Font del Molí


Besalú (Garrotxa )
Coordenades GPS:42.1976,2.6988Clica per veure la ubicació.
Alçada:141 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Abril-2015


Emplaçada a l'extrem sud del centre històric, molt a prop del riu Fluvià, al capdavall de la baixada de la Font, al costat dels jardins de la Ratafia i de l'antic Molí d'en Subirós de qui rep el nom.


La font queda enclotada més de dos metres per sota del nivell del terra, acollida per la dreta per l'alt mur de pedra d'una finca particular i d'un altre a l'esquerra protegit per una sòlida barana de ferro. Unes escales de pedra ens permeten el fàcil accés. A baix hi trobem la sortida d'aigües per mitjà d'un tub encastat a la paret de la dreta i gairebé arran del sòl que està empedrat. L'aigua cau directament a un enreixat de ferro situat arran de terra. Les parets son cobertes d'heures i a l'entrada del replà disposem de dos bancs per seure, adossats als respectius murs que els hi fan de respatller. A la mateixa barana de ferro hi ha escrit el nom de la font.

Al costat de la font hi trobem l'antic molí d'en Subirós. Recentment va ser objecte d'una intervenció arqueològica i actualment és visitable. Com el nom assenyala, es tracta d'un antic molí fariner que aprofitava la força de l'aigua del rec que passa vora del carrer dels Horts i la baixada de la Font. De fet, de molins en aquesta zona ja se n'hi esmenten en el segle X i, en el XIV, n'hi devien haver uns quants perquè llavors el proper portal dels Horts, era conegut com el portal dels Molins. No obstant això, la inscripció conservada a la llinda de la porta principal, remunta l'obra actual al 1755 per bé que el molí va funcionar fins ben entrat el segle XX. L'esfondrament dels sostres i la ruïna progressiva van colgar completament l'interior amb restes d'enderroc i runa. Un cop buidada va aparèixer l'estructura interna centrada en una mola farinera i una d'escairar semblant a un trull. L'aigua captada del rec s'acumulava en una bassa a la part alta del molí que quedava enclotat expressament. Per un conducte vertical i una porta l'aigua baixava a pressió fins al carcavà, la part subterrània del molí, on feia moure una turbina de pales i l'eix de ferro ben dret que, en el pis superior, feia girar la mola de pedra per moldre el blat. El mecanisme del molí Subirós mostra una manera de fer ara ja desapareguda però que a l'època romana i medieval i fins fa ben poc era representativa i quasi exclusiva de l'activitat industrial dels pobles i ciutats. Aquest molí, a principis del segle XX, va ser transformat en microcentral hidroelèctrica.