Font de Can Vinyers


Matadepera (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.5995,2.0333Clica per veure la ubicació.
Alçada:400 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2021


La font de Can Vinyers està situada a la llera esquerra del torrent que en aquest indret porta el nom de la font, propietat de l'antic Mas Vinyers. En realitat però, està ubicada uns metres més avall de la confluència entre el torrent de Can Solà, amb el torrent del Salt, i un cop passada la font, després d'un revolt, canvia de nom per passar a anomenar-se torrent dels Abeuradors.


Per accedir-hi es pot fer des de la masia de Can Vinyers, seu del Club de golf La Mola, el carrer que hi condueix rep el nom de Camí de la Font de Can Vinyers i aquí ja trobarem cartells anunciant la font. El recorregut és d'uns 250 metres de baixada progressiva resseguint el camí que passa pel darrera de la casa en direcció al torrent. Una barana de fusta protegeix al caminant de relliscar marge avall. En el tram final hi ha varis graons que condueixen directament al bell mig del torrent. Cal travessar-lo fins l'altre llera on un vell plataner, de dimensions imponents, senyala la presència de la font, protegida per un muret de pedra d'una cinquantena de metres de llargada.


Consisteix en una estructura d'obra reforçada amb pedra, retallada en el marge. Un nínxol o fornícula amb els costats arrebossats i volta de maó disposat a plec de llibre, deixa entreveure una placa frontal realitzada amb morter de calç on es pot llegir el següent escrit: "RESPECTA BÉ AQUESTA FONT. ÉS PER TU I PER TOTHOM. DEIXA-LA BEN TAPADA PER SI VÉNS ALTRA VEGADA".

Al dessota mateix s'endevina un orifici, actualment tapat per on fa anys hi devia haver el broc per on rajava l'aigua. Si hi havia una pica, aquesta ara ha desaparegut. A la part inferior hi ha un caixó fet amb varies fileres de maó del qual sobresurt una aixeta moderna de polsador. Arran de terra, entre les fulles caigudes dels arbres, una reixa engoleix l'aigua sobrant que a través d'un conducte soterrat, aboca l'aigua cap el torrent.

L'espai és ombrívol, amb alzinar i sotabosc d'arínjol, falguera, heura i galzeran. Al costat de la font hi ha una taula de pedra rodona i un parell de taules amb bancs a ambdós costats.

A finals de l'any 2019 es crea la Comissió de les Fonts de Matadepera, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, per iniciativa de l'Agrupació Sardanista La Mola. En aquesta agrupació hi participen la Unió Excursionista de Matadepera (UEM), l'Associació de Defensa Forestal (ADF), i el Consistori.
L'objectiu d'aquesta comissió és la d'elaborar informes sobre cadascuna de les fonts i deus d'aigua per evitar que aquestes acabin malmetent-se i es perdin. Inicialment van centrar-se en set. Les cinc primeres eren més properes al poble: Can Roure, la de la Riba, la de la Tartana, la del Corraló i la de Can Vinyers. Les dues restants, la Font de la Soleia i la Font del Saüc es troben en el massís de Sant Llorenç.
La informació referent a aquesta font l'he tret del web 'Patrimoni Cultural' de la Diputació de Barcelona.