Font de la Marieta


Fulleda (Garrigues )
Coordenades GPS:41.4661,1.0008Clica per veure la ubicació.
Alçada:499 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2016


A poc més de 2,5 quilòmetres a ponent del nucli urbà, dins la partida que li dóna el nom, al límit amb els termes de l'Espluga Calba i Vinaixa i molt a prop del fondo dels Pous.
Ens hi podem atansar amb comoditat, doncs l'accés és ben indicat i a més s'hi pot arribar en cotxe. Sortim del nucli urbà per ponent, pel carrer de la Bassa, al final del qual engega una pista forestal de terra que marxa inicialment en sentit sud-oest. Al cap de 450 metres el camí es bifurca; seguim pel brancal de l'esquerra. Uns 600 metres més endavant passem a frec de la font de les Ventoses que deixem a la dreta. De seguida arribem a una cruïlla; aquí rebutgem el camí que se'n va per l'esquerra i continuem de front, resseguint el fondo dels Pous que ens queda a l'esquerra. Un quilòmetre després som en una bifurcació que fem a l'esquerra i només 250 metres més tard estem davant la font de la Marieta que ens queda a mà esquerra i a peu de camí.


Emplaçada en un dels paratges emblemàtics de Fulleda, en el triangle que formen aquest poble amb l'Espluga Calba i Vinaixa, la font de la Marieta permet endinsar-se en l'entorn boscós del terme, resseguint el fondo dels Pous. És un dels punts per on passa el GR-3 que ve de Vallbona de les Monges i va cap a Lleida.

Sembla ser que està documentada des del segle XVI. La font, tal com la veiem en l'actualitat, és obrada més recentment. Es tracta d'una construcció de pedra lligada i adossada al marge, dins la qual s'hi allotja la cisterna de captació. A banda i banda arrenquen dos murets en angle recte que delimiten l'espai, el de la dreta més llarg i ample que l'altre i també fa de banc per seure.

La part més significativa és la façana principal, d'uns tres metres d'amplada per altres tres d'alçada i rematada amb un voladís de maons de forma arrodonida.

L'aigua és regulada per una aixeta de maneta situada a mig metre d'alçada i cau a un bassal de pedra a nivell del sòl per on desguassa a una basseta que queda a l'esquerra de la font i que serveix per assedegar els animalons.

Encastada al mig del frontal hi ha una llosa de pedra amb el nom de la font gravat. Qui sap si el nom està relacionat amb una antiga propietària, la Marieta (que alguns volen veure representada en una pedra propera a la font) o amb una paraula àrab que vol dir "prat".

Al costat de la font disposem d'una petita zona de lleure per fer-hi un mos, amb dues taules i bancs per seure.

La Vall de Vinaixa és un Espai Natural Protegit amb un relleu ondulat i amb la presència d'alguns turons. Presenta una barreja agrícola i forestal molt interessant que en potencia la diversitat i conté espècies d'elevat valor natural com l'àguila cuabarrada.
La declaració d'aquest espai té com a objectiu principal la conservació de l'àguila cuabarrada.