Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-138 (Vallès Oriental)

Punts de referència:


Plaça de la Vila (Sant Fost) - Font de Baix o de Can Riulàs - Font Sunyera - Font de Sant Domènec i el Ca - Font de la Teula - Dolmen de Castellruf - Pedrera de Can Gallemí - Església de Santa Maria de Martorelles - Plaça de la Vila (Sant Fost).


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
9,9 Km 2h 30' 89 m 417 m 416 m 416 m Fàcil No Si 16-02-2014

Mapes:


 

WikilocWikiloc GoogleMapsGoogleMaps Clica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada, on també hi trobaràs més detalls.

 

Descripció:

Plàcida passejada al voltant de casa. Sortirem de la plaça de la vila de Sant Fost de Campsentelles i ens dirigirem cap a Santa Maria de Martorelles. El primer que farem és visitar la font de Baix o de Can Riulàs que trobarem al pas. A continuació creuarem la població en sentit sud-est fins la font Sunyera, continuarem muntanya amunt, passant per la font de Sant Domènec i el Ca, la font de la Teula i culminant al dolmen de Castellruf. La tornada serà inicialment per la pista que baixa al poble, però ens desviarem abans, baixant per un corriol costerut i ple de rocs que ens portarà a l'antiga pedrera de Can Gallemí. Des d'aquí tornarem al centre urbà de Santa Maria, passarem per la seva església amb el lledoner centenari al davant i cercarem el torrent de Can Sunyer que seguirem aigües avall fins trobar un corriol que ens puja al camí del Collet i que ens durà a les cases del poble de Sant Fost, trepitjant asfalt fins el punt d'origen.

En aquesta ocasió rajaven les quatre fonts visitades, malgrat que la font de Sant Domènec i el Ca només gotejava.


Aproximació:

Començarem la caminada a la plaça de la Vila de Sant Fost, al centre de la població i a tocar de la carretera B-500.



Itinerari:

0 0h
0 Km
98 m 41.5187,2.2327Clica per veure'n la ubicació. Plaça de la Vila (Sant Fost de Campsentelles)
En aquesta plaça hi ha l’ajuntament que data del 1933, quan fou inaugurat pel president de la Generalitat, Francesc Macià. A la plaça també hi ha la caserna de la policia local i l’ateneu del poble, ambdues de recent construcció.



Iniciem la caminada a la plaça de la Vila, baixant per unes escales que surten de l'esquerra de l'ajuntament i que van a parar a l'entrada de l'auditori. D'aquí prenem el carrer Sant Jacint fins el carrer Verge del Pilar que fem a la dreta i que ja no deixem fins el seu final, al cap d'uns 550 metres de lleugera pujada. Un cop al capdamunt del carrer abandonem l'asfalt, deixem un camí a la dreta i ens endinsem en el bosc per un caminet que surt davant nostre i que marxa en sentit est. De seguida creuem una torrentera on trobem diferents camins produits pel pas de les motos de trial; nosaltres hem de prendre un caminet en lleugera baixada que surt de l'esquerra. A escassos 100 metres trobem una bifurcació que fem a l'esquerra, seguint la línia elèctrica, ara en sentit nord-est. Uns 200 metres després anem a parar a un petit camp de conreu que creuem, si no està cultivat com és el cas d'avui, si està plantat caldrà vorejar-lo. A l'altra banda del camp enllacem amb un camí ample, el camí del Collet, ho fem a la dreta. Anem fent camí, obviant altres camins que ens menen, sempre pel més evident. A l'esquera, abaix, podem veure la masia de Can Roda. Finalment el camí surt del bosc i creua pel mig d'una vinya on a mà dreta podem veure una antiga barraca de vinya, ara enrunada. Un cop creuada la vinya trobem una pista que ens talla; a la dreta aniriem a la urbanització Sant Fost Residencial, nosaltres l'agafem a l'esquerra. Uns 300 metres més endavant, un cop creuat el torrent per un pont, unes escales a mà esquerra ens baixen a la font de Baix o de Can Riulàs.

