Font de la Bonaigua


Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.5003,2.0873Clica per veure la ubicació.
Alçada:157 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Febrer 2016


La localitzem al costat del torrent de Can Domènec al seu pas pel barri de Bellaterra, dins el terme municipal de Cerdanyola del Vallès, molt a prop de la Universitat Autònoma de Barcelona, dins un parc urbà. La font es troba en un racó d'una esplanada envoltada de plàtans, alzines, roures i una àmplia zona de jocs infantils.

L'accés és senzill, només cal que ens situem al punt quilomètric 3 de la carretera de Bellaterra, la BV-1414. Si ho fem pujant, és quan deixem el carrer del Mestre Nicolau a l'esquerra i descrivim un pronunciat revolt a la dreta. Al cap d'uns 75 metres d'haver sortit d'aquesta corba, trenquem a la dreta per un carreró descendent que es diu Camí de la Font de la Bonaigua. De seguida passem a frec d'un padró dedicat a la Verge i uns 200 metres més avall som en una gran esplanada amb la font al fons.


La font, construïda ''any 1930, fou projectada per Eduard Maria Balcells i Buïgas (Barcelona 1877 ' 1965), arquitecte a cavall entre el Modernisme i el Noucentisme.

És una construcció de grans dimensions, formada per un robust mur frontal de pedra i maó vist, amb teulada de teula a una sola vessant. El conjunt de la font queda ensorrat quatre pams respecte el sòl de la plaça i s'hi accedeix per quatre esglaons de maons i forma semicircular. La sortida d'aigües es troba endarrerida respecte la façana principal mitjançant un arc de mig punt emmarcat amb maons vistos. Dins i a la part baixa disposem de tres brocs de ferro colzats (originalment n'hi havia cinc, ornamentats amb rajoles amb motius florals) disposats un al costat de l'altre i a metre i mig de distància, per on brolla l'aigua (actualment només raja per un d'ells, el de més a l'esquerra) que cau a sengles enreixats de ferro arran del terra. El frontal està alicatat amb rajoles ceràmiques de colors groc i verd formant triangles.

Al mig del frontal hi ha un mural de ceràmica vidrada amb el nom de la font i l'any de la seva construcció, 1930. Al capdamunt hi trobem un altre mosaic de rajoles, signat per Joan Vicens, en el qual s'insisteix en les propietats de l'aigua a través d'un poema:
Si de la font beus aigua cada dia
tindràs prosperitat, pau i alegria.
Els teus fills seran sans, les filles belles,
mai sofriràs dolor ni malaltia
i't moriràs de vell sense recança
tot beneint a Déu, i amb l'esperança
de millor vida.