Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-172 (Vallès Oriental)

Punts de referència:


Carrer la Pau (Urbanització Mas Llombart - Sant Fost de Campsentelles) – Font de la Dinamita – Font del Ferro – Toll la Bassassa - Font de la Teula – Turó de Galzeran – Carrer la Pau (Mas Llombart).


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
6,8 Km 2h 243 m 481 m 325 m 325 m Moderada
No
Si
21-12-14

Mapes:


 

WikilocWikiloc GoogleMapsGoogleMaps Clica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada, on també hi trobaràs més detalls.

 

Descripció:

Tranquil·la passejada pels boscos de Sant Fost de Campsentelles i Santa Maria de Martorelles. Sortirem de la part alta de la urbanització Mas Llombart, dedicant la primera part del recorregut a visitar les fonts de la Dinamita, del Ferro, el toll la Bassassa i la font de la Teula. Seguidament ens atansarem al turó de Galzeran des d'on gaudirem d'excel·lents vistes. Per la tornada combinarem corriols, torrenteres i pistes fins el punt d'origen.

En aquesta excursió us presento un bonic corriol (fins ara no l'havia publicat) que uneix la part alta de les urbanitzacions Mas Llombart amb Mas Corts. Es tracta d'una còmoda i fàcil excursió, malgrat que l'he qualificat com a moderada degut al tram immediat que baixa del turó de Galzeran i el que el segueix un cop assolit el següent petit turó. Ambdós presenten una acusada i relliscosa pendent on cal vigilar de no caure.

Avui rajaven les fonts del Ferro i de la Teula.


Aproximació:

Per apropar-nos al punt de partida de l'excursió anirem en cotxe fins el quilòmetre 8,2 de la carretera de La Conreria, la B-500, que uneix Mollet del Vallès amb Badalona. Un cop aquí ens desviarem a l'esquerra si venim de Mollet, entrant a la part nord de la urbanització Mas Llombart. De seguida ens desviem a l'esquerra pel primer carrer que trobem, el carrer de les Perdius que més endavant passarà a dir-se carrer la Pau, amb constant pujada. Al cap d'uns 1,5 quilòmetres i un parell de llaçades arribem a un encreuament de carrers; nosaltres continuem pel que surt enfront nostre, el carrer la Pau, amb pujada. Uns 300 metres més amunt, just quan el carrer fa un revolt pronunciat a la dreta, és el lloc on comença el corriol que ens encetarà la passejada. Podem estacionar el vehicle una mica més amunt del revolt per no impedir la visibilitat de la corba, sempre hi ha suficient espai.


Itinerari:

0 0h
0 Km
271 m 41.5059,2.2483Clica per veure'n la ubicació. Carrer la Pau (Urbanització Mas Llombart - Sant Fost de Campsentelles)

Just a la sortida del revolt (si ho hem de pujada) trobem unes pedres al marge esquerra disposades en forma d'esglaons que cal pujar. Un cop a dalt seguim per un caminet que en escassos 25 metres ens porta a una petita clariana; a la seva dreta hi ha un petit talús que saltem i esdevé un bonic senderó planer que s'endinsa en el bosc. Anem caminant en direcció est. Al cap d'uns 200 metres obviem un camí descendent a l'esquerra i només 15 o 20 metres més enllà abandonem el camí i trenquem a l'esquerra per un altre corriol amb forta pendent i un xic desdibuixat però fàcil de seguir. En no res ens topem amb altre camí més ample que ens talla i que fem a l'esquerra, en lleugera baixada. Pocs metres més avall trobem una bifurcació de camins; prenem qualsevol dels dos doncs ambdós es troben una mica més avall. Una cinquantena de metres després arribem a una bella raconada encatifada de fulles amb la bonica font de la Dinamita esperant-nos, malgrat que porta mesos eixuta.

