Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-298 (Cerdanya)

Itinerari:

0 0h
0 Km
1.728 m
42.4524,1.7624Clica per veure'n la ubicació. Pla de Campllong (Meranges)

Estem situats al Pla de Campllong. Deixem la carretera cimentada a la nostra esquena i engeguem per un ample i planer camí carreter que marxa en sentit nord-oest. A la dreta ens queden unes fantàstiques vistes del pla i de les muntanyes properes.Al cap de només 175 metres arribem a una cruïlla de camins amb un pal informatiu; defugim el brancal de la dreta que se'n va cap a Engorgs i prenem el que surt per l'esquerra en direcció al Pla de Matons passant per la Pleta del Bosc, assenyalat amb les marques grogues corresponents a la ruta 106 dels senders de Cerdanya. Creuem un pontet que salva el riu Duran.Passat el pont, cal cercar per la nostra esquerra un senderó que marxa en direcció sud-oest tot enfilant-se pel bosc. A mida que ascendim se'ns obren bones vistes a l'esquerra que ens permeten veure el pla de Campllong a l'altra banda del riu Duran.El sender transcorre per dins el bosc en constant pujada. De seguida creuem el torrent de Mitjanell (42.4528,1.7597)Clica per veure'n la ubicació. per un pontet fet amb troncs.Anem guanyant alçada per dins el bosc, sempre ben acompanyats per les marques grogues amb el número 106 que sovintegen.La pujada comença a agreujar-se una mica, sempre per dins el bosc i mantenint la direcció sud-oest. Uns 200 metres més amunt salvem el torrent de l'Orri Vell (42.4512,1.7587)Clica per veure'n la ubicació. .150 metres més amunt cal vigilar, doncs per la dreta se'n va el camí que farem de tornada, nosaltres continuem pel més marcat que surt per l'esquerra, sempre ben assenyalat amb les marques del sender 106.Seguim ascendint pel bosc. Abans de 200 metres travessem el torrent dels Forcats (42.4489,1.7573)Clica per veure'n la ubicació. .  Passat el darrer torrent, el camí s'adreça al sud i 250 metres més endavant trobem una surgència natural (42.4471,1.7581)Clica per veure'n la ubicació. d'aigua a peu de camí.Tot seguit creuem el torrent Bo (42.4467,1.7583)Clica per veure'n la ubicació. .Just després d'haver-lo travessat fem un tomb a l'esquerra, quedant encarats a l'est. La pujada forta s'ha acabat i ara marxem planerament. Al cap d'una setantena de metres som en una cruïlla amb un pal informatiu (42.4465,1.7591)Clica per veure'n la ubicació. .Aquí defugim el brancal que surt per l'esquerra i duu a Girult i Meranges seguint el SC-170, nosaltres continuem pel vial de la dreta, adreçant-nos cap al sud-est alhora que el camí esdevé una pista de desboscar. 400 metres després entrem en una curta marrada dreta-esquerra que ens aboca a un espai obert anomenat la Pleta del Bosc, on ens espera la seva font homònima.


