Les Tres Fonts


Prats de Lluçanès (Osona )
Coordenades GPS:42.0077,2.0273Clica per veure la ubicació.
Alçada:692 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Desembre 2022
Caminades:
I-328  Clica per enllaçar amb la caminada I-328.


Erigida dins el nucli urbà, al capdavall del carrer de la Font, a la confluència del carrer de Josep Cirera amb el carrer Hospital. Pel costat de la font hi passa el torrent Merdinyol.


És una edificació molt popular, construïda l'any 1746, tal com ho podem llegir al registre de ferro que hi ha damunt dels brolladors i que dona accés al dipòsit de reserva.

Es tracta d'una estructura quadrada de pedra irregular amb carreus treballats a les cantonades que forma una porxada amb dos arcs carpanells.

La clau de l'arc del cantó nord té la data inscrita de 1746.

Aquesta estructura fa de contenidor de la font, a la qual s'accedeix baixant una ampla escala de graons de pedra.

A la part baixa hi ha els 3 brolladors metàl·lics amb forma de caps d'animal, l'un al costat de l'altre i a mig metre de distància.

A la dreta disposem d'un banc per seure.

Damunt dels brolladors s'hi obre una fornícula tancada amb un vidre on hi ha una imatge de Sant Ramon nonat.

Les fonts són, d'esquerra a dreta: el cel, el purgatori i l'infern. La gent sempre agafava aigua de la primera font, la del cel. Encara que hi hagués gent fent cua per omplir, s'esperaven per no agafar ni la del purgatori ni la de l'infern.

A la part exterior hi ha un mur de pedra que separa el rec de la font i tanca un espai al sud amb un llarg obi i una paret de pedra amb uns forats quadrangulars de mitjanes dimensions.

A més de font pública, també s'utilitzava com a abeurador pels animals del camp i les cavalleries.

Recentment s'han dut a terme les obres de reparació dels desperfectes ocasionats per les últimes pluges torrencials. L'aiguat es va endur les lloses de pedra que hi havia i també va arrancar els marges que delimitaven els horts dels veïns. Ara, amb la nova remodelació s'ha ampliat l'amplada del col·lector per tal que l'aigua hi pugui circular amb més fluïdesa en cas que hi hagués pluges fortes, i s'ha fet un repàs general a aquest indret, un dels més emblemàtics de la vila.

L'any 1988, l'Ajuntament va encetar una col·lecció de llibres que porta el mateix títol. És un lloc tradicional de pas en la cercavila de les festes dels Elois.

Per damunt de la font hi passa un carreró que en un centenar de metres ens condueix al safareig públic.
Aquest rentador públic va ser construït l'any 1911, prop del torrent Merdinyol i de les Tres Fonts, per a habilitar un espai més adequat per a rentar la roba, ja que fins aquell moment es feia al mateix torrent que passa pel costat del safareig, però una mica més amunt.
Té una estructura rectangular amb unes dimensions aproximades de 11 x 7 metres construït amb maçoneria de pedra irregular i obra, i teulada d'una sola vessant amb bigues i llates de fusta. Presenta obertures als tres dels quatre costats, de diferent alçada, construïdes amb brancals de maó i coronades amb arc de mig punt amb decoració de maó a plec de llibre. Sobre la porta d'accés hi ha una inscripció de ceràmica amb la data de 1911, quan fou inaugurat. L'interior presenta un terra enrajolat i un safareig d'importants dimensions de 7'70 x 3'55 x 0'75 metres, amb batents de pedra resseguits per taulons de fusta, que en pocs llocs es conserven, i ha un passadís a tot al seu voltant.
Cal destacar dues curiositats: la primera està situada al centre on hi ha un sobreeixidor circular, i a la paret nord (que no té obertures) hi ha un sistema de ferro a mode de comporta amb dos petits canals que serveix per controlar l'entrada d'aigua al safareig. En altres casos d'arreu de Catalunya, trobarem a l'inrevés, que al centre es per on entra l'aigua neta al safareig i en un lateral hi ha un forat que actua com a desguàs. La segona curiositat, és que adossat a la façana exterior sud, i descobert, hi ha un petit safareig de pedra.