Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-254 (Cerdanya i Alt Urgell)

Itinerari:

0 0h
0 Km
1.887 m
42.4223,1.6367Clica per veure'n la ubicació. Estació d'esquí de fons d'Aransa (Aransa)
Aransa és una estació d'esquí nòrdic situada al poble d'Arànser (Aransa en ortografia tradicional), al municipi de Lles de Cerdanya. Envoltada per les muntanyes de la Tossa Plana de Lles (2916 m) i el Pic de Sirvent (2836 m), es troba a la conca on desaigüen els estanys de la Pera cap al riu Segre. L'estació va obrir l'any 1986. En total té 32 km de pistes d'esquí de fons situades entre les cotes de 1.850 i 2.150 m.


Sortim de l'aparcament i comencem a caminar per l'ampla pista forestal que surt d'enfront i puja cap als refugis de Prat Miró i de les Pollineres. Immediatament passem pel davant del refugi del Fornell (42.4228,1.6356)Clica per veure'n la ubicació. que ens queda enlairat a la dreta.

El refugi es troba a la zona del Fornell de qui rep el nom, situat al costat mateix de les instal·lacions de l'estació d'esquí nòrdic. Ofereix servei de bar i restaurant.


Quan siguem a l'alçada del refugi, abandonem la pista que segueix de front el seu recorregut cap als estanys de la Pera i trenquem a l'esquerra per un sender que circula per dins el bosc en sentit est i lleugera baixada. Al cap de només 125 metres, després d'una petita pèrdua de nivell, sortim a una gran clariana per on discorre un bonic riuet. Un pontet (42.4227,1.6337)Clica per veure'n la ubicació. ens permet salvar-lo.
Un cop a l'altra banda continuem pel camí evident que es torna a endinsar en el bosc, mantenint la direcció est, guanyant alçada poc a poc i seguint uns senyals grocs als arbres identificats com a número 3 dels senders de Cerdanya.

Aquest sender enllaça el refugi de Fornell amb el sender número 2, oferint la possibilitat d'anar al Pla de la Llet sense passar per la pista del Fornell, el que fem nosaltres.


Uns 200 metres més endavant arribem a una bifurcació; defugim el camí que se'n va per la dreta a buscar la pista del Fornell i prenem el que surt per l'esquerra, en lleugera pujada. 150 metres després obviem un caminet que arrenca per la dreta al mateix temps que comencem a encarar-nos al sud-oest. Seguim les traces dels senyals grocs amb el número 3 que sovintegen. Alguns torrents secundaris ens surten al pas, escoltem el seu refrescant xiuxiueig.
300 metres més enllà arribem al riu de la Verneda (42.4206,1.6275)Clica per veure'n la ubicació. (segons Google Maps), el qual travessem a gual al mateix temps que rebutgem un camí que per la dreta se'n va a buscar el refugi de Prat Miró.
Continuem avançant entremig de boscos de pi negre, ara en direcció més aviat sud, malgrat que aviat ens adrecem al sud-oest. Uns 400 metres des de que hem creuat el riu de la Verneda travessem el torrent de Fontanals (42.4184,1.6245)Clica per veure'n la ubicació. . A partir d'aquí anem virant cap el sud-est durant uns 300 metres més, fins que sortim a un gran prat amb la visió de la Roca del Llop (42.4152,1.6267)Clica per veure'n la ubicació. enfront nostre.
Aquí deixem les traces del sender número 3 que se'n va per la dreta cap el refugi de Prat Miró i mirem de seguir en direcció sud-oest per dins el bosc tot seguint uns cercles de fusta de color vermell. Uns 400 metres més amunt sortim del bosc i anem a parar a una pista planera que ens talla i que fem a l'esquerra, en sentit sud, havent enllaçat amb el sender número 2 provinent de la pista del Fornell. 200 metres després som en una cruïlla de camins amb un pal informatiu.
A la dreta aniríem al refugi de Prat Miró però nosaltres anem a l'esquerra, seguint el sender 2 cap al Pla de la Llet, el nostre objectiu d'avui. El camí marxa per una zona més oberta i despoblada d'arbrat, planerament i en direcció més aviat sud.
Uns 300 metres més enllà arribem al coll de Queralt (42.4092,1.6233)Clica per veure'n la ubicació. alhora que un encreuament de camins.

El coll de Queralt coincideix en un prat impressionant al qual se'ns obren unes magnífiques vistes; a la nostra esquena veiem tot el cordal fronterer andorrà i francès.

Al davant se'ns presenten quatre camins; defugim el de més a l'esquerra i també rebutgem els dos que surten més a la dreta, nosaltres seguim pel central que surt d'enfront, senyalitzat amb les ja familiars franges grogues amb el número 2 i que s'enfila per un repetjó en direcció sud cap a la Roca del Corb (42.4084,1.6237)Clica per veure'n la ubicació. , u42.4223,1.6367Clica per veure'n la ubicació. n petit promontori que ens queda a escassos 75 metres i que voregem, deixant-lo a la nostra esquerra. Des d'aquí però, si mirem enrere, tenim una panoràmica encara més àmplia del coll de Queralt als nostres peus.
Superat el repetjó som de nou a la pista, la mateixa que abans se'ns ha anat per la dreta immediata i que ara seguim a l'esquerra, en direcció sud al començament. Després d'una curta marrada esquerra-dreta ens encarem definitivament al sud-est, sempre per la pista que ja no abandonarem. Al cap d'uns 200 metres travessem la zona anomenada la Troncada (42.4061,1.6261)Clica per veure'n la ubicació. .
Sense deixar en cap moment la pista que transita entre prat i bosc en molt suau ascens i direcció sud-est, uns 550 metres més enllà assolim definitivament el Pla de la Llet, conegut també com el Mirador d'Aransa, el nostre objectiu del dia.


1 1h
3,6 Km
2.145 m
42.4046,1.6329Clica per veure'n la ubicació. Pla de la Llet
El Pla de la Llet és una elevació muntanyosa de 2.145 metres que es troba entre les comarques de l'Alt Urgell i la Cerdanya, a cavall dels municipis de Pont de Bar i Lles de Cerdanya. Recentment ha estat inclosa en el llistat dels cent cims de la FECC. Malgrat tenir un fàcil accés, és un xic desconeguda però ofereix una panoràmica excel·lent; podem gaudir d'unes privilegiades vistes cap a les parets rocoses de la cara nord del Cadí, la vall del Segre i l'altiplà de la Cerdanya. Al capdamunt hi trobarem un gran mirador amb una escultura de ferro que simbolitza un isard i també el vèrtex geodèsic amb referència 276077001.

Val la pena fer aquesta agradable caminada per gaudir d'aquestes magnífiques vistes, us en deixo un tast. Malgrat el dia rúfol i fred, les imatges no desmereixen.


La tornada serà desfent el camí d'anada.F 2h
7,4 Km
1.887 m
42.4223,1.6367Clica per veure'n la ubicació. Estació d'esquí de fons d'Aransa

Inici i final de l'excursió.