1 5'
0,4 Km
242 m 41.5062,2.2519Clica per veure'n la ubicació. Font de la Dinamita
Es troba situada dins el bosc de la Nau, just a sota del camí, a uns 10 minuts a peu de la urbanització Mas Corts. De ben segur una de les millors fonts de tota la Serralada de Marina, tenint en compte el seu entorn, l'aigua que en raja (quan ho fa), l'estructura de la font, la seva conservació i la tranquil·litat que s'hi respira. Personalment és de les meves preferides.
La cobreix un sostre de volta catalana feta d'obra vista i totxo. A la part de baix, al mig i a un pam d'alçada, queda el broc de ferro encastat al frontal per on brolla l'aigua que cau en un bassal rodó de terrissa arran de terra i desguassa per un forat rodó amb un enreixat de ferro al torrent. A banda i banda un parell de lleixes i fora, a l'esquerra, un petit banc ens convida a seure i gaudir de l'entorn. A uns 150 metres de la font, a peu de camí, encara es poden veure les runes de l'antiga fàbrica de dinamita, que dóna nom a la font. L'empresa va desaparèixer arran d'una explosió, desprès d'haver patit diversos incendis.

Deixem la font a l'esquerra, creuem la riera per sobre el pont i seguim pel corriol que marxa en sentit nord-est i lleuger ascens. Durant uns metres anirem veient restes de les antigues construccions que hi havia al voltant de l'antiga fàbrica de dinamita. No deixem el camí que és ben bonic i fàcil de seguir. Desprès d'haver caminat uns 350 metres, arribem a un camí que ens travessa; nosaltres girem a la dreta i, obviant tots els camins que menen a banda i banda, 500 metres més enllà arribem a una pista que ens talla i que fem a l'esquerra amb lleugera pujada. Uns 240 metres més amunt podem veure a mà dreta un petit aixopluc excavat al marge i de seguida arribem a una esplanada amb una pista ampla que ens talla; a l'esquerra aniríem a la part alta de la urbanització Sant Fost Residencial, nosaltres l'agafem a la dreta, en pujada. Immediatament deixem a l'esquerra una pista descendent que baixa Santa Maria de Martorelles passant per la font Sunyera. Continuem pujant. Uns 300 metres més amunt arribem a una cruïlla de camins; recte amunt podríem pujar al turó de Galzeran o a Castellruf, el camí de la dreta ens atansaria també al turó de Galzeran o bé a la part alta de la urbanització Mas Corts. Nosaltres ens desviem a l'esquerra per un camí descendent que marxa entre alzines, molt bonic. Després d'uns 200 metres de baixada arribem a una clariana, a l'inici de la qual surt un corriol a l'esquerra que en pocs metres ens portarà a la font del Ferro.

2 35'
1,9 Km
340 m 41.5085,2.2627Clica per veure'n la ubicació. Font del Ferro
Localitzada a escassos metres per sota del camí que uneix la pista que puja al turó de Galzeran des de Sant Fost Residencial amb Castellruf, a escassos 75 metres al sud i en línia recta del toll la Bassasa, en una petita esplanada entre avellaners, falgueres i alguna alzina. La font és un mur longitudinal adossat al marge on la part central està endarrerida respecte la seva façana mitjançant una volta d'obra vista. En aquest espai s'hi ubica la sortida de l'aigua amb un tub metàl·lic petit, un altre tub més gran al costat i un bassiol de terrissa al terra. La font només raja en episodis plujosos.Tornem al camí i seguim a l'esquerra, entrem de nou dins el bosc. Als pocs metres hi ha un camí ascendent a la dreta que rebutgem i escassos 15 metres més endavant trenquem a l'esquerra per un corriol en baixada que, entre fullaraca de roure, ens porta, 25 metres més avall, a un toll forestal d'aigua natural anomenat La Bassassa.

3 40'
2 Km
338 m 41.5091,2.2632Clica per veure'n la ubicació. Toll la Bassassa
Es troba a pocs metres per sota del corriol que porta de la font del Ferro a la font de la Teula. Toll d'aigua permanent, amb presència de fauna i vegetació natural com falgueres cues de cavall. Aquesta zona humida, antiga bassa de reg, és un punt de recollida d'aigües d'escorrentia fins que aquestes arriben al torrent de la Font Sunyera.


