Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-171 (Vallès Oriental)

Punts de referència:


Final del carrer de la Font Better (Sant Fost de Campsentelles) – Font Better – Font de la Canaleta - Can Torrens Vell - Font de la Guineu - Font del Corró o Porró - Font del Rossinyol – Final del carrer de la Font Better.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
8,5 Km 2h 15'' 172 m 386 m 286 m 286 m Fàcil
No
Si
13-12-2014

Mapes:


 

WikilocWikiloc GoogleMapsGoogleMaps Clica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada, on també hi trobaràs més detalls.

 

Descripció:

Excursió que ens portarà a visitar algunes de les fonts de La Conreria. Sortirem de la urbanització Mas Llombart, al costat de la font Better, en direcció a Can Torrens Vell on visitarem la segona de les fonts del dia, la font de la Canaleta, una de les que més ragen de la contrada. Seguidament pujarem a la font de la Guineu, seguirem fins al capdamunt de la urbanització La Conreria on visitarem dues fonts poc conegudes, la del Corró i la del Rossinyol. La tornada la farem per un camí que ens portarà altre cop a la font Better .

Totes les fonts visitades avui rajaven, excepte la de la Guineu.


Aproximació:

Començarem la caminada al costat de la font Better, situada al final del carrer que porta el seu nom, dins la urbanització Mas Llombart de Sant Fost de Campsentelles. S'hi accedeix fàcilment des del punt quilomètric 8,2 de la carretera de La Conreria, la B-500, que porta de Mollet del Vallès a Badalona. Des d'aquí prenem l'avinguda Mas Llombart fins que ens talla l'avinguda La Conreria que fem a l'esquerra. De seguida trenquem a la dreta pel carrer de la Font Better que ja no abandonem fins que mor, uns 200 metres més enllà.


Itinerari:

0 0h
0 Km
183 m 41.5000,2.2407Clica per veure'n la ubicació. Final del carrer de la Font Better (Sant Fost)

Al final d'aquest carrer a mà esquerra tenim la font Better.

1

184 m 41.5000,2.2408Clica per veure'n la ubicació. Font Better
Trobem la font dins la urbanització Mas Llombart, al final del carrer que porta el seu nom. Bonica font. Una gran llosa disposada verticalment és la paret de la font d'on sempre raja l'aigua per un broc situat a un metre d'alçada i cau en un abeurador rectangular de pedra picada que descansa directament a terra. L'aigua sobrera cau a un petit bassal situat per sota del nivell del terra per on desaigua. Tant la font com l'entorn estan en molt bon estat de conservació. La font va ser ben arranjada fa pocs anys pel veïns, tal com podem veure en una placa adossada a la mateixa.

Comencem a caminar per un corriol ascendent que surt al final del carrer, marxa en direcció sud i en pocs metres ens porta a un carrer cimentat que ens talla, el carrer Bosc, que fem a la dreta. Poc després deixem a la dreta el carrer Pineda i de seguida obviem a l'esquerra un camí ample (per on tornarem després). Continuem avançant. Uns 175 metres més endavant girem a l'esquerra per un camí asfaltat que puja, deixant a l'esquerra uns apartaments i 80 metres més amunt el camí fa un gir a l'esquerra. Just aquí, abandonem el camí asfaltat que marxa per l'esquerra en pujada i ens duria a la font dels Castanyers, nosaltres agafem un corriol descendent que surt davant nostre (el que és més estret i queda a l'esquerra, l'ample i planer ens portaria al cementiri i al poble). El corriol surt a escassos metres a l'esquerra de l'ample. Aviat esdevé una torrentera i més avall es converteix en un camí més ample. Al cap d'una 225 metres de baixada deixem un camí a la dreta i poc més avall arribem a una clariana que alhora és un encreuament de camins. Des d'aquí ja veiem la font de la Canaleta i la seva bassa, només cal baixar-hi per un caminet que surt a la nostra dreta.

