2
Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-334 (Cerdanya i Berguedà)

Itinerari:

0 0h
0 Km
1.961 m
42.2988,1.7169Clica per veure'n la ubicació. Aparcament de Prat d'Aguiló (Montellà i Martinet)
Situat al vessant nord de la serra del Cadí, sota el pas dels Gosolans, al bell mig d'impressionants paisatges, de prats de muntanya i d'una variada flora. Aquest prat és una magnífica base d'excursions entre la Cerdanya i el Berguedà i d'ascensions per la zona oriental del Cadí. La imponent serra del Cadí es mostra amb tota la seva bellesa, de la qual davallen, perpendiculars, els seus estreps en forma de serrats, enllaçats pel camí dels Collets. El nom de Cadí s'ha relacionat amb el "catinus" llatí, que vol dir gorges, fondalades o conca d'aigües.
                          


Avui vaig ben acompanyat per en Isidre, l'Antoni i en Josep.

Flanquegem la cadena i continuem per la pista que segueix en direcció sud-oest tot travessant el prat. Davant nostre, al nord, emergeix el cim de l'Aguiló i una mica a la dreta queda el pas dels Gosolans, la primera de les nostres fites d'avui.

                                      

A baix a l'esquerra veiem un abeurador pel bestiar, el qual avui només aboca un filet d'aigua, els cavalls beuen d'un en un directament del broc, guardant pacientment el seu torn. La pista ens condueix, uns 350 metres més enllà d'on hem aparcat, al costat del refugi de Prat d'Aguiló. A l'entrada del mateix trobem la font homònima.


1 10'
0,4 Km
1.997 m
42.2972,1.7141Clica per veure'n la ubicació. Refugi de Prat d'Aguiló
El refugi de muntanya de Prat d'Aguiló o "César August Torras" és propietat de la FEEC i és un excel·lent camp base per practicar el senderisme i l'alpinisme. Situat en una de les raconades més boniques de la serra del Cadí, al vessant nord de l'espectacular Pas dels Gosolans, dins el terme municipal de Montellà i Martinet, a la Cerdanya. Disposa de 32 places guardades o 10 en absència de guarda. L'actual refugi fou inaugurat el 1976, substituint l'antic que va ser destruït per un allau. Durant els mesos de juny a octubre està guardat i ofereix menjar i beure.
Forma part de la popular travessa Cavalls del Vent, que recorre tots els refugis del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Es tracta d'una parada obligatòria si es fa aquesta travessa o si es vol assolir el Comabona, el cim més popular d'aquesta part de la serra. També hi passa el PR-C-124, un sender lineal que va de Saldes a Olià, enllaçant el Berguedà amb la Cerdanya, travessant la serra del Cadí pel Pas dels Gosolans.


2

1.997 m
42.2971,1.7141Clica per veure'n la ubicació. Font de Prat d'Aguiló
Es troba al costat mateix del refugi de muntanya homònim o César August Torras, integrada en el mur de pedra seca que delimita per l'esquerra l'entrada al refugi, al mateix temps que reté les terres. El seu frontal, d'una mica més de mig metre d'amplada, sobresurt per sobre del mur i és coronat per una pedra de majors dimensions que les altres. L'aigua raja a través d'una aixeta de polsador i cau a un bassal semicircular de pedra a mig pam del terra.

Vist el refugi i la font emprenem la marxa per un camí que arrenca del costat de migdia del refugi, assenyalat amb les marques blanques i grogues corresponents al sender PR-C-124. Un pal informatiu ens indica el Pas dels Gosolans a 1,5 Km, el nostre immediat objectiu.

El PR-C-124 és un sender lineal que va de Saldes a Olià, enllaçant el Berguedà amb la Cerdanya, travessant la serra del Cadí pel Pas dels Gosolans. Tot i el desnivell considerable que suposa flanquejar la serra del Cadí, el traçat sinuós del camí fa que aquest no tingui cap dificultat tècnica, excepte en el cas que hi hagi gel. Forma part del Camí dels Segadors (de Gósol a Bellver de Cerdanya) i del Camí Picasso (de Guardiola de Berguedà a Bellver de Cerdanya). També coincideix amb el PR-C-127, des de prop del Refugi Estasen fins al Collell. Es creua amb el GR-150.1 a dalt el Pas dels Gosolans i a punt d'arribar a Olià es troba amb el GR-150.Defugim a mà dreta el camí que pels Collets ens menaria a Prat de Cadí, el qual podem albirar a ponent. Nosaltres seguim el senderó que està ben fressat, en lleugera pujada i encarats inicialment al sud. El pic Aguiló se'ns presenta enfront a la llunyania.

