Font de Can Font de Gaià o del Llorer


Terrassa (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.5818,1.9789Clica per veure la ubicació.
Alçada:332 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2017
Caminades:
I-249  Clica per enllaçar amb la caminada I-249.


Situada a 2 quilòmetres al nord-oest de terrassa, per sota de la masia homònima i al costat del marge dret del torrent de Can Font, a l'extrem nord-oriental del terme de Terrassa.
Per accedir-hi ens situem al punt quilomètric 2,5 de la carretera B-122 que porta de Terrassa a Rellinars. Aquí prenem una pista forestal que marxa inicialment en direcció sud-oest. Al cap d'uns 750 metres som en un eixamplament alhora que cruïlla de camins on podem estacionar el vehicle. Ja a peu seguim per la mateixa pista i en la mateixa direcció que dúiem, sud, cap a Can Font de Gaià. Travessem la riera per damunt d'un pont d'obra i 175 metres més endavant arribem davant la portalada d'accés a la finca. En aquest punt el camí fa un gir envers la dreta, en sentit nord. Mica en mica anem guanyant alçada al mateix temps que ens adrecem al nord-oest. 475 metres més tard sortim a una cruïlla de camins; de tots ells prenem el de més a l'esquerra que de seguida s'encara al sud. A l'esquerra ens queda la finca de Can Font de Gaià. Anem trobant cartells penjats als arbres que ens prohibeixen de ficar-nos dins el bosc, amb perill de rebre mal als ulls si no portem ulleres de seguretat, doncs la zona està habilitada per practicar l'Airsoft; un joc de pistoles que disparen unes boletes de plàstic. Cal anar en compte i respectar-ho, doncs es tracta d'una propietat privada.
Així seguim per la pista uns 225 metres des de l'últim encreuament, fins que topem amb una tanca de la finca. Aquí tombem a la dreta per un ample camí que ens fa descriure un revolt de 180º i en baixