Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-261 (Vallès Oriental i Maresme)

Itinerari:

0 0h
0 Km
207 m
41.5636,2.3138Clica per veure'n la ubicació. Final del Carrer Ruta Prehistòrica (La Roca del Vallès)

Al final del carrer, a l'esquerra, tenim unes escales contraposades de pedra que cal pujar per veure el primer dolmen, ja que està dins del jardí d'una casa particular.


1

209 m
41.5636,2.3140Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Can Gol I
És el monument megalític més gran i complex del conjunt de la Ruta Prehistòrica. Està format per diverses lloses de granit que conformen un llarg corredor de 8m per 1,35m d'amplada, on la cambra no s'hi diferencia, aquesta és precisament la característica d'aquest tipus de construcció anomenades "galeries catalanes". Conserva la llosa de capçalera però no així les de la coberta. L'entrada es troba orientada al sud. A l'exterior es conserva part del túmul, de planta circular i 14 metres de diàmetre.
La fotografia que us presento d'aquest primer dolmen és de fa uns cinc anys enrere, doncs actualment la vegetació interior de la finca no ens permet de veure'l amb comoditat.



Comencem aquí la caminada d'avui. Baixem uns 100 metres pel carrer on ens trobem, girem a la dreta pel carrer de La Roca Foradada i un cop acabada la forta pujada tombem a l'esquerra. 60 metres després s'acaba l'asfalt i comença una pista de terra barrada amb una cadena i senyalitzada amb marques blanques i grogues corresponents al PR-C 36.




Deixem les cases enrere i seguim per l'ampla i planera pista, en direcció llevant. Al cap d'uns 250 metres arribem a una clariana alhora que intersecció de camins amb una bigueta informativa a mà dreta.




Ara abandonem temporalment la pista i ens desviem a la dreta en direcció sud uns 100 metres fins que ens topem amb una roca molt gran al mig, la Roca Foradada de Can Gol.


2 10'
0,6 Km
209 m
41.5635,2.3179Clica per veure'n la ubicació. Roca Foradada de Can Gol
Bloc granític de forma esfèrica, buidat el seu interior formant una cavitat artificial que mesura uns 2,40m de llargada per 1,60m d'amplada i 1,30m d'alçada. L'entrada és de forma circular, lleugerament apuntada a la part superior, fet que va suggerir en algun moment que podria haver estat construïda a l'època del Gòtic.




Retrocedim fins la clariana, creuem la pista i continuem en sentit nord per un corriol que s'enfila bosc amunt, no gaire marcat, durant uns 100 metres. Al capdamunt som davant del dolmen de Can Gol II.


3 15'
0,8 Km
227 m
41.5650,2.3181Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Can Gol II
Construcció megalítica de dimensions reduïdes, a voltes es classifica com una cista si bé els especialistes, com els de l'equip del Sr. Josep Tarrús el consideren una galeria catalana petita. No conserva cap llosa de la coberta però sí les tres de la planta sepulcral, mesurant 1,75 m de longitud per 1,10 d'amplada. S'observen restes parcials del túmul que el cobria, que tindria uns 6 m de diàmetre. L'entrada es troba orientada al sud-est. Es data en el període neolític final o calcolític (entre el 3500 i el 2250 aC aproximadament).




Baixem altre cop fins la clariana anterior i ara emprenem de nou la pista envers l'esquerra, seguint les traces senyalitzades amb marques blanques i grogues. El camí és ample, presenta una suau pujada i avança inicialment en sentit nord-est. Avancem uns 500 metres fins trobar un altre encreuament de camins amb un pal informatiu que ens assenyala la direcció per conèixer la Pedra de les Orenetes.




Rebutgem la pista principal que se'n va per l'esquerra en pujada i seguim pel brancal planer de la dreta. Uns 150 metres més endavant defugim un camí ascendent que surt per l'esquerra (després l'agafarem nosaltres) i continuem de front. De seguida descrivim un revolt a la dreta i una cinquantena de metres després som al costat d'una gran roca que ens queda a l'esquerra, és la Pedra de les Orenetes.


4 25'
1,6 Km
216 m
41.5667,2.3244Clica per veure'n la ubicació. Pedra de les Orenetes
Un gran bloc de granit d'11m de llargada per 7m d'amplada i 4m d'alt, de formes curioses, modelades per l'erosió natural. Una de les cares (orientada a l'est) presenta alvèols i petites cavitats a l'interior de les quals es conserven diversos representacions pictogràfiques, comptabilitzant-se un total de 32 figures. En la més gran d'aquestes cavitats hi destaca el motiu central d'aquest conjunt format per la presència de dues figures estilitzades, de mida petita que corresponen a dues dones amb vestit llarg fins sota genoll i un pentinat singular per la forma apuntada o triangular que presenta.





Desfem els últims 50 metres fins que trobem el trencall que ara ens queda a la dreta, el prenem. De seguida el corriol es bifurca; obviem el brancal que surt per la dreta i continuem de front, en moderada pujada i guanyant recorregut a la pista, la qual retrobem escassos 50 metres més amunt. Un cop a la pista l'agafem a la dreta, en lleugera pujada. De seguida, uns 25 metres més enllà, arribem a una clariana; aquí cal que ens desviem escassos 40 metres a l'esquerra per veure la Pedra de les Creus.


