Font de Santa Bàrbara


Barcelona (Barcelonès )
Coordenades GPS:41.4185,2.1022Clica per veure la ubicació.
Alçada:257 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Juny-2015
Caminades:
I-189  Clica per enllaçar amb la caminada I-189.


Es troba dins l'àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera, a l'extrem més oriental de l'espai, a tocar del berenador.


Construcció moderna i de formes simples, formada per dues parets molt grans de pedra vista que s'ajunten en angle recte. Una de les parets fa de frontal i acull la sortida d'aigües mitjançant un forat practicat a la part baixa. L'aigua cau a un gran enreixat metàl·lic per on desguassa. A la dreta hi ha una allargada planxa de ferro amb el nom de la font gravat i l'any de la seva restauració, 1993.

És una font que quasi sempre raja, a vegades l'enreixat queda inundat i forma una bassa.

Una mica d'història: La font antigament havia tingut varis noms, era molt senzilla, feta de totxanes i un tub per on brollava l'aigua que anava a parar a una pica quadrada. Era de molt abundant cabal i es formaven cues per agafar l'aigua amb garrafes, per que es considerava que tenia propietats medicinals i de qualitat excel·lent. A l'esplanada propera i abans que fora una àrea de lleure, hi havia una teularia i durant els anys 60 del segle XX es varen construir unes casetes per als treballadors de les primeres obres dels túnels de Vallvidrera, aquest espai se'l coneixia per "Poblado de Santa Bárbara". Durant uns anys, algunes persones van creure haver vist una verge; aquesta creença va fer que s'instal·lés una petita imatge de la verge a la qual la gent oferia flors, plantes i ciris. Per aquest motiu, el nom popularment de la font va quedar com la font de Santa Bàrbara, i fins i tot, l'aigua es deia que era miraculosa. Els anys van passar i aquesta devoció també; posteriorment el Patronat de Collserola va urbanitzar el lloc i arranjar la font, fent que la seva aigua caigués directament a una bassa. A la vegada, es va instal·lar la Font Nova de Santa Bàrbara, d'aigua de xarxa clorada.

L'àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera fou creada durant els anys 1988-93. És un lloc tranquil per passejar, del tot acollidor i molt visitat els caps de setmana. Hi trobem un restaurant, un aparcament, taules de fusta per fer picnic, una gran esplanada amb moltes possibilitats d'esbarjo: on poder jugar, córrer i saltar. Disposa també d'una altra font al costat del restaurant, aquesta d'aigua tractada