Font dels Ajupits I


Teià (Maresme)
Coordenades GPS:41.5129,2.32221Clica per veure la ubicació.
Alçada:366 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Octubre 2016
Caminades:
I-041  Clica per enllaçar amb la caminada I-041. I-079  Clica per enllaçar amb la caminada I-079. I-177  Clica per enllaçar amb la caminada I-177. I-229  Clica per enllaçar amb la caminada I-229.


La localitzem a pocs metres per sota de la pista de la Cornisa, molt a prop del mirador homònim, a escassos 25 metres per damunt de la font dels Ajupits II, dins una torrentera i prop de l'antiga pedrera. Per accedir-hi des del mirador de la Cornisa prenem un sender que surt en baixada per l'esquerra del mateix, cal saltar una cadena. En uns 400 metres deixem el mirador del Pi d'en Pere a la dreta, continuem baixant. De seguida deixem a l'esquerra l'entrada a la font del Vedat, seguim davallant durant uns 150 metres, abans d'un revolt a l'esquerra ens desviem per un corriol ascendent a la dreta que en uns 40 metres en pujada ens porta a una esplanada amb la font dels Ajupits II a mà dreta. Des d'aquí només cal seguir un corriol que surt enfront nostre i que en poc més de 25 metres ens porta a la font en qüestió.


Un petit mur de pedres lligades adossat al marge fan de frontal a aquesta font, amb dos petits contraforts o parets laterals i una petita cisterna rectangular entremig tapada amb unes pedres amuntegades. L'aigua raja per un tub de ferro a la part baixa i mena a terra formant un petit torrent. Al capdamunt del frontal hi ha una llosa de pedra amb la inscripció 2003, l'any de la seva recuperació i arranjament.

Aquesta és la font dels Ajupits originària. Antigament era un pericó on els picapedrers hi anaven a omplir els càntirs. Es diu dels Ajupits perquè el broc és arran de terra i calia ajupir-se per recollir l'aigua. Actualment el broc està escurçat, abans era una canonada d'un metre i mig més llarga perquè així era més fàcil poder omplir els càntirs. Com que el cabdal d'aigua és baix i a l'estiu encara més, els picapedrers taponaven la canonada i s'omplia el pericó que feia de cisterna i així sempre tenien un bon aprovisionament d'aigua.

Va ser recuperada l'any 2003 gràcies a la memòria de dos dels voluntaris mes grans de l'ADF de Teià, en Fernando Ribes que havia estat picapedrer i en Jaume Sabatés. La font, com que és dins una torrentera estava colgada de sauló i durant unes setmanes van haver de burxar amb pales i pics per la zona fins que finalment el mateix Jaume va ser qui la va trobar.

He pogut recopilar tota aquesta informació gràcies a l'amabilitat d'en Francesc Casals i Carbonell.