Font d'en Salat


Fulleda (Garrigues )
Coordenades GPS:41.4526,1.0204Clica per veure la ubicació.
Alçada:554 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2016


Es troba a una mica més d'un quilòmetre i mig al sud del nucli urbà de Fulleda, dins la partida d'en Salat de qui rep el nom i al límit amb el terme de Tarrés.
Ens situem aproximadament al punt quilomètric 14,6 de la carretera LV-2012 que porta a Tarrés (això són uns 300 metres després de la sortida del poble en direcció a Tarrés), trobarem un pal informatiu assenyalant-nos la font. Agafem la pista forestal de terra que marxa per la dreta en direcció més aviat sud. De seguida passem a frec del Racó del Bolet. Sense deixar la pista, la seguim durant uns 1,4 quilòmetres, moment en que arribem a una cruïlla. En aquest punt seguim a peu per un camí que surt per la dreta alhora que s'endinsa en el bosc. Defugim dos camins consecutius que per la dreta menen a uns camps i uns 400 metres més tard som en un nou encreuament on ens espera la font.


Es creu que hi és des d'abans del segle XVI.

La font actual és una construcció de pedra lligada i arrambada al marge, dins la qual acull la cisterna de captació. És de planta quadrada, d'uns tres metres de base per altres tres d'alçada amb coberta plana. La façana principal és rematada per una filera de maons vistos i a la part alta un voladís de maons donant forma d'arc de mig punt, al mig de la qual li falta la llosa on hi havia gravat el nom de la font.

El brollador queda enclotat, tres esglaons de pedra ens faciliten l'accés. A baix hi trobem una aixeta amb una curiosa maneta amb forma de cargol que aboca l'aigua a un bassal rectangular de pedra.

A l'esquerra de la font arrenca un pedrís de forma arrodonida.

Malauradament, el dia de la nostra visita, l'aigua estava contaminada. Així ens ho advertia un cartell penjat per l'Ajuntament i també el nostre nas, doncs l'aigua era molt pudenta.

És un lloc agradable, ben ombrejat i amb taules i bancs per fer-hi una estada. Tradicionalment s'hi han fet dinars familiars o de colles.