Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-137 (Vallès Occidental)

Punts de referència:


Àrea de lleure del torrent de de Can Coll (Cerdanyola del Vallès) - Pou de Can Coll - Font dels Degotalls - Font d'en Güell o dels Caçadors - Font de Can Cerdà - Font de la Verge - Font de Can Coll - Can Coll - Bassa de Can Coll - Àrea de lleure del torrent de Can Coll.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
7,8 Km 2h 5'' 107 m 245 m 222 m 222 m Fàcil A trams --- 9-02-2014

Mapes:


 

WikilocWikiloc GoogleMapsGoogleMaps Clica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada, on també hi trobaràs més detalls.

 

Descripció:

Us presento una nova incursió a la serra de Collserola. En aquesta ocasió sortirem de l'àrea de lleure del torrent de Can Coll, a Cerdanyola del Vallès. El primer que farem és veure un bonic pou d'aigua, seguirem pel camí de passejada de Can Cerdà que remunta el torrent de Can Coll, però de seguida ens desviarem a l'esquerra per conèixer l'amagada font dels Degotalls. Continuarem, tot vorejant el turó de Can Cerdà, que portarem a la dreta. Ens encararem cap el nord-oest fins la font d'en Güell o dels Caçadors. D'aquí ens aproparem a Can Cerdà on visitarem la font homònima i la font de la Verge, aquesta última ubicada dins el recinte de la nova ermita de la Mare de Déu de Lourdes. La tornada la farem directament pel camí de passejada que porta de Can Cerdà a la zona de lleure del torrent de Can Coll. Un cop retornats al punt d'inici, ens atansarem a la masia de Can Coll per visitar-la, aprofitant que és un dia festiu i les portes estan obertes.

Avui no rajava cap de les fonts visitades, però sí que trobem aigua potable a la zona de lleure del torrent de Can Coll i dins el recinte del Cenre d'Educació Ambiental de Can Coll.


Aproximació:

Prendrem com a punt de partida l'àrea de lleure del torrent de Can Coll, situada al quilòmetre 2 de la carretera BV-1415 que porta de Cerdanyola del Vallès a Horta.


Recomanacions:

El Centre d'Educació Ambiental de Can Coll, instal·lat en una vella masia del segle XV, obre les seves portes al públic tots els diumenges de 9:30 a 15:00 h, (tancat Juliol, Agost, de Nadal a Reis, i Pasqua). Es pot visitar la masia, que mostra la manera de viure de la pagesia dels segles XVIII i XIX; veure l'exposició "L'home i el medi a Collserola" i els audiovisuals del Parc.



Itinerari:

0 0h
0 Km
118 m 41.4728,2.1280Clica per veure'n la ubicació. Àrea de lleure del torrent de Can Coll (Cerdanyola del Vallès)
Aquesta àrea de lleure, que configura una de les portes del nord del parc de Collserola, es troba en la línia de contacte entre el pla i la muntanya. Té un caràcter semi-natural, on conviuen una activitat agrícola important juntament amb àrees de vegetació natural molt ben conservades. És un indret tradicional per a la costellada i un punt de partida de diversos itineraris a peu i en bicicleta. També compta amb una esplanada idònia per jugar. El bosc que predomina són les pinedes de pi blanc amb sotabosc d'alzines que s'estan refent després d'un llarg període d'explotació del bosc. L'espai condicionat com a àrea de lleure és una antiga peça de conreu de la finca de Can Coll.


Són dos quarts de nou del matí, el Centre d'Educació Ambiental de Can Coll encara no ha obert les seves portes; per tant, deixem la visita a la masia per la tornada. Comencem la caminada per un caminet arranjat que surt de l'àrea de lleure i marxa en sentit sud, portant a mà dreta l'aparcament dels cotxes. Només 150 metres després creuem un camí que ens talla i, un cop a l'altra banda, baixem per unes escales que ens porten al pou de Can Coll, emplaçat al costat d'un petit embassament que forma el torrent de Can Coll.

1 5'
0,2 Km
108 m 41.4714,2.1273Clica per veure'n la ubicació. Pou de Can Coll
Està situat al costat d'un petit embassament que forma el torrent de Can Coll, prop de l'àrea de lleure del mateix nom. Construcció gran i original de totxo vist amb el sostre creuat de mitja volta.














Del pou estant travessem el torrent per un pont de fusta en força mal estat i seguim per un camí que va paral.lel a la carretera que ens queda a la dreta. De seguida deixem a la dreta una petita zona d'aparcament, creuem altre cop el torrent per un petit pont de pedra i continuem per un camí molt planer i agraït anomenat "Camí de passejada" que marxa en sentit sud-oest i remunta el torrent de Can Coll que portem a la dreta. Al cap d'un 450 metres arribem a una bifurcació de camins; obviem el de la dreta i prenem el de l'esquerra en direcció a la font dels Caçadors i Can Cerdà. Només 50 metres després trenquem a l'esquerra per un caminet que porta direcció nord-est, sempre per dins el bosc. Uns 200 metres més endavant deixem un corriol a l'esquerra, just en el punt on el caminet fa un gir a la dreta i s'encara cap el sud-est. 425 metres més enllà cal sortir del camí i atansar-nos al torrent, que ens resta a uns 30 metres a l'esquerra del camí i cercar la font que queda sota un talús de la muntanya. Malauradament no hi cap punt ni senyal al camí que ens serveixi de referència. Finalment, després de voltar una estona pel bosc, trobem la font.

2 25'
1,5 Km
148 m 41.4654,2.1295Clica per veure'n la ubicació. Font dels Degotalls
Emplaçada a l'esquerra de la llera del torrent, a uns 30 metres del camí, dins una zona boscosa que la fa difícil de trobar. Es tracta d'una construcció petita i molt rudimentària formada per un frontal arrebossat encastat al marge, d'on surt un tub d'hacer inoxidable. L'aigua, quan raja, cau directament al terra formant un petit bassal i desguassa al torrent.










Retornem al camí i continuem amb el mateix sentit que duiem, sempre per dins el bosc. El camí segueix planer durant uns 400 metres més, moment en que deixem un corriol a la dreta i fem un tomb a l'esquerra. El camí comença a pujar per una torrentera molt erosionada per les aigües. 160 metres més amunt arribem a una bifurcació que prenem a la dreta, fent un gir de més de 90º i sense deixar de pujar. Al cap d'uns 100 metres deixem un corriol descendent a la dreta que porta a una torre elèctrica. Uns 200 metres després som en una cruïlla de camins; obviem el camí de més a la dreta que puja i agafem el segon, en baixada. Només 25 metres més avall enllacem amb una pista ampla; a l'esquerra aniriem a Can Catà, nosaltres la seguim a la dreta, en lleugera baixada. Uns 500 metres més endavant deixem a l'esquerra un camí descendent i continuem recte, vorejant el Turó de Can Cerdà (41.4593,2.1356)Clica per veure'n la ubicació. que ens queda dalt a la dreta. Aviat passem pel costat d'una porta que teòricament barra el pas a tothom que marxa en sentit contrari al nostre, també a les persones, tot i que nosaltres no hem vist cap senyal prohibitiu en tot el recorregut que portem fins ara. Pocs metres més endavant arribem a un encreuament de camins; seguim per la pista de la dreta, en baixada. Mica en mica el camí es va adreçant cap a l'oest. Uns 300 metres més avall deixem un corriol a l'esquerra, poc després creuem un petit torrent, 80 metres més endavant en creuem un altre, obviem un corriol a l'esquerra i de seguida trobem un pal indicador que ens assenyala la font d'en Güell a la dreta. Baixem per unes escales de fusta que porten al torrent on també hi trobem aquesta acollidora font.

3 55'
3,5 Km
168 m 41.4571,2.1313Clica per veure'n la ubicació. Font d'en Güell o dels Caçadors
Està situada molt a prop de la llera del torrent de l'Infern Gran, just en el punt on s'hi afegeix el torrent de Can Güell, enmig d'una petita clariana. Construcció molt completa formada per un frontal d'obra arrebossada i encastat al marge d'on surt el tub que aboca l'aigua a una pica quadrada de maó vist, ambdós sota el nivell de terra. Entorn preparat per fer fontades amb una gran base plana i de forma quadrada, flanquejada als costats per dos llargs bancals per asseure-s'hi. És una font centenària; sembla ser que fou construïda l'any 1908 i arranjada el 2008 per la Secció Excursionista del Foment Martinenc, tal com està explicat en una placa collada al frontal.




































Tornem a la pista i reprenem el camí amb el mateix sentit que l'hem deixat fa una estona. Després d'una marrada, deixem a la dreta una finca amb un porxo i barbacoes pertanyents a una societat privada i de seguida enllacem a la dreta amb una pista ampla que ens ve de Valldaura per l'esquerra. Anem seguint la pista que marxa en sentit nord-oest, paral.lela al torrent de l'Infern Gran que portem a baix a la dreta. Uns 450 metres més endavant passem per sota de la Torre Gresa que ens queda dalt a la dreta i uns metres més enllà arribem a una cruïlla; a la dreta tornariem al lloc d'inici de la caminada pel camí anomenat "de passejada", nosaltres fem a l'esquerra en direcció a Can Cerdà per conèixer la font homònima que ens resta a escassos 75 metres, darrere de la nova ermita de la Mare de Déu de Lourdes, a l'esquerra, a baix del torrent.

