecona, i que ens acompanyarà durant una estona. Saltem la cadena i creuem una esplanada, al final de la qual som en una cruïlla; deixem la pista que segueix recte i girem a l’esquerra, seguint el GR-92 per l'anomenat Camí del Monestir. Uns 30 metres més endavant; a mà dreta, ens queda l’antiga bassa de rec dels conreus de la finca, on encara avui en dia es cultiva, a l’altre costat del camí tenim la recentment arranjada font de Sant Jeroni o del Lleó.

4 35'
2,5 Km
142 m 41.4700,2.2198Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Jeroni o del Lleó
Trobem la font a peu del camí del monestir de Sant Jeroni de la Murtra, davant mateix de l'entrada al mateix. La font està adossada a un mur davant del monestir. El cap d'un lleó fa de broc a aquesta font que raja després d'activar un polsador situat al damunt, aixoplugat per una teula. L'aigua cau en una pica rodona de pedra situada damunt d'un pedestal fet amb petits còdols i desguassa per sota del camí abastint una bassa de reg. Al capdamunt del frontal hi ha tres mosaics fets amb rajoles; els dos dels extrems, amb rajoles verdes i blanques, porten les inscripcions "Senyor el nostre cor té set de Vos" i "Deu-nos l'aigua de la vida" respectivament, el central és una imatge de Sant Jeroni. Recentment ha estat arranjada; s'ha arrebossat i pintat la paret frontal, s'ha col•locat una teula com a bisera del polsador i s'hi han afegit els tres mosaics enrajolats. El GR-92 que recorre tot Catalunya de nord a sud, des de Portbou fins a Ulldecona, passa per aquesta font on els caminants i ciclistes sempre poden comptar amb la seva aigua.


Uns metres més enllà, a la dreta, hi ha l’entrada al monestir de Sant Jeroni de la Murtra. Si tenim l'ocasió d'entrar-hi (hi ha diferents dies durant l'any que el Parc de la Serralada de Marina organitza jornades de portes obertes), a part de visitar el monestir, podrem veure la bonica font de Sant Miquel, situada al claustre, que aboca contínuament un raig d’aigua que recull de la mina de la Fontsanta, ubicada uns centenars de metres a ponent, i ompla els safareigs del monestir.


5

140 m 41.4698,2.2204Clica per veure'n la ubicació. Monestir de Sant Jeroni de la Murtra
Antic monestir del segle XV és una joia del gòtic català. Les obres van començar el 1416 i van continuar fins a finals del segle XVI, que s’edifica la torre de defensa per interceptar les incursions serraïnes. Va ser aquí on els Reis Catòlics van rebre a Colón, a la tornada del seu primer viatge a Amèrica. L’edifici està declarat monument històric-artístic.


Continuem pel camí del Monestir amb el mateix sentit que duiem. 250 metres més endavant creuem una gran esplanada, al final de la qual el camí fa un gir a la dreta. Anem obviant diferents camins a banda i banda, nosaltres sempre pel camí més ample, seguint les marques del GR-92. Uns 300 metres després de l'esplanada, deixem un camí a l'esquerra barrat amb una cadena i escassos 10 metres després abandonem la pista i ens desviem a l'esquerra per un altre camí també barrat amb una cadena. Només començar el nou camí, trenquem a la dreta per un camí més estret i assenyalat amb marques blanques i vermelles. És un camí planer que circula pel mig del bosc de Can Mas en direcció nord. Uns 300 metres més endavant, en un revolt a la dreta, trobem a l'esquerra la font de Can Mas.

6 45'
3,4 Km
157 m 41.4741,2.2253Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Mas
Localitzada al camí de Can Mas, a mig camí del monestir de Sant Jeroni de la Murtra i el coll de la Vallençana. Mina oberta de pedra i maons, arrebossada per l'exterior. L’aigua raja per un tub a la part baixa interior i desguassa a través del camí buscant el torrent. Cal destacar el bastiment del sostre de la mina, amb peces arrodonides d'un quart de cercle. L'entorn estava habilitat per fer-hi fontades, amb uns bancals de pedra adossats al marge de la muntanya que encara es conserven.
Continuem pel mateix camí, caminant pel bosc de Can Mas, inicialment en sentit sud-est però mica en mica ens anem encarant cap al nord-est. Al cap d'un 400 metres des de la font, deixem a la dreta el camí privat que porta a Can Mas i seguim per l'esquerra. Uns 260 metres més enllà arribem a un camí que ens talla, el carrer de la Carrerada, que agafem a l’esquerra. A mà esquerra tenim la finca de Can Trons. De seguida arribem a una cruïlla; aquí ens abandona el GR-92 que segueix per la dreta, nosaltres continuem recte amunt per un camí encimentat. Pocs metres després passem pel costat del restaurant Cal Dimoni que ens queda a la dreta. Si mirem dins el pati del restaurant, podrem veure una curiosa font feta amb pedres de molí on el broc és la cara d'un dimoni. A l'acabar-se la tanca del restaurant, girem a la dreta per un camí descendent. Uns 150 metres més avall deixem un camí a la dreta, 90 metres després n'obviem un altre també a la dreta i de seguida arribem a una petita clariana dins el bosc. Des d'aquest punt surt un corriol a l'esquerra que segueix el traçat elèctric i ens portaria a la font de la Cisterna Antiga, però nosaltres no el seguirem, farem un tomb per intentar trobar una altra cisterna.


