Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-144 (Vallès Oriental)

Punts de referència:


Sant Fost Residencial – Font de la Dinamita – Turó de Galzeran – Font del Ferro - Sant Fost Residencial.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
7,5 Km 1h 45' 222 m 481 m 349 m 349 m Moderada
No
Si
28-04-2014

Mapes:


 

WikilocWikiloc GoogleMapsGoogleMaps Clica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada, on també hi trobaràs més detalls.

 

Descripció:

L’excursió d’avui comença al capdamunt de la urbanització Sant Fost Residencial. Inicialment farem una passejada pels voltants del bosc de la Nau on visitarem la font de la Dinamita, localitzada en un dels racons més bonics de Sant Fost. Seguidament pujarem al turó de Galzeran, punt d'unió dels municipis d'Alella, Tiana, Sant Fost de Campsentelles i Santa Maria de Martorelles. La baixada des del turó serà per un corriol no massa transitat que marxa en sentit ponent. Seguidament visitarem la font del Ferro i tornarem resseguint la pista inicial.

Es tracta d’una caminada fàcil, malgrat que l’he qualificat com a moderada degut als trams anterior i posterior al turó de Galzeran, doncs ambdós presenten una forta i relliscosa pendent.

Avui rajaven les dues fonts visitades, la font de la Dinamita i la del Ferro.


Aproximació:

Per apropar-nos al punt d'inici i final de la passejada anirem en cotxe fins la urbanització Sant Fost Residencial. Deixarem el cotxe al carrer Turó de l’Home, on hi ha una cadena impedint el pas als vehicles no autoritzats.Itinerari:

0 0h
0 Km
241 m 41.5101,2.2459Clica per veure'n la ubicació. Carrer Turó de l'Home (Sant Fost )

Comencem el recorregut al final del carrer del Turó de l'Home. Traspassem la cadena i comencem a caminar per una pista ampla en direcció llevant, en lleugera pujada, amb un filat a banda i banda que ens acompanya. Al cap d'uns 175 metres, just en el punt que el filat de la dreta fa cantonada, abandonem la pista i trenquem a la dreta per un camí inicialment planer que marxa en sentit sud-est. Al començament d'aquest camí, damunt del marge de l'esquerra, podem veure uns eixams d'abelles. Uns 125 metres més endavant anem a parar a una petita esplanada amb una torre elèctrica. Passem per sota la torre i continuem pocs metres pel camí marcat. De seguida el camí esdevé un corriol, fa un tomb sobtat a la dreta i comencem a davallar acusadament, pel mig del bosc, passant per damunt de feixes d'antics conreus. Deixem a la dreta les restes d'un aixopluc de pedra i uns 100 metres més avall anem a parar a un camí més ample que ens talla i que fem a l‘esquerra (si anéssim a la dreta, pocs metres més enllà, trobaríem una filat que barra el pas, la permissivitat del qual és discutible, doncs fins no fa gaire aquest camí continuava fins la carretera B-500 i era força transitat). Anem avançant per aquest camí, molt planer i agradable de fer, amb feixes de pedra que fan pensar amb la importància que devia tenir anys enrere. Obviem qualsevol corriol que ens meni durant uns 400 metres, moment en que trenquem a la dreta per un caminoi que porta direcció sud-oest i que més endavant es desdibuixa una mica, tot i que es pot seguir. Uns 225 metres després, sense perdre el camí, creuem el torrent de la Nau per un antic pont de pedra i maons. Just a sota ja veiem la bonica font de la Dinamita, en un entorn magnífic que no sembla que pugui estar a només cinc minuts a peu d'una urbanització, la de Mas Corts.

1 15'
1,2 Km
242 m 41.5062,2.2519Clica per veure'n la ubicació. Font de la Dinamita
Es troba situada dins el bosc de la Nau, just a sota del camí, a uns 10 minuts a peu de la urbanització Mas Corts. De ben segur una de les millors fonts de tota la Serralada de Marina, tenint en compte el seu entorn, l'aigua que en raja, l'estructura de la font i la seva conservació. La cobreix un sostre de volta catalana feta d'obra vista i totxo. Està envoltada d'alzines, bardisses, heures i plataners. A uns 150 metres de la font encara es poden veure les runes de l'antiga fàbrica de dinamita, que dóna nom a la font. L'empresa va desaparèixer arran d'una explosió, desprès d'haver patit diversos incendis.
Tenim la font i el pont a mà esquerra. Continuem pel mig del bosc, per un corriol amagat per les fulles dels arbres, inicialment en direcció llevant però de seguida el camí gira a la dreta i es torna més evident, en lleugera pujada. Als pocs metres de pujar deixem un corriol a l'esquerra que una mica més amunt retrobarem, nosaltres fem drecera, recte amunt. Poc després n'obviem un altre a la dreta i de seguida passem pel costat de les restes de l'antiga fàbrica de dinamita, que ens queda a la dreta. Continuem sense deixar el camí durant escassos 100 metres, pugem un petit talús i anem a parar a una pista ampla que ens talla i que fem a la dreta. Només uns 60 metres més enllà saltem una cadena i accedim a un carrer asfaltat amb cases a la dreta. Als 20 metres estem a la confluència dels carrers Sant Llorenç i Montblanc.

Girem a l'esquerra caminant pel voral del carrer Montblanc en direcció sud-est, en pujada. Al cap d'uns 140 metres deixem a mà dreta el carrer Aneto, que fa pendent i no té sortida; aquí el carrer Monblanc fa un gir a l'esquerra. Seguim el carrer fins al capdamunt, on hi trobem una petita plaça, just en el punt on s'acaba l'asfalt i també les cases. Traspassem una cadena del Parc de la Serralada del Litoral impedint el pas als cotxes, moment en que deixem una pista a l'esquerra i seguim per la pista de la dreta, en pujada i direcció nord-est. Uns 100 metres més enllà passem pel costat d'un dipòsit d'aigua i un repetidor de telefonia que ens queda a mà esquerra. Continuem pista amunt. 325 metres més endavant obviem una pista a l'esquerra, uns 225 metres després deixem un edifici en runes a la dreta i uns 400 metres més enllà abandonem la pista i prenem un camí que surt de l'esquerra, fent un gir de gairebé 180º. El nou camí marxa en direcció nord-est, inicialment amb lleugera pujada, remuntant una torrentera, però més endavant passen per damunt de roques, amb una pujada més acusada. Uns 150 metres des del començament del camí, arribem a una bifurcació que fem a la dreta i uns altres 75 més amunt anem a petar a un revolt d'una pista ampla que ens talla i que seguim a l'esquerra, a pocs metres a la dreta ens queda una torre elèctrica. Continuem pujant per la pista en sentit nord-est durant uns 450 metres; aquí, uns metres abans d'una torre elèctrica que queda a la banda esquerra, abandonem la pista i trenquem a la dreta per un corriol ascendent (si seguíssim la pista recte ens portaria al coll d'en Gurri, a Castellruf i també al turó de Galzeran pel camí ample). Anem pujant pel corriol que de seguida es converteix en una torrentera. En no res som en una esplanada, amb la torre de guaita a la nostra esquerra. Seguim pel camí ample que creua l'esplanada en direcció nord-est, deixant la torre a l'esquerra. Uns 15 metres després ens desviem a l'esquerra per un caminet que, per dins el bosc i en menys de 40 metres, ens porta al capdamunt del turó de Galzeran, on podem veure un monòlit geodèsic i gaudir de bones vistes.

2 55'
3,9 Km
485 m 41.5046,2.2663Clica per veure'n la ubicació. Turó de Galzeran
El turó de Galzeran o Turó d'en Mates és una muntanya de 485 metres situada entre el Maresme i el Vallès Oriental, a la Serra de Marina. Ben visible, dons al cim hi ha ubicada una torre de guaita. És el punt d'unió dels municipis d'Alella, Tiana, Sant Fost de Campsentelles i Santa Maria de Martorelles. Hi ha un monòlit geodèsic que fou utilitzat l'any 1794 per a mesurar el meridià de Dunkerque a Barcelona, que serví per a determinar la longitud del metro. Es feu servir per a la triangulació del vèrtex format pel Matagalls, el Puig Rodó i el Turó de Galzeran; una placa recorda el fet. Des del cim les vistes són insuperables; veiem Tiana i Alella als peus i al fons ran de mar Premià, el Masnou, Badalona i Barcelona, per ponent tot el Vallès amb la serralada Prelitoral i més enllà es divisa el Montseny i el Pirineu.
Un cop hem gaudit de les vistes baixem de nou al camí (a la dreta ens queda l'esplanada amb la torre de guaita) i el seguim a l'esquerra, en la mateixa direcció que dúiem abans, nord-est, amb bosc a l'esquerra i bones vistes del Maresme a la dreta. Al cap d'escassos 60 metres deixem un camí descendent a la dreta que baixa al coll de Nou Pins, i 100 metres més avall som altre cop a la pista ampla que ara fem a l'esquerra, en sentit contrari al que portàvem a l'anada. Uns 75 metres després deixem una torre elèctrica a la dreta i només 15 metres més enllà abandonem la pista i prenem un camí que surt a la dreta i que marxa en sentit ponent, per dins el bosc.

Inicialment el camí planeja però mica en mica es va enfilant. Al cap d'uns 175 metres s'acaba la pujada i comencem a davallar per un camí força erosionat per les aigües, amb molta pendent i relliscós, on cal vigilar de no caure. Si el dia és clar s'ens obra una excel·lent panoràmica del Vallès amb Montserrat i la Mola al fons (no és el cas d'avui). Uns 150 metres més avall, deixem un camí a l'esquerra, moment en que la pendent es fa més moderada. Pocs metres després arribem a una bifurcació; obviem el camí de l'esquerra i prenem el de la dreta, el més desdibuixat, que inicialment porta direcció nord. Aquí cal estar a l'aguait, doncs immediatament girem a la dreta per un corriol un xic tapat per la vegetació però transitable. Caminem totalment tapats per dins el bosc, sense gens de vista i sense cap corriol que ens meni, en direcció nord per un camí amb lleugera baixada. Al cap d'uns 500 metres anem a parar a una pista ampla que ens talla i que fem a l'esquerra, en baixada i direcció oest (A la dreta pujaríem de nou al turó de Galzeran i podríem també atansar-nos al de Castellruf). Escassos 50 metres més avall arribem a una cruïlla de camins; la pista de l'esquerra ens enllaçaria amb la pista per on hem pujat al turó de Galzeran, recte avall tornaríem al punt d'inici d'aquesta caminada, però abans visitarem la font del Ferro. Així doncs, ens desviem a la dreta per un camí descendent que marxa entre talussos i alzines, molt bonic. Després d'uns 200 metres de baixada arribem a una petita clariana, a l'inici de la qual surt un corriol descendent a l'esquerra que en pocs metres ens porta a la font del Ferro.

3 1h 15'
5,3 Km
342 m 41.5085,2.2627Clica per veure'n la ubicació. Font del Ferro
Localitzada a escassos metres per sota del camí que porta a la Bassasa, en una petita esplanada entre avellaners, falgueres i alguna alzina. La font és un mur longitudinal on la part central està endarrerida respecte la seva façana mitjançant una volta d'obra vista. En aquest espai s'hi ubica la sortida de l'aigua amb un tub metàl·lic petit, un altre tub més gran al costat i un bassiol de terrissa al terra.

 

Visitada la font retrocedim pel corriol en pujada fins retrobar el camí que fem a la dreta i que ens porta altre cop a la cruïlla de camins anterior. Ara prenem la pista a la dreta, en baixada, inicialment en direcció oest. Anem caminant per una zona amb més insolació, poblada per pins. Després d'uns 300 metres davallant deixem una pista descendent i ampla a la dreta que baixa a la font Sunyera. Continuem recte avall. Només uns 30 metres després som en una gran clariana i un nou encreuament de camins; la pista de l'esquerra ens conduiria a la part alta de la urbanització Mas Corts i a prop del corriol de la font de la Dinamita, nosaltres continuem recte avall. Al cap d'uns 250 metres deixem un camí a la dreta i només 50 metres més trobem a mà dreta, a peu de camí, un aixopluc de pedra (41.5105,2.2560)Clica per veure'n la ubicació. .

El camí ara planeja. Uns 250 metres més endavant deixem un camí a l'esquerra que ens portaria a una torre elèctrica. Tornem a baixar, encara que a estones planegem una mica, després tornem a baixar. Uns 400 metres després deixem un camí a la dreta i a escassos metres obviem un corriol a la dreta que ens duria al turó de Can Boc (malauradament fa poc han posat una tanca que impedeix el pas des del turó fins a Santa Maria de Martorelles, ja no s'hi pot passar). Al cap d'uns 230 metres més ignorem un altre camí a l'esquerra que porta a una torre elèctrica. Seguim davallant per la pista, aviat ens acompanyarà un filat a la dreta. Uns 275 metres més avall deixem a l'esquerra el camí per on ens hem desviat al començament per accedir a la font de la Dinamita i uns 175 metres més enllà, saltem la cadena i som al capdamunt del carrer Turó de l'Home, on hem començat l'excursió i on l'acabem.

F 1h 45'
7,5 Km
241 m 41.5101,2.2459Clica per veure'n la ubicació. Carrer Turó de l'Home (Sant Fost)

Inici i final del recorregut d'avui.