4 1h 10'
4,4 Km
147 m 41.4597,2.1252Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Cerdà
La trobem a la llera esquerra del torrent de Can Cerdà, darrere la recent construïda ermita de Can Cerdà o de la Mare de Déu de Lourdes. Consisteix en una petita caseta d'obra arrebossada amb teulada d'uralita, un registre a la part alta i unes escales per atansar-s'hi. A la part baixa hi havia la sortida d'aigües, malgrat que es va clausurar quan es va habilitar la nova font de la Verge, situada uns metres per damunt, dins el recinte de l'ermita. Ara està tancada per una porta de ferro i no raja. L'entorn és ample i temps enrere devia estar ben preparat per passar l'estona, ara està totalment deixat.




Vista la font, que ha perdut tot l'interès des de que ha estat canalitzada per abastir la font de la Verge, tornem al camí i el seguim a l'esquerra. Immediatament a mà esquerra ens queda el recinte tancat de l'ermita de Can Cerdà o de la Mare de Déu de Lourdes. Obrim una de les portes i accedim a l'interor on uns cartells ens condueixen a la font de la Verge.

5 1h 15'
4,6 Km
150 m 41.4594,2.1249Clica per veure'n la ubicació. Font de la Verge
Localitzada a l'interior del recinte de l'ermita de Can Cerdà o de la Mare de Déu de Lourdes. Es tracta d'una construcció recent, formada per un llarg mur longitudinal de pedra amb quatre aixetes de polsador disposades a un metre de distància entre elles que aboquen l'aigua a un enreixat a mitja alçada. A dalt del mur, a la cantonada esquerra, hi ha un petit Sant Crist i una imatge de la Mare de Déu. Aquesta font s'ha convertit en una planta d'aigua tractada per mitjà d'una potabilitzadora situada a l'esquerra, darrere d'una tanca, que puja l'aigua de l'antiga font de Can Cerdà, situada a escassos 35 metres mes avall del torrent, darrere l'ermita.
Es diu que a la senyora Pepita Pugés Baladas, cap a l'any 1974, se li va aparèixer la Verge de Lourdes damunt d'un arbre caigut que ara queda dins de l'ermita que es va construir i li va dir, sembla ser que en castellà: "El agua de Can Cerdà curarà el alma i el cuerpo, venid i bebed agua, limpiaos con ella y rezad. Vuestra alma quedará purificada”. L'any vinent, un sacerdot va beneir la font antiga de Can Cerdà, el 1999 es va començar a construir la capella i la font nova i el 2001 el bisbe auxiliar de Barcelona beneeix la capella de la Mare de Déu de Lourdes. El dia 11 de cada mes s'hi apropa molta gent per beure l'aigua que diuen té propietats miraculoses.


La intencio inicial era, des d'aquí, atansar-nos a la font de la Rata, seguir fins la font de Sant Pau i tornar passant per la bassa de Can Coll i la mateixa masia fins el punt d'origen. Ho vàrem intentar vorejant el restaurant Can Cerdà, creuant la carretera BV-1415, pujant les escales que porten al capdamunt de la Torre Sant Jordi i, des d'aquí, prenent un corriol que abans menava a la font de la Rata. Malauradament no va ser possible, als pocs metres vam recular; el corriol estava completament tapat per la vegetació, amb molts arbres caiguts, totalment impracticable. Molt amablement, el matrimoni propietari de la Torre Sant Jordi, coneixedors de l'entorn des de l'any 1964, ens van explicar que ja fa temps que el camí està tapat. Així doncs decidim deixar aquestes dues fonts per una pròxima excursió i tornar a la zona de lleure del torrent de Can Coll. Us evitaré aquests entrebancs, deixant la ruta neta i reprenent la caminada des de la Font de la Verge.

Sortim del recinte de l'ermita i agafem el camí a la dreta, desfent els últims 150 metres fins la cruïlla de camins; a la dreta tornariem a la font d'en Güell per on hem vingut, nosaltres fem a l'esquerra per l'anomenat "camí de passejada", en direcció nord. De seguida deixem a la dreta la Torre Benatges. El camí és molt planer i circula paral.lel al torrent de Can Coll que portem a l'esquerra. Al cap d'uns 900 metres deixem a la dreta el camí que hem agafat al començament per anar a la font dels Degotalls. A partir d'aquí només ens queda desfer les primeres passes que hem fet; creuem el torrent, passem pel costat del pou de Can Coll i arribem a l'àrea de lleure del torrent de Can Coll.

Al variar el recorregut i no poder tornar per ponent, ens ha quedat pendent de conèixer la bassa de Can Coll i la pròpia masia. Donat que és d'hora i estem a prop, ens hi apropem. Travessem l'àrea de lleure en sentit nord, creuem la carretera pel coll de Masbernat (41.4737,2.1281)Clica per veure'n la ubicació. i, un cop a l'altra banda, traspassem la portalada que dóna accés a la finca de Can Coll. Un camí ens condueix directament a l'entrada del pati de la masia. El primer que veiem abans d'entrar, a l'esquerra, és una bonica font ornamental que ens dóna la benvinguda.

6 1h 50'
6,9 Km
144 m 41.4736,2.1248Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Coll
Font ornamental construïda l'any 1929 i emplaçada a l'esquerra de l'entrada a la masia Can Coll. És una gran construcció de forma cilíndrica ubicada dins una gran bassa circular, amb un pou al mig i un sortidor al capdamunt. Els materials utilitzats són el maó i la pedra. Al mateix temps que la font, també es va construir una cisterna sota la plaça del davant de la masia on s'emmagatzemava l'aigua provinent de diferents pous de la finca. L'aigua sobrera sortia per mitjà d'una bonica rampa de maó vist amb un safareig a sota, era canalitzada per sota el terra i menava als camps situats més avall on es conduïa per unes canals obertes de maó. Avui dia encara es pot veure la rampa que es troba en perfectes condicions i la sortida d'aigües al camp que queda sota la font.

















Dediquem una estona a visitar l'interior de la masia. Cal destacar la cuina, amb tots els seus estris i diferents tipus de fogons. També és interessant la nevera, excavada sota terra, mantenint una temperatura constant de 15ºC. La capella neoclàssica construïda el 1844 dins la masia és un exemple de la importància de la casa i dels seus antics propietaris.

7
Km
147 m 41.4736,2.1245Clica per veure'n la ubicació. Can Coll
Finca situada al vessant nord de Collserola, dins l'antic terme de Valldaura. Actualment és el Centre d'Educació Ambiental del Parc de Collserola, al qual s'hi accedeix des d'un pati tancat amb una reixa de 1854. Al segle XII, es coneixia com a Mas Portell, però l'edifici actual data del segle XVI, amb posteriors ampliacions i afegits. Es tracta originalment d'un sol volum quadrat compost de planta baixa, pis i golfes i un altre que el dobla, formant una planta rectangular, seguint el mateix criteri en la composició de la façana respecte a les obertures. Al segle XVIII es construeix un celler i al següent, la casa del masover. Al 1844, s'hi fa una petita capella neoclàssica amb un accés per l'interior de la masia per ser utilitzada com a oratori privat. Al 1929, edifiquen una casa pel guardabosc, un dipòsit d'aigua sota la plaça i una font decorativa a l'esquerra de l'entrada. Al 1992 s'unifiquen les cobertes de l'edifici principal formant-ne una de sola. L'interior és del segle XIX; la planta baixa compta amb les estances típiques de la masia: celler, graner, quadres, pastador, cuina per a la matança del porc..., el primer pis és el dels dormitoris i sales diverses, de representació i d'ús quotidià, i el superior, les golfes.
























































 

Un cop vist l'interior, passegem una estona per fora. Caminem uns metres en direcció nord-oest fins la bassa de Can Coll (41.4743,2.1228)Clica per veure'n la ubicació. , construïda per emmagatzemar l'aigua i aprofitar-la pel reg. Val la pena treure el cap a la caseta de la bàscula que encara conserva el seu mecanisme. La reixa de la portalada de ponent porta al capdamunt l'any de construcció, 1854. A la façana principal podem contemplar un bonic rellotge de sol, malgrat que amb el dia ensopit d'avui no podem veure l'hora. A la façana del darrere hi ha dues torres semicirculars amb unes boniques gàrgoles de terrissa.

Tornem a la zona de lleure on tenim estacionat el vehicle i donem per finalitzada aquesta passejada.

F 2h 5'
7,9 Km
118 m 41.4728,2.1280Clica per veure'n la ubicació. Àrea de lleure del torrent de Can Coll

Inici i final d'aquesta caminada.