Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-290 (Osona)

Itinerari:

0 0h
0 Km
552 m
41.9379,2.3156Clica per veure'n la ubicació. Plaça Verdaguer (Folgueroles)

Estem situats a la plaça principal de Folgueroles. Aquí tenim l'ajuntament, l'església i un pedró commemoratiu al seu il·lustre fill Mossèn Cinto Verdaguer.El monument va ser erigit l'any 1908, sis anys després de la mort del poeta, com un homenatge de Catalunya i dels Països Catalans, que en la seva inauguració hi eren tots representats. La gent l'anomena "pedró de mossèn Cinto" i ocupa el lloc on ell d'infant va jugar i de jove va ballar, com explica en els seus escrits autobiogràfics. És obra de l'arquitecte modernista de Vic Josep M. Pericas i Morros (1881-1965) i la pedra és de Folgueroles, pagada per la gent del poble i treballada de franc pels picapedrers. L'efígie del poeta és coronada per un pinacle amb les figures religioses que més estimà, Sant Francesc, el Sagrat Cor, Santa Eulàlia, patrona de Barcelona, i la Verge de Montserrat, patrona de Catalunya. Les imatges són obra de l'escultor barceloní Joan Carreras i les lletres de la inscripció frontal de Ramon Baltús, de Vic. En el monument original, a sota del medalló de guix amb la imatge de Verdaguer, hi havia una corona de llorer amb les quatre barres. Sembla que la insígnia catalanista fou mutilada l'any 1924; a instàncies del patronat de la Casa-Museu fou restituïda- a partir de fotografies- l'any 1994.

L'ajuntament és un edifici construït a finals del segle XIX (el portal de la reixa està datat el 1897), disposa d'un ampli jardí amb un mur que tanca pel sector del carrer Atlàntida i de la plaça protegit per una reixa de ferro forjat amb decoracions modernistes.

1

552 m
41.9389,2.3193Clica per veure'n la ubicació. Església de Santa Maria
L'església parroquial dedicada a Santa Maria és un edifici bastit amb gres de Folgueroles i pertany a grans trets a dues etapes constructives: una d'estil romànic (segles XI-XII) de la qual es conserva l'àbsis, una part de la nau i de la portalada, i una altra d'estil barroc (segles XVII-XVIII) que li dóna la fesomia actual amb la façana i el campanar d'espadanya.
La capella del santíssim fou construïda al segle XIX. Les ampliacions d'època gòtica (segle XIII) han desaparegut en el curs de les successives reformes. Dins l'església hi podem veure l'antiga pila baptismal on fou batejat el poeta, Jacint Verdaguer.

Comencem la caminada pel carrer Major que engega pel costat de l'ajuntament.La majoria de cases d'aquest carrer daten del segle XVII al segle XIX, solen disposar d'un solar d'emplaçament bastant ampli, que generalment comprèn la casa, el pati i l'hort.
Al número 7 hi ha la Casa Museu Verdaguer. Casa de carrer que per les característiques constructives i del carrer deu datar del segle XVII. És considerada la casa natal del poeta Jacint Verdaguer i fou comprada l'any 1965 per Amics de Verdaguer i l'Ajuntament de Folgueroles. A partir d'aquell moment s'hi instal·là un modest museu, recollint estris i atuells de l'època del poeta. Cap als anys 90 es feren gestions a la Generalitat per tal de restaurar-la i fer-la museu del poeta. Malgrat que tothom la considera la casa natal hi ha una antiga polèmica que disputa el naixement del poeta al núm. 5 del carrer Sant Jordi, casa dels avis materns, on podria haver anat la mare a infantar. Als dos anys es traslladà al núm. 1 de la Plaça que avui porta el seu nom.

El carrer Major ens aboca a la gran rotonda d'entrada a la població, al mig de la qual trobem la primera de les fonts d'avui, la font del Rector.


