Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-136 (Vallès Oriental)

Punts de referència:


Cementiri de Santa Maria de Martorelles – Gorg de Can Ros - Font de la Mercè - Font de Can Santpere - Fonteta de Can Gurri - Font de Can Gurri - Font de Can Barbeta - Coll de Can Corbera – Castell de Sant Miquel – Coll de Mercader – Font de Beu-i-Tapa - Cementiri de Santa Maria de Martorelles.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
8,6 Km 2h 10' 151 m 435 m 384 m 384 m Moderada A trams Si 2-2-2014

Mapes:


 

WikilocWikiloc GoogleMapsGoogleMaps Clica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada, on també hi trobaràs més detalls.

 

Descripció:

Recorregut cíclic, en sentit anti-horari, que transcorre a cavall dels municipis de Vallromanes, Montornès del Vallès i Santa Maria de Martorelles, prenent com a punt de partida el cementiri d'aquesta última població. Inicialment passarem pel gorg de Can Ros per atanssar-nos tot seguit a la font de la Mercè, on tenim assegurada l'aigua. Seguidament visitarem l'eixuta font de Can Santpere, la fonteta de Can Gurri i la font de Can Gurri, el punt més allunyat d'aquesta caminada. Retrocedirem un tros, passarem per la boca de la mina de Can Barbeta i ens dirigirem al coll de Can Corbera. El tram final del recorregut el dedicarem a pujar al castell de Sant Miquel; ho farem pujant per la seva vessant sud des del coll de Can Corbera i baixant per la nord fins el coll de Mercader, passarem a tocar de Can Girona camí del cementiri, però abans encara veurem l'estat en que es troba la malaguanyada font de Beu-i-Tapa.

És una excursió fàcil a excepció de la baixada del castell de Sant Miquel que es fa per un corriol molt costerut, baixant pel damunt de les pedres, molt relliscós.

La font de la Mercè sempre raja, la fonteta i la font de Can Gurri també, les demès estan eixutes.


Aproximació:

Començarem la caminada al cementiri de Santa Maria de Martorelles. Per accedir-hi pujarem per la carretera BV-5006 que condueix al poble. Abans d'entrar al nucli urbà cal girar a l'esquerra pel carrer de l’Escola que ens durà fins el cementiri on podrem estacionar el vehicle.Itinerari:

0 0h
0 Km
164 m 41.5224,2.2541Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Santa Maria de Martorelles

Deixem el cementiri a la nostra esquerra, l’asfalt s’acaba i esdevé una pista de terra amb vinyes a banda i banda. Uns 200 metres després deixem la pista, juntament amb un altre camí amb una cadena a l’esquerra i agafem un corriol a la dreta que voreja Can Bernades, deixant la masia a la nostra dreta. Immediatament després agafem un camí ascendent a la dreta en direcció a una pineda. Un cop salvada la pujada, entrem al bosc, just en el punt que el camí fa un gir a l'esquerra i pren, inicialment, direcció est. A partir d'aquí anem caminant per un sender planer i molt bonic, sempre per dins el bosc. Uns 275 metres més endavant trobem una bifurcació; a la dreta pujariem fins al capdamunt del carrer Poal on hi ha un dipòsit d'aigua municipal, nosaltres prenem el de l'esquerra. Uns 300 metres després obviem un camí descendent a l'esquerra que baixa a la font del Racó i 200 metres més enllà deixem un caminet ascendent a la dreta. Continuem pel camí que és agraït, veiem diverses parets de pedres que intuim podrien ser feixes d’antics conreus. De segida deixem un altre camí a la dreta i poc després arribem a una bifurcació que prenem a l’esquerra, davallant fins el torrent de Can Gurri on tenim el gorg de Can Ros, a baix a l’esquerra.


1 20'
1,3 Km
199 m 41.5215,2.2658Clica per veure'n la ubicació. Gorg de Can Ros
Es tracta d’un modest gorg, peró després de dies plujosos s’el pot veure força ufanós. Antigament, en aquest indret, hi havia la desapareguda font de Can Ros que prenia l’aigua de la sèquia de Can Girona, igual que la font de la Mercé.

