Punts de referència:


Aparcament de la Cartoixa d'Escaladei (Escaladei - La Morera de Montsant) - Cartoixa d'Escaladei - La Pietat - Font de la Pietat 1ª - Font de la Pietat 2ª - Forn de calç del Rosalí - Font Pregona - Coves Roges - Font del Manitral - Aparcament de la Cartoixa d'Escaladei.


Fitxa tècnica:

          
DistànciaDuradaAlçada mínimaAlçada màximaDesnivell pujantDesnivell baixantDificultatSenyalitzatPunts d'aiguaData de l'excursió
4.0 Km1h 30'453 m644 m186 m186 mFàcilSiSi28-12-2019

Mapes:



 

WikilocWikilocGoogleMapsGoogleMapsClica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada.

Introducció:


Us animo a fer aquest recorregut pel vessant sud de la Serra de Montsant per poder fruir del patrimoni històric i cultural dins d'un espai natural privilegiat. Podreu conèixer més a fons la forma de viure dels cartoixans i les transformacions que van introduir en el paisatge. La seva grandiositat ens remet a imaginar la importància històrica i arquitectònica que va adquirir el monestir en els seus anys d'esplendor. Amb una mica d'esforç podreu imaginar-vos formant part del seguici de monjos cartoixans en la passejada setmanal que prescriu la regla de Sant Bru.

En el tram ascendent se segueix un camí suau que surt de la Cartoixa d'Escaladei i enllaça amb l'antic Camí dels Cartoixans passant per la Pietat. En la segona part sota l'esguard del Cingle Major, el camí ens ofereix la possibilitat de visitar la font Pregona, on podrem disposar d'aigua fresca. La tornada és per un sender que passa Coves Roges i la font del Manitral, oferint-nos una impressionant perspectiva aèria de les ruïnes d?Escaladei.

En acabar l'itinerari us recomano fer una visita al que queda d'una de les dependències més significatives de la cartoixa, la Conreria. Situada a l'entrada de la vall, la Conreria controlava l'accés a les dependències claustrals de la cartoixa i alhora constituïa una unitat de producció agrícola. Va ser edificada en la mateixa època que el monestir. Al voltant d'una gran plaça hi havia la Casa de la Procura, habitada pel pare procurador o conrer i pels germans donats. Propera es troba encara l'església de la Mercè, que acollia les celebracions litúrgiques dels religiosos i dels menestrals al servei de la cartoixa. La resta era un conjunt d'edificis de treball, com ara magatzems, quadres, cavallerisses, celler, molí d'oli i algunes estances que allotjaven conreadors i menestrals.

Actualment, Escaladei és un nucli de població del municipi de la Morera de Montsant. Continua simbolitzant el cor vitivinícola del Priorat gràcies a l'activitat de diversos cellers que han mantingut al llarg del segle XX la producció de selectes vins de fama internacional.


Aproximació:


El recorregut comença a l'aparcament situat a l'exterior del conjunt monumental de la cartoixa de Santa Maria d'Escaladei, emplaçada a la recollida vall de l'Oliver, sota l'esguard de les cingleres de conglomerats calcaris, en un dels paratges naturals més significatius del Parc Natural de la Serra del Montsant.

Al petit nucli d'Escaladei, conegut també com La Conreria d'Escaladei, hi podem arribar per la carretera TV-7021. Un cop aquí, cal prendre una pista que surt per la dreta i que marxa en sentit nord. Un quilòmetre més tard som al costat de la cartoixa, on disposem d'uns amplis aparcaments.


Recomanacions: