Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-130 (Vallès Oriental i Maresme)

Punts de referència:


Carrer Montblanc, Mas Corts (Sant Fost de Campsentelles) - Turó de Galzeran - Coll dels Nou Pins - Font del Sarau - Font del Fonoll - Font de l'Esquerda - Font dels Eucaliptus - Font del Safareig - Carrer Montblanc.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
8,9 Km 2h 35' 191 m 481 m 460 m 460 m Moderada A trams Si 22-12-2013

Mapes:


 

WikilocWikiloc GoogleMapsGoogleMaps Clica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada, on també hi trobaràs més detalls.

 

Descripció:

Us presento una entretinguda sortida que ens permetrà gaudir d'excel.lent vistes des del turó de Galzeran, visitar les fonts situades a ponent d'Alella, conèixer un arbre monumental i un seguit de cabanyes de vinya excavades al marge de la muntanya. Sortirem de la part alta de la urbanització Mas Corts, al municipi de Sant Fost de Campsentelles, dirigint-nos inicialment cap el turó de Galzeran per un corriol amb una important pendent que ens hi porta de dret. Seguidament davallarem per la vessant de mar, caminarem entre vinyes i bosc per visitar quatre de les fonts d'Alella. Després de l'ultima font, la del Safareig, ens atanssarem fins la pista carenera que porta del coll de Font de Cera al coll de Montalegre, seguirem pujant per un corriol molt bonic que ens durà a la pista que va del coll d'en Gurri al coll de Montalegre i des d'aquí baixarem per la pista que porta al capdamunt de la urbanització Sant Fost Residencial. Un cop deixat el trencall a la dreta que baixa a la font Sunyera, ens desviarem a l'esquerra fins tornar al punt de partida.

És una excursió còmoda de fer, exceptuant dos trams un pèl complicats: La pujada al turó de Galzeran per un corriol amb forta pendent i relliscós i els últims 100 metres abans d'arribar a la font del Sarau, molt embardissat i sense camí evident, que no recomano de fer.

En aquesta ocasió, la font de l'Esquerda rajava, la dels Eucaliptus i la del Safareig gotejaven i les altres estaven eixutes.


Aproximació:

Prendem com a punt de partida el final del carrer Montblanc, al capdamunt de la urbanització Mas Corts, a Sant Fost de Campsentelles. Per apropar-nos anirem en cotxe fins la urbanització Mas Corts, que es troba al quilòmetre 7,5 de la carretera de La Conreria, la B-500. Pujant des de Mollet trobem el desviament de la urbanització a l'esquerra i hem de pujar força pel carrer Sant Llorenç, seguir pel carrer Montblanc, deixar a la dreta el carrer Aneto i continuar fins el final del carrer Montblanc, que s'acaba en una placeta on estacionarem el vehicle.


I


tinerari:

0 0h
0 Km
334 m 41.5027,2.2530Clica per veure'n la ubicació. Mas Corts (Sant Fost de Campsentelles)

