Font del Poble


Gisclareny (Berguedà )
Coordenades GPS:42.2500,1.7867Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,338 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2017


Erigida dins el petit poble de Gisclareny, en un racó de la plaça de l'ajuntament.


La font queda integrada en el mur de pedra que envolta la plaça, aixoplugada sota un arc de mig punt que sobresurt lleugerament de la façana principal.

L'aigua brolla per un bonic broc de pedra i cau a una pica semicircular de pedra picada d'un sol cos que descansa directament al terra.

La plaça on es troba la font esdevé un magnífic mirador de la vall.

La pica de pedra sembla correspondre amb una antiga pica baptismal formada per un bloc de pedra de forma cònica i buidada de forma més aviat basta per a formar la cubeta. Amida uns 45 cm d'alt x 85 d'ample.

Aquestes piques eren recipients per contenir l'aigua del baptisme. La seva profunditat era per representar el ritus de la immersió que recordava el bany sagrat de Sant Joan baptista al riu Jordà, la neteja i purificació. Aquest ritus es va començar a iniciar en època constantiniana i les restes més antigues de piles emprades per al bateig per immersió les trobem a les catacumbes de Roma. Posteriorment i en època paleocristiana i tardo antiga es van construir baptisteris on hi havia piscines profundes que contenien aquesta aigua. De baptisteris en coneixem a Terrassa o a Barcelona. A partir de l'edat mitjana aquest fenomen va ser generalitzat arreu del territori i la major part de les esglésies contenien aquest recipient a la part externa per a fer batejar els que no ho havien fet abans que entressin a l'església. Al segles XIV algunes de les piles van ser recobertes per un cimbori de fusta i a partir del segle XV el baptisme per immersió va ser suprimit i les piles van ser més petites. Es desconeix quina en seria la seva procedència tot i que molt possiblement correspondria a l'església de Santa Maria.