                            

Mica en mica ens anem adreçant al sud-est, sempre per camí ben marcat. Quan portem caminats uns 350 metres des del pal informatiu arribem a la font dels Coloms. És el moment d'omplir les cantimplores, doncs no trobarem cap més punt d'aigua fins dalt de tot.


3 25'
0,7 Km
2.069 m
42.2944,1.7150Clica per veure'n la ubicació. Font dels Coloms
La font no és més que un munt de pedres amuntegades amb dos tubs de plàstic per on sempre hi brolla aigua. Un d'ells, el de més a la dreta, aboca l'aigua directament al terra i s'escola muntanya avall, l'altre omple un abeurador de fibra de dos cossos.
La part de dalt està protegida del bestiar per una barana de fusta. Dins hi trobem una arqueta de plàstic que fa de repartidor de l'aigua, part de la qual és canalitzada mitjançant una mànega fins uns dipòsits situats prop del refugi per abastir-lo i a més alimentar la font de Prat d'Aguiló, que està al costat del refugi.
Malgrat la seva senzillesa, aquesta font ha estat i encara és molt apreciada, doncs és l'últim punt d'aigua que amb seguretat trobarem abans d'arribar a la font Tortera que queda gairebé dos quilòmetres més amunt, passat el Pas dels Gososlans.Les vistes des de la font són excepcionals. A baix ens queda Prat d'Aguiló presidit pel refugi homònim, a recer del turó d'Aguiló i el Blancor darrere seu.

                       

A l'alçada de la font dels Coloms, el camí fa un gir envers la dreta, tot adreçant-se a l'oest per un tram més pedregós i de suau pujada. Uns 75 metres més endavant creuem un petit torrent eixut i un centenar de metres després arribem a un llom. Aquí trobem una estaca de fusta indicant-nos que el camí gira a l'esquerra. A l'estar dalt del llom, se'ns obren vistes a ponent.

            

Si mirem enrere veiem el refugi de Prat d'Aguiló a baix cada cop més allunyat.

              
 

Fem cas a l'estaca informativa i canviem el sentit del nostre caminar, ho fem a l'esquerra, prenent direcció sud-est. Ben aviat, abans d'un centenar de metres, passem per un collet al mateix temps que ens encarem al sud i la pujada s'alleugera encara més. El camí, que està ben definit i sense pèrdua possible, marxa pel mig d'un prat herbat cap a un clap d'arbres que tenim davant. El traçat és variat i agradable, de gran bellesa i accessibilitat.

                                      

Un cop dins l'esclarissat bosquet, al primer revolt a la dreta, trobarem a mà esquerra una petita estació meteorològica (42.2926,1.7150)Clica per veure'n la ubicació. .

                                                     

Després de 200 metres i alguna giragonsa sortim definitivament dels arbres. Aquí el sender pren direcció sud-oest i el pendent s'accentua.

                       

Enrere podem veure, en primer terme el clap d'arbres que hem travessat recentment i per sota a la llunyania Prat d'Aguiló. Uns altres 225 metres més amunt des de que hem sortit del bosquet, assolim un petit espadat situat a 2.232 metres d'alçada. En aquest punt el camí ha virat un xic a l'esquerra, però encara mantenim clarament direcció sud-oest. Anem guanyant alçada, sempre ben acompanyats de les marques blanques i grogues que sovintegen.

                                       

Les vistes no desmereixen.

                                


La pujada va prenent força, cada cop més acusada. Avancem en curtes llaçades per un terreny pedregós i força descompost.

           

A mida que anem guanyant alçada, el terreny esdevé més rocallós i amb constants ziga-zagues. No ens podem perdre, és ple de marques pintades a les roques i també de pilonets de pedres, molt útils a l'hivern quan la neu tapa les marques pintades. Continuem endavant. Les vistes cada cop són més aèries. Creuem una petita tartera, sempre en pujada i fent giragonses, per la vessant occidental de l'Aguiló. Quan portem caminats uns 750 metres des de que hem deixat enrere el petit espadat, i després de diverses marrades entre molt de pedregam, el camí s'alleuja considerablement.

              


Ja albirem el Pas dels Gosolans, reconeixible per un pal informatiu que vist des d'aquí sembla una creu.

              

El camí ens aboca finalment al coll anomenat Pas dels Gosolans, el qual assolim en un centenar de metres.

