Font del Palau Episcopal


Girona (Gironès )
Coordenades GPS:41.9870,2.8266Clica per veure la ubicació.
Alçada:98 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Eixuta
Última visita:Maig 2016


Emplaçada dins l'edifici del Palau Episcopal que avui dia allotja el Museu d'Art de Girona, a la plaça dels Apòstols i al costat de la Catedral. Si ens situem dins el pati central mirant al nord, a l'esquerra ens queda l'ascensor (el qual va crear polèmica pel que fa a l'impacte estètic de la seva implantació) i enfront unes escales que pugen al pis, doncs a la dreta d'aquestes escales trobarem la font. No hi podem baixar, un barri de ferro ens ho impedeix, però sí veure-la des de dalt.


La font queda enclotada per sota del nivell del pati, protegida per una barana de ferro i amb unes escales de pedra formant angle recte que hi baixen. A baix hi trobem tres parets enrajolades a mitja alçada amb rajoles de ceràmica de colors verd i beix. Al mig de la paret central és on s'hi ubica la sortida de l'aigua a través d'un guarnit broc colzat metàl·lic que surt de la boca d'un cap de ceràmica en relleu. No hi ha pica ni bassal, l'aigua cau directament al terra que està pavimentat amb rajoles vermelloses i desguassa per un racó.

Els següents dies hi ha jornada de portes obertes i és possible veure-la: 23 d'abril (Sant Jordi), 18 de maig (Dia Internacional dels Museus), 25 de juliol (Sant Jaume), 11 de setembre (Diada Nacional de Catalunya), 29 d'octubre (Sant Narcís) i també durant Temps de Flors.

La primera referència que es té del Palau Episcopal data de l'any 988, quan el bisbe Gotmar III va comprar una casa al comte Borrell II, que estaria ubicada a l'actual zona nord del Palau. L'aspecte actual correspon a la restauració del segle XVI. Està format per un pati central voltat d'edificacions del romànic i el gòtic. A l'oest hi ha la Torre davantera, que configura bona part de la façana que dóna a la plaça dels Apòstols. A l'est hi ha el Saló del Tron, sobre una cisterna i dues estances amb mitja volta, i la Torre de la Presó, que al darrere té Can Fallo i un edifici envoltat de tres jardins: el Jardí dels Escuts amb entrada al carrer dels Alemanys, el Pati del Pou i el Jardí de Rocabertí, amb accés pel carrer d'en Pere de Rocabertí. Al nord hi ha la Galeria Romànica que comunica la Torre davantera amb el Saló del Tron, i a la seva esquerra hi ha les capelles. El Cementiri dels Negres està separat per una paret de la plaça. Al sud del pati centra, comunicant amb la Plaça dels Lledoners, hi ha edificis més moderns, dels segles XVI i XVII.