Des de la clariana prenem un caminet recentment desbrossat que surt a la dreta, en direcció nord-oest i lleugera pujada, per dins el bosc de la Carrerada. Al cap d'uns 80 metres sortim del bosc i passem per sota d'una xarxa d'alta tensió. Just aquí hi ha una cisterna de vinya arran de terra, d'obra rematada amb ciment i força malmesa. En aquest punt trenquem a l'esquerra en direcció al bosc, camp a través, sense camí evident. Uns metres més amunt, ja dins el bosc, trobem una barraca feta amb tendalls, amb molta brutícia pels voltants, sembla que hi visqui algú. A la dreta de la barraca ens apareix un caminet que s'enfila i que seguim. Pocs metres després trobem una bonica cisterna (41.4798,2.2251)Clica per veure'n la ubicació. feta amb maons, amb sostre de volta, on encara es pot apreciar el recipient que s'utilitzava per disoldre els productes que lluitaven contra la fil.loxera. Continuem corriol amunt durant escassos 30 metres i anem a petar a la carretera BV-5011 que porta de Badalona a Montcada i Reixac. Continuem per la carretera a l'esquerra, caminant per darrera la tanca de la mateixa. Uns 100 metres després arribem al collet de la Vallençana. Aquí ens desviem a l'esquerra pel camí Vell de Montcada que porta direcció sud. De seguida passem pel mig d'un berenador i 100 metres després trenquem a l'esquerra per un camí amb lleugera baixada, és el camí de la Carrerada, el mateix que hem deixat passat el restaurant Cal Dimoni, ara en sentit contrari. Al cap de 60 metres ens desviem a l'esquerra per un corriol descendent que segueix la línia elèctrica i 30 metres més avall som al costat d'una basseta d'obra, es pot tractar de la font de la Cisterna Antiga.

7 1h 10'
5,2 Km
223 m 41.4781,2.2250Clica per veure'n la ubicació. Font de la Cisterna Antiga
La localitzem a pocs metres del collet de la Vallençana, molt a prop del camí de la Carrerada. Consisteix en un forat a terra i una petita basseta d’obra, d'un metre d'alçada, habitualment plena d’aigua. Al costat hi trobem un pal de la xarxa elèctrica i una bonica figuera. No estic segur del tot que sigui la font de la Cisterna Antiga, però per la poca documentació que he pogut trobar hi ha possibilitats de que ho sigui.Remuntem els últims 30 metres fins el camí de la Carrerada que segum a la dretai i que ara fem a la dreta, durant uns 60 metres més, fins anar a parar al camí Vell de Montcada que ens talla i que fem a l'esquerra. Quan portem caminats 100 metres ens desviem a la dreta per un caminet que marxa en direcció ponent, paral.lel a la pista que portem a baix a l'esquerra, molt planer. 90 metres després enllacem a l'esquerra amb un camí més ample i al cap d'uns 135 metres arribem a una petita esplanada; aquí obviem un camí a l'esquerra que baixa a la pista i seguim per un corriol descendent que surt de la dreta. Uns 175 metres més endavant, poc abans de que el camí mori a la pista principal, ja prop de les cases de la urbanització, ens desviem per un corriol descendent a la dreta, baixant uns esglaons practicats al terra. Inicialment el camí porta direcció nord, però més avall s'anirà encarant cap a l'est. Sempre per dins el bosc i en baixada, anem trobant altres esglaons. Finalment, uns 175 metres més endavant, en una raconada a la dreta, hi trobem la font d'en Mora.

8 1h 20'
6 Km
209 m 41.4790,2.2194Clica per veure'n la ubicació. Font d'en Mora
Ubicada dins el bosc, a la part més al nord de Badalona, a tocar del terme municipal de Montcada i Reixac, a mig camí entre el camí Vell de Montcada i el torrent de la Vallençana per un costat i, entre la urbanització La Vallençana i el collet homònim per l'altre. La font queda en una raconada del camí, consta d'una petita paret adossada al marge de la muntanya amb dos petits murets de maons que l'acullen. L'aigua goteja per un broc, metàl·lic i encastat al frontal, i cau directament al terra, formant un bassal. Després l'aigua desguassa per un rec practicat al terra que creua el camí. Al costat dret de la font hi ha un piló rodó de l'ajuntament de Badalona amb el nom de la font.
De la font surten dos corriols; prenem el de l'esquerra, en baixada i direcció nord, sempre pel mig del bosc. Uns 190 metres més avall anem a petar a un camí més ample i planer que ens talla, és el camí que hem fet al començament de l'excursió i que ens ha dut a la font del Pi i que ara prenem en sentit contrari, a la dreta. De seguida esdevé una forta però curta pujada. Al capdamunt, el camí fa un gir a l'esquerra. Deixem a l'esquerra una torre elèctrica i davant nostre ja veiem el restaurant Ca l'Artillé. Seguim pel camí encimentat que creua l'aparcament del restaurant i desfem els últims metres que ens separen del torrent de la Vallençana, punt de partida d'aquesta passejada.

F 1h 30'
6,6 Km
172 m 41.4823,2.2190Clica per veure'n la ubicació. Entrada a Ca l'Artillé

Inici i final del recorregut