Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-176 (Maresme)

Punts de referència:


Revolt de la Paella/Carretera B-500 (Tiana) – Font del Fonoll – Coll dels Nou Pins - Font del Sarau - Font de l'Esquerda - Font dels Eucaliptus - Font del Safareig – Coll dels Nou Pins – Revolt de la Paella/Carretera B-500.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
8,9 Km 2h 30' 191 m 416 m 450 m 450 m Fàcil
A trams
Si
11-01-15

Mapes:


 

WikilocWikiloc GoogleMapsGoogleMaps Clica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada, on també hi trobaràs més detalls.

 

Descripció:

Us presento una entretinguda sortida per la vessant solella del parc de la Serralada Litoral. Gaudirem d'excel·lents vistes del mar, alhora que visitarem les fonts situades a ponent d'Alella, un arbre monumental i un seguit de cabanyes de vinya excavades al marge de la muntanya.

Avui rajaven les fonts del Fonoll i de l'Esquerda. La font dels Eucaliptus gotejava i les altres dues estaven eixutes.


Aproximació:

Prenem com a punt de partida una de les entrades del parc de la Serralada del Litoral, en aquest cas la que es troba a l'anomenat revolt de la Paella, situat al punt quilomètric 5,5 de la carretera B-500 que uneix Badalona amb Mollet del Vallès. Si venim de Badalona, un cop sortim de la corba esmentada, trobarem a la dreta de la carretera un petit espai on estacionar el vehicle; just al costat surt el camí per on iniciarem la caminada.

Itinerari:

0 0h
0 Km
285 m 41.4933,2.2577Clica per veure'n la ubicació. Revolt de la Paella/Carretera B-500 (Tiana)

Estem situats a peus de la carretera B-500, al quilòmetre 5,5, venint de Badalona tot just passat el revolt de la Paella. Des d'aquí prenem un camí que surt per la dreta, barrat amb una cadena, que marxa en direcció nord i amb moderada pujada al començament. Només començar un cartell del Parc de la Serralada del Litoral ens dóna la benvinguda. Uns 100 metres més amunt deixem a l'esquerra una torre elèctrica i un camí que porta al coll de Montalegre passant pel cementiri del Còlera. Anem fent camí, guanyant alçada poc a poc. 125 metres més amunt el nostre camí fa un lleu gir a la dreta, encarant-se al nord-est. 300 metres després arribem a una cruïlla de camins amb una torre elèctrica a la dreta; el camí de l'esquerra puja a buscar la pista que enllaça el coll de Montalegre amb el coll de Font de Cera per on vindrem a la tornada, però ara continuem recte endavant. Uns 700 metres més enllà creuem el torrent de Montcerdà al mateix temps que defugim un camí a la dreta. Anem fent ziga-zagues, però mantenint més aviat direcció nord-est, durant uns 850 metres, fins que arribem a un camí que ens talla amb una vinya a l'altre costat; si anéssim a la dreta podríem pujar al turó dels Nou Pins o bé baixar a Alella, nosaltres agafem el camí l'esquerra i en menys de 100 metres som en un encreuament de camins, el coll dels Nou Pins (41.5028,2.2679)Clica per veure'n la ubicació. .

El camí que surt enfront nostre puja zigzaguejant entre vinyes fins assolir el turó de Galzeran. La pista que ens talla és la que porta del coll de Montalegre (a l'esquerra) al coll de font de Cera (a la dreta) i que segueix en tot moment el GR-92, assenyalat amb les característiques marques vermelles i blanques corresponents als senders de gran recorregut. Nosaltres prenem la pista ampla a la dreta, amb lleugera baixada i direcció nord-est. Al cap d'uns 275 metres abandonem la pista i girem a la dreta per un camí ample i descendent. Al començament passem entre vinyes i més tard entrem en un bosc. Uns 425 metres després de deixar la pista obviem un camí ascendent a la dreta i uns 150 metres més avall, uns 50 metres abans que s'acabi el camí i comenci l'asfalt, hi havia el corriol que baixava a la font del Sarau, però malauradament està tapat per la vegetació. Caminem una cinquantena de metres més; s'acaba el camí i comença l'asfalt. Enlairat a la dreta veiem un dipòsit d'aigua municipal darrere una casa de nova construcció. Continuem davallant ara pel carrer Roselló que està asfaltat. Uns 150 metres després enllaça amb un altre que fem a l'esquerra i just poc més de 100 metres més endavant, abandonem l'asfalt i trenquem a l'esquerra per un corriol que s'endinsa en el bosc, zigzaguejant i perdent alçada poc a poc. Al cap d'uns 150 metres arribem a una bifurcació que fem a la dreta i només 125 metres més avall anem a parar a un camí que ens talla i que agafem a la dreta. Obviem altres camins a l'esquerra que baixen al torrent; un d'ells, uns 75 metres després d'encetar aquest camí, ens porta a veure la boca d'una de les mines d'aigua de Nova Alella (41.5042,2.2770)Clica per veure'n la ubicació. , amb un piló informatiu.

