Font Vella


Navarcles (Bages )
Coordenades GPS:41.7539,1.9049Clica per veure la ubicació.
Alçada:248 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2015
Caminades:
I-206  Clica per enllaçar amb la caminada I-206.


Erigida dins el nucli urbà, al parc de la Font Vella, situat al costat de la riera de Navarcles, per sota des carrers Sant Bartomeu i del Bages.


La font queda en un extrem del parc que porta el seu nom, inserida en el mur de pedra que sosté el carrer del Bages que passa pel damunt. El seu frontal està endarrerit mig metre respecte la façana principal mitjançant una arcada de mig punt. La pica que rep l'aigua és de pedra picada, allargada i descansa en un pedestal.

Del frontal de granit surten dos singulars i gruixuts brocs d'acer inoxidable, amb dues aigües de característiques diferents: Pel broc de l'esquerra raja aigua provinent de la seva mina i pel de la dreta i regulada per un polsador surt aigua d'excel·lent qualitat que prové de la Font Calda, una surgència natural que brolla a la llera del riu Calders, a cinc quilòmetres de Navarcles. Des d'allà es transporta amb una canonada cap al poble (que disposa d'una xarxa de fonts ubicades a tots els barris, en les quals es pot gaudir de l'aigua de la Font Calda) perquè els veïns puguin disposar d'aigua de manantial a prop de casa.

És una de les fonts més populars i visitades de Navarcles, a més d'una de les més antigues, doncs ja que es troba documentada des d'època medieval. El nom, però, el va agafar el 1863 quan es va construir la veïna font de la Mina. El 1914 la font es va reformar i es va gravar la data. El parc i la font tal com els coneixem avui dia es van fer el 1967.