La Fontcalda o font dels Xorros


Gandesa (Terra Alta )
Coordenades GPS:41.0017,0.4273Clica per veure la ubicació.
Alçada:164 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Abril 2021


La font es troba a un centenar de metres al nord-oest del santuari de la Mare de Déu de la Fontcalda, a tocar del marge esquerre del riu Canaletes.


Sortim de Gandesa per la carretera C-43 en direcció Pinell de Brai. Al cap de 2,4 quilòmetres trobem un indicador que ens assenyala a la dreta La Fontcalda. Trenquem doncs per una pista forestal cimentada que marxa en direcció més aviat sud-oest. Només començar deixem a mà esquerra una bonica zona d'esbarjo on es troba la Fonteta. Seguim per la pista de corbes pronunciades i força desnivell durant uns 10 quilòmetres i ens abocarà al santuari de la Mare de Déu de la Fontcalda.


També s'hi pot arribar a peu per la Via Verda de la Terra Alta tot creuant un parell de túnels consecutius, concretament des de l'antiga estació de Prat de Comte.


Per anar a la font des del santuari només cal baixar la rampa que porta al riu i serem davant seu.

Coneguda popularment amb el nom de la Font dels Xorros.

L'aigua raja generosament per cinc forats irregulars practicats a la paret de pedra i omple una bassa allargada. També vessa aigua a través d'un altre forat al lateral.

És una font d'aigua minero-medicinal, les seves aigües brollen a una temperatura aproximada d'entre 25 i 28 ºC, duen carbonat càlcic, sulfat de magnesi i clorur sòdic.

Sol dir-se que les fonts, els pous i les deus d'aigua representen per moltes cultures la matriu espiritual de la Terra i tenen la capacitat de sanar, transmetre saviesa o també de concedir desitjos. Aquests espais també van ser sagrats per molts pobles d'Europa i sovint van ser cristianitzats a partir de l'Edat Mitjana amb tot tipus de temples; ermites, esglésies i santuaris. El santuari de la Mare de Déu de la Fontcalda és un dels molts i molts que trobem a la nostra geografia en que un lloc sagrat va ser cristianitzat a partir de la imatge de la Mare de Déu.

El santuari fou aixecat al costat d'aigües termals salutíferes, d'aquí prové el seu nom Fontcalda, és a dir, font d'aigües calentes.

Molt a prop hi ha el lloc on varen trobar la imatge de la Mare de Déu i que avui dia té una capelleta en honor seu.

Del segle XIV possiblement prové la llegenda de la Mare de Déu trobada de Fontcalda. Llegenda que consta en el llibre de Joan Amades, Imatges de la Mare de Déu trobades a Catalunya. Diu la llegenda que en la vall hi tenia el ramat un pastoret de Prat de Comte, el qual un dia va veure no molt lluny de la font una imatge de la que ningú en tenia noticia i que segurament estava amagada de les persecucions d'Espanya. La tradició afirma que el pastoret havia rebut una senyal del cel amb aquesta aparició. El pastoret s'emportà la imatge a Prat de Comte i li comunicà als seus amos la noticia, però en el moment de treure-la del sarró per ensenyar-la la imatge havia desaparegut. El pastor, guiat per la llum que havia rebut del cel tornà al lloc de l'aparició i allà hi trobà de nou la Mare de Déu. Aviat va arribar la notícia a Gandesa i molts anaren a venerar la Mare de Déu, fou traslladada també a l'església de Gandesa però l'endemà havia desaparegut i tornava a trobar-se al mateix lloc. Gandesa aleshores aixecà una petita capelleta i més tard una església.