ESCABETX DE SALMÓ A LA TARONJA


Ingredients per a 4 persones:

800 g de salmó en un filet
2 cebes tendres
1 porro
2 pastanagues
1 branca d'api
1 gra d'all
2 taronges
llorer
sajolida
farigola
pebre negre en gra
150 ml d'oli d'oliva
50 ml de vinagre


Preparació:

Es tallen les cebes i el porro a rodanxes fines. Les pastanagues i l'api es tallen a tiretes. Els alls només es pelen.

En una cassola ample es posa l'oli a foc suau amb la ceba, els alls i el porrro; passats uns minuts afegir-hi l'api, la pastanaga, la pell d'una taronja, totes les herbes lligades i el pebre en gra. Deixar-ho coure a foc suau. A mitja coció rectificar de sal.

Quan les verdures estiguin cuites mullar amb el vinagre i el suc de les dues taronges i deixar-ho reduir una mica.

Tallar el salmó a llesques fines, salar-lo i passar-lo per la paella o per la planxa. Un cop fet el salmó, disposar-lo en plats individuals i afegir l'escabetx pel damunt, al qual li haurem retirat les herbes i la pell de taronja. Si l'escabetx està calent, és recomanable muntar el plat al darrer moment, just abans de servir, per tal que no s'estovi.


L'escabetx és més bo si el fem d'un dia per l'altre. En aquest cas, un cop fet, cal retirar-lo de la paella i reservar-lo en un bol de vidre. En el moment de servir es retiren les herbes i la pell de taronja i s'escalfa una mica si agrada.