2 15'
0,9 Km
178 m 41.5007,2.2347Clica per veure'n la ubicació. Font de la Canaleta
Es troba dins la propietat de Can Torrens Vell, a uns 200 metres de la masia en direcció llevant. Sempre raja amb un bon doll, de ben segur la font que té el cabal més abundant de la contrada. Està construïda amb totxos arrebossats, pedra i un llarg tub de ferro. Té aquest nom, perquè recollia l'aigua que venia d'una mina en un canal de fusta que era un tronc buidat d'un arbre. Més endavant un canal d'obra descobert va substituir-lo. L'aigua de la font es condueix a la bassa, on s'aprofita per regar els horts de l'entorn. A la dècada dels anys cinquanta i seixanta del segle passat, la font i el seu voltant van ser lloc d'esbarjo de l'important colònia d'estiuejants que hi havia al poble.


Tornem a la cruïlla de camins i prenem el de més a la dreta. De seguida deixem a la dreta un corriol ascendent (aquest camí portava a la font de la Guineu però que ja fa anys que està tallat per la vegetació), poc després travessem una esplanada, creuem una barrera metàl·lica i arribem a una altra esplanada on queda, a mà dreta, la masia de Can Torrens Vell (41.5022,2.2335)Clica per veure'n la ubicació. .

Localitzem la masia al començament del bosc de la propietat, en un indret ombrívol i a pocs metres de la font de la Canaleta. Aquesta casa pairal és una de les més antigues del poble, documentada ja l'any 1300. A finals dels segle XIX els propietaris van anar a viure a la casa que van construir al costat de l'antiga església parroquial, quedant aquesta habitada per masovers. A la segona meitat del segle passat s'hi van fer unes obres annexes que varen canviar la fisonomia inicial de la masia. Malgrat tot, encara manté les arrels constructives de la típica masia catalana. Recentment ha estat rehabilitada, tant la masia com l'entorn. Els dies de festa s'hi organitzen "jocs de guerra" amb pistoles que disparen unes boletes de plàstic.


D'aquí estant ens queda la barrera metàl·lica a l'esquena i la masia a la dreta. Ara prenem un camí ample a mà esquerra que s'endinsa en el bosc i que puja moderadament.

Compte! En aquesta part del bosc, els dies festius, acostumen a organitzar-se jocs on els participants van disfressats de soldats i disparen unes boletes de plàstic amb pistoles de joguina. Cal evitar de passar-hi si s'escau.

Al cap d'uns 200 metres deixem el camí (recte aniríem a la pista que puja al poblat ibèric de les Maleses) i girem a l'esquerra per un caminet força més petit i una mica embardissat que marxa en sentit est, es nota que no s'utilitza gaire. Anem guanyant alçada. Al cap d'uns 100 metres, mica en mica el camí fa un gir a la dreta, encarant el sentitd del nostre caminar al sud-oest. Seguim uns 300 metres més de lent ascens pel mig del bosc fins trobar un camí més ample que ens talla i que fem a l'esquerra (a la dreta baixaríem a la pista del poblat ibèric). Als pocs metres deixem un camí ascendent a la dreta. A partir d'aquí el camí presenta una lleugera pujada i en uns 500 metres ens porta a la font de la Guineu, que queda en una raconada a mà dreta.

3 40'
2,3 Km
327 m 41.4963,2.2264Clica per veure'n la ubicació. Font de la Guineu
Es troba al capdamunt del torrent de Can Torrens. Degoteja, encara que ja no pel cul de l'escultura de pedra, com ho feia fa anys. Ara raja d'unes roques uns 4 metres més enllà i ho fa tant pel broc com per un forat que queda a dos pams d'aquest.
Continuem pel camí que està ben fresat, sempre per dins el bosc i amb lleugera pujada. Uns 500 metres més amunt arribem a una clariana amb un camí més ample que ens talla; a la dreta pujaríem a la Coscollada i al poblat ibèric de les Maleses, nosaltres girem a l'esquerra en suau baixada. Al cap d'uns 250 metres el nostre camí fa un revolt a la dreta al mateix temps que defugim un altre camí que se'n va per l'esquerra. Anem perdent alçada poc a poc per un camí ben agraït que marxa per dins el bosc seguint direcció llevant. 200 metres més endavant ignorem un corriol a l'esquerra que ens portaria prop de la font dels Castanyers. 450 metres endavant anem a parar a la pista principal que porta del coll de Montalegre a la font dels Castanyers (Camí dels Castanyers) que agafem a la dreta. Al cap d'uns 400 metres comencem a trepitjar asfalt i ja tenim a banda i banda les primeres cases de la urbanització La Conreria. Avancem seguint el Camí dels Castanyers, obviant qualsevol carrer, tots els de l'esquerra acaben tallats per un filat, impedint-ne els pas. Al cap d'uns 425 metres des del començament de l'asfalt girem a l'esquerra pel carrer del Vallès. Continuem per aquest carrer en baixada durant uns 275 metres fins que trobem a mà esquerra un camí de terra anomenat Avinguda de la Muntanya (No confondre amb l'avinguda de la Muntanya que hem trobat al començament de la urbanització, aquest últim ja hem dit que quedava tallat). Seguim per aquest camí en direcció ponent, a la dreta ens queda el torrent. Després de caminar uns 400 metres, deixem una casa a l'esquerra i arribem a una esplanada amb cases a l'esquerra i al davant. Entre la primera casa i l'esplanada, a mà dreta, prenem un corriol molt desdibuixat en baixada (molt brut, doncs cal passar per damunt de runa). Als pocs metres anem a parar a un altre caminet que ens talla i que agafem a l'esquerra. Ara només ens queda seguir-lo i en pocs metres ens condueix fins el llit del torrent on trobem la font del Corró o Porró.

