Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-139 (Vallès Oriental)

Punts de referència:


Cementiri de Santa Maria de Martorelles - Mirador de la pedrera de Can Gallemí - Dolmen de Castellruf - Font del Llorer o de la Tereseta - Font de Can Gurri - Fonteta de Can Gurri - Font de la Mercè - Bassa de Can Girona - Can Girona - Font de Beu-i-Tapa - Cementiri de Santa Maria de Martorelles.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
7,5 Km 1h 45' 152 m 438 m 293 m 293 m Fàcil A trams Si 9-03-2014

Mapes:


 

WikilocWikiloc GoogleMapsGoogleMaps Clica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada, on també hi trobaràs més detalls.

 

Descripció:

La intenció de la passejada d'avui, que transcorre tothora per Santa Maria de Martorelles, era veure l'estat en que els voluntaris de l'ADF de la Conreria han deixat la font de Can Gurri i el seu entorn després de les tasques que han dut a terme els darrers caps de setmana. Com sempre, han fet una feina excel.lent, i de manera totalment desinteressada; han arranjat l'entorn de la font, desbrossat els marges, desembossat el desguàs de la font i modelat l'enorme pollancre caigut per adaptar-li un banc. Gràcies i felicitats per la bona feina feta.

Hem pres com a punt de partida el cementiri de Santa Maria de Martorelles. Inicialment hem fet cap al capdamunt del carrer Poal, a la part alta de la població, des d'on hem travessat el bosc d'en Sunyer per anar a parar a la pista que puja a Castellruf vorejant la pedrera de Can Gallemí. Un cop a Castellruf hem cercat la pista que uneix el coll de Montalegre amb el coll d'en Gurri, però de seguida l'hem abandonat per baixar a les fonts del Llorer i de Can Gurri. A partir d'aquí hem davallat, sempre per la pista, hem passat per la font de la Mercè i pel costat de Can Girona de tornada al punt d'inici.

En aquesta ocasió rajaven les fonts de la Mercè i la de Can Gurri, la font del Llorer restava eixuta.


Aproximació:

Començarem la caminada al cementiri de Santa Maria de Martorelles. Per accedir-hi pujarem per la carretera BV-5006 que condueix al poble. Abans d'entrar al nucli urbà cal girar a l'esquerra pel carrer de l’Escola que ens durà fins el cementiri on podrem estacionar el vehicle.Itinerari:

0 0h
0 Km
164 m 41.5224,2.2541Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Santa Maria de Martorelles

Deixem el cementiri a la nostra esquerra, l'asfalt s'acaba i esdevé una pista de terra amb vinyes a banda i banda que marxa en sentit nord-est. Uns 200 metres després deixem la pista, juntament amb un altre camí amb una cadena a l’esquerra i agafem un corriol a la dreta que voreja Can Bernades, deixant la masia a la nostra dreta. Immediatament després trenquem a la dreta per un camí ascendent en direcció a una pineda. Un cop salvada la curta pujada, entrem al bosc, just en el punt que el camí fa un gir a l'esquerra i pren, inicialment, direcció est. A partir d'aquí anem caminant per un sender planer i molt bonic que transcorre per dins el bosc. Uns 275 metres més endavant trobem una bifurcació; a l'esquerra aniriem a la font del Racó, al gorg de Can Ros i podriem també enllaçar amb la pista que puja de la font de la Mercè a Castellruf, nosaltres prenem el camí de la dreta, en lleugera pujada. Uns 200 metres més amunt deixem a l'esquerra una fita cilíndrica de l'Ajuntament de Barcelona (s'en troben vàries més per aquestes rodalies doncs aquests terrenys l'hi pertanyen) i accedim a una esplanada; a la nostra dreta ens queda un gran dipòsit d'aigua municipal i davant un circuit per fer salts amb bicicleta. Ara seguim per la pista de l'esquerra, en suau baixada. Uns 200 metres més avall, just en el punt que la pista fa un revolt a la dreta, ens desviem a l'esquerra per un corriol ascendent que s'endinsa en el bosc d'en Sunyer. Només 75 metres més amunt trobem una antiga cisterna a la nostra dreta (41.5196,2.2586)Clica per veure'n la ubicació. . Anem pujant pel camí que recentment ha estat desbrossat. Al cap d'uns 100 metres baixem un talús i anem a parar a la pista que puja del poble de Santa Maria de Martorelles a Castellruf i que prenem a l'esquerra, en pujada.

