Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-195 (Cerdanya)

Itinerari:

0 0h
0 Km
1.674 m
42.3206,1.8059Clica per veure'n la ubicació. Font de la Mata Negra (Bellver de Cerdanya)
Es troba a l'esquerra de la pista que puja de Riu de Cerdanya al coll de Pendís, uns 750 metres abans d'arribar al collet de Font Freda. La font està adossada al llarg i alt mur de pedra que sosté les terres de la muntanya i que li fa de frontal. Del mur surt una pedra treballada en forma de canal per on raja l'aigua que cau en un abeurador rectangular, construït amb un recipient metàl·lic folrat amb pedra, igual que el mur.
També veiem altres tubs per damunt del mur per on brolla aigua que cau directament al terra, creua la pista i s'escola muntanya avall, formant tots ells el torrent de la Mata Negra que aigües avall esdevé el torrent del Forn i més tard s'ajunta amb el torrent de la Bavosa, ja a l'alçada de Pedra.

 
Estem a peu de pista. Deixem la font a l'esquerra i comencem la caminada tot continuant per la pista amb el mateix sentit que dúiem amb el cotxe, en lleugera pujada. Al cap d'un centenar de metres veiem a baix a mà esquerra un abeurador abandonat. Seguim per l'ampla pista que just aquí emprèn direcció nord-oest. Poc més de 150 metres més endavant passem a frec d'un bonic prat que ens queda a l'esquerra.


200 metres després canviem el sentit del nostre caminar, encarant-nos al sud, i 325 metres més tard som al collet de Font Freda (42.3200,1.7987)Clica per veure'n la ubicació. .Aquí ens desviem a la dreta per un camí cimentat, assenyalat i ben arranjat, de pendents suaus, de poc més d'un quilòmetre de llarg, que discorre entre prats subalpins i boscos de pi negre i ofereix una agradable passejada tot gaudint d'uns paisatges de muntanya d'excepcional bellesa.

Cal destacar aquest tram de camí, doncs és dels pocs que podem trobar adaptats per a persones amb mobilitat reduïda; disposa d'una passarel·la de formigó tenyit amb rodapeu, sobreamples cada 50 metres i una zona de descans a la meitat del recorregut.


Després d'aproximadament un quilòmetre d'agradable passejada, l'itinerari culmina al mirador de Cap del Ras.


1 30'
1,8 Km
1.711 m
42.3247,1.7906Clica per veure'n la ubicació. Mirador de Cap del Ras
El serrat del Mirador és una llengua de terra situada a més de 1.700 m d'altitud que avança des del cim de Cap del Ras (1.718 m) fins al cim del Mirador (1.732 m). Arrel de la seva ubicació privilegiada, al vessant nord de la serra del Cadí, aquest serrat es converteix en un mirador excepcional de la vall de l'Ingla, de la Batllia de Bellver i de bona part de la Cerdanya, a més d'albirar un bon nombre de pics del Pirineu central català. En dies clars podem gaudir d'una espectacular panoràmica que abasta des del Puig Farinós, a l'est, fins als pics del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, a l'oest. Des d'aquest punt també podem admirar les impressionants parets de la serra del Cadí, que s'eleven, majestuoses, al sud.
Disposa d'una àrea de lleure amb taules adaptades per aturar-se a fer un mos. El seu accés des del collet de Font freda està adaptat per a persones amb mobilitat reduïda.

Desfem plàcidament els aproximadament 1,1 quilòmetres que ens separen del collet de Font Freda i, un cop aquí, prenem novament la pista principal, ara a la dreta, en sentit sud. Al cap d'uns 150 metres ens desviem per un camí de forta pendent que arrenca per la dreta i que en poc més de 150 metres ens porta davant de la font Freda.2 50'
3,2 Km
1.695 m
42.3176,1.7972Clica per veure'n la ubicació. Font Freda
Localitzada a uns 300 metres al sud-oest del collet de Font Freda, uns 90 metres per damunt de la font Freda de Baix. La captació de l'aigua de la muntanya és canalitzada per dins d'un muret de pedra que acaba en una petita paret en angle recte. D'aquí l'aigua brolla generosament per un tub colzat i cau en un llarg abeurador d'obra que a la vegada passa a un segon abeurador, tant llarg com el primer, situat a continuació i a menor alçada. Al damunt de cada abeurador hi ha un tub metàl·lic disposat longitudinalment, de cap a cap i sostingut amb passamans de ferro. A pocs metres de la font hi trobarem taules i bancs de pedra repartits pel bosc on podem fer-hi una estada.
Si seguim encara no cent metres més avall serem al costat de l'altra font, la font Freda de Baix.


3 55'
3,3 Km
1.688 m
42.3172,1.7965Clica per veure'n la ubicació. Font Freda de Baix
Emplaçada a uns 400 metres al sud-oest del collet de Font Freda, uns 90 metres per sota de l'altra font Freda. La font es troba en un espai enlairat respecte el camí i tancat, per una banda amb barana metàl·lica i pilars de pedra, i per l'altra amb un llarg mur semicircular d'un metre d'alçada, tot de pedra. La part central del mur està més aixecada que la resta. Aquí trobem la sortida de l'aigua mitjançant un tub clavat al mur, per on l'aigua goteja i cau en una bassa rectangular feta amb les mateixes pedres que el mur. Als extrems del mur hi ha dos bancals de pedra i al costat del conjunt de la font hi trobem una petita zona arranjada amb taules i bancs de pedra.

