Font de la Mitja Costa


Montcada i Reixac (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.4798,2.1744Clica per veure la ubicació.
Alçada:113 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Abril 2017
Caminades:
I-066  Clica per enllaçar amb la caminada I-066. I-247  Clica per enllaçar amb la caminada I-247.


Es troba situada a la vessant nord-oest del turó de Montcada, a la meitat del camí que hi puja, al costat d'una important cruïlla de camins; un d'ells prové de Montcada, l'altre del cementiri i un tercer és el que baixa de dalt del Turó.
Hi podem accedir des d'aquest municipi o pel camí que arrenca al costat del cementeri. Si ho fem des del cementiri, només cal seguir l'ample vial de pujada, assenyalat amb les marques del GR-92 i del PR-C-35, durant uns 1,3 quilòmetres.


Construcció gran, formada per una paret de pedra arrebossada que sobresurt del mur de pedra del darrere que alhora reté les terres. Recentment se li ha col·locat una estructura metàl·lica a peu de paret que fa de frontal a la font, on s'hi ubica la sortida de l'aigua que brolla per un broc de llautó i cau a una pica enreixada i integrada. Després desguassa per sota l'esplanada i alimenta un abeurador situat uns metres més avall, a peu del camí que baixa al poble.

Al capdamunt del frontal hi trobem el nom de la font, tallat amb làser a la mateixa planxa de ferro.

A la dreta de la font arrenca en angle recte un banc per seure de pedra i una mica més enllà disposem de dues taules amb els seus corresponents bancs de fusta on poder fer-hi un àpat.

Font aquesta que des de la meitat del segle XIX fins a mitjans del passat s'hi anava amb la família i amics els festius a passar el dia.
Havia la creença que era molt bona i medicinal, els metges de l'època aconsellaven anar a prendre les aigües; els aiguaders agafaven aigua d'aquesta font o de la font del Ferro (desapareguda durant la construcció de l'autopista), i amb càntirs carregaven els rucs i la portaven a vendre a la ciutat de Barcelona.

No fa pas masses anys va començar a estar molt abandonada, però gràcies a l'actuació del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, és va portar a terme la seva recuperació ambiental, tant de la font com de les rodalies. S'hi han posat unes taules i seients de fusta, papereres, i cartells informatius d'aquest sector del Parc i de les seves fonts.

El turó de Montcada, abans de ser perforat durant anys per l'empresa Asland, tenia set fonts naturals, sols dues perduren ara com ara en el que queda del turó; la font Pudenta i aquesta.