Les mines d'aigua de Nova Alella estan constituïes per un complicat entramat de galeries, canals i canonades, que permetien recollir i transportar l'aigua des d'aquestes contrades fins a Cal Baró, al centre del poble, on eren destinades a usos agrícoles i domèstics.
Uns 200 metres més avall arribem a la cota més baixa de l'excursió d'avui; una esplanada arbrada, amb una petita àrea d'esbarjo, on al fons a l'esquerra tenim la bonica font del Fonoll.

1 1h 5'
4 Km
193 m 41.5040,2.2794Clica per veure'n la ubicació. Font del Fonoll
La trobem al torrent del Fonoll, darrera les cases del carrer Berguedà, en una clariana del bosc on també hi trobem una petita àrea d'esbarjo. És una construcció bonica, feta tota amb obra vista; la paret de la font té forma elíptica i la pica per on cauria l'aigua és de forma semicircular, descansant directament a terra. A banda i banda de la font hi ha dos petits murets, també d'obra vista, que serveixen de bancs. Al voltant hi ha taules i bancs de fusta per seure sota uns magnífics plàtans.


Retrocedim els últims 275 metres fins el trencall per on hem baixat al començament, que ara ens queda a l'esquerra i rebutgem. Continuem endavant remuntant el torrent del Fonoll que portem a la dreta, per un camí ample, amb lleugera pujada i sempre per dins el bosc. De seguida passem pel costat d'un piló informatiu i tot seguit arribem a una cruïlla de camins amb un monumental pi bord al mig, anomenat Pi bord de Mas Coll (41.5040,2.2758)Clica per veure'n la ubicació. .

Aquest magnífic exemplar de pi blanc (Pinus halepensis), conegut popularment com a pi bord, fou declarat arbre d'interès comarcal i local pel Departament de Medi Ambient l'any 1988. Supera els 20 metres d'alçada i té una edat aproximada de 300 anys. Tot i no ser predominant, el pi blanc apareix disseminat dins d'altres formacions boscoses de la població.
Després anirem a la dreta, però ara girem a l'esquerra pel camí carreter que puja. El camí està una mica tapat per la vegetació, però encara es pot seguir. Al cap d'uns 250 metres trobem unes escaletes a l'esquerra que ens baixen fins la font del Sarau que està als peus del torrent homònim.


2 1h 15'
4,6 Km
273 m 41.5029,2.2733Clica per veure'n la ubicació. Font del Sarau
Es localitza al peu del torrent del Sarau. Aquesta font només raja quan hi han avingudes d'aigua. Per contra, aquest fet fa que si l'aigua baixa amb molta virulència, la font quedi molt malmesa i caldria anar-la arranjant sovint. La font consta d'un petit mur de pedra lligada i un broc de ferro a mitja alçada. No hi ha cap pica, l'aigua desguassa directament al torrent. Actualment es troba molt deixada, les bardisses comencen a cobrir-la i el corriol que surt de la llera dreta del torrent ja és inaccessible, totalment embardissat.

Pugem les escales i desfem els últims poc més de 250 metres fins la cruïlla on hi ha el pi monumental. Un cop aquí, deixem el pi a la dreta i seguim pel camí que surt davant nostre, rebutjant el de la dreta que és per on hem vingut des de la font del Fonoll. Uns 20 metres després, a mà esquerra i al marge del camí, trobem una cabana de vinya (41.5042,2.2760)Clica per veure'n la ubicació. .

Les barraques de vinya són vestigis de l'ús tradicional 'aquestes contrades, quan les vinyes s'estenien arreu. Tant si eren excavades directament al sauló, com si eren construccions d'obra, s'utilitzaven per emmagatzemar les eines de la vinya, aixoplugar-se dels aiguats, o fins i tot per tancar-hi els ramats a la nit. Aquesta construcció en particular, que va quedar escapçasada amb l'obertura del camí on ens trobem, està inclosa en el catàleg d'Arquitectura popular d'Alella.


Deixem la cabana de vinya a l'esquerra i continuem pel camí, que es va aprimant. Uns 80 metres més endavant, just en el punt on tenim una tanca metàl·lica a mà dreta, girem a l'esquerra (recte amunt veuríem més boques de mina). El camí ara presenta una suau pujada, inicialment en direcció sud però de seguida fem una marrada a la dreta i ens encarem cap el nord-oest. Uns 100 metres més amunt de la tanca metàl·lica el camí passa per una clariana on a l'esquerra deixem un camí perdedor. Continuem pel camí més marcat, gairebé planer. 250 metres més endavant arribem a una altra clariana presidida per un gran plàtan, al costat del qual, en una raconada del camí a l'esquerra, tenim la singular font de l'Esquerda.

