Font del Gat


Camarasa (Noguera )
Coordenades GPS:41.8693,0.8626Clica per veure la ubicació.
Alçada:258 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Abril 2018


La font es troba a quilòmetre i mig a l'oest/sud-oest en línia recta del nucli urbà de Camarasa.
Hi podem accedir amb molta facilitat. Sortim de Camarasa per la carretera C-13 en direcció a Balaguer. Al cap d'una mica més de 400 metres d'haver deixat enrere les últimes cases ens desviem a la dreta per la carretera LV-9047 que ens duria a Sant Llorenç de Montgai. Doncs quan haguem fet uns 800 metres per aquesta estreta carretera trobarem a mà dreta un petit espai per estacionar el cotxe i a l'esquerra un pal informatiu que ens assenyala la font. No confongueu la font amb un brollador que hi ha a peu de carretera, aquest és el sobrant de la font que queda pel damunt.
Ja a peu pugem per les escales de fusta que s'enfilen per la muntanya i de seguida esdevenen un caminet de terra flanquejat per una catifa d'heures. Només 30 metres més amunt de la carretera som en un replà on ens espera un bon raig d'aigua de la font del Gat.


Una bonica font amagada entre la frondosa vegetació i sempre amb una aigua ben fresca.

La font és una petita i baixa paret de pedra amorterada adossada al marge amb una llosa que li fa de frontal i alhora hi té el seu nom gravat. L'aigua brolla per un gruixut broc de ferro a mitja alçada i cau al terra que està enllosat, amb un caneló obert al mig per on desguassa. L'aigua sobrant va a parar a un brollador que queda a peu de carretera.

Al costat de la font disposem d'un banc de fusta per seure.

L'excursió a la font del Gat és una caminada habitual pels habitants i visitants de la zona.

La muntanya de Monteró, on neix la font del Gat, és una de les escates més al sud del Prepirineu, a la zona del Segre. Per la seva formació geològica calcària, l'aigua de la pluja es filtra fins arribar a unes capes impermeables que formen veritables dipòsits. Aquesta aigua brolla a través de fonts i surgències, com la del Gat.

L'actual topònim prové de la interpretació popular d'un nom antic, la font d'Algar. Un pas intermedi va ser la denominació de font del Ga, encara utilitzat. La transformació segurament es va produir per la influència de la cançó popular de Joan Amich: "La Marieta de l'ull viu". Algar és un topònim que deriva de l'àrab al-gar que significa la cova, la qual cosa podria tenir relació amb la cova del Cap de Mort que hi ha en aquesta muntanya, a poc més de 300 metres de la font en direcció nord-oest.

Joan Valls en escriure en la seva obra inèdita "Camarasa, Notícies Històriques de Casa Valls" dóna la notícia que abans de 1927, any en què es va començar a instal·lar a Camarasa la xarxa d'aigües, la població venia fins aquesta font (quan el riu Segre baixava tèrbol a causa de la pluja) per a proveir-se d'aigua de boca. L'aigua de la font també s'emmagatzemava en basses utilitzades per a regar les terres que hi havia sota, avui engolides per l'embassament.