2 5'
0,4 Km
538 m
41.9379,2.3156Clica per veure'n la ubicació. Font del Rector o de la Teula
Es troba enclotada un parell de metres per sota del nivell del sòl, a recer de tres parets obrades en pedra vista formant angle recte. I delimitant l'espai Dos conjunt d'escales enfrontades de pedra ens baixen a un primer replà i des d'aquí tres graons més ens permeten accedir al brollador. A la part baixa del mur central hi trobem un gruixut broc de ferro envoltat de formació tosca per on raja l'aigua de captació. Al damunt hi tenim una aixeta de polsador que aboca aigua de la xarxa municipal. A sota, un bassal de pedra arran de replà recull les aigües.
La font porta la data de 1904. A l'esplanada superior disposem d'una gran taula rectangular de pedra amb bancs al voltant per seure. A prop hi havia un safareig.


A l'altra banda de la rotonda, entre els carrers Bru de Sala i Doctor Josep Mª Madrenas, prenem un caminet de passejada que ressegueix el marge esquerre de la riera de Folgueroles.175 metres després som a la plaça de la Font del Glaç. Aquí trobem una bonica font.


3

543 m
41.9370,2.3174Clica per veure'n la ubicació. Font de la Plaça de la Font del Glaç
La font està composta per un pedestal d'una sola peça de pedra que sustenta una gran pica circular, del mig de la qual s'erigeix una columna de ferro d'on surten quatre brocs colzats de ferro. Sota els brolladors hi ha uns suports de ferro per que reposin les galledes mentre s'omplen. Envolta la font un muret circular de pedra tallada de mig metre d'alçada, només obert per un extrem.Al capdamunt de la plaça tenim la font del Glaç.


4 10'
0,7 Km
543 m
41.9367,2.3174Clica per veure'n la ubicació. Font del Glaç o del Roure
La font queda inserida en el marge i un xic enclotada respecte del carrer, amb uns graons de pedra que hi baixen. Es tota obrada en pedra del país, el seu frontal queda endarrerit dos metres respecte la façana principal a través d'un arc de mig punt emmarcat a plec de llibre. A banda i banda arrenquen dos bancs de pedra per seure, una part d'ells arrambats a les parets laterals que els hi fan de respatller i l'altra a l'exterior. A la part baixa del frontal hi trobem la sortida de l'aigua mitjançant un broc d'acer inoxidable colzat i a sota un petit bassal arran del paviment. Damunt del brollador hi ha una pedra amb el nom de la font gravat i sobre seu un cartell de fusta advertint-nos que l'aigua no és potable.
Diuen que és la font més antiga del poble. Antigament estava ubicada en una zona d'horts, el que avui dia son els horts de la Sala arribaven de la font del Glaç fins a la font del Rector.
En un principi no era la font del Glaç sinó un pou de glaç. Amb la seva construcció de pedra en forma de cova, a l'hivern es glaçava i es feia servir com a nevera. L'antiga nevera després es convertiria en la font que ara podem contemplar.
Té una taula i bancs de pedra, espai per jugar i els plàtans que ombregen l'esplanada del davant, plantats fa uns quaranta anys.Seguim ara pel mateix carrer que estem a l'esquerra. Un centenar de metres després creuem la riera i un cop a l'altra banda obviem un camí de terra que surt per la dreta (de seguida l'agafarem), passem pel costat del pavelló municipal i tot seguit veurem una placeta enjardinada a l'esquerra, doncs en un raconet ens espera la font de la Sala.


5 15'
0,9 Km
544 m
41.9374,2.3187Clica per veure'n la ubicació. Font de la Sala
La font consisteix en una paret feta amb grans carreus de pedra que li fa de frontal i alhora reté les terres. Per la dreta hi ha la paret que sustenta el carrer i un banc per seure formant angle i delimitant l'espai. L'aigua de captació raja per un broc colzat de ferro situat a la part baixa del frontal i cau a un enreixat de ferro on curiosament hi ha soldada una ferradura de cavall. Damunt seu hi tenim una aixeta de polsador que aboca aigua de la xarxa pública.
Hi ha gravada la data 1880. Dos cartells de fusta ens indiquen si l'aigua és potable o no.
Reculem una quarantena de metres fins que trobem un camí de terra que surt per l'esquerra en direcció est. Aquest és un camí de passejada que remunta la riera de Folgueroles fins la font Trobada. Només 40 metres més endavant, just quan a mà esquerra ens queda l'entrada a una hípica, trobarem a mà dreta una passera que salva la riera i ens aboca a la font dels Pescadors.


