Font dels Avellaners o dels Pericons


Dosrius (Maresme )
Coordenades GPS:41.5815,2.4557Clica per veure la ubicació.
Alçada:303 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Octubre-2014
Caminades:
I-166  Clica per enllaçar amb la caminada I-166.


Al sud del nucli urbà de Canyamars, a la part més alta del torrent de Can Guitart o dels Àlbers, gairebé fent partió amb els termes municipals de Mataró i Sant Andreu de Llavaneres, uns 250 metres a llevant de la masia de Can Xerrac de Llorita, en un indret amb vegetació de ribera. Per accedir-hi ens situem al coll de Can Xerrac. Des d'aquí cal caminar en direcció més aviat nord per la pista que porta a l'ermita de Llorita i al santuari del Corredor durant escassos 75 metres, trencar a l'esquerra i cercar un corriol descendent que circula per dins el bosc en sentit nord-oest. Al cap d'uns 350 metres arribem a una esplanada amb la font a la nostra esquerra.


La font està envoltada d'avellaners, tot i que també hi ha llorers, castanyers i plàtans. Es tracta d'un conjunt format per la font i un seguit de pericons que menaven l'aigua al safareig de la masia de Can Guitart de Canyamars. La font està incorporada en un banc-paret de contenció de terres, de paredat arrebossat, a ambdós costats de la font; sobre el broc hi ha una placa amb el nom i recordant la restauració. Al costat de la font hi ha un conjunt de pericons connectats per una canalització que dóna nom a la font.
La font està en un indret freqüentat pels pagesos i pastors de les masies properes, que hi anaven a beure aigua, rentar-se o remullar-se quan estaven treballant pels camps i boscos del voltant. La font dels Avellaners va ser restaurada l'any 1995 pel grup Els Planells. Hi ha una placa que en dóna fe i que diu: "Font dels Avellaners Restaurada pel Grup Els Planells 1995". L'aigua d'aquesta font prové de la mina que trobem a sobre la mateixa i que recull l'aigua que ve del Sot de Can Xerrac de Llorita. Aquesta aigua anava a parar a una bassa, que queda a sota la font, amb la qual es regaven els horts de Can Xerrac. Al costat de la font hi trobem un conjunt de pericons, per on passa un gran tub, que conduïa l'aigua a la bassa de la masia Can Guitart, amb la qual regaven els horts. Per això, segurament, aquesta font s'havia conegut amb el nom dels Pericons, per la seva proximitat als mateixos. Actualment i sembla que des de la seva restauració, la font és coneguda amb el nom dels Avellaners, atès que a l'indret on es troba abunden els avellaners. Tot i així, la zona és coneguda amb el topònim dels Pericons.
Al nom "pericó", els habitants d'algunes poblacions del Maresme li donen dues accepcions (a part de ser un tipus d'herba) que no recullen els diccionaris; la primera fa referència a qualsevol dipòsit de repartiment d'aigües, sigui de mina o de rec, la segona accepció equival a qualsevol sobreeixida d'aigües de mina, coneguda també per aixernador.