Font dels Lledoners


Girona (Gironès )
Coordenades GPS:41.9867,2.8265 Clica per veure la ubicació.
Alçada:101 m
Accés:Lliure
Tipus:Ornamental
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2016


Font ornamental erigida a la plaça dels Lledoners de qui rep el nom, situada dins el nucli antic i a escassos 75 metres al sud de la Catedral.


La font és d'origen medieval, fou promoguda pel Capítol Catedralici i antigament s'havia anomenat font de la Seu o de Santa Maria. L'any 1952 l'Ajuntament de Girona va aprovar-ne la seva restauració i la reurbanització de la plaça, amb el projecte de l'arquitecte municipal de l'època, Juan Gordillo.

Queda en un lateral de la plaça i el seu mur frontal està adossat a una gran cisterna. Sobre el mur de pedra, s'hi observen diferents elements: A la part superior s'hi troba un medalló esculpit el 1953 per l'escultor Joan Carrera Dellunder amb la imatge sedent de la Mare de Déu, envoltada per la inscripció "Sanctae Mariae Eclesiae Gerundensis Restitura Anno del MCMLIII".

Sota la imatge de la verge hi ha la làpida gòtica que encara es conserva de la font original, però en molt mal estat. Mossèn Jaume Marquès, canonge de la catedral, en va fer la transcripció: "L'any del senyor 1450 vaig ser fundada amb donatius del clergat d'aquesta catedral, junt amb una font clara (sentit de notable, monumental) havent estat aconduïda per un llarg camí".

Just a sota la làpida hi trobem l'escut del bisbe Bernat de Pau (el pontificat d'aquest bisbe va durar de 1436 a 1457 i, per tant, fou l'impulsor de la creació d'aquesta font); un paó ocupa la part central de l'escut, coronat per una mitra.

També cal fer esment dels brocs de la font, tres caps de lleó esculpits per Joan Oliver de Bezzi en l'època de la seva restauració de 1953 i disposats a un metre l'un de l'altre, per on brolla l'aigua que cau a una gran pica de forma semicircular de pedra picada que descansa directament al terra.

Darrere la font, sobre la cobertura de la cisterna, s'hi conserva una làpida dedicada al pare Butinyà, a la façana del convent de les religioses, s'hi veu una representació de la Sagrada Família i al carrer del Bellmirall es conserva un relleu amb la figura d'un colom.

Tot i que els lledoners originals estan documentats des de l'any 1575, a l'actual plaça no n'hi ha cap ja que es van substituir per les queixes dels veïns. La primera referència a aquesta plaça és de l'any 994.