Font de Can Carrencà


Canovelles (Vallès Oriental )
Coordenades GPS:41.6160,2.2766Clica per veure la ubicació.
Alçada:162 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Gener 2021


Erigida a l'extrem oriental del parc de Can Carrencà, un espai públic d'esbarjo situat entre la carretera de Caldes i el carrer Molí de la Sal. S'hi pot accedir des del carrer Molí de la Sal.


La font queda adossada al marge. La seva obra combina grans còdols de riu amb maons disposats en vertical. El seu frontal és un mur transversal on a la part central sobresurt una mena de frontó circular.

L'aigua és regulada per tres aixetes de polsador disposades una al costat de l'altra a dos pams de distància. A sota una llarga pica la recull.

A banda i banda de la font hi tenim uns murs allargats de pedra rematats amb maons que es poden fer servir com a banc per seure.

L'aigua d'aquesta font, a principi del segle XX, es considerava molt bona. Per aquest motiu era embotellada i es venia principalment a Barcelona.

A la font hi arriben dues mines, una passa pel costat del camp de tir, per Bellulla, i l'altra per Can Gili, unint-se ambdues al pont de l'entrada de la urbanització Bellulla on hi ha els sortidors d'aigua. L'aigua que sobrava la van desviar cap a la font de Can Carrencà i així la gent del poble se'n podia beneficiar.

On actualment hi ha la plaça amb el sortidor d'aigua hi havia una gran bassa que s'utilitzava per regar els horts que hi havia al costat, també s'hi podia pescar, s'hi havia trobat fins i tot anguiles. A un costat de la bassa hi havia uns safareigs de pedra on s'hi rentava la roba.

La font de Can Carrencà era un lloc de trobada de berenars i aplecs, a més a més molta gent del poble hi venia a buscar l'aigua amb càntirs i garrafes. També, els pagesos de Granollers, quan arribava la festivitat de Sant Isidre, venien a celebrar la festa en aquesta font.

Molts anys enrere, al barri de Sants Metges de Granollers, per la diada de Sant Lluc que és a l'octubre, feien una processó i hi celebraven la festa a la font de Can Carrencà on berenaven coca i vi bo.

Davant la font hi ha una bassa rodona amb un brollador central que dona un ambient de frescor a l'estiu.

Tant la font com el parc on es troba ubicada reben el nom de Can Carrencà per la proximitat amb la gran casa senyorial de principis de segle.

Disposava d'una extensió important de terres de conreu i horts, actualment esta urbanitzada amb cases baixes, sols queda al costat de la casa un terreny erm. La casa també era coneguda amb el nom de la Torre de les Àguiles, ja que per accedir a la casa es passava per una entrada la qual presidien dues Àligues.

Bona part de la informació referent a aquesta font l'he extret del bloc Fonts Naturals, Aigua, Muntanya i més. Aprofito per felicitar a l'amic Ramon alhora que agrair-li la gran tasca que fa donant a conèixer el territori a tothom.