6
1 Km
544 m
41.9366,2.3191Clica per veure'n la ubicació. Font dels Pescadors
La font consisteix en un pedró plantat al terra en vertical que fa de frontal i un bassal de pedra arran del terra. L'aigua que raja regulada per la seva aixeta de polsador és de xarxa pública, però sovint la trobarem tancada.
Va ser construïda el 1990 en honor a Emili Font i Codony. Així se'l recorda en una inscripció al pedró: "Inquiet folguerolenc, l'home de bé que sempre feu poble, en els seus actes i en les seves afeccions".

Abans de continuar pel camí de passejada, ens desviarem una mica de la ruta per conèixer dues fonts properes. Deixem doncs la font dels Pescadors a la dreta i anem a buscar el túnel que travessa la carretera de Vilanova de Sau. Un cop a l'altra banda defugim una pista que ens queda uns metres a l'esquerra i que duu a les granges de Cal Guarda, nosaltres seguim per un planer corriol que marxa en sentit sud, remuntant el petit torrent Lledoner que ens acompanya a la dreta. De seguida ens endinsem en el bosc per un camí ben fresat i agradable de fer, que de mica en mica es va adreçant al sud-est. 375 metres després travessem el torrent per un pontet de fusta i ja som davant de la font dels Pecats. Una bigueta de fusta de la Diputació ens assenyala la font.


7
1,4 Km
569 m
41.9337,2.3212Clica per veure'n la ubicació. Font dels Pecats
La font queda al marge rocallós de la muntanya. Una petita paret de pedra amorterada fa de petita resclosa on s'emmagatzema l'aigua i surt a l'exterior mitjançant un broc de ferro a pam i mig d'alçada.
Fins fa pocs anys encara rajava, ara rarament es recullen algunes gotes. A l'altra banda del camí hi ha una petita bassa alimentada pel sobrant de la font.
Pel fet de trobar-se molt amagada hi solien anar parelles a festejar, i d'aquí li ve el nom de la font dels Pecats. Una bigueta de fusta amb el seu nom ens l'assenyala.


Entre la font i la basseta, continua el camí que comença a guanyar alçada poc a poc, sempre per dins el bosc. Un centenar de metres més amunt som a la font de Cal Guarda.


8 25'
1,5 Km
569 m
41.9331,2.3223Clica per veure'n la ubicació. Font de Cal Guarda
Bonica font boscana. El conjunt de la font està format per un mur transversal de pedra amorterada adossat al marge, coronat per un frontó circular i tot plegat rematat amb pedres d'un color més pujat. Delimiten l'espai dos bancs enfrontats per seure que arrenquen a banda i banda. Damunt dels bancs hi tenim dos petits contraforts que els hi fan de respatller.
A la part baixa, inserida al mur, és on s'hi ubica la sortida de l'aigua regulada per una vella aixeta de maneta. No s'aprecia cap pica ni bassal, l'aigua cau al terra i s'escola muntanya avall per desguassar finalment al torrent Lledoner que resta uns vint metres més avall. Damunt l'aixeta hi ha el sobreeixidor.
A aquesta bonica font és on venien a buscar aigua els masovers de Cal Guarda.