Comencem a caminar al capdamunt del carrer Montblanc, en una petita plaça, just en el punt on s'acaba l'asfalt i també les cases. Traspassem una cadena del Parc de la Serralada Litoral impedint el pas als cotxes, deixem una pista a l'esquerra per on tornarem a la tornada i seguim per la pista que surt a la dreta, en moderada pujada i direcció nord-est. Uns 100 metres més amunt passem pel costat d'un dipòsit d’aigua i un repetidor de telefonia que ens queden a mà esquerra. Continuem amb forta pujada uns metres més, més endavant el camí planeja. Al cap d'uns 325 metres des del dipòsit anem a parar a una altra pista que fem a la dreta, però escassos 10 metres. Aquí prenem un corriol que comença damunt d'unes roques. Un cop salvades les roques esdevé un caminet ben evident que marxa en sentit est, amb lleugera pujada. 250 metres més enllà obviem un corriol a l'esquera i només 20 metres després en deixem un altre a la dreta. En aquest punt comença una pronunciada pujada per un camí molt erosionat per les aigües, amb molta pendent i relliscós, on cal vigilar de no caure. Al cap d'uns 150 metres s'acaba la pujada i comencem a davallar. Uns 180 metres més avall sortim a una pista forestal, a uns 15 metres a l'esquerra tenim una torre elèctrica; si seguissim la pista a la dreta ens portaria al coll de Montalegre, a l'esquerra podriem anar al coll d'en Gurri, a Castellruf i al turó de Galzeran pel camí ample. Nosaltres creuem la pista i prenem un caminet ascendent que surt davant nostre i que de seguida es converteix en una torrentera. En no res som en una esplanada, amb la torre de guaita a uns 20 metres a l'esquerra. Seguim pel camí ample, en direcció nord-est. Deixem la torre a l'esquerra i uns 15 metres després ens desviem a l'esquerra per un caminet que, per dins el bosc, i en menys de 40 metres, ens porta al capdamunt del turó de Galzeran, on podem veure un monòlit geodèsic i gaudir de bones vistes.

1 25'
1,3 Km
485 m 41.5046,2.2663Clica per veure'n la ubicació. Turó de Galzeran
El turó de Galzeran o Turó d'en Mates és una muntanya de 485 metres situada entre el Maresme i el Vallès Oriental, a la Serra de Marina. Ben visible, dons al cim hi ha ubicada una torre de guaita. És el punt d'unió dels municipis d'Alella, Tiana, Sant Fost de Campsentelles i Santa Maria de Martorelles. Hi ha un monòlit geodèsic que fou utilitzat l'any 1794 per a mesurar el meridià de Dunkerque a Barcelona, que serví per a determinar la longitud del metro. Es feu servir per a la triangulació del vèrtex format pel Matagalls, el Puig Rodò i el Turó de Galzeran; una placa recorda el fet. Des del cim les vistes són insuperables; veiem Tiana i Alella als peus i al fons ran de mar Premià, el Masnou, Badalona i Barcelona, per ponent tot el Vallès amb la serralada Prelitoral i més enllà es divisa el Montseny i el Pirineu.


Un cop hem gaudit de les vistes baixem de nou al camí i seguim en la mateixa direcció que duiem abans, nord-est, amb bosc a l'esquerra i bones vistes del Maresme a mà dreta. Al cap d'escassos 60 metres trenquem a la dreta per un corriol descendent. Anem baixant tot fent ziga-zagues entre vinyes durant uns 450 metres, fins arribar a un encreuament de camins, el coll dels Nou Pins (41.5028,2.2679)Clica per veure'n la ubicació. ; el camí que surt davant nostre baixaria a Alella, la pista que ens talla és la que porta del coll de Montalegre (a la dreta) al coll de Font de Cera (a l'esquerra) i que segueix en tot moment el GR-92, assenyalat amb les característiques marques vermelles i blanques corresponents als senders de gran recorregut. Nosaltres prenem la pista a l'esquerra, amb lleugera baixada i direcció nord-est. Al cap d'uns 300 metres abandonem la pista i girem a la dreta per un camí ample i descendent. Al començament passem entre vinyes i més tard entrem en un bosc. Uns 425 metres després de deixar la pista obviem un camí ascendent a la dreta i uns 150 metres més avall, uns 50 metres abans que s'acabi el camí i comenci l'asfalt, hauríem de trobar un corriol que surt a mà esquerra, en baixada per dins el bosc.

El tram que vé a continuació no el recomano, està totalment tapat per la vegetació, no es troba el camí i fa de mal passar. L'Octubre de l'any passat vaig fer-l'ho en sentit contrari (Caminada I-084) i, tot i que ja estava una mica desdibuixat, encara era possible de seguir. En aquesta ocasió no vàrem ser capaços de trobar cap rastre del camí, tot va ser bosc a través. Tant és així que el començament del camí, al costat de la font, ja està tapat. Una alternativa és accedir-hi des del pi bord de Mas Coll, venint de la font del Fonoll.