4 1h 30'
2,6 Km
2.424 m
42.2866,1.7112Clica per veure'n la ubicació. Pas dels Gosolans
Magnífica vista de la cara nord del Cadí i la vall de Bastanist. Situat entre el Pic del Cabirol a ponent i l'Aguiló a llevant. Punt tradicional de pas, juntament amb coll de Jou i coll de Pendís, més a llevant, entre el Berguedà i la Cerdanya. El Pas dels Gosolans era el lloc per on passaven els segadors que, provinents de Gósol al Berguedà, eren contractats a la Cerdanya com a temporers. També va ser freqüentat d'antic per traginers i contrabandistes. Avui sols ho fan, per plaer, els excursionistes. Vers migdia s'estén la Coma dels Cortils, tancada per la Serra Pedregosa. Podem albirar el corriol que la travessa, provinent del Coll de les Bassotes, que és un altre dels camins habituals per anar al Cadí.   


En el fil de la carena apareix retallat un cartell metàl·lic pintat de blanc i més a la dreta, a cent metres, dues creus.

                

Apareix la coma dels Cortils i, pel darrera, la cara nord del Pedraforca.

                             

Es deixa el PR-C-124 i es pot prendre a l'esquerra el GR-150.1, sender que travessa el Cadí i el Moixeró per la carena.

                                       


De tota manera és millor no seguir-lo perquè no s'enfila al cim del Comabona, ja que l'evita pel vessant meridional. El més pràctic i atractiu consisteix a recórrer la carena del Cadí, estimbada a l'esquerra, fins al proper puig Aguiló (42.2869,1.7166)Clica per veure'n la ubicació. .

                                 

Uns 200 metres a la dreta es veuen els abeuradors de la font Tordera, d'aigua molt freda. La carena gira envers la dreta. Es creuen uns prats, se supera un esglaó calcari i s'arriba al cim del puig de la Font Tortera (42.2833,1.7196)Clica per veure'n la ubicació. .

    
                              
   

Seguidament, es baixa al coll de Comabona (42.2835,1.7221)Clica per veure'n la ubicació. .

                      

Es continua per la carena.

                                 


Després es voreja una petita falla del terreny i s'ateny el panoràmic cim del Comabona o Tancalaporta, on hi ha les restes d'una torreta geodèsica.

5 2h 20'
3,9 Km
2.554 m
42.2988,1.7169Clica per veure'n la ubicació. El Comabona
A l'extrem oriental del Cadí s'alça la muntanya de Tancalaporta, més coneguda dins de l'àmbit excursionista amb el nom berguedà Comabona. La seva situació estratègica converteix el cim en un dels millors miradors de la Cerdanya.
              

                                   


Tenim unes magnífiques vistes a totes direccions, però especialment en la direcció que hem de seguir nosaltres, ja que veiem uns grans talls a les muntanyes que ens fan suposar que per arribar de nou al refugi no podrem baixar per l'esquerra, sinó que caldrà envoltar per la dreta els dos o tres pics que veiem.

                            

Iniciem doncs el camí de descens.

                                      


Continuem més o menys la carena per la que veníem fins a creuar-nos amb el GR que seguim en direcció al Coll dels Terrers (42.2843,1.7348)Clica per veure'n la ubicació. .

                   

400 metres més al nord-est som al Pas de Tancalaporta (42.2875,1.7369)Clica per veure'n la ubicació. .

                                        
                 


El camí va perdent alçada contínuament en sentit nord-est.

                                         


No té especial dificultat més que en un tram molt inclinat amb pedres soltes i relliscoses, per on cal passar amb una mica de cura. 850 metres des del pas de Tancalaporta arribem a coll de Bou (42.2907,1.7453)Clica per veure'n la ubicació. .

                    

Un centenar de metres més avall arribem a una bifurcació (42.2909,1.7464)Clica per veure'n la ubicació. . Aquí abandonem el GR-150.1 que segueix el seu recorregut cap a llevant, nosaltres trenquem a l'esquerra seguint les marques taronges dels Cavalls de Vent.

                               


Arribem a un punt en que hem de fer una petita pujada, entrant a partir de llavors en zona de bosc alhora que ens anem adreçant a l'oest.

                                 

Continuem el camí que va passant per diversos barrancs pels quals se suposa que en època no tan seca com la que estem, baixa l'aigua, i tenint sempre a dalt a la nostra esquerra els grans pics de la serra del Cadí.

                           

Al cap de dos quilòmetres i mig creuem l'eixut barranc de les Tosselletes (42.2905,1.7240)Clica per veure'n la ubicació. .

           

Des d'aquí ens resten 1,3 quilòmetres per arribar altre cop al refugi de Prat d'Aguiló.

                       

Finalment arribem al refugi, prenem un refresc i tornem al cotxe.

                                                

F 4h 30'
10,4 Km
1.961 m
42.2988,1.7169Clica per veure'n la ubicació. Aparcament de Prat d'Aguiló (Montellà i Martinet)

Inici i final de la caminada d'avui.