Un cop donada complida visita a aquestes últimes dues fonts, reculem els prop de 525 metres que ens separen de la font dels Pescadors. Deixem la font a l'esquerra, travessem la riera de Folgueroles per la passera de tubs de ciment i anem a parar de nou al camí de passejada, el qual prenem a la dreta, en direcció est. El camí remunta la riera de Folgueroles que ens acompanya a la dreta, a l'esquerra ens queden les instal·lacions d'una hípica. Al cap de 150 metres s'acaba el tancat de la hípica i esdevenen les hortes de la Sala, molt ben conreades. Quan portem 230 metres des del trencall de la font dels Pescadors, trobarem una estaca de fusta que ens indica la font del Molí a 25 metres a l'esquerra. Cal doncs abandonar el camí i trencar a l'esquerra per un caminet que circula en sentit nord, entre dos dels horts. Com bé deia el rètol, 25 metres més enllà, un cop s'acaben els horts i esdevé un clap d'arbres, ens espera la font del Molí.9 35'
2,3 Km
552 m
41.9368,2.3219Clica per veure'n la ubicació. Font del Molí
Es tracta d'una vella font, formada per una paret transversal de pedra amorterada que reté les terres i alhora li fa de frontal. A la part baixa hi tenim una atrotinada aixeta que ha perdut, o li han tret, la maneta, per on raja aigua en comptades ocasions i l'aboca a un bassal de pedra. A banda i banda de la font disposem de dos bancs per seure; el de l'esquerra és de pedra i el de la dreta està fet amb troncs de fusta.
Rep el nom del Molí pel fet d'estar molt a prop d'un antic molí, ara ja totalment desaparegut. També es coneix com la font del Pi, ja que li fa ombra un vell pi roig.
Aquesta font ja era coneguda a l'Edat Mitjana i la gent la considerava molt bona per a l'aparell digestiu. La gent de la comarca venien a "fer aigües" de la font del Molí. Malauradament, ara poques vegades raja.


Tornem al camí de passejada i el reprenem a l'esquerra. Abans d'un centenar de metres s'acaben els horts i travessem carretera per sota, gràcies a un bonic pont amb volta de maons, dels que es feien a la primeria del segle passat.
Passada la carretera anem a parar a la presa de la Font Trobada (41.9366,2.3233)Clica per veure'n la ubicació. que ens queda a la dreta.

La presa és un antic exemple del maneig de l'aigua al torrent de Folgueroles, es va construir amb l'objectiu d'emmagatzemar aigua per moure el molí de la Sala i regular també el cabal d'aigua del torrent per distribuir-la pel reg dels horts de la zona.
Més endavant es va utilitzar per mantenir el nivell d'aigua fins la font Trobada que resta 175 metres aigües amunt. El curs del torrent de Folgueroles, entre la font Trobada i la presa, dibuixa la signatura de Verdaguer a partir d'una proposta creada per l'artista Perejaume amb motiu del centenari de la mort del poeta (2002)El nostre immediat objectiu és la font Trobada. Ens hi podem atansar tant pel camí que surt a l'altra banda de la presa com pel sender que arrenca per l'esquerra, nosaltres prenem aquesta última opció. Deixem el pantà a la dreta i seguim pel camí ben fresat que marxa per sota els arbres en direcció més aviat nord. Ben aviat trobem un plafó informatiu que ens fa cinc cèntims de la singular obra d'art que podem veure des d'aquí:

"L'any 2002, amb motiu del centenari de la mort del poeta Jacint Verdaguer, l'artista Perejaume va dissenyar una singular obra de land-art (art amb el paisatge) en la que el curs del torrent de Folgueroles va ser allerat per tal de dibuixar la signatura d'aquest gran poeta de les lletres catalanes. La presa de la Font Trobada manté el nivell d'aigua per tal de que la signatura es pugui llegir des del cel. Amb aquesta intervenció també es va recuperar un entorn abandonat i pantanós, que actualment és un magnífic lloc d'esbarjo i de record d'aquest poeta nascut a Folgueroles i que tants versos ha dedicat als seu paisatge natal".


Al costat del plafó hi ha una llosa de pedra rodona amb un escrit gravat de l'artista Perejaume que diu així:

"De com el torrent de Folgueroles ha estat allerat de manera que l'aigua segueixi la signatura de Verdaguer de manera que l'aigua escrigui, fressegi i regui el nom de Folgueroles amb el nom de Verdaguer".
A pocs metres i per sota nostre ja es divisa la font Trobada, envoltada per un prat fresc i verd poblat de saüquers, arços blancs, salzes, freixes i altres espècies pròpies d'ambients humits.