Creuem el torrrent. Ara cal fer un curt tram de pujada i anem a petar a una pista ampla; és la pista que puja de Can Girona i va al coll d'en Gurri, la prenem a la dreta. Continuem per la pista. Uns 150 metres més endavant arribem a una bifurcació; pel camí de l’esquerra pujariem al Castell de Sant Miquel i el coll de Can Corbera, nosaltres seguim recte per la pista planera i direcció sud-est. A la nostra dreta portem el torrent de Can Gurri. Uns 175 metres més endavant entrem en una esplanada arbrada on a mà esquerra ens queda la font de la Mercè.

2 25'
1,7 Km
214 m 41.5216,2.2696Clica per veure'n la ubicació. Font de la Mercè
Es troba a prop de can Girona, en el mateix torrent que baixa de la font d'en Gurri. És considerada una de les més importants de la Serralada. La paret de la font és un llarg mur de pedra longitudinal, d’uns 80 Cm d’alçada per més de quinze metres de llarg; al centre s'hi ubica l'espai per on sempre brolla l'aigua mitjançant un tub de plàstic encastat a un forat del mur (el broc d'acer va desaparèixer fa temps). En aquest espai central el paviment està tractat amb rajoles de pedra i un canal obert al mig permet desaiguar. Fou inaugurada fa uns trenta anys, i com que el terreny pertany a l'ajuntament de Barcelona li van posar el nom de la patrona d'aquesta ciutat. Anys enrere, l'aigua d'aquesta mina era canalitzada fins a Mollet; els tubs estaven agafats a I'antic pont que uneix Martorelles amb Mollet.
Continuem per la pista, passem un cartell del Parc de la Serralada Litoral. Uns 150 metres després trobem una bifurcació amb dos camins barrats amb cadenes; prenem el camí de l’esquerra (no GR ), que puja força pel sauló, entre alzines. Al capdamunt de la forta pujada deixem un camí descendent a la dreta. A partir d'aquí la pujada és moderada. Uns 150 metres més amunt, a dalt a l’esquerra, veiem un antic panell publicitari i de seguida ens desviem a l'esquerra per un camí recentment arranjat (fins no fa gaire era un petit corriol). A l’esquerra queden les restes d'uns antics ruscos, a la dreta quatre xipresos; sota aquests, arran de camí, la boca de la mina i per sobre, dalt del talús una cisterna d'obra soterrada. Uns 40 metres més endavant, quan el camí s'acaba, a la dreta tenim l'eixuta font de Can Santpere.

3 30'
2,2 Km
262 m 41.5191,2.2728Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Santpere
Es troba a uns 90 metres cap a llevant del camí que va de Can Girona al coll d’en Gurri. És una construcció de pedres formant un muret semicircular que crea un recinte tancat amb una pica de pedres. L'última reparació del camí que hi porta va deixar al decobert la boca de la mina, uns 25 metres abans de la font i una cisterna d'obra damunt del talús. Fa anys que no raja.

Desfem l’últim tram, tornem a la pista principal que seguim a l’esquerra, en pujada. Al cap d'uns 400 metres deixem un corriol a la dreta i uns 80 metres més amunt, en un revolt a la dreta, obviem un camí a l'esquerra barrat amb una cadena (a la tornada l'agafarem). Continuem per la pista en pujada durant uns 250 metres. Arribem a una clariana on la pista fa un tomb a l'esquerra amb forta pujada, just a la dreta de a clariana surt un petit corriol descendent, en direcció sud, que en uns 25 metres ens portarà a la fonteta de Can Gurri.

4 45'
3,1 Km
349 m 41.5166,2.2767Clica per veure'n la ubicació. Fonteta de Can Gurri
Es localitza a escassos 25 metres en direcció sud de la clariana d’on surt el camí cap a la font de Can Gurri. La font només és un tub de plàstic dur que fa de broc, pel qual raja un fil d'aigua que va a parar directament a terra, formant un petit bassal. Segurament la beta d'aigua és la mateixa que la font que coneixem com de Can Gurri. Malgrat tot, la fonteta de Can Gurri raja.


