Font de Santa Madrona


Corbera dEbre (Terra Alta )
Coordenades GPS:41.0628,0.4898Clica per veure la ubicació.
Alçada:392 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Abril 2021


Emplaçada sota l'ermita de Santa Madrona, situada a un quilòmetre al sud del poble.


Si entrem a Corbera d'Ebre per la N-420 provinents de La Fatarella, just abans de trobar les primeres cases, ens desviem a l'esquerra pel carrer Camí de Santa Madrona. Sense deixar aquest vial ens duu, 2 quilòmetres més enllà, a l'ermita de Santa Madrona, acompanyada d'una zona d'esbarjo amb taules, bancs i fogons. Aquí podem estacionar el vehicle.


Trobarem la font a un nivell inferior respecte l'ermita, sota el seu pati. Unes escales ens hi atansen.


La font està tancada per una porta de ferro, però a través del seu enreixat podem veure-la. L'interior és una estança quadrada, d'uns tres metres de base amb una coberta de volta, tot arrebossat i el terra pavimentat. A la dreta un banc per seure arrambat a la paret que li fa de respatller.

A la paret del fons és on hi ha la sortida de l'aigua regulada per una aixeta. També podem observar dos taps, suposadament altres sortides d'aigua, i al damunt un forat de respiració amb enreixat. L'aigua cau a un bassal rectangular per sota el nivell del sol
Al capdamunt hi ha un mosaic de rajoles de ceràmica amb la imatge de la santa.

A l'exterior, damunt la porta d'entrada, veiem un cartell de ferro amb la dita: "L'aigua de Santa Madrona conserva la salut de la persona".

En quan a l'ermita, és un edifici de planta rectangular amb teulada a dues vessants de teula àrab. Les façanes són planes; les obertures es troben a la façana principal. La porta d'accés és de mig punt dovellada, i hi ha dues més petites als costats, amb un rellotge de sol. El conjunt es remata amb una petita espadanya. No està documentat però sembla del segle XVII. Ha estat restaurat per part dels programes Religions Devastades el 1973 i per L'Escola Taller Terra Alta el març de 1991. La restauració, com tot el referent a Corbera, fou necessària a conseqüència de la guerra del 1936 al ser un lloc clau durant la Batalla de l'Ebre.