Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-152 (Vallès Oriental)

Punts de referència:


Antiga bàscula (Santa Maria de Martorelles) - Font Sunyera - Font de Sant Domènec i el Ca - Toll la Bassassa - Font del Ferro - Font de la Teula - Dolmen de Castellruf - Font del Llorer o de la Tereseta - Font de Can Gurri - Font de la Mercè - Gorg de Can Ros - Antiga bàscula.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
7,9 Km 2h 25' 180 m 438 m 335 m 335 m Fàcil
A trams
Si
23-06-2014

Mapes:


 

WikilocWikiloc GoogleMapsGoogleMaps Clica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada, on també hi trobaràs més detalls.

 

Descripció:

Plàcida passejada al voltant de casa per tal de veure l'estat en que es troben les fonts de la part més oriental de Santa Maria de Martorelles. El primer que farem és visitar la font Sunyera, seguirem muntanya amunt, passant per la font de Sant Domènec i el Ca, el toll la Bassassa, la font del Ferro, la font de la Teula i culminant al dolmen de Castellruf. A continuació ens atansarem a les fonts del Llorer i de Can Gurri. Seguidament davallarem per la pista fins la font de la Mercè, creuarem el torrent de Can Gurri a l'alçada del gorg de Can Ros, pujarem al Poal i ja només ens quedarà baixar fins el nucli urbà per finalitzar la caminada.

Avui rajaven les fonts de la Teula, de Can Gurri, de la Mercè i Sunyera. Les demés estaven eixutes. El toll la Bassassa és de les vegades que l'he vist amb menys aigua.


Aproximació:

Començarem la caminada a l'antiga bàscula de la pedrera de Can Gallemí, a Santa Maria de Martorelles. Per accedir-hi pujarem per la carretera BV-5006 que condueix al nucli urbà. Quan siguem a la plaça Joan Matons, trenquem a l'esquerra pel carrer Font del Ca i el seguim durant uns 350 metres. Un cop s'acaben les cases ja veurem a la dreta una antiga construcció d'obra amb un espai al costat on podem estacionar el vehicle.Itinerari:

0 0h
0 Km
194m 41.5174,2.2567Clica per veure'n la ubicació. Antiga bàscula (Santa Maria de Martorelles)

Deixem la bàscula a la dreta i seguim pel carrer cimentat de la Font del Ca, en direcció sud. Ens allunyem del nucli urbà en direcció a la serra al mateix temps que el carrer canvia de nom i passa a dir-se de la Font Sunyera. A la nostra dreta veiem horts i més a baix queda el torrent. Més tard, quan l'asfalt s'acaba, esdevé una pista de terra barrada amb una cadena. La traspassem i veiem un rètol del Parc de la Serralada Litoral donant-nos la benvinguda, també una antiga construcció a la dreta. Uns 100 metres més endavant deixem una clariana amb una antiga pedrera a l'esquerra i a la dreta un camí. Al cap d'uns 175 metres trobem un pou municipal a la dreta; aquí abandonem la pista que segueix pujant suaument i entrem en una esplanada amb plataners que ens queda a la dreta, on al final, sota el marge de la pista, trobem la font Sunyera.

1 10'
0,7 Km
224 m 41.5135,2.2606Clica per veure'n la ubicació. Font Sunyera
Es localitza al torrent homònim, molt a prop del nucli urbà. Sempre raja. La font, procedent d'una mina creada antigament, està en una petita cova feta d'obra en forma d'arc arrebossat i acolorit amb sulfat de ferro. Un broc aboca el raig a un petit toll i l'aigua s'escola cap al torrent a través d'un rec. Davant hi ha una gran esplanada amb grans pedres sobrants de la pedrera veïna, que escampades aleatòriament fan de taula o seient. L'indret està ple de plàtans que confereixen una bona ombra a l'estiu i conviden a fer-hi berenars. Aquesta font ha estat una de les més importants del poble al llarg dels anys, ja que, abans que s'instal.lés l'aigua corrent, l'any 1932, era la que proveïa a Santa Maria de Martorelles.


Deixem la font enrere i unes grans pedres a l'esquerra i creuem l'esplanada en sentit contrari fins retrobar la pista per on hem vingut. La prenem a la dreta, però a escassos 25 metres ens desviem a l'esquerra per un camí ascendent, seguint un indicatiu de fusta: "Font del Ca". Uns 75 metres més amunt fem un gir de 180º a la dreta, seguint un altre cartell que ens assenyala la mateixa font; recte aniríem a una torre elèctrica. El camí puja moderadament, zigzaguejant per dins el bosc. Uns 400 metres més endavant arribem a una clariana; veiem a l'esquerra, enlairada a uns 20 metres, la font de Sant Domènec i el Ca, i en una esplanada que queda al damunt una petita cova i una taula i bancs de fusta.

2 20'
1,4 Km
251 m 41.5117,2.2612Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Domènec i el Ca
Només raja en èpoques molt humides. Fa un conjunt amb un muret frontal de pedra i uns petits bancals també de pedra a cada costat. L'aigua surt per un forat on se li ha encastat un tub de plàstic i cau en un petit bassiol rectangular arran de terra. El frontal sosté una placa de ceràmica amb la imatge de Sant Domènec protegida per una reixa metàl·lica. Gravada en el mateix mur hi ha una inscripció datada l'any 1769. Fins no fa gaires anys s'hi celebrava un aplec molt freqüentat per la gent de la comarca. A pocs metres hi ha una gran taula de fusta amb bancs per fer-hi un mos i, al costat, una cova excavada al marge que s'utilitzava antigament per guardar eines, inclús com aixopluc dels pagesos que conreaven la terra.

Continuem pel camí que dúiem que a partir de la clariana de la font esdevé més estret, però sempre ben visible i fàcil de seguir, per dins el bosc. Al cap d'uns 90 metres obviem un corriol ascendent a l'esquerra que fa drecera i que retrobarem més amunt. Nosaltres continuem recte, pugem per una bonica torrentera molt erosionada per la força de l'aigua. Uns 275 metres més amunt obviem un corriol planer a l'esquerra amb una pila de pedres a l'inici. De seguida el camí es bifurca; el de l'esquerra ens duria a la font de la Teula que hi anirem més tard, però ara prenem el de la dreta, en pujada també. Uns 170 metres més amunt anem a parar a un camí en diagonal que seguim a la dreta (a l'esquerra també aniríem a la font de la Teula, després hi passarem). Continuem caminant per un caminet força planer, sempre per dins el bosc. Uns 180 metres després hi ha un camí ascendent a l'esquerra que rebutgem; just aquí, hem de trobar un petit corriol en baixada a la dreta, entre fullaraca de roure, que creua el bosc i ens porta al toll forestal anomenat la Bassassa.

3 30'
2,1 Km
338 m 41.5091,2.2632Clica per veure'n la ubicació. Toll la Bassassa
Es troba a pocs metres del corriol que porta de la font del Ferro a la font de la Teula. Toll d'aigua permanent, amb presència de fauna i vegetació natural com falgueres cues de cavall. Aquesta zona humida, antiga bassa de reg, és un punt de recollida d'aigües d'escorrentia fins que aquestes arriben al torrent de la Font Sunyera.Després de gaudir de l'indret tornem al camí que portàvem i el seguim amb el mateix sentit que l'hem deixat. Als pocs metres la vegetació ens permet veure unes vistes a la dreta de la serra Prelitoral. Uns 20 metres més enllà arribem a una clariana des d'on surt un corriol descendent a la dreta que agafem i ens condueix en pocs metres a la font del Ferro.