Desfem els últims 25 metres fins la clariana anterior. Aquí agafem un caminet que surt de la nostra dreta, endinsant-se en un bosc tancat i ombrívol. Poc més de 100 metres després arribem a una petita clariana presidida per un magestuós pollancre i un altre de caigut; a l'esquerra tenim la font de Can Gurri.

5 50'
3,3 Km
358 m 41.5161,2.2770Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Gurri
Es localitza a uns 100 metres de la pista que va de Can Girona al coll d’en Gurri, en una petita clariana, sota un pollancre enorme. La font està construïda en un clot excavat sobre l'esplanada, d'un metre aproximat de profunditat, fent una construcció rectangular amb tres murs de pedra i unes escales que hi donen accés. La petita pica on cau el raig des d'un broc de ferro és de pedra picada. Poc o molt, però sempre raja. Actualment l'aigua de la font no desguassa, deu estar embossat el desguàs, i queda per damunt del broc, impedint-ne l'accés. En un mapa de la parròquia fet pel rector Joan Antoni Casassayes, el 1737, ja s'esmenta el nom de la casa i de la font. En aquella època, la font s'utilitzava per al consum de la casa i per més d'una vintena de carboners que treballaven al bosc. Al frontal de la font una inscripció porta gravat l'any 1794. Al darrera de la font s'hi troba una inscripció amb fusta: "Font d’en Gurri. Déu vos guardi de prendre mal i de fer-ne”.
 

Durant aquesta excursió hem ensopegat amb els voluntaris de l'ADF de la Conreria que estaven arranjant l'entorn de la font de Can Gurri; desbrossant els marges, desembossant el desguàs de la font i modelant el pollancre caigut per adaptar-li un banc. Convenia desembossar la font. Segons ens va explicar un dels voluntaris, els treballs encara duraran un parell de caps de setmana més. Per descomptat que d'aquí un parell de setmanes hi tornarem a veure cóm els hi ha quedat. Gràcies per la bona feina que feu.

Reculem fins la pista principal que prenem a l'esquerra, en baixada, desfent els últims 250 metres. Aquí abandonem la pista i trenquem a la dreta per un camí barrat amb una cadena. Uns 100 més endavant trobem a la dreta el corriol que dóna accés a la boca de la mina de Can Barbeta, ubicada uns 20 metres dins el torrent a mà esquerra.

6 55'
3,8 Km
324 m 41.5191,2.2756Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Barbeta
La trobem a uns 100 metres a la dreta del camí que porta de la pista de la font de la Mercè-Can Gurri al coll de Can Corbera. Actualment, només podem trobar les restes de la font, un muret de pedres tallades i una porteta que duu a la mina.

Retrocedim fins el camí i fem a la dreta. La pista és força planera i marxa en sentit nord. Al cap d’uns 400 metres passem per les restes de Can Barbeta que ens queden a la dreta, continuem recte. Aviat trobem una bifurcació amb un pal indicatiu que ens indica que som al costat de solell del coll de Can Corbera; a l’esquerra baixariem a la font de la Mercè, nosaltres seguim recte uns 100 metres més i ja som al coll de Can Corbera.

7 1h 10'
4,7 Km
307 m 41.5254,2.2758Clica per veure'n la ubicació. Coll de Can Corbera

Estem situats al coll de Can Corbera, mirant al nord. A la nostra esquerra surt una pista ascendent, barrada amb una cadena, que seguirem durant 1 quilòmetre i una gran marrada fins que s’acaba en una petita esplanada. A l’esquerra de l'esplanada surt un corriol ascendent, en direcció nord-oest, que ens durà, uns 100 metres més amut, al cim on hi ha el Castell de Sant Miquel. Els últims metres presenten una acusada pujada.8 1h 30'
5,8 Km
434 m 41.5276,2.2722Clica per veure'n la ubicació. Castell de Sant Miquel
Fortificació medieval que hi ha al punt més alt del municipi de Montornès del Vallès. La primera notícia escrita del castell de Montornès és de 1109, tot i que la construcció és, segurament, anterior. Fou propietat comtal fins que el 1342 fou venut als Montornès, senyors de la torre Tavernera. Era una edificació de grans dimensions amb muralles que en alguns punts aprofitaven les parets de roca natural. Avui només en queda dempeus una meitat de la torre circular de l’Homenatge. El nom es deu a l’existència d’una capella propera dedicada a Sant Miquel.Del nord del castell surt un corriol descendent que inicialment marxa en sentit nord per una pendent molt costeruda, passant pel damunt de roques, cal vigilar d eno reliscar. Uns 160 metres més avall trobem una bifurcació que fem a la dreta, en baixada. A partir d'aquí la baixada és més moderada. 130 metres deprés anem a petar a un camí ample que ens talla; a la dreta tornariem al coll de Can Corbera, nosaltres el prenem a l'esquerra, en baixada. Anem davallant poc a poc, seguint sempre el camí ample i obviant-ne d'altres. Uns 1,2 quilòmetres més endavant enllacem a l'esquerra amb una pista perpendicular; a la dreta aniriem a Montornès, nosaltres fem a l'esquerra i només uns 25 metres després, som al coll de Mercader, una cruïlla de camins.