Així dons, ens ndinse bosc avall. El corriol, si és que n'hi ha, està totalment, tapat per la vegetació, però mica en mica ens anem obrint pas entre bardisses, sempre en direcció nord-oest, seguint les indicacions del Gps. Finalment, amb unes quantes esgarrinxades, arribem al torrent del Sarau, amb la font homònima a la mateixa llera.

2 55'
2,8 Km
273 m 41.5029,2.2733Clica per veure'n la ubicació. Font del Sarau
Es localitza al peu del torrent del Sarau. Aquesta font només raja quan hi han avingudes d'aigua. Per contra, aquest fet fa que si l'aigua baixa amb molta virulència, la font quedi molt malmesa i caldria anar-la arranjant sovint. La font consta d'un petit mur de pedra lligada i un broc de ferro a mitja alçada. No hi ha cap pica, l'aigua desguassa directament al torrent. Actualment es troba molt deixada, les bardisses comencen a cobrir-la i el corriol que surt de la llera dreta del torrent gairebé és inaccessible, totalment embardissat.Pugem unes escaletes que ens queden a l'altra banda de torrent i, un cop a dalt, prenem el caminet que ens talla. Ho fem a la dreta, en lleugera baixada i direcció nord-est, resseguint el torrent que portem a la dreta. Quan hem caminat uns 250 metres arribem a una cruïlla de camins amb un monumental pi bord al mig, anomenat Pi bord de Mas Coll (41.5040,2.2758)Clica per veure'n la ubicació. .

Aquest magnífic exemplar de pi blanc (Pinus halepensis), conegut popularment com a pi bord, fou declarat arbre d'interès comarcal i local pel Departament de Medi Ambient l'any 1988. Supera els 20 metres d'alçada i té una edat aproximada de 300 anys. Tot i no ser predominant, el pi blanc apareix disseminat dins d'altres formacions boscoses de la població.Després tornarem a aquest punt però ara ens desviem pel camí de la dreta. De seguida passem pel costat d'un piló amb informació del pi que acabem de descriure. Continuem endavant seguint el curs del torrent del Fonoll que portem a l'esquerra, per un camí ample, amb lleugera baixada i sempre per dins el bosc. Pocs metres després deixem un camí ascendent a la dreta que porta a un nucli de cases i més endavant obviem altres camins a l'esquerra que baixen al torrent; un d'ells ens porta a veure la boca d'una de les mines d'aigua de Nova Alella (41.5042,2.2770)Clica per veure'n la ubicació. , amb un piló informatiu.

Les mines d'aigua de Nova Alella estan constituïes per un complicat entramat de galeries, canals i canonades, que permetien recollir i transportar l'aigua des d'aquestes contrades fins a Cal Baró, al centre del poble, on eren destinades a usos agrícoles i domèstics.

Uns 200 metres més avall arribem a la cota més baixa de l'excursió d'avui; una esplanada arbrada, amb una petita àrea d'esbarjo, on al fons a l'esquerra tenim la font del Fonoll.

3 1h 5'
3,4 Km
193 m 41.5040,2.2794Clica per veure'n la ubicació. Font del Fonoll
La trobem al torrent del Fonoll, darrera les cases del carrer Berguedà, en una clariana del bosc on també hi trobem una petita àrea d'esbarjo. És una construcció bonica, feta tota amb obra vista; la paret de la font té forma elíptica i la pica per on cauria l’aigua és de forma semi-circular, descansant directament a terra. A banda i banda de la font hi ha dos petits murets, també d’obra vista, que serveixen de bancs. Al voltant hi ha taules i bancs de fusta per seure sota uns magnífics plàtans. Segurament la deu d'aquesta font és canalitzada fins el centre del poble. Antigament des de les mines de Nova Alella, uns metres més amunt de la font, tot seguint el torrent, es canalitzava aquesta aigua fins el nucli urbà d'Alella per ús domèstic i agrícola.Desfem els últims poc més de 300 metres fins la cruïlla on hi ha el pi monumental. Un cop aquí prenem el camí que surt per la dreta. Uns 20 metres després, a mà esquerra, al marge del camí, trobem una cabana de vinya 41.5042,2.2760Clica per veure'n la ubicació. .

