Font d'en Fita


Girona (Gironès )
Coordenades GPS:41.9857,2.8392Clica per veure la ubicació.
Alçada:94 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2020


Està enclavada a la Vall de Sant Daniel, al marge dret de la riera del Polvorí, a peu del camí de la font dels Lleons, 90 metres més amunt del trencall a Cal Jordi.


Des de la ciutat de Girona cal seguir els indicadors que ens assenyalen la Vall de Sant Daniel. Un cop hem deixat el monestir de Sant Pere Galligants a mà dreta, engeguem pel carrer de Sant Daniel, el qual circula en sentit est i en paral·lel al riu Galligants. Al cap de 400 metres passem a frec del pont i la font del Bisbe que ens queden a la dreta, uns 200 metres més enllà rebutgem el carrer de l'esquerra que duu al monestir de Sant Daniel i seguim recte escassos 50 metres, fins que siguem davant del restaurant El Cul del Món, on podem estacionar el vehicle, si hi ha lloc.


Us convido a fer una agradable excursió de menys de cinc quilòmetres per la Vall de Sant Daniel on tindreu l'oportunitat de visitar quatre emblemàtiques fonts. Una d'elles és la que ens ocupa en aquesta fitxa, la font d'en Fita (les altres son la de les Curculles, dels Lleons i d'en Faust, podreu veure els detalls a les respectives fitxes).


Doncs ja a peu, comencem. Estem situats tal com hem arribat, amb el restaurant El Cul del Món a la dreta. Seguim per la pista que marxa en sentit est. 350 metres més endavant rebutgem un camí que surt per la dreta i ens duria a Cal Jutge i més amunt a la font de les Curculles. Tot seguit creuem un pont que salva la riera del Polvorí i un cop a l'altra banda som en una cruïlla de camins; defugim el brancal de l'esquerra i fem pel de a dreta, un ample vial que porta direcció sud-est tot remuntant la riera del Polvorí que ens acompanya a la dreta. Aquest camí també se l'anomena de la Font dels Lleons. Un centenar de metres més endavant obviem a l'esquerra el camí d'accés a Cal Jordi, nosaltres continuem recte i escassos 90 metres més enllà som al costat de la bonica font d'en Fita que ens espera a mà dreta.


El conjunt de la font queda en una terrassa allargada per sota del camí i enlairada respecte la riera, delimitada per un murets baixos que fan de seient alhora que protegeixen tant del camí com de la riera.

A l'extrem superior de la terrassa és on trobem la font. Consta d'un mur de pedra de forma còncava, de metre i mig d'amplada per encara no metre i mig d'alçada i adossat al marge del camí.

L'aigua raja per un broc de ferro centrat i cau a un bassal semicircular de pedra arran del terra.

Damunt del brollador hi ha una llosa de pedra amb el nom de la font gravat i també l'any 1918, possiblement el de la seva construcció o restauració.

L'indret on està ubicada la font és molt frescal per l'ombra que generen els arbres de ribera.

La font d'en Fita és una de les més populars de la vall, tant pel seu bon accés com per la gent que encara avui s'apropa a buscar-hi aigua.

S'anomena així des de principis de segle perquè està situada als terrenys d'en Daniel Fita.

La font raja tot l'any i sempre hi ha gent que para la fresca i hi va a buscar aigua.