Font del Mig de Nas


Nas (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.3485,1.7441Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,217 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2015
Caminades:
I-193  Clica per enllaçar amb la caminada I-193.


Trobem aquesta antiga font als afores del poble, just al capdavall del carrer de les Fonts, adossada a la tanca de la Casa de la Font. L'accés és curt i senzill, només cal situar-se davant de la font de Dalt, la que hi ha dins el nucli urbà, al carrer de Cortariu. Des d'aquí es pren el carrer de les Fonts, de seguida es passa a frec de la Casa de la Font que queda a la dreta i pocs metres més avall s'acaba el carrer i esdevé un camí de terra que baixa a buscar el torrent de les Basses. En no res, a mà dreta, hi ha un petit replà envoltat per un muret de pedra seca amb la font al fons.


La font queda sota la tanca de pedra que delimita una de les últimes cases del poble, la Casa de la Font. La formen una paret que combina maons i pedra. A la part baixa es troba la sortida d'aigües per mitjà de dos brocs de ferro disposats a dos pams l'un de l'altre i encastats a una pedra allargada. L'aigua cau a una primera pica (o abeurador) allargada de pedra picada que descansa directament al terra, després passa a altres tres piques d'iguals característiques disposades a continuació, a la dreta i adossades a la paret. A l'esquerra de la primera pica hi ha una petita bassa rematada amb una filera de teules que també s'alimenta amb l'aigua sobrera de la primera pica. L'aigua sobrant del conjunt desguassa per un solc travessant el replà i s'escola camí avall.

Es tracta d'una antiga font, tal com ho demostra la inscripció amb la data de 1867 que hi ha gravada entremig de les dues sortides d'aigua. Hi ha una altra inscripció més recent a la part de dalt del frontal, aquesta de 1927.