Retrocedim fins al camí que portàvem i el reprenem amb el mateix sentit, a l'esquerra. Uns 130 metres més endavant arribem a una bifurcació; el camí de l'esquerra baixa a la font del Ca i la font Sunyera, nosaltres continuem pel de la dreta, sempre per dins el bosc, guanyant alçada molt poc a poc. Uns 170 metres més endavant obviem un altre camí descendent a l'esquerra que també porta a la font de Sant Domènec i el Ca i continuem endavant, en un principi amb lleugera pujada i després en suau descens. Uns 100 metres més enllà deixem enrere un corriol ascendent a la dreta (que agafarem d'aquí una estona), uns 25 metres més endavant defugim un altre corriol descendent a l'esquerra i de seguida abandonem el corriol que portàvem i tombem a la dreta, pujant per una torrentera. Al capdamunt, a escassos 60 metres, hi trobem la simpàtica font de la Teula.

4 45'
2,4 Km
371 m 41.5115,2.2656Clica per veure'n la ubicació. Font de la Teula
La trobem a uns 50 metres per sobre del camí que uneix la pista que puja al turó de Galzeran des de Sant Fost Residencial amb Castellruf, al sud d'aquest, en una petita esplanada situada al capdamunt d'una torrentera. Està ubicada en una paret de roca granítica natural, al vessant esquerra de la qual surt un broc metàl·lic en forma de teula per on raja l'aigua i cau en un petit bassal rodó de pedra. Normalment es veu regalimar aigua per tots els racons de la paret. Sens dubte, una de les fonts més maques dels voltants, potser per la seva integració al paisatge.
Baixem fins el camí i el reprenem a l'esquerra, en sentit contrari a l'anada. Ara deixem el camí descendent a la dreta i uns 25 metres més endavant trenquem a l'esquerra per un xaragall molt erosionat per les aigües i de forta pujada. Caminem en sentit sud, sempre per dins el bosc. Mica en mica el camí millora. Uns 115 metres més amunt sortim a un camí perpendicular; a la dreta aniríem a una torre elèctrica que ens queda a poca distància, nosaltres anem a l'esquerra, en lleugera pujada. El camí és més ample però es troba una mica colonitzat per la vegetació. Al cap d'uns 200 metres arribem a una pista ampla que agafem a la dreta, amb lleugera i constant pujada.


El terreny és més obert. Quan portem uns 175 metres caminats per aquesta nova pista defugim un camí descendent a la dreta. De tant en tant se'ns obren bones vistes a la dreta del Vallès amb Montserrat al fons. Uns 150 metres més endavant ignorem una pista que surt per la dreta en baixada i només 50 metres després enllacem amb una altra pista; a l'esquerra aniríem al coll d'en Gurri, nosaltres la prenem a la dreta en direcció a la Conreria. Caminem per la carena de la serra, enfront nostre veiem la torre de guaita del turó de Galzeran, a la dreta els boscos litorals en primer terme, a sota nostre Sant Fost de Campsentells i Santa Maria de Martorelles, amb tota la plana del Vallès i les serres prelitorals al darrera. Uns 275 metres després abandonem la pista que continua fins al coll de Montalegre i ens desviem a l'esquerra per una pista ascendent. 50 metres més amunt rebutgem un camí que surt per l'esquerra, baixa zigzaguejant entre vinyes i mena al coll de Nou Pins per on passa el GR-92 en el seu tram que uneix el coll de Montalegre amb el coll de Font de Cera. Continuem pujant, amb el bosc a la dreta i la solana i el mar a l'esquerra. En no res som en una esplanada presidida per la torre de guaita. Uns 15 metres abans d'arribar a la torre ens desviem a la dreta per un caminet ascendent que per dins el bosc i en menys de 40 metres ens porta al capdamunt del turó de Galzeran, on podem veure un monòlit geodèsic i gaudir de bones vistes alhora que és el punt culminant de l'excursió d'avui i també d'unió dels dos pobles per on transcorre, a més d'Alella i Tiana.