3 1h 30'
5,4 Km
265 m 41.5066,2.2745Clica per veure'n la ubicació. Font de l'Esquerda
La localitzem a escassos 150 metres del capdamunt del carrer Berguedà, dins el bosc, en una raconada del camí. Una de les fonts més singulars de la Serralada, dons la sortida d'aigües queda dins d'una petita cova de roca. Sembla ser que sempre raja. Per accedir-hi cal baixar uns esglaons i creuar una porta d'obra vista; a l'interior és necessari entrar-hi amb lot. La cavitat fa uns quatre metres de llarg, un metre d'amplada i una mica més de metre i mig d'alçada a la part més alta. Al fons de la cova trobem la sortida d'aigües, mitjançant un tub collat a les roques. L'aigua cau a una pica plana amb un forat al mig per on s'escola per dins les roques, es fa menar per un altre tub situat a la part baixa esquerra i cau a un petit bassal quadrat practicat al sòl, que també és de roca.


Seguim pel mateix camí que dúiem, en lleugera pujada. Uns 75 metres més amunt enllacem a l'esquerra amb un camí que ens talla (a la dreta aniríem al capdamunt del carrer Berguedà). Aquesta camí està empedrat a estones. Al cap d'uns 250 metres defugim un camí a l'esquerra i només 10 metres més enllà arribem a un encreuament de camins; després prendrem el camí de l'esquerra, però ara seguim recte. A escassos 50 metres, després de pujar unes amples escales de pedra, som a la font dels Eucaliptus que ens queda a la dreta, a l'esquerra hi ha un refugi de caça ubicat dins la muntanya i sempre obert.

4 1h 35'
5,7 Km
308 m 41.5076,2.2734Clica per veure'n la ubicació. Font dels Eucaliptus
Situada al bosc de Can Sanç, en una petita esplanada. A l'esquerra de la font hi trobem un refugi de caça ubicat dins la muntanya. La font només goteja. Provinent de la mina situada a l'esquerra de la font, brolla l'aigua per un tub metàl·li i cau en un petit safareig cobert amb volta d'obra. Al davant de la font hi ha un refugi ubicat dins la muntanya que es converteix en un bon abric en cas d'un canvi sobtat del temps. Tant la font com l'entorn es troba net i en bon estat de conservació, a la dreta de la font una taula de pedra ens permet esmorzar sota els grans eucaliptus que donen nom a la font.Desfem els últims 50 metres fins la cruïlla i prenem el caminet que ara ens queda a la dreta. Anem pujant durant uns 130 metres; de l'esquerra d'una corba a la dreta surt un caminet planer en direcció ponent que en uns 40 metres ens condueix a la font del Safareig, que trobem a mà dreta del camí.


5 1h 40'
5,9 Km
324 m 41.5067,2.2720Clica per veure'n la ubicació. Font del Safareig
La localitzem dins el bosc de les Quatre Torres, a uns 200 metres a ponent de la font dels Eucaliptus, a peu de camí. L'aigua brolla per un tub metàl·lic encastat en un petit muret de pedra i cau en una bassa rectangular, d'uns 3x1,5 metres, d'obra rematada amb ciment, que es troba arran de terra. Recentment ha estat desbrossat l'entorn immediat a la font.Tornem al caminet i continuem on l'hem deixat fa un moment, ara a l'esquerra. De seguida som en una bifurcació; trenquem a l'esquerra, obviant el camí que segueix recte. Uns 30 metres més endavant veiem a mà dreta dues coves de vinya (41.5070,2.2721)Clica per veure'n la ubicació. , una al costat de l'altre, amb la particularitat que la primera té dues entrades i la segona tres. Seguim pujant pel caminet, sense deixar-ho. 160 metres més amunt anem a parar a una pista ampla que ens talla; és la que uneix el coll de Font de Cera amb el coll de Montalegre i que ara prenem a l'esquerra. Anem per la pista inicialment en direcció ponent, amb molt lleugera pujada, obviant qualsevol camí que ens meni i seguint altre cop les marques blanques i vermelles del GR-92. Al cap d'uns 550 metres rebutgem un camí descendent a l'esquerra (per on ens hem desviat a l'anada) i uns altres 300 més endavant som altre cop al coll dels Nou Pins (41.5028,2.2679)Clica per veure'n la ubicació. .


Defugim el corriol de la dreta i el camí de l'esquerra i continuem recte, sense deixar la pista principal. Uns 500 metres després ignorem una pista ascendent a la dreta que puja al turó de Galzeran i segueix cap el coll d'en Gurri. 425 metres més avall deixem un camí ample a la dreta que porta al capdamunt de les urbanitzacions de Mas Corts i Sant Fost Residencial. Només 60 metres després abandonem la pista principal i les marques blanques i vermelles i trenquem a l'esquerra per un camí ample en lleugera baixada. Després d'uns 75 metres de caminar en direcció nord-est, el camí fa un gir a la dreta i s'encara al sud. 300 metres més avall el camí fa un canvi de sentit de 180º i de seguida anem a parar a una cruïlla de camins presidida per una torre elèctrica que ens queda davant nostre; el camí que ens talla és el que hem fet al començament de l'excursió i que ara fem a la dreta, en sentit contrari al que hem fet d'anada, desfent els aproximadament 500 metres que ens separen del punt de partida, on tenim estacionat el vehicle i on donarem per finalitzada la caminada d'avui.

F 2h 30'
8,9 Km
285 m 41.4933,2.2577Clica per veure'n la ubicació. Revolt de la Paella/Carretera B-500

Inici i final del recorregut.