Les barraques de vinya són vestigis de l'ús tradicional 'aquestes contrades, quan les vinyes s'estenien arreu. Tant si eren excavades directament al sauló, com si eren construccions d'obra, s'utilitzaven per emmagatzemar les eines de la vinya, aixoplugar-se dels aiguats, o fins i tot per tancar-hi els ramats a la nit. Aquesta construcció en particular, que va quedar escapçasada amb l'obertura del camí on ens trobem, està inclosa en el catàleg d'Arquitectura popular d'Alella.Deixem la cabana de vinya a l'esquerra i continuem pel camí, que es va aprimant. Uns 80 metres més endavant, just en el punt on tenim una tanca metàl.lica a mà dreta, girem a l'esquerra (recte amunt veuriem més boques de mina). El camí ara presenta una suau pujada, inicialment en direcció sud però de seguida fem una marrada a la dreta i ens encarem cap el nord-oest. Uns 100 metres més amunt de la tanca metàl.lica el camí passa per una clariana on a l'esquerra deixem un camí perdedor. Continuem pel camí més marcat, gairebé planer. 250 metres més endavant arribem a una altra clariana presidida per un gran plàtan, al costat del qual, en una raconada del camí a l'esquerra, tenim la singular font de l'Esquerda.

4 1h 25'
4,3 Km
265 m 41.5066,2.2745Clica per veure'n la ubicació. Font de l'Esquerda
La localitzem a escassos 150 metres del capdamunt del carrer Berguedà, dins el bosc, en una raconada del camí. Una de les fonts més singulars de la Serralada, dons la sortida d'aigües queda dins d'una petita cova de roca. Sembla ser que sempre raja. Per accedir-hi cal baixar uns esglaons i creuar una porta d'obra vista; a l'interior és necessari entrar-hi amb lot. La cavitat fa uns quatre metres de llarg, un metre d'amplada i una mica més de metre i mig d'alçada a la part més alta. Al fons de la cova trobem la sortida d'aigües, mitjançant un tub collat a les roques. L'aigua cau a una pica plana amb un forat al mig per on s'escola per dins les roques, es fa menar per un altre tub situat a la part baixa esquerra i cau a un petit bassal quadrat practicat al sòl, que també és de roca.

Seguim pel mateix camí que duiem, en lleugera pujada. Uns 75 metres més amunt enllacem a l'esquerra amb un camí que ens talla (a la dreta aniriem al capdamunt del carrer Berguedà). Aquesta camí està empedrat a estones. Al cap d’uns 250 metres deixem un camí a l’esquerra i només 10 metres més enllà arribem a un encreuament de camins; després prendrem el camí de l'esquerra, però ara seguim recte. A escassos 50 metres, després de pujar unes amples escales de pedra, som a la font dels Eucaliptus que ens queda a la dreta, a l'esquerra hi ha un refugi de caça ubicat dins la muntanya, sempre obert.

5 1h 30'
4,6 Km
308 m 41.5076,2.2734Clica per veure'n la ubicació. Font dels Eucaliptus
Situada al bosc de Can Sanç, en una petita esplanada. A l'esquerra de la font hi trobem un refugi de caça ubicat dins la muntanya. La font només goteja. Provinent de la mina situada a l’esquerra de la font, brolla l’aigua per un tub de plàstic i cau en un petit safareig cobert amb volta d’obra. Al davant de la font hi ha un refugi ubicat dins la muntanya. Tant la font com l’entorn es troba net i en bon estat de conservació, a la dreta de la font una taula de pedra ens permet esmorzar sota els grans eucaliptus que donen nom a la font.Desfem els últims 50 metres fins la cruïlla i prenem el caminet a la dreta. Anem pujant durant uns 130 metres; de l’esquerra d’una curva a la dreta surt un caminet planer en direcció ponent que en uns 40 metres ens condueix a la font del Safareig, que trobem a mà dreta del camí.