4 35'
2,2 Km
342 m 41.5085,2.2627Clica per veure'n la ubicació. Font del Ferro
Localitzada a escassos metres per sota del camí que porta a la Bassasa, en una petita esplanada entre avellaners, falgueres i alguna alzina. La font és un mur longitudinal on la part central està endarrerida respecte la seva façana mitjançant una volta d'obra vista. En aquest espai s'hi ubica la sortida de l'aigua amb un tub metàl·lic petit, un altre tub més gran al costat i un bassiol de terrissa al terra.
Pugem de nou al camí i el reprenem en sentit contrari, desfent els últims 130 metres aproximadament. Som de nou a l'encreuament de camins; el camí descendent de l'esquerra és el que hem fet venint de la font de Sant Domènec i el Ca, nosaltres ara continuem recte, sempre per dins el bosc. Uns 170 metres més endavant obviem un camí descendent a l'esquerra que també porta a la font de Sant Domènec i el Ca. El nostre camí continua, en un principi amb lleugera pujada i després en suau descens. Uns 100 metres més enllà ignorem un corriol ascendent i molt embardissat a la dreta que ens duria al camí que porta de Castellruf al turó de Galzeran. Pocs metres més endavant obviem un altre corriol descendent a l'esquerra i de seguida abandonem el corriol que portàvem i tombem a la dreta, pujant per una torrentera. Al capdamunt, a escassos 60 metres, hi trobem la simpàtica font de la Teula.

5 45'
2,7 Km
371 m 41.5115,2.2656Clica per veure'n la ubicació. Font de la Teula
La trobem al sud de Castellruf, en una petita esplanada enmig del bosc, al capdamunt d'una torrentera. Està situada en una paret de roca granítica natural, al vessant esquerra de la qual surt un broc metàl·lic en forma de teula per on raja l'aigua i cau en un petit bassal rodó practicat a la pedra. Normalment es veu regalimar aigua per tots els racons de la paret. Una de les fonts més maques dels voltants, potser per la seva integració al paisatge.Baixem de la torrentera i tornem a agafar el corriol d'abans a la dreta, continuant amb el mateix sentit que dúiem, nord-est, per un camí que inicialment planeja, sempre per dins el bosc. De seguida comença la pujada per terreny erosionat; anem alternant trossos força costeruts amb altres més planers. Finalment, uns 250 metres més amunt, anem a parar a una pista gran que ens talla i que fem a la dreta, en lleugera pujada. Uns 25 metres més enllà som en una trifurcació; per un petit corriol ascendent a la nostra esquerra pujaríem al turó de Castellruf (la segona alçada de Santa Maria de Martorelles i on està emplaçat el poblat ibèric del mateix nom), la pista de l'esquerra ens baixaria a la font de la Mercè, nosaltres continuem recte, en direcció sud-est, resseguint les marques blanques i vermelles corresponents al sender de gran recorregut GR 97.3 que ens acompanyaran una estona. Al cap de només 40 metres trobem unes escales de fusta a la dreta que ens porten als peus del dolmen de Castellruf.

6 55'
3,1 Km
417 m 41.5131,2.2670Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Castellruf
Sepulcre de planta rectangular, del 3000 abans de Crist, amb dues lloses a cada costat i amb una coberta trencada en dos parts i oberta cap al Sud-oest. Al seu costat hi havia un menhir que ara es troba a la plaça de Santa Maria de Martorelles.

Baixem les escales i continuem per la pista per on hem vingut, ara a la dreta. Al cap d'uns 100 metres girem a l'esquerra per una pista ampla, només 100 metres després obviem un camí a la dreta i uns 450 metres més endavant en deixem un altre a la dreta (és el final del mateix camí que hem obviat abans). Seguim pocs metres més fins trobar una pista perpendicular que fem a l'esquerra, en direcció nord. Aquesta és la pista que uneix el coll de Montalegre amb el coll d'en Gurri. Uns 350 metres més endavant deixem un corriol descendent a l'esquerra i que més avall esdevé una bonica torrentera que porta a la pista que va de Can Girona al coll d'en Gurri, nosaltres continuem recte endavant. Al cap de poc més de 50 metres abandonem la pista, també el GR i girem a l'esquerra per un camí carreter descendent que marxa per sota la pista. Uns 100 metres més avall, a l'esquerra, trobem el corriol de la font del Llorer que resta a uns 25 metres més avall.