Reculem els 250 metres fins que anem a petar altre cop a la pista principal que ara reprenem a la dreta, en lleugera pujada i direcció més aviat sud al començament. Mig quilòmetre més enllà el camí gira lleugerament a l'esquerra adreçant-nos al sud-est i uns 450 metres més endavant ens encarem altre cop al sud, just quan som al costat d'una gran bassa de reg que deixem a la dreta. Uns 400 metres després arribem a una clariana i alhora encreuament de camins, és la cruïlla de coll de Trapa/Coll de Pendís (42.3093,1.7972)Clica per veure'n la ubicació. (La pista continua recte en baixada i més enllà passa a frec del refugi dels Cortals de l'Ingla, travessa la bonica vall de l'Ingla fins arribar a Bellver de Cerdanya).
Nosaltres aquí abandonem la pista i trenquem a l'esquerra tot franquejant una tanca que barra el pas als vehicles motoritzats. De seguida som en una bifurcació; per la dreta aniríem al coll de Pendís, nosaltres fem a l'esquerra, cap al coll de Trapa, per un camí ample que marxa inicialment en direcció nord-est per dins el bosc en lleugera pujada. Al cap d'uns 500 metres trobem a mà dreta i un xic enlairat respecte el camí l'abeurador de Coll de Trapa (42.3117,1.8014)Clica per veure'n la ubicació. .

Trobem aquest abeurador pel bestiar a la dreta del camí que porta a coll de Trapa, enlairat uns metres a la muntanya. És un senzill recipient de ferro allargat que descansa damunt d'unes potes també de ferro. S'alimenta per mitjà d'un tub de plàstic que recull l'aigua d'un petit torrent situat uns metres més amunt.Continuem guanyant poc a poc alçada per la pista amb la mateixa direcció que dúiem. Uns 150 metres més enllà sortim a una clariana amb una tanca pel bestiar que traspassem, som al coll de Trapa (42.3128,1.8030)Clica per veure'n la ubicació. .
En aquest punt defugim el camí que se'n va per la dreta i ens duria al collet de Moixeró, nosaltres continuem per l'ample camí descendent que surt d'enfront, anomenat Pista de Set Fonts, mantenint la direcció que portàvem, nord-est. Anem davallant suaument per un camí carreter ben fresat i fàcil de seguir. Passem per sota del grau de l'Ós que ens queda a la dreta i també a frec d'alguna petita surgència natural d'aigua que trobarem a mà esquerra. Al cap d'uns 700 metres des de que hem deixat enrere coll de Trapa arribem a la font de Set Fonts que tenim a l'esquerra, a peu de camí.


4 1h 50'
6,3 Km
1.745 m
42.3152,1.8102Clica per veure'n la ubicació. Font de Set Fonts
La trobarem a peu del camí carreter anomenat Pista de les Set Fonts de qui rep el nom. El conjunt queda a peu de camí, format per una font de pedra amb el seu abeurador a sota i per un doble abeurador situat uns 15 metres més amunt. La font queda integrada dins el marge del camí, amb un mur de pedra del país relligada que fa de frontal i un abeurador rectangular de plàstic folrat amb pedra del mateix estil que el mur, tot de recent construcció. L'aigua brolla per un tub coarrugat de plàstic encastat al frontal i cau a l'abeurador. El sòl immediat està empedrat, amb un enreixat de ferro per on desguassa l'aigua sobrant.
El gran abeurador està situat uns 15 metres més amunt de la font, adossat a un gran mur d'obra que reté les terres. Consta de dos abeuradors allargats d'obra arrebossada amb ciment, disposats l'un a continuació de l'altre i a diferent nivell, en cascada. Al damunt de cada abeurador hi ha un tub metàl·lic disposat longitudinalment, de cap a cap i sostingut amb passamans de ferro al mig i uns murets de pedra als extrems de cadascun. Sembla ser que ja no s'utilitza, no s'alimenta d'aigua, es fa servir l'abeurador que queda sota la font, de més recent construcció.

Continuem pel mateix camí que dúiem, mantenint el sentit i perdent desnivell poc a poc. Uns 175 metres més endavant ignorem un corriol que arrenca a l'esquerra i una cinquantena de metres després el camí fa un petit tomb a l'esquerra, adreçant-se mica en mica al nord. Al cap d'uns 800 metres franquegem una tanca i anem a petar a la pista cimentada (la mateixa per la que hem vingut amb el cotxe), just en un revolt d'aquesta. La prenem a l'esquerra. Només començar traspassem un pas canadenc, a la sortida del qual abandonem la pista i trenquem a l'esquerra per un corriol ascendent que s'endinsa en el bosc.


El camí que ara seguim és bonic i agradable de fer, marxa en direcció més aviat sud-oest, paral·lel a la pista principal que ens queda a pocs metres a la dreta. Ens acompanyen unes marques de color taronja pintades als arbres. Uns 600 metres més endavant arribem a una bifurcació; rebutgem el camí que surt per la dreta en baixada i continuem pel de més a l'esquerra. Encara no 200 metres més ens topem amb una altra bifurcació; aquí abandonem les marques taronges que segueixen recte i ens desviem a la dreta. El camí ara està un xic desdibuixat, però nosaltres anem davallant sempre per dins el bosc, fent alguna ziga-zaga, durant uns 200 metres, fins que som a la pista principal, al costat de la font de la Mata Negra, punt de partida de l'excursió d'avui.


F 2h 30'
8,2 Km
1.674 m
42.3206,1.8059Clica per veure'n la ubicació. Font de la Mata Negra

Inici i final del recorregut.