4 1h 25'
5,1 Km
261 m 41.4946,2.2390Clica per veure'n la ubicació. Font del Corró o Porró
Situada al capdamunt de la urbanització La Conreria, a pocs metres del final de l'avinguda de la Muntanya, al mateix llit del torrent. Un mur d'obra rematat amb ciment, construït al mig del torrent, li fa de paret a aquesta senzilla font. No té broc, l'aigua raja per un forat practicat al mateix mur, cau a terra formant un petit bassal i desaigua directament al torrent.
Pugem els últims 10 metres que ens separen del camí, però no tornem a l'avinguda de la Muntanya, seguim pel caminet que inicialment marxa en sentit nord, seguint el curs del torrent que portem a baix a l'esquerra. Al cap d'uns 180 metres sortim a una pista ampla de terra anomenada Camí de la Font Better que prenem a la dreta. Passem per la plaça del Pi. Uns 375 metres més endavant entrem de nou a la urbanització La Conreria, trepitjant asfalt i enllaçant amb el carrer del Vallès. A la primera cantonada girem a l'esquerra pel Camí Antic de Sant Fost i emprenem la baixada. De seguida el carrer fa un revolt a la dreta i un centenar de metres més avall arribem a la cruïlla amb el carrer de la Font del Rossinyol. Ens desviem per aquest carrer planer i al cap d'uns 275 metres, en un revolt a l'esquerra, agafem un corriol mig perdut i enfangat que surt per la dreta i que segueix la tanca de la finca situada a mà dreta (No confondre amb un altre caminet que puja per l'esquerra). Als pocs metres estem davant la font del Rossinyol.

5 1h 45'
6,4 Km
260 m 41.4946,2.2450Clica per veure'n la ubicació. Font del Rossinyol
Localitzem la font dins la urbanització La Conreria, a uns 25 metres per damunt d'un revolt del carrer que porta el seu nom. L'aigua raja d'un tub metàl·lic clavat a una petita paret d'obra a baixa alçada i cau directament a terra formant un petit bassal, després s'escola pel caminet, creua el carrer i finalment desaigua al torrent dels Rossinyols. Damunt la font hi ha una placa amb el nom i la data de la restauració efectuada pels veïns de la zona. Malgrat que la font es troba en bon estat de conservació i l'accés és prou definit, l'entorn immediat està força embardissat.
Desfem els últims 550 metres fins el Camí de la Font Better, per on hem vingut fa una estona. Agafem aquest camí que en uns 1,2 Km ens porta novament al carrer Bosc (urbanització Mas Llombart) que fem a la dreta. Deixem a l'esquerra el carrer Pineda i uns metres més endavant, després d'una barana de fusta, girem a l'esquerra per un corriol que en uns metres ens conduirà al carrer asfaltat on hem començat la caminada i que ara donem per finalitzada.


F 2h 15'
8,5 Km
183 m 41.5000,2.2407Clica per veure'n la ubicació. Final del carrer de la Font Better

Inici i final d'aquesta sortida.