6 1h 35'
4,8 Km
324 m 41.5067,2.2720Clica per veure'n la ubicació. Font del Safareig
La localitzem dins el bosc de les Quatre Torres, a uns 200 metres a ponent de la font dels Eucaliptus, a peu de camí. L’aigua brolla per un tub metàl.lic insertat en un petit muret de pedra i cau en una bassa rectangular, d’uns 3x1,5 metres, d'obra rematada amb ciment, que es troba arran de terra.


Tornem al caminet i continuem on l'hem deixat fa un moment, ara a l'esquerra. De seguida som en una bifurcació; trenquem a l'esquerra, obviant el camí que segueix recte. Uns 30 metres més endavant veiem a mà dreta dues coves de vinya 41.5070,2.2721Clica per veure'n la ubicació. , una al costat de l’altre, amb la particularitat que la primera té dues entrades i la segona tres. Seguim pujant pel caminet, sense deixar-l'ho. 160 metres més amunt anem a parar a la pista del GR-92 on girem a l’esquerra, inicialment en direcció ponent. Després de 330 metres de caminar per la pista, després d'un revolt a la dreta, ens desviem a la dreta per un corriol ascendent. Inicialment és una torrentera que remuntem amb moderada pujada, després esdevé un camí força planer però amb tendència a guanyar alçada poc a poc. Després d'uns 600 metres des de que hem abandonat la pista, el camí mena a una pista gran; a la dreta aniriem cap el coll d'en Gurri i també a Castellruf, nosaltres fem a l'esquerra.

Anem fent camí per la pista, primer en suau pujada, després es torna planera, amb tendència a encarar-se cap el sud-oest. No deixem la pista, obviant altres corriols que ens menen, durant uns 500 metres. Aquí ens desviem a la dreta per una altra pista en baixada (recte aniriem al turó de Galzeran i més endavant al coll de Montalegre). Uns 135 metres més avall abandonem la pista i que porta a Castellruf i girem a l'esquerra per una nova pista descendent. La pista presenta a trossos unes fortes baixades. Al cap d'uns 325 metres creuem el torrent de la Font Sunyera, uns 460 metres més avall deixem un corriol a l'esquerra i escassos 50 metres més endavant arribem a un encreuament de camins; el corriol descendent que surt a mà dreta ens duria a la font del Ferro, la Bassassa, la font de la Teula i Castellruf, la pista de l'esquerra enllaçaria amb el camí que hem fet al començament de la caminada, nosaltres continuem per recte avall per la mateixa pista que portàvem. Caminem per una zona amb més insolació, poblada per pins. Després d’uns 300 metres baixant deixem una pista descendent i ampla a la dreta que baixa a la font Sunyera. Continuem recte avall només uns 30 metres fins una clariana i cruïlla de camins; aquí abandonem la pista que duiem i que segueix fins la part més alta de Sant Fost Residencial i girem a l’esquerra per una pista ampla també i en baixada. Només començar deixem a l'esquerra un petit aixopluc excavat al marge, 225 metres més avall obviem un caminet a la dreta que s'endinsa en el bosc de la Nau i que accedeix també a la font de la Dinamita. Poc més de 125 metres més endavant, després d'un revolt a la dreta, trenquem a l'esquerra per un camí ample en lleugera pujada que ja no deixem i que en poc més de 700 metres ens porta al capdamunt del carrer Montblanc, punt de partida d'aquesta excursió.

F 0h 35'
8,9 Km
334 m 41.5027,2.2530Clica per veure'n la ubicació. Mas Corts (Sant Fost de Campsentelles)

Inici i final del recorregut.