Ens hi atansem.


10 45'
2,6 Km
556 m
41.9376,2.3246Clica per veure'n la ubicació. Font Trobada
Es tracta d'una de les grans fonts de Folgueroles que fins fa pocs anys era de raig molt generós i actualment baixa seca moltes vegades.
El conjunt de la font queda per sota del nivell de l'esplanada, cal baixar-hi per unes dobles escales de pedra. A l'esquerra de les escales hi tenim la font, formada per una paret transversal feta de grans blocs de pedra que forma un angle obert. A la part baixa de la llosa central és on s'hi ubica la sortida de l'aigua que brolla generosament per un broc fet amb una vella boixa de roda de carro i cau a un enreixat de ferro per on desguassa al torrent. Per sobre del brollador principal disposem d'una aixeta de polsador que aboca aigua de la xarxa municipal. A cada costat disposa d'un banc de pedra per seure. Damunt del brollador hi ha l'escut de Folgueroles esculpit en pedra, el nom de la font i la data de la última restauració, 1979.
Es conserva una bella poesia, que potser no és de Verdaguer, però que ens arriba manuscrita entre els seus papers. En aquests versos per a l'aprenent de poeta, la Font Trobada esdevé la font d'amor retrobat.

"Raja una fonteta a prop de ma pàtria que tothom li dóna per nom la Trobada, al peu del torrent, que brolla tan clara que al sortir el raig sembla fosa plata. Buscant la frescosa font regalada a ta dolça vena que la set apaga acut la pastora i la vilatana com lo segador l'anyell i la cabra. També jo et visito amb tanta constància que molts dies vinc tarda i matinada. Digues-li, per Deu! Digues-li, fontana, a la nina hermosa que en lo teu raig canta, que rinca n'és ella que em roba la calma. Tot això tindràs, Fontana, per paga d'haver-m'hi trobat l'amor que em faltava."


Està molt a prop del poble de Folgueroles, tant a prop, que la gent hi anava a peu a buscar l'aigua, i avui en dia, que l'aigua no es aconsellable que sigui per beure, també hi van, sigui per a fer un tomb o per passar el dia.
És la primera de les vuit fonts que dins el terme de Folgueroles ragen a la vora del torrent: font Trobada, font del Molí, font de la Sala, font del Glaç, font del Rector, font de la Ricardera, font de l'Amat i font de Puigsec.
Al voltant de la font Trobada hi ha un espai de lleure situat en un magnífic entorn natural. L'àrea està equipada amb un aparcament, taules i l'aigua potable de la font. També hi ha una àmplia àrea per passejar sobre el torrent de Folgueroles.
La font Trobada està integrada dins l'espai Natural Guilleries-Savassona, on el curs del torrent de Folgueroles dibuixa la signatura de Verdaguer. L'any 2002, amb motiu del centenari de la mort del poeta Jacint Verdaguer, l'artista Perejaume va dissenyar una singular obra de land-art (art amb el paisatge) en la que el curs del torrent de Folgueroles va ser allerat per tal de dibuixar la signatura d'aquest gran poeta de les lletres catalanes. La presa de la Font Trobada manté el nivell d'aigua per tal de que la signatura es pugui llegir des del cel. Amb aquesta intervenció també es va recuperar un entorn abandonat i pantanós, que actualment és un magnífic lloc d'esbarjo i de record d'aquest poeta nascut a Folgueroles i que tants versos ha dedicat als seu paisatge natal.


Pugem al camí i des d'aquí anem a buscar la carretera de Vilanova de Sau que ens queda sobre nostre. La creuem i un cop a l'altra banda seguim per una bonica avinguda flanquejada per imponents plàtans.
300 metres més enllà, al final de l'avinguda, comença el carrer de la Rambla alhora que trobem les primeres cases del poble. Aquest carrer ens du de pet a la plaça Verdaguer, on hem encetat la passejada.


F 1h
3,2 Km
552 m
41.9379,2.3156Clica per veure'n la ubicació. Plaça Verdaguer (Folgueroles)

Inici i final del recorregut.