Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-149 (Vallès Oriental i Maresme)

Punts de referència:


Coll de Can Corbera (Vallromanes) - Dolmen de Can Gurri - Coll d'en Gurri - Coll dels Nou Pins - Turó de Galzeran - Font del Llorer o de la Tereseta - Font de Can Gurri – Font de Can Barbeta - Coll de Can Corbera.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
8,4 Km 2h 10' 302 m 481 m 283 m 283 m Fàcil
A trams
Si
8-06-2014

Mapes:


 

WikilocWikiloc GoogleMapsGoogleMaps Clica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada, on també hi trobaràs més detalls.

 

Descripció:

Avui sortim del coll de Can Corbera a Vallromanes. Inicialment visitem el dolmen de Can Gurri, passem pel coll d'en Gurri, pel coll dels Nou Pins i culminem l'excursió al turó de Galzeran. La tornada la fem resseguint les fonts del Llorer, la de Can Gurri i la de Can Barbeta, fins arribar altre cop al coll de Can Corbera.

De les fonts visitades avui, només la de Can Gurri rajava.


Aproximació:

Podem arribar al Coll de Can Corbera en cotxe. De la carretera BP-5002, a l'alçada de Vallromanes, ens desviarem cap a la urbanització Can Corbera, passarem pel mig del camp de golf i continuarem amunt per l'avinguda de Can Corbera fins el mateix coll.
Itinerari:

0 0h
0 Km
306 m 41.5254,2.2758Clica per veure'n la ubicació. Coll de Can Corbera (Vallromanes)

Sortim del coll de Can Corbera en direcció nord-est, caminant paral·lels a la paret d'una finca que ens queda a mà dreta, per un pista que en un principi és força ampla i planeja (que ens portaria a Vallromanes passant pel golf). Quan hem caminat uns 150 metres travessem una cadena. Seguim pel mateix camí que marxa en sentit sud-est. Uns 500 metres més endavant obviem un corriol descendent que ens mena a banda esquerra i 100 metres més enllà ens desviem per un corriol que trobem a mà dreta. El camí s'endinsa en el bosc, guanyant alçada molt poc a poc. Uns 150 metres més amunt arribem a un corriol que ens creua, nosaltres girem a l'esquerra. Uns 300 metres després ens trobem un camí perpendicular que fem a la dreta, en lleugera pujada. Al cap d'uns 150 metres sortim a una pista ampla; a la dreta baixaríem a la font de la Mercè, nosaltres la seguim a l'esquerra, en sentit ascendent. Uns 175 metres més amunt a banda esquerra trobem quatre esglaons que són l'accés al dolmen de Can Gurri, que queda uns 15 metres dins de l'alzinar.

1 25'
1,6 Km
306 m 41.5166,2.2806Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Can Gurri
El trobem a Vallromanes, a tocar dels termes d'Alella i Santa Mª de Martorelles, molt a prop del coll d'en Gurri, dins d'un alzinar. És un sepulcre de corredor tipus galeria catalana, bastit amb lloses de granit. La cambra és quadrangular i s'obre a l'exterior per un passadís format per blocs de pedra alineats paral·lelament.
Tornem a la pista tot girant a l'esquerra, direcció sud i lleugera pujada. 150 metres més endavant, trobem una torre elèctrica i un camí que baixaria cap a la vessant de marina, nosaltres continuem per la pista a la dreta, en sentit sud, seguint les marques blanques i vermelles corresponents al GR 97.3 que ens acompanyaran durant uns 350 metres, fins el coll d'en Gurri (41.5127,2.2795)Clica per veure'n la ubicació. .

D'aquí estant agafem un camí que surt a l'esquerra en baixada i direcció llevant que ens enllaça, uns 300 metres més avall, amb la pista carenera GR-92 que fem a la dreta, a l'esquerra continuaríem fins al coll de Font de Cera. De seguida, a la sortida d'un revolt a la dreta, ignorem un camí a l'esquerra i uns 500 metres més endavant deixem un petit corriol a l'esquerra que ens duria al capdamunt d'una de les urbanitzacions d'Alella. Anem fent camí sense deixar la pista, obviant qualsevol camí que ens mena, en direcció sud-oest. Uns 1,9 quilòmetres més endavant som al coll dels Nou Pins (41.5028,2.2679)Clica per veure'n la ubicació. ; el camí de l'esquerra que passa per sota els pins baixaria a Alella, la pista que portàvem segueix fins al coll de Montalegre, nosaltres trenquem a la dreta per un corriol ascendent que inicialment marxa en direcció nord.


Anem pujant tot fent ziga-zagues entre vinyes durant uns 450 metres, fins arribar a un camí ample que ens talla i que prenem a l'esquerra. Tenim el bosc a la dreta i bones vistes del Maresme a mà esquerra. En no res som en una esplanada, amb la torre de guaita a uns 15 metres a la dreta. En aquest punt, uns 15 metres abans de la torre, ens desviem a la dreta per un caminet que, per dins el bosc, i en menys de 40 metres, ens porta al capdamunt del turó de Galzeran, on podem veure un monòlit geodèsic i gaudir de bones vistes.

2 1h 15'
4,9 Km
485 m 41.5046,2.2663Clica per veure'n la ubicació. Turó de Galzeran
El turó de Galzeran o Turó d'en Mates és una muntanya de 485 metres situada entre el Maresme i el Vallès Oriental, a la Serra de Marina. Ben visible, dons al cim hi ha ubicada una torre de guaita. És el punt d'unió dels municipis d'Alella, Tiana, Sant Fost de Campsentelles i Santa Maria de Martorelles. Hi ha un monòlit geodèsic que fou utilitzat l'any 1794 per a mesurar el meridià de Dunkerque a Barcelona, que serví per a determinar la longitud del metro. Es feu servir per a la triangulació del vèrtex format pel Matagalls, el Puig Rodò i el Turó de Galzeran; una placa recorda el fet. Des del cim les vistes són insuperables; veiem Tiana i Alella als peus i al fons ran de mar Premià, el Masnou, Badalona i Barcelona, per ponent tot el Vallès amb la serralada Prelitoral i més enllà es divisa el Montseny i el Pirineu.
Baixem de nou a l'esplanada i cerquem un corriol descendent que surt al final d'aquesta, a uns 20 metres al sud de la torre de guaita i que de seguida esdevé una torrentera on cal ajudar-nos amb les mans per no relliscar i caure. En no res ens porta a una pista ampla que ens talla i que fem a la dreta, en direcció nord-est, seguint les marques blanques i vermelles corresponents al GR 97.3. Al cap d'uns 140 metres deixem un camí ascendent a la dreta que puja al turó de Galzeran, 250 metres més endavant arribem a una bifurcació; a l'esquerra baixaríem cap a la part alta de la urbanització Mas Corts i també podríem anar a la font del Ferro, a la font Sunyera i a Castellruf, nosaltres continuem per la pista de la dreta, en lleugera pujada. Uns 550 metres després deixem una pista planera a l'esquerra que ens portaria a Castellruf, nosaltres recte, en direcció nord-est. Uns 400 metres més enllà obviem un corriol descendent a l'esquerra que baixa a la pista que va de Can Girona al coll d'en Gurri i 120 metres més endavant girem a l'esquerra per un camí carreter descendent; uns 100 metres més avall, a l'esquerra, trobem el corriol de la font del Llorer que ens resta uns 25 metres més avall.

3 1h 35'
6,5 Km
385 m 41.5158,2.2804Clica per veure'n la ubicació. Font del Llorer o de la Tereseta
Situada en un petit terraplè dins l'alzinar, a uns 450 metres a ponent del coll d'en Gurri, a escassos 125 metres per sota del camí que porta del mateix coll a Castellruf i/o al turó de Galzeran. Font formada per un mur de pedra tallada d'on surt un tub d'acer encastat a la pedra. Sota, arran de terra, queda un petit bassal fet amb un test rodó de terrissa i una teula ceràmica que fa de desguàs. Normalment no raja i quan ho fa només goteja. Al davant hi ha una alzina inclinada força curiosa i al terraplè del damunt un llorer bord que sembla que és el que li dóna nom.


Retrocedim fins el camí carreter i seguim avall, a l'esquerra, arribant 220 metres més endavant a una clariana amb una torre elèctrica. Nosaltres ara continuem pel corriol que surt de l'esquerra. En un principi el camí no està molt definit, però a mesura que davallem ens anem ficant dins el torrent, molt erosionat per l'aigua i molt bonic. Només 150 metres més enllà arribem a la font de Can Gurri.
4 1h 45'
6,9 Km
358 m 41.5161,2.2770Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Gurri
Es localitza a uns 100 metres al sud de la pista que va de Can Girona al coll d'en Gurri, a uns 400 metres al nord-oest en línia recta del coll d'en Gurri, en una petita clariana sota un pollancre enorme. La font està construïda en un clot excavat sobre l'esplanada, d'un metre aproximat de profunditat, fent una construcció rectangular amb tres murs de pedra i unes escales que hi donen accés. La petita pica on cau el raig des d'un broc de ferro és de pedra picada. Poc o molt, però sempre raja. Actualment l'aigua de la font no desguassa, deu estar embossat el desguàs, i queda per damunt del broc, impedint-ne l'accés. Precisament, a l'última visita, els voluntaris de l'ADF de la Conreria estaven duen a terme tasques d'arranjament de l'entorn d'aquesta font; desbrossant els marges del camí, desembossant el desguàs i modelant el pollancre caigut per adaptar-li un banc. En un mapa de la parròquia fet pel rector Joan Antoni Casassayes, el 1737, ja s'esmenta el nom de la casa i de la font. En aquella època, la font s'utilitzava per al consum de la casa i per més d'una vintena de carboners que treballaven al bosc. Al frontal de la font una inscripció porta gravat l'any 1794. Al darrera de la font s'hi troba una inscripció amb fusta: "Font d'en Gurri. Déu vos guardi de prendre mal i de fer-ne.


Sortim de la font pel corriol i 150 metres més endavant arribem a la pista que va del coll d'en Gurri a la font de la Mercè i la fem a l'esquerra, pista avall. Després d'uns 250 metres girem a la dreta, tot creuant una cadena. 100 metres més endavant, trobem a la dreta el corriol que dóna accés a la font de Can Barbeta que ens conduirà fins la boca de la mina, ubicada uns 20 metres dins el torrent a mà esquerra.

5 1h 55'
7,4 Km
324 m 41.5191,2.2756Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Barbeta
La trobem a uns 100 metres a la dreta del camí que porta de la pista de la font de la Mercè-Can Gurri al coll de Can Corbera. La font està desapareguda, només podem trobar-ne les restes d'un muret de pedres. La mina sí es conserva i, condicionada a les pluges, la podem veure plena.Retrocedim fins el camí i fem a la dreta. Al cap d'uns 400 metres passem per les restes de Can Barbeta, continuem recte; trobem una bifurcació amb un pal indicatiu, a l'esquerra aniríem a la font de la Mercè i al coll de Mercader, seguim recte uns 100 metres més i ja serem al coll de Can Corbera.

F 2h 10'
8,4 Km
306 m 41.5254,2.2758Clica per veure'n la ubicació. Coll de Can Corbera (Vallromanes)

Inici i final de l'excursió d'avui.