5 30'
1,8 Km
236 m
41.5677,2.3235Clica per veure'n la ubicació. Pedra de les Creus
Bloc de granit, gravat a la part superior amb nombroses creus i altres signes de difícil interpretació, alguns dels quals podrien datar-se a l'època prehistòrica.




Tornem a la pista principal i la reprenem a l'esquerra, amb el mateix sentit que dúiem. Sense deixar les marques blanques i grogues, després de 175 metres obviem a l'esquerra un camí en baixada i uns 325 metres més endavant abandonem la pista principal i trenquem a la dreta per un caminet que passa per damunt d'un sòl de roques molt erosionades.




Un centenar de metres més amunt enllacem de nou amb la pista que continuem a la dreta. Uns 100 metres després arribem a un encreuament de camins; aquí deixem a l'esquerra un camí ample (per on vindrem a la tornada) i continuem pel de la dreta. Uns altres 100 metres més enllà som de nou en una bifurcació de camins; prenem el de la dreta, en lleugera pujada i direcció sud. Una seixantena de metres més amunt, a mà dreta i dins el bosc, ens queda el Plat del Molí.


6 45'
2,7 Km
303 m
41.5688,2.3310Clica per veure'n la ubicació. Plat del Molí
Gran bloc granític, situat al marge de l'actual camí, presenta una "cassoleta" a la part superior. Aquesta cavitat circular té uns 0,70m de diàmetre per 0,22m d'alçada, si bé una part apareix erosionada.



Continuem pel camí que dúiem, en pujada constant i mantenint la direcció. De seguida deixem un corriol a la dreta. El camí marxa en direcció més aviat sud, guanyant alçada molt poc a poc i seguint tothora les marques blanques i grogues que sovintegen. Al cap d'uns 250 metres fem un gir al nostre caminar i ens encarem a llevant. El sòl aquí és ben rocós.




Només 40 metres més amunt entrem en una petita clariana on hi trobem el dolmen de Céllecs o Cabana del Moro.


7 50'
3 Km
335 m
41.5666,2.3317Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Céllecs o Cabanya del Moro
Es tracta d'una galeria catalana petita, com la de Can Gol II, si bé les seves dimensions són més grans. Conserva una cambra rectangular amb coberta i una llosa a la banda esquerra del seu passadís d'accés. La cambra es troba orientada al sud-oest. El passadís original devia de fer uns 2m de llarg i el túmul podia arribar als 8m de diàmetre.



Deixem el dolmen a l'esquerra i immediatament obviem un corriol que surt per l'esquerra, nosaltres continuem de front en direcció sud-est fent cas a les franges blanques i grogues. De mica en mica el camí es va eixamplant. Al cap d'uns 350 metres arribem a un encreuament de camins; de tots elles agafem el que surt recte, mantenint la direcció. Un centenar de metres més endavant, just al començament d'un revolt a l'esquerra, ens topem amb una bigueta informativa i el senyal inequívoc de girar a la dreta marcat en un pi que ens queda a l'esquerra.




En aquest punt abandonem definitivament les marques blanques i grogues del PR-C 36 que gairebé ens han acompanyat i que ara se'n van per la dreta cap al turó de Céllecs. Nosaltres anem recte per l'ample vial, planejant en direcció llevant i obviant qualsevol altre camí. De tant en tant se'ns obren vistes a l'esquerra que ens permeten veure la plana Vallesana.




El camí es bastant planer i avancem amb comoditat. Després d'uns 900 metres som davant de l'ermita de sant Bartomeu de Cabanyes que ens queda a l'esquerra.


8 1h 10'
4,3 Km
395 m
41.5623,2.3433Clica per veure'n la ubicació. Ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes
Capella romànica documentada des del 1191. És una petita esglesiola d'una sola nau, amb absis semicircular i volta de canó. Té portal adovellat i un petit campanar d'espadanya. Es conserva en bon estat.




Pel costat de l'ermita hi circula la pista forestal que per la dreta ens ve del coll de Font de Cera, passant per la Cornisa i la Creu d'en Boquet. Deixem doncs l'ermita i agafem aquesta pista a l'esquerra, en direcció nord. En menys de 200 metres arribem a la carretera BV-5106; a la dreta aniríem a Òrrius i a l'esquerra baixaríem a la Roca. Nosaltres prenem un corriol que surt pel voral esquerre indicant "font de Sant Bartomeu" i que circula en paral·lel a la carretera durant escassos 50 metres. En aquest punt abandonem la carretera i girem envers l'esquerra, adreçant-nos al sud-oest alhora que engeguem per un agradable camí carreter que primer circula per una esclarissada pineda però de sobte es fica dins un espès bosc. Al cap de només 275 metres des de la carretera serem al costat de la font de Sant Bartomeu que ens queda a mà esquerra, en una fresca raconada dins el bosc.