Uns 50 metres més amunt, a la dreta de la pista, trobem una antiga cisterna utilitzada en la lluita contra la fil·loxera, 75 metres després obviem un camí a l'esquerra, uns altres 250 més endavant en deixem un altre a l'esquerra i 350 mes enllà, en el punt que la pista fa un tomb a l'esquerra, arribem a una petita clariana; si caminem uns metres a la dreta i amb molt de compte, podem disfrutar d'un mirador natural amb unes bones vistes per sobre la pedrera de Can Gallemí (41.5170,2.2627)Clica per veure'n la ubicació. .

Tornem a la pista i continuem pujant. Passem per sota de tres línies elèctriques consecutives, mentre que deixem un camí a l'esquerra que puja a una de les torres i una mica més enllà un corriol a la dreta. Uns 150 metres després d'haver deixat la tercera línia elèctrica, obviem un corriol descendent a la dreta que ens portaria a la font de la Teula i només uns 25 metres més enllà som en una trifurcació; per un petit corriol ascendent a la nostra esquerra pujaríem al turó de Castellruf (la segona alçada de Santa Maria de Martorelles i on està emplaçat el poblat ibèric del mateix nom), la pista de l'esquerra ens baixaria a la font de la Mercè, nosaltres continuem recte, en direcció sud-est, resseguint les marques blanques i vermelles corresponents al sender de gran recorregut GR 97.3 que ens acompanyaran una estona. Al cap de només 40 metres trobem unes escales de fusta a la dreta que ens porten als peus del dolmen de Castellruf.

1 35'
2,7 Km
417 m 41.5131,2.2670Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Castellruf
Sepulcre de planta rectangular, del 3000 aC, amb dues lloses a cada costat i amb una coberta trencada en dos parts i oberta cap al sud-oest. Al seu costat hi havia un menhir que ara es troba a la plaça de Santa Maria de Martorelles.

Baixem les escales i continuem per la pista per on hem vingut, ara a la dreta. Al cap d'uns 100 metres girem a l'esquerra per una pista ampla, només 100 metres després obviem un camí a la dreta i uns 450 metres més endavant en deixem un altre a la dreta (és el final del mateix camí que hem deixat pocs metres abans). Seguim pocs metres més fins trobar una pista perpendicular que fem a l'esquerra, en direcció nord. Aquesta és la pista que uneix el coll de Montalegre amb el coll d'en Gurri. Uns 350 metres més endavant deixem un corriol descendent a l'esquerra i que més avall esdevé una bonica torrentera que porta a la pista que va de Can Girona al coll d'en Gurri, nosaltres continuem recte endavant. Al cap de poc més de 50 metres abandonem la pista i el GR i girem a l'esquerra per un camí carreter descendent que marxa per sota la pista. Uns 100 metres més avall, a l'esquerra, trobem el corriol de la font del Llorer que resta a uns 25 metres més avall.

2 50'
3,9 Km
385 m 41.5158,2.2804Clica per veure'n la ubicació. Font del Llorer o de la Tereseta
Situada a l’alzinar, a escasos metres per sota del camí. Font formada per un mur de pedra tallada d’on surt un tub d'acer encastat a la pedra. Sota arran de terra queda un petit bassal fet amb un test rodó de terrissa i una teula ceràmica que fa de desguàs. Normalment no raja i quan ho fa només goteja. Al davant hi ha una alzina inclinada força curiosa i al terraplè del damunt un llorer bord que sembla que és el que li dóna nom.
Retrocedim fins el camí carreter i seguim avall, a l'esquerra, arribant 220 metres més endavant a una clariana amb una torre elèctrica. Nosaltres ara contínuem per un corriol que surt de l’esquerra. En un principi el camí no està molt definit, però a mesura que davallem, ens anem ficant dins el torrent, molt erosionat per l’aigua i molt bonic. Només 150 metres més avall, saltem un gran pollancre caigut i ja som a la font de Can Gurri.

3 1h
4,3 Km
358 m 41.5161,2.2770Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Gurri
Es localitza a uns 100 metres de la pista que va de Can Girona al coll d’en Gurri, en una petita clariana, sota un pollancre enorme. La font està construïda en un clot excavat sobre l'esplanada, d'un metre aproximat de profunditat, fent una construcció rectangular amb tres murs de pedra i unes escales que hi donen accés. La petita pica on cau el raig des d'un broc de ferro és de pedra picada. Poc o molt, però sempre raja. En un mapa de la parròquia fet pel rector Joan Antoni Casassayes, el 1737, ja s'esmenta el nom de la casa i de la font. En aquella època, la font s'utilitzava per al consum de la casa i per més d'una vintena de carboners que treballaven al bosc. Al frontal de la font una inscripció porta gravat l'any 1794. Al darrera de la font s'hi troba una inscripció amb fusta: "Font d’en Gurri. Déu vos guardi de prendre mal i de fer-ne”.


Les expectatives que teniem al començar aquesta caminada han estat reixides; els voluntaris de l'ADF de la Conreria han fet una tasca excel.lent durant el mes de febrer d'enguany. Han arranjat l'entorn de la font, desbrossat els marges, desembossat el desguàs de la font i modelat l'enorme pollancre caigut per adaptar-li un banc. El desbrossat de l'entorn immediat ha posat al descobert el tercer pollancre, caigut, que restava amagat per les bardisses. Personalment ja els he felicitat per la feina feta i els hi fet saber el meu agraïment.


Sortim de la font pel corriol que segueix i 150 metres més enllà anem a parar a la pista que va del coll d'en Gurri a la font de la Mercè. A aquesta alçada, just a l'esquerra de la clariana, surt un petit corriol descendent, en direcció sud, que en uns 25 metres ens portarà al lloc on es trobava la fonteta de Can Gurri i que a partir d'avui donarem per desapareguda.

4 1h 5'
4,4 Km
349 m 41.5166,2.2767Clica per veure'n la ubicació. Fonteta de Can Gurri
Es localitzava a uns 50 metres al nord-oest de la font de Can Gurri. Per accedir-hi cal pujar per la pista que va de Can Girona al coll d'en Gurri. Un cop siguem a la clariana d'on surt el camí que porta a la font d'en Gurri, 10 metres abans d'arribar al camí, trenquem a la dreta per un corriol descendent que marxa en sentit sud i que ens porta, escassos 25 metres més avall, a la fonteta.
Fins començaments d'enguany, aquesta font, que coneixiem com a fonteta de Can Gurri, només era un tub de plàstic dur que feia de broc, pel qual rajava un fil d'aigua que anava a parar directament a terra, formant un petit bassal. Els treballs d'arranjament de la propera font de Can Gurri, duts a terme pels voluntaris de l'ADF de la Conreria durant el mes de febrer de 2014, van posar al descobert el tub que portava l'aigua, que no era més que el desguàs de la pròpia font. Actualment, en el lloc on rajava l'aigua, el tub està connectat amb un altre que segueix per dins el bosc en direcció nord-oest, resseguint el torrent aigües avall. Encara avui, març de 2014, es pot distingir el tub vell del nou.


Tornem a la pista i la seguim a l'esquerra, en baixada. Uns 250 metres més avall, en un revolt de la pista a l'esquerra, deixem a la dreta una altra pista barrada amb una cadena que porta a la font de Can Barbeta i més enllà al coll de Can Corbera i al castell de Sant Miquel. Continuem pista avall. Uns 80 metres després obviem un corriol a l'esquerra que més endins del bosc esdevé una torrentera que mena a la pista que va del coll d'en Gurri al turó de Galzeran i a Castellruf. Uns 400 metres més endavant deixem a la dreta un camí recentment arranjat (fins no fa gaire era un petit corriol) que porta a la malaguanyada font de Can Santpere, emplaçada a uns 100 metres, al final d'aquest camí. Seguim caminant per la pista. 150 metres més avall, deixem un camí a l'esquerra. A partir d'aquí la pendent és acusada però curta, uns metres després saltem una cadena i trobem una bifurcació; el camí de l'esquerra ens pujaria a Castellruf, nosaltres seguim recte per un camí planer que marxa en sentit nord-oest, recuperant de nou les marques blanques i vermelles del GR 97.3. Uns 150 metres més endavant passem un cartell del Parc de la Serralada Litoral que trobem a la dreta. En aquest punt, a la dreta, a l'altra banda del torrent, podem veure la mina de la font de la Mercè. De seguida el camí s'eixampla formant una petita esplanada, just a la dreta tenim la font de la Mercè.

5 1h 20'
5,6 Km
214 m 41.5216,2.2696Clica per veure'n la ubicació. Font de la Mercè
Es troba a prop de can Girona, en el mateix torrent que baixa de la font d'en Gurri. És considerada una de les més importants de la Serralada. La paret de la font és un llarg mur de pedra longitudinal, d’uns 80 Cm d’alçada per més de quinze metres de llarg; al centre s'hi ubica l'espai per on sempre brolla l'aigua mitjançant un tub d'acer. En aquest espai central el paviment està tractat amb rajoles de pedra i un canal obert al mig permet desaiguar. Fou inaugurada fa uns trenta anys, i com que el terreny pertany a l'ajuntament de Barcelona li van posar el nom de la patrona d'aquesta ciutat. Anys enrere, l'aigua d'aquesta mina era canalitzada fins a Mollet; els tubs estaven agafats a I'antic pont que uneix Martorelles amb Mollet.


Deixem la font a la dreta i continuem per la pista amb el mateix sentit que duiem, planejant per dins el bosc, seguint les marques del GR. Al cap d'uns 200 metres deixem un camí ascendent a la dreta que puja al Castell de Sant Miquel passant pel coll de Can Corbera, nosaltres anem recte. Uns 200 metres més endavant, al mig d'un revolt de la pista a la dreta, ignorem un petit corriol descendent que surt de l'esquerra, mig amagat, que ens baixaria al gorg de Can Ros. Seguim sense deixar la pista. Uns 375 metres més enllà deixem un camí a la dreta que puja a una torre elèctrica. A partir d'aquí el camí presenta una lleugera baixada. Aviat trobem a mà esquerra una gran bassa d’aigua cilíndrica, la bassa de Can Girona (41.5241,2.2628)Clica per veure'n la ubicació. . Mica en mica la pendent és va fent més acusada. Uns 250 metres més avall de la bassa passem pel costat de la casa de colònies de Can Girona (41.5252,2.2604)Clica per veure'n la ubicació. que ens queda a l'esquerra. Continuem per la pista però només 50 metres. Aquí abandonem la pista i les marques del GR i trenquem a l'esquerra per un corriol que marxa en sentit sud-oest.

Anem davallant, deixant a l'esquerra un muret amb xiprers i a sota nostre a la dreta el torrent. El camí baixa fins arran de torrent, just en el punt on obviem un camí a l'esquerra barrat amb una cadena i un rètol indicant-nos que el pas està restringit (el camí porta a l'interior de les dependències de la casa de colònies de Can Girona, propietat de l'Ajuntament de Barcelona, on s'hi realitzen acampades i també condueix a la font del Racó). Continuem pel camí que va paral.lel al torrent de Can Gurri que portem a la nostra dreta, en direcció sud-oest. Només uns 90 metres més amunt, a la dreta, a baix del torrent, just sota el camí, queda la malaguanyada font de Beu-i-Tapa i més enllà, a l'altra riba del torrent, podem veure un pou d'aigua municipal (per aquesta zona en trobem diversos de pous, avui en dia encara en activitat).

6 1h 40'
7,2 Km
151 m 41.5244,2.2571Clica per veure'n la ubicació. Font de Beu-i-Tapa
Localitzem la font sota el camí que porta de Can Bernades a Can Girona, a peus del torrent. Actualment només resta l’estructura, una petita construcció feta de maó amb un arc. El seu nom sembla que ve donat per l’escassetat d’aigua que hi rajava, calia beure i tapar el broc per no llençar l’aigua.
Retornem al camí i el seguim amb el mateix sentit que duiem. Uns 40 metres més amunt trobem una altra fita de l'Ajuntament de Barcelona. De seguida deixem un corriol ascendent a l'esquerra i tot seguit un altre que és per on hem pujat al començament. Pocs metres després arribem a una cruïlla de camins amb Can Bernades a la cantonada esquerrra. Girem a l'esquerra i ja només cal seguir el camí fins el cementiri que ens queda a escassos 250 metres i donar per finalitzat aquest recorregut.

F 1h 45'
7,5 Km
164 m 41.5224,2.2541Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Santa Maria de Martorelles

Inici i inal de la caminada.