9 1h 50'
7,3 Km
237 m 41.5291,2.2616Clica per veure'n la ubicació. Coll de Mercader

Des del coll de Mercader hem d’agafar el camí que a la nostra esquerra, en direcció sud. De seguida deixem un camí a l'esquerra barrat amb una cadena que ens portaria al coll de Can Corbera i a la font de la Mercè i de seguida un altre també a l'esquerra. Uns 150 metres després, en un revolt pronunciat a la dreta, obviem un camí que surt davant nostre i que duu a una torre elèctrica. Continuem pel camí, en lleugera baixada. Uns 100 metres després el camí fa un gir a l'esquerra, vorejant una vinya que portem a la dreta. Al cap d'uns 125 metres passem pel costat de Can Oliveres que ens queda a la dreta, moment que el camí tomba a l'esquerra, fem una marrada, deixem una petita vinya a l'esquerra i pocs metres més avall som en un encreuament de camins; recte aniriem al viver anomenat castell de Sant Foix, nosaltres fem a l'esquerra en direcció a Can Girona que resta a escassos 75 metres, però no hi arribem. A uns 20 metres de l'encreuament, abandonem la pista i trenquem a la dreta per un corriol que marxa en sentit sud-oest. Anem davallant, deixant a l'esquerra un muret amb xiprers i a sota nostre a la dreta el torrent. El camí baixa fins arran de torrent, just en el punt on obviem un camí a l'esquerra barrat amb una cadena i un nou rètol indicant-nos que el pas està restringit (el camí porta a l'interior de les dependències de la casa de colònies de Can Girona, propietat de l'Ajuntament de Barcelona, on s'hi realitzen acampades i també condueix a la font del Racó). Continuem pel camí que va paral.lel al torrent de Can Gurri que portem a la nostra dreta, en direcció sud-oest. Només uns 90 metres més amunt, a la dreta, a baix del torrent, just sota el camí, queda la malaguanyada font de Beu-i-Tapa i més enllà, a l'altra riba del torrent, podem veure un pou d'aigua municipal (per aquesta zona en trobem diversos de pous, avui en dia encara en activitat).

10 2h 5'
8,2 Km
151 m 41.5244,2.2571Clica per veure'n la ubicació. Font de Beu-i-Tapa
Localitzem la font sota el camí que porta de Can Bernades a Can Girona, a peus del torrent. Actualment només resta l’estructura, una petita construcció feta de maó amb un arc. El seu nom sembla que ve donat per l’escassetat d’aigua que hi rajava, calia beure i tapar el broc per no llençar l’aigua.Retornem al camí i el seguim amb el mateix sentit que duiem. Uns 40 metres més amunt trobem una fita de l'Ajuntament de Barcelona (s'en troben vàries més per aquestes rodalies doncs aquests terrenys l'hi pertanyen). De seguida deixem un corriol ascendent a l'esquerra i tot seguit un altre que és per on hem pujat al començament. Pocs metres després arribem a una cruïlla de camins amb Can Bernades a la cantonada esquerrra. Girem a l'esquerra i ja només cal seguim el camí fins el cementiri que ens queda a escassos 250 metres i donar per finalitzat aquest recorregut.

F 2h 10'
8,6 Km
164 m 41.5224,2.2541Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Santa Maria de Martorelles

Inici i fi d’aquest itinerari.