9 1h 15'
4,8 Km
366 m
41.5625,2.3405Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Bartomeu
La construcció de la font queda un xic enlairada respecte del camí i adossada al marge de la muntanya a través d'un mur irregular de pedra que forma angle recte. L'aigua brolla per un broc d'acer inoxidable encastat al mur i cau a un petit bassal de pedra. Després l'aigua s'escola pel camí i forma un torrentet que a la plana desaigua al riu Mogent.
No fa pas tants anys, cap al 2011, la Sra. Montserrat que aleshores tenia més de 90 anys i vivia a la caseta dels costat de l'ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes des d'acabada la guerra, ens va dir que no recordava haver vist mai eixuta aquesta font. Sembla ser que sempre podem comptar amb el seu raig.




Continuem pel camí que portàvem que de seguida esdevé una torrentera que davalla. Al cap d'uns 350 metres anem a parar al revolt d'una ampla pista que ens talla i que prenem a la dreta, en baixada. De seguida defugim un camí que surt per la dreta i ben aviat ens encarem al nord, obviant altres camins.




Al cap d'uns 200 metres de marxa en sentit nord, el camí poc a poc es va adreçant al nord-oest durant uns 350 metres. Aquí abandonem la pista (ens portaria una mica més al nord del Plat del Molí) i girem a la dreta gairebé 180º per un camí carreter que descendeix una mica. Al cap d'uns 200 metres creuem el torrent de Sant Bartomeu per un petit pont. En aquest punt podem veure el començament de la sèquia que porta l'aigua a la bassa de Ca l'Argent. Uns 100 metres més avall trobem un parell de xiprers i al costat d'ells un caminet delimitat amb dues fites de pedra; ens hi desviem i en només 100 metres estem a la bassa de Ca l'Argent (41.5683,2.3354)Clica per veure'n la ubicació. .

Es tracta d'una bassa circular d'uns 12 metres de diàmetre i uns 2 metres de profunditat. Sembla ser que aquesta bassa-piscina la va fer construir un antic propietari de Ca l'Argent a principis del segle XX per banyar-s'hi, no pas per regar com era habitual a l'època. Ho demostra el fet que la terrassa de rajoles està situada arran de la part alta de la bassa, igual que les piscines de l'actualitat; el tipus de construcció dels murets i les escales també fan pensar que la bassa es va idear amb finalitats lúdiques. Encara avui dia s'omple mitjançant una sèquia que agafa l'aigua del torrent de Sant Bartomeu uns metres més amunt.


Vista la bassa retrocedim fins el camí i reprenem la marxa. Deixem un antic camp de conreu a la dreta i arribem a una esplanada alhora que bifurcació de camins; a la dreta aniríem a la carretera que tenim a prop, nosaltres girem a l'esquerra i entrem en el "Bosc Màgic" que està ple d'enormes roques. De seguida veiem a la dreta la pedra amb la cara de l'Indi (41.5711,2.3358)Clica per veure'n la ubicació. .




Uns 20 metres a l'esquerra hi ha la Pedra de l'Elefant (41.5709,2.3356)Clica per veure'n la ubicació. .

Sembla ser que cap els anys 50 del segle passat uns escultors van esculpir aquesta roca amb la forma d'un elefant, també d'altres que hi ha pels voltants.



El tram que ve a continuació és ple de petits corriols sense assenyalar que ens poden despistar, us aconsello que seguiu fil per randa les instruccions que venen a continuació: Deixem l'Elefant a sota a l'esquerra i seguim pel camí fressat escassos 25 metres, fins que trobem una bifurcació que fem a l'esquerra en baixada. Un centenar de metres més avall i després d'una marrada a la dreta som en una nova intersecció; aquí anem cap a l'esquerra en direcció més aviat nord-oest. Només 75 metres després arribem a una altra cruïlla; defugim els dos camins que surten per la dreta en paral·lel entre ells i agafem el que marxa per l'esquerra alhora que s'endinsa en el bosc.

Ja hem deixat enrere el tram perdedor, el que ve a continuació és un agradable sender que transcorre per dins el bosc, majoritàriament planer i agradable de fer. Comencem en direcció sud-oest i de mica en mica ens anem adreçant al sud-est. Al cap d'uns 400 metres creuem el torrent de Sant Bartomeu (41.5688,2.3348)Clica per veure'n la ubicació. . Trobarem una petita passera feta de troncs, malgrat que fa cap falta doncs és ben eixut.




Passat el torrent canviem el sentit del nostre caminar i ens adrecem al nord-oest al mateix temps que emprenem una lleugera pujada. Sense deixar el camí fressat que manté la direcció, mig quilòmetre més amunt anem a petar a un ample vial que ens talla i que fem a l'esquerra, en sentit sud. Uns 75 metres més enllà sortim a una clariana amb una cruïlla de camins on enllacem amb el camí inicial, el de les marques blanques i grogues.

Des d'aquí fem a la dreta per la pista que ja no abandonem, només resta seguir el camí d'anada durant 1,8 quilòmetres fins el punt d'inici.




F 2h 30'
9,7 Km
207 m
41.5636,2.3138Clica per veure'n la ubicació. Final del Carrer Ruta Prehistòrica

Inici i final de l'excursió d'avui.