1 40'
1,7 Km
1.871 m
42.4425,1.7602Clica per veure'n la ubicació. Font de la Pleta del Bosc
Aquesta bonica font boscana està feta amb pedra del país lligada. És una petita construcció isolada formada per un muret de pedra en forma esglaonada rematat amb una pedra de granit. L'aigua brolla per un broc colzat de ferro i cau a una pica de pedra buidada d'una sola peça que descansa en un pedestal de pedra. Entre el broc i la pica hi ha una llosa de pedra disposada en pla que ressalta respecte les altres.
Avui no raja, però sembla que s'hagi trencat la canalització que alimenta la font, doncs pels voltants corre aigua arreu.
Deixem la font a l'esquerra i continuem per l'ample vial que surt del seu costat, en pujada i direcció sud, ben acompanyats per les marques corresponents a la ruta 106.Una mica més de 150 metres més endavant anem a parar a una pista forestal que ens talla; a l'esquerra tornaríem a la carretera que ens baixaria a Meranges, nosaltres prenem la pista a la dreta, en direcció ponent. Al cap de només una vintena de metres trobem un pal informatiu que ens assenyala el pla de Matons a l'esquerra, nosaltres l'obviem i continuem recte per l'ampla pista, en direcció nord-oest, cap al clot del Torer.La pista és ampla i assolellada, presenta una suau pujada que fem amb comoditat. Al cap de 600 metres som a l'alçada del torrent Bo (42.4450,1.7559)Clica per veure'n la ubicació. .450 metres més endavant anem a parar a un encreuament de camins; rebutgem la pista que surt per l'esquerra i que ens duria al pla de Matons i més enllà a enllaçar amb la carretera que puja als estanys de Malniu, nosaltres continuem recte en suau pujada i direcció nord cap al clot del Torer i també a la font Berenella, el nostre principal objectiu. De seguida escoltem el brogit de l'aigua del torrent dels Forcats (42.4484,1.7532)Clica per veure'n la ubicació. .Escassos 75 metres després deixem a mà dreta el corriol per on baixarem a la tornada i uns altres 75 metres més enllà abandonem l'ampla pista i trenquem envers l'esquerra per un camí ascendent que s'enfila muntanya amunt. El nou camí marxa inicialment en sentit sud-oest però un centenar de metres més amunt s'adreça a l'oest. Al cap d'uns 225 metres passem a frec del refugi del la Font Berenella.


2 1h 30'
3,5 Km
2.073 m
42.4490,1.7494Clica per veure'n la ubicació. Refugi de Font Berenella
Petit refugi forestal obert situat pocs metres per sota de la font Berenella. Es tracta d'una construcció de pedra amb teulada a una sola vessant, reformat recentment. Dins hi trobem un parell de lliteres, una taula amb unes quantes cadires i una llar de foc de ferro.


Deixem el refugi a la dreta i seguim en constant pujada per un caminet ben fresat que remunta el bonic torrent.Si mirem enrere gaudirem d'una àmplia vista.Uns 200 metres més amunt del refugi el camí es desdibuixa, la nostra referència és l'aigua que baixa provinent de la font Berenella. Cal doncs enfilar-se envers l'esquerra un centenar de metres més fins que la trobem. Dir-vos que la font queda a 120 metres al sud-est en línia recta de la cabana de pedra que hi ha al mig del prat.


3 1h 35'
3,8 Km
2.152 m
42.4479,1.7467Clica per veure'n la ubicació. Font Berenella
Senzilla però agraïda font emplaçada a la vessant de llevant de la Carabassa, uns 3,3 quilòmetres a ponent en línia recta del poble de Meranges.
L'aigua raja arreu, però al capdamunt trobarem una mànega de plàstic que sobresurt d'entremig d'unes pedres.


El paisatge és fabulós, ha merescut la pena l'esforç de la pujada.Uns 120 metres al nord-oest de la font hi ha una barraca de pastor (42.4488,1.7458)Clica per veure'n la ubicació. , ens hi apropem.Vista la font retrocedim els prop de 650 metres que ens separen de la pista principal, la qual fem a la dreta. Cal estar atents, doncs 75 metres més avall cal abandonar l'ampla pista i trencar per un corriol descendent que arrenca per l'esquerra. Trobarem un pilonet de pedres que ens l'assenyala.

Us he d'advertir que el corriol que estem seguint està un xic desdibuixat al començament. Dir-vos que marxa en direcció est/nord-est i sempre en baixada per dins el bosc, suficientment esclarissat per poder anar bosc a través. Quan portem una estona davallant per aquest corriol toparem amb un filat, el qual saltem i ens situem amb ell a la nostra dreta. A partir d'aquí el senderó és força evident i sense cap dificultat. Uns 550 metres des de que hem abandonat la pista, anirem a enllaçar amb un altre camí, és la ruta 106, la mateixa amb la que hem començat l'excursió i ens ha dut al Pla de Matons. Només tenim que seguir-la a l'esquerra i en baixada durant uns 450 metres i ens conduirà al pla de Campllong on tenim estacionat el cotxe.


F 2h 10'
5,9 Km
1.728 m
42.4524,1.7624Clica per veure'n la ubicació. Pla de Campllong (Meranges)

Inici i final del recorregut.