5 1h 10'
3,7 Km
485 m 41.5046,2.2663Clica per veure'n la ubicació. Turó de Galzeran
El Turó de Galzeran o Turó d'en Mates és una muntanya de 485 metres situada entre el Maresme i el Vallès Oriental, a la Serra de Marina. Ben visible dons al cim hi ha ubicada una torre de guaita. És el punt d'unió dels municipis d'Alella, Tiana, Sant Fost de Campsentelles i Santa Maria de Martorelles. Hi ha un monòlit geodèsic que fou utilitzat l'any 1794 per a mesurar el meridià de Dunkerque a Barcelona, que serví per a determinar la longitud del metro. Es feu servir per a la triangulació del vèrtex format pel Matagalls, el Puig Rodò i el Turó de Galzeran; una placa recorda el fet. Des del cim les vistes són insuperables; veiem Tiana i Alella als peus i al fons ran de mar Premià, el Masnou, Badalona i Barcelona, per ponent tot el Vallès amb la serralada Prelitoral i més enllà es divisa el Montseny i el Pirineu.

Ara baixem per un corriol que surt a uns 10 metres al sud de la torre de guaita i que de seguida esdevé una torrentera on cal ajudar-nos amb les mans per no relliscar i caure. En uns 75 metres ens porta altre cop a la pista per on hem vingut,amb una torre elèctrica a l'altra banda a la dreta. Creuem la pista i seguim per un camí que surt enfront nostre per dins el bosc en sentit ponent. Inicialment el camí planeja però mica en mica es va enfilant. Al cap d'uns 180 metres assolim un petit turó al mateix temps que s'acaba la pujada i comencem a davallar per un camí molt erosionat per les aigües, amb molta pendent i relliscós, on cal vigilar de no caure. Durant la baixada se'ns brinden bones vistes al fons de la Mola i Montserrat, aquesta última avui amb una boira que l'encercla. Uns 150 metres més avall arribem a una bifurcació; prenem el de la dreta, moment en que la pendent es fa més moderada. Escassos 20 metres després defugim un corriol que surt per la dreta i continuem sempre en sentit ponent. Al cap d'uns 250 metres baixem per unes roques i enllacem amb una pista que ens talla. Un cop a la pista la seguim a la dreta.
De seguida arribem a una bifurcació; la pista que marxa per la dreta enllaçaria uns 700 metres més enllà amb la pista que puja de Sant Fost Residencial al turó de Galzeran, enfront mateix del començament del corriol de la font del Ferro. Nosaltres prenem la pista de l'esquerra, en direcció ponent i inicialment amb lleugera baixada. Uns 300 metres més avall la pendent es fa més acusada. Poc després passem pel costat d'un dipòsit d'aigua i un repetidor de telefonia que ens queden a mà dreta. Un centenar de metres més endavant la pista entra en un revolt a la dreta, just en el punt que trobem una cadena a l'esquerra que barra el pas als vehicles i a l'altra banda comencen les primeres cases de la part alta del carrer Montblanc, a la urbanització Mas Corts. Nosaltres continuem pista avall, en direcció nord-est, alternant una suau baixada amb alguna lleugera pujada, però més aviat perdent alçada. Uns 700 metres després anem a parar a una altra pista que ens talla i que fem a l'esquerra.


Caminem ara en direcció oest per una pista ampla també. Uns 725 metres més endavant, quan falten pocs metres per arribar a les cases, abandonem la pista i entronquem per un corriol descendent que surt de la nostra dreta. El corriol s'endinsa en el bosc de la Nau. Al començament és força dret i relliscós. Uns 225 metres més avall, just en un revolt a la dreta, cal estar atents, abandonem el camí que segueix baixant fins la font de la Dinamita i trenquem tot seguint recte per un corriol un xic desdibuixat al començament que marxa en sentit oest. El camí és planer i, un cop superats els primers metres, esdevé més fresat i fàcil de seguir. Als pocs metres deixem a la dreta el corriol per on ens hem atansat a la font de la Dinamita al principi de la caminada. Ara només ens queda seguir-lo durant uns 200 metres, sempre per dins el bosc i ignorant qualsevol que ens meni, i ens durà directament al carrer la Pau, on hem deixat estacionat el vehicle.

F 2h
6,8 Km
271 m 41.5059,2.2483Clica per veure'n la ubicació. Carrer la Pau (Urbanització Mas Llombart)

Inici i final del recorregut.