7 1h 15'
4,3 Km
385 m 41.5158,2.2804Clica per veure'n la ubicació. Font del Llorer o de la Tereseta
Situada a l’alzinar, a escasos metres per sota del camí. Font formada per un mur de pedra tallada d'on surt un tub d'acer encastat a la pedra. Sota, arran de terra, queda un petit bassal fet amb un test rodó de terrissa i una teula ceràmica que fa de desguàs. Normalment no raja i quan ho fa només goteja. Al davant hi ha una alzina inclinada força curiosa i al terraplè del damunt un llorer bord que sembla que és el que li dóna nom.
Retrocedim fins el camí carreter i seguim avall, a l'esquerra, arribant 220 metres més endavant a una clariana amb una torre elèctrica. Nosaltres ara continuem per un corriol que surt de l'esquerra de la torre. En un principi el camí no està molt definit, però a mesura que davallem, ens anem ficant dins el torrent, molt erosionat per l'aigua i molt bonic. Només 150 metres més avall, saltem un gran pollancre caigut i ja som a la font de Can Gurri.

8 1h 25'
4,7 Km
358 m 41.5161,2.2770Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Gurri
Es localitza a uns 100 metres de la pista que va de Can Girona al coll d'en Gurri, en una petita clariana, sota un pollancre enorme. La font està construïda en un clot excavat sobre l'esplanada, d'un metre aproximat de profunditat, fent una construcció rectangular amb tres murs de pedra i unes escales que hi donen accés. La petita pica on cau el raig des d'un broc de ferro és de pedra picada. Poc o molt, però sempre raja. En un mapa de la parròquia fet pel rector Joan Antoni Casassayes, el 1737, ja s'esmenta el nom de la casa i de la font. En aquella època, la font s'utilitzava per al consum de la casa i per més d'una vintena de carboners que treballaven al bosc. Al frontal de la font una inscripció porta gravat l'any 1794. Al darrera de la font s'hi troba una inscripció amb fusta: "Font d'en Gurri. Déu vos guardi de prendre mal i de fer-ne”". Durant el febrer de 2014, els voluntaris de l'ADF de la Conreria varen dur a terme tasques d'arranjament de l'entorn d'aquesta font; desbrossant els marges del camí, desembossant el desguàs i modelant el pollancre caigut per adaptar-li un banc.


Sortim de la font pel corriol que segueix i 150 metres més enllà anem a parar a la pista que va del coll d'en Gurri a la font de la Mercè. La seguim a l'esquerra, en baixada. Uns 250 metres més avall, en un revolt de la pista a l'esquerra, deixem a la dreta una altra pista barrada amb una cadena que porta a la font de Can Barbeta i més enllà al coll de Can Corbera i al castell de Sant Miquel. Continuem pista avall. Uns 80 metres després obviem un corriol a l'esquerra que més endins del bosc esdevé una torrentera que mena a la pista que va del coll d'en Gurri al turó de Galzeran i a Castellruf. Uns 400 metres més endavant deixem a la dreta un camí recentment arranjat (fins no fa gaire era un petit corriol) que porta a la malaguanyada font de Can Santpere, emplaçada a uns 100 metres, al final d'aquest camí. Seguim davallant per la pista. 150 metres més avall deixem un camí a l'esquerra. A partir d'aquí la pendent és acusada però curta, uns metres després saltem una cadena i trobem una bifurcació; el camí de l'esquerra ens pujaria a Castellruf, nosaltres seguim recte per un camí planer que marxa en sentit nord-oest, recuperant de nou les marques blanques i vermelles del GR 97.3. Uns 150 metres més endavant passem un cartell del Parc de la Serralada Litoral que trobem a la dreta. En aquest punt, a la dreta, a l'altra banda del torrent, podem veure la mina de la font de la Mercè. De seguida el camí s'eixampla formant una petita esplanada, just a la dreta tenim la bonica font de la Mercè, que sempre en ofereix un bon doll d'aigua.

