Font del Bisbe


Girona (Gironès )
Coordenades GPS:41.9886,2.8314 Clica per veure la ubicació.
Alçada:77 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig-2015


Emplaçada al costat de l'únic pont medieval que es conserva dempeus a Girona, al qual la font li dóna el nom. Està situada a la llera esquerra del riu Galligants, al capdavall de la baixada de la Font del Bisbe. L'accés és ben senzill, només cal que ens situem a l'alçada del número 41 del carrer de Sant Daniel. Des d'aquí creuem el riu per sobre del pont i, un cop a l'altre costat, unes escales a mà esquerra ens baixen a la font. Tanmateix recomano que us hi atanseu des de la plaça dels Jurats, des d'on arrenca un agradable camí de passejada molt ben arranjat i assenyalat que circula per dins el bosc en sentit est tot remuntat el riu per la seva riba esquerra i que, poc més de 350 metres més enllà, mena a la mateixa font.


La font queda en un petit replà empedrat, enclotat uns deu esglaons per sota del camí, a recer de les escales que hi menen, d'un petit mur que la protegeix de les crescudes del riu que té a tocar i del mur principal de pedra adossat a la muntanya que alhora reté les terres i suporta un petit corriol que passa per damunt. La sortida d'aigües es troba endarrerida respecte la façana principal, dins una fornícula coberta amb per un arc de mig punt. Una pedra en forma de cara humana i collada a la part baixa del frontal és per on brolla l'aigua, a través d'un broc de ferro encastat a la suposada boca. Després l'aigua cau al terra i desguassa directament al riu. El broc acostuma a estar regulat amb un senzill tap de suro per estalviar l'aigua. A l'esquerra de la font disposem d'un banc de maons en angle arrambat als dos murs que li fan de respatller.

Es tracta d'una font molt antiga, ho demostra la inscripció que trobem al costat del broc, on s'hi pot llegir 1807, no se sap si correspon a la data de la seva construcció o d'una de les restauracions, però sigui quina sigui, es remunta a més de dos-cents anys enrere.

Al capdamunt del frontal hi ha un registre metàl·lic i a sota seu un curiós cartell editat per l'Ajuntament de Girona amb les normes d'utilització per omplir aigua de la font: Ens crida l'atenció que estigui regulada la quantitat d'aigua que es pot recollir per persona, així com l'ordre de preferència a l'hora d'emplenar.

L'antiga Vall Tenebrosa, la Vall de Sant Daniel, sempre ha estat lligada al riu Galligants. Com a bon riu mediterrani, té un curs baix la major part de l'any, però en les èpoques plujoses recull les aigües de diferents torrents i rieres. Aquests abocaments, importants de forma estacional en èpoques passades, obligaren la construcció de ponts, palanques i passeres que permetessin la circulació entre una i altra banda del riu, fins arribar a tenir, al llarg del temps, cinc ponts. El pont de la Font del Bisbe és l'únic pont medieval que queda dret a Girona. A l'edat mitjana la vall de Sant Daniel era a l'inici del camí de Girona cap a Madremanya i La Bisbal, és a dir, un lloc de pas cap a l'Empordà travessant el massís de les Gavarres. D'altra banda, el camí d'accés habitual entre la vall i la ciutat de Girona era el que comunica el pont de la Font del Bisbe, la torre Gironella i el portal de Sant Cristòfol, i aquest trànsit era facilitat per aquest pont.