1 30'
2,3 Km
150 m 41.5182,2.2538Clica per veure'n la ubicació. Font de Baix o de Can Riulàs
La trobem al costat del torrent homònim, a l'ombra de dos plàtans, a la dreta de l'antic camí de Sant Fost, anomenat camí del Collet, situada en una esplanada a un nivell inferior del camí per on s'hi accedeix. Unes escales d'obra amb baranes metàl.liques ens permeten baixar-hi. La font està formada per un mur revestit i un petit tub de ferro, encastat i a dos pams d'alçada, per on surt l'aigua formant un bassal al caure a terra i després desguassa al torrent que ve per l'esquerra. Sempre raja i, en episodis molt plujosos, pot rajar per dos brocs. Malauradament, els tubs de ciment de la riera no conviden gaire a quedar-s'hi, trenquen l'encant que podria tenir aquesta font. Recentment s'ha col.locat un nou broc en substitució del desaparegut.


















Tornem a la pista i continuem uns metres, traspassem una cadena i anem a parar a un carrer que ens talla, el carrer Sagrera. Davant nostre surten les escales del carrer Baixada de la Font. Hi pugem i arribem a la plaça Joan Matons. Aquí tombem a la dreta, en direcció sud, pel carrer de la Font del Ca, tot deixant la masia Can Ferriols a l’esquerra. El camí puja suaument i ens allunya del nucli urbà en direcció a la serra. A la nostra dreta veiem horts i a sota el torrent. Deixem una pista amb una cadena a l’esquerra que puja a Castellruf i a la dreta l'antiga bàscula de la pedrera de Can Gallemí. Més tard el carrer es transforma en una pista, passem una cadena i veiem un rètol del Parc de la Serralada Litoral donant-nos la benvinguda, també una antiga construcció a la dreta. Una mica més endavant, a l’esquerra deixem una clariana amb una antiga pedrera i a la dreta un camí. Al cap d'uns 175 metres trobem un pou municipal a la dreta. Aquí abandonem la pista que segueix pujant suaument i entrem en una esplanada amb plataners, on al final a l'esquerra, sota el marge de la pista, trobem la font Sunyera.

2 50'
3,5 Km
224 m 41.5135,2.2606Clica per veure'n la ubicació. Font Sunyera
Es localitza al torrent homònim, molt a prop del nucli urbà. Sempre raja. La font, procedent d’una mina creada antigament, està en una petita cova feta d’obra en forma d’arc arrebossat i acolorit amb sulfat de ferro. Un broc aboca el raig a un petit toll i l’aigua s’escola cap al torrent a través d’un rec. Davant hi ha una gran esplanada amb grans pedres sobrants de la pedrera veïna, que escampades aleatòriament fan de taula o seient. L’indret està ple de plàtans que confereixen una bona ombra a l’estiu i conviden a fer-hi berenars. Aquesta font ha estat una de les més importants del poble al llarg dels anys, ja que, abans que s'instal.lés l'aigua corrent, l'any 1932, era la que proveïa a Santa Maria de Martorelles.




















Deixem la font enrere i unes grans pedres a l'esquerra i creuem l'esplanada en sentit contrari fins retrobar la pista per on hem vingut. La prenem a la dreta, però a escassos 25 metres ens desviem a l'esquerra per un camí ascendent, seguint un indicatiu de fusta: "Font del Ca". Uns 75 metres més amunt fem un gir de 180º a la dreta, seguint un altre cartell que ens assenyala la "Font del Ca", recte aniriem a una torre elèctrica. El camí puja moderadament, zigzaguejant per dins el bosc. Uns 400 metres més endavant arribem a una clariana; veiem a l’esquerra, enlairada a uns 20 metres, la font de Sant Domènec i el Ca, i en una esplanada que queda al damunt una petita cova i una taula i bancs de fusta.








3 1h 
4,2 Km
251 m 41.5117,2.2612Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Domènec i el Ca
Només raja en èpoques molt humides. Fa un conjunt amb un muret frontal de pedra i uns petits bancals també de pedra a cada costat. L'aigua surt per un forat on se li ha encastat un tub de plàstic i cau en un petit bassiol rectangular arran de terra. El frontal sosté una placa de ceràmica amb la imatge de Sant Domènec protegida per una reixa metàl.lica. Gravada en el mateix mur hi ha una inscripció datada l'any 1769. Fins no fa gaires anys s'hi celebrava un aplec molt freqüentat per la gent de la comarca. A pocs metres hi ha una gran taula de fusta amb bancs per fer-hi un mos i, al costat, una cova excavada al marge que s'utilitzava antigament per guardar eines, inclús com aixopluc dels pagesos que conreaven la terra.




































Continuem pel camí que duiem que a partir de la clariana de la font esdevé més estret, però sempre ben visible i fàcil de seguir. Al cap d'uns 90 metres obviem un corriol ascendent a l'esquerra que fa drecera i que retrobarem més amunt. Nosaltres continuem recte, pugem per una bonica torrentera molt erosionada per la força de l’aigua. Uns 275 metres més amunt obviem un corriol planer a l'esquerra amb una pila de pedres a l'inici. De seguida el camí es bifurca; prenem el de l’esquerra. 80 metres més amunt arribem a un camí perpendicular; a la dreta aniriem a la font del Ferro, nosaltres l'agafem a l'esquerra. En un principi amb lleugera pujada i després en suau descens. Uns 100 metres més enllà deixem un corriol ascendent i molt embardissat a la dreta que ens duria al camí que porta de Castellruf al turó de Galzeran. Pocs metres més endavant obviem un altre corriol descendent a l’esquerra. Poc després abandonem el corriol que portàvem i tombem a la dreta, pujant per una torrentera. Al capdamunt, a escassos 60 metres, hi trobem la simpàtica font de la Teula.






4 1h 15'
4,9 Km
371 m 41.5115,2.2656Clica per veure'n la ubicació. Font de la Teula
La trobem al sud de Castellruf, en una petita esplanada enmig del bosc, al capdemunt d’una torrentera. Està situada en una paret de roca granítica natural, al vessant esquerra de la qual surt un broc metàl.lic en forma de teula per on raja l'aigua i cau en un petit bassal rodó practicat a la pedra. Normalment es veu regalimar aigua per tots els racons de la paret. Una de les fonts més maques dels voltants, potser per la seva integració al paisatge.


























Baixem de la torrentera i tornem a agafar el corriol d’abans a la dreta, continuant amb el mateix sentit que duiem, nord-est, per un camí que inicialment planeja, sempre per dins el bosc. De seguida comença la pujada per terreny erosionat; anem alternant trossos força costeruts amb altres més planers. Finalment, uns 250 metres més amunt, anem a parar a una pista gran que ens talla; després ja anirem a l'esquerra però ara fem a la dreta en lleugera pujada. Uns 25 metres més enllà som en una trifurcació; per un petit corriol ascendent a la nostra esquerra pujaríem al turó de Castellruf (la segona alçada de Santa Maria de Martorelles i on està emplaçat el poblat ibèric del mateix nom), la pista de l’esquerra ens baixaria a la font de la Mercè, nosaltres continuem recte, en direcció sud-est, cap el turó de Galzeran. Al cap de només 40 metres trobem unes escales de fusta a la dreta que ens porten als peus del dolmen de Castellruf.

5 1h 25'
5,3 Km
417 m 41.5131,2.2670Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Castellruf
Sepulcre de planta rectangular, del 3000 abans de Crist, amb dues lloses a cada costat i amb una coberta trencada en dos parts i oberta cap al Sud-oest. Al seu costat hi havia un menhir que ara es troba a la plaça de Santa Maria de Martorelles.




























Tornem al camí principal i el prenem a l'esquerra, en sentit contrari al que hem fet al venir. Al cap d'uns 40 metres arribem de nou a la trifurcació; obviem els camins de la dreta i continuem recte per la pista que baixa al poble. Comencem a davallar. Immediatament deixem el corriol a l’esquerra per on hem pujat de la font de la Teula. A l’esquerra veiem tota la zona boscosa. Seguim avall, passem per sota de tres línies elèctriques consecutives, mentre que deixem un corriol a l'esquerra i una mica més enllà un camí a la dreta que puja a una de les torres. Aquí cal anar en compte; tot just uns 40 metres després d'haver deixat enrere la tercera línia elèctrica, abandonem la pista i trenquem a l'esquerra per un corriol descendent. El corriol, a trossos, passa per damunt de rocs solts que ens dificulten la caminada, sempre vorejant la pedrera de Can Gallemí que portem a mà dreta. Uns 650 metres més avall i després d'una doble marrada, s'acabe el corriol i esdevé un camí més ample, moment en que passem entremig de les restes de dues antigues construccions de la pedrera i tot seguit accedim a una petita clariana. De la dreta surt un camí planer que porta a l'interior de la pedrera.

6 1h 45'
6,6 Km
417 m 41.5173,2.2608Clica per veure'n la ubicació. Pedrera de Can Gallemí
Abandonada des de fa molts anys.






















































Sortim de l'interior de la pedrera i, un cop a la clariana, fem a la dreta, continuant pel camí que hem deixat i amb el mateix sentit, nord. Només 75 metres més endavant anem a parar de nou a un revolt de la pista principal que abans hem abandonat i que fem a l'esquerra, en lleugera baixada i direcció sud-oest. Aviat deixem a baix a l'esquerra una gran esplanada amb restes d'antigues construccions de la pedrera i més avall una cadena barra el pas als vehicles motoritzats. A l'altra banda de la cadena ens trobem un carrer asfaltat, el carrer de la Font del Ca, que fem a la dreta, en direcció al nucli urbà de Santa Maria de Martorelles. Deixem la masia Can Ferriols a la dreta i continuem fins la plaça Joan Matons i d'aquí recte pel carrer Lledoner fins l'Església de Santa Maria.

7 2h
7,6 Km
192 m 41.5197,2.2534Clica per veure'n la ubicació. Església de Santa Maria
La consagració del temple data del segle XII, encara que és probable que es tracti de la segona consagració, doncs es poden trobar elements arquitectònics anteriors. La major part de la construcció és d'època medieval: absis del segle X, mentre els arcs de les naus són propis d'un romànic tardà amb mires cap al gòtic. Les capelles laterals pertanyen, aproximadament, al segle XVI i les posteriors dels segle XVII. Un campanar a l'esquerra de l'absis encapçala l'església. El sistema de cobertes és de dues vessants i la façana és coronada per una gran motllura ondulada d'estil català. La porta té un arc rebaixat amb senzilles motllures i un escut central.

















































 

Tenim l'esqlésia a l'esquena, a l'esquerra un magnífic lledoner centenari; baixem per unes escales que surten enfront nostre i sortim al carrer del Rector, que seguim en baixada. A la primera cantonada tombem a l'esquerra, passem per un estret carreró i, al final d'aquest, continuem a la dreta pel carrer Sagrera. Uns 85 metres més avall trenquem a la dreta per un camí barrat amb una cadena i que fa un gir de 180º respecte del carrer, encarant-se al nord-oest. Uns 125 metres més enllà, en el punt que el camí fa un revolt pronunciat a l'esquerrra, nosaltres sortim del camí i continuem recte en direcció als arbres, baixem el talús pel dret i davallem fins el torrent de Can Sunyer que ens resta pocs metres més avall. Un cop a la llera del torrent, anem seguint el seu curs per un corriol que marxa paral.lel. Uns 400 metres després ens desviem a l'esquerra per un corriol ascendent que segueix el filat de la finca de Can Roda que portem a la dreta. 200 metres més amunt anem a petar al camí del Collet, per on hem passat al començament del passeig d'avui i que ara prenem a la dreta. 250 metres més endavant el camí creua un camp, just en el punt on fa un gir a la dreta, també obviem un camí que ens ve per l'esquerra. El camí del Collet és planer i marxa per dins el bosc, en direcció ponent. 275 metres més endavant, abans de que el camí acabi en una gran esplanada davant d'unes cases, ens desviem a l'esquerra baixant per una petita torrentera que ens porta, 1250 metres més avall, al final del carrer Joan XXIII. A partir d'aquí anirem trepitjant asfalt; passarem pels carrers Joaquim Costa, Tenor Viñas, Verge del Pilar i Sant Jacint per accedir finalment a les escales que pugen a la plaça de la Vila on donem per finalitzada aquesta passejada.

F 2h 30'
9,9 Km
98 m 41.5187,2.2327Clica per veure'n la ubicació. Plaça de la Vila (Sant Fost de Campsentelles)

Inici i final de la sortida d’avui.