9 1h 50'
6 Km
214 m 41.5216,2.2696Clica per veure'n la ubicació. Font de la Mercè
Es troba a prop de can Girona, en el mateix torrent que baixa de la font d'en Gurri. És considerada una de les fonts més importants de la Serralada. La paret de la font és un llarg mur de pedra longitudinal, d'uns 80 Cm d'alçada per més de quinze metres de llarg; al centre s'hi ubica l'espai per on sempre brolla l'aigua mitjançant un tub de plàstic encastat a un forat del mur (el broc d'acer va desaparèixer ja fa temps). En aquest espai central el paviment està tractat amb rajoles de pedra i un canal obert al mig permet desaiguar. Fou inaugurada fa uns trenta anys, i com que el terreny pertany a l'ajuntament de Barcelona li van posar el nom de la patrona d'aquesta ciutat. Anys enrere, l'aigua d'aquesta mina era canalitzada fins a Mollet.Deixem la font a la dreta i continuem per la pista amb el mateix sentit que dúiem, planejant per dins el bosc, seguint les marques del GR. Al cap d'uns 200 metres deixem un camí ascendent a la dreta que puja al Castell de Sant Miquel passant pel coll de Can Corbera, nosaltres recte. Uns 200 metres més endavant, al mig d'un revolt de la pista a la dreta, abandonem la pista i trenquem per un petit corriol descendent que surt de l'esquerra, mig amagat i costerut on cal vigilar de no relliscar. Davallem uns metres fins el torrent de Can Gurri on tenim el gorg de Can Ros, a baix a la dreta (41.5215,2.2658)Clica per veure'n la ubicació. . Creuem el torrent i continuem pel camí, en suau pujada. Uns 125 metres més amunt anem a parar a un camí que ens talla; a l'esquerra aniríem a la pista que puja a Castellruf, nosaltres el prenem a la dreta. Pocs després ignorem un camí ascendent a l'esquerra. Continuem pel camí que dúiem que és agraït i força planer, veiem diverses parets de pedres que intuïm podrien ser feixes d'antics conreus. Uns 180 metres després arribem a una bifurcació; el camí que marxa per la dreta segueix en direcció nord-est cap a Can Girona i Can Bernades, nosaltres ens desviem pel camí de l'esquerra, força planer i en sentit ponent, sempre per dins el bosc. Uns 225 metres més endavant enllacem a l'esquerra amb un camí que puja per la dreta provinent de Can Bernades i de seguida deixem a l'esquerra una fita cilíndrica de l'Ajuntament de Barcelona (s'en troben vàries més per aquestes rodalies doncs aquests terrenys l'hi pertanyen) i accedim a una esplanada; a la nostra dreta ens queda un gran dipòsit d'aigua municipal i davant un circuit per fer salts amb bicicleta. Ara seguim per la pista de l'esquerra, en suau baixada.

Uns 200 metres més avall, just en el punt que la pista fa un revolt a la dreta, teníem la intenció de prendre un corriol ascendent que surt de l'esquerra, s'endinsa en el bosc d'en Sunyer i mena a la pista que puja des de l'antiga bàscula de la pedrera de Can Gallemí a Castellruf. Malauradament s'hi ha instal·lat un filat recentment i ja no és permès el pas. Seguim davallant per la pista uns 175 metres més amb la idea d'agafar un camí ample que també porta a la pista de Castellruf, però el resultat és el mateix, també està barrat el pas.

Així doncs, no ens queda més que seguir la pista els no més de 70 metres que ens separen del seu final, saltar la cadena i accedir al carrer asfaltat que segueix en baixada uns 135 metres més, fins que anem a parar al carrer de la Font del Ca que prenem a l'esquerra i el seguim fins l'antiga bàscula on tenim estacionat el vehicle i on donem per llesta aquesta caminada.

F 2h 25'
7,9 Km
194m 41.5174,2.2567Clica per veure'n la ubicació. Antiga bàscula (Santa Maria de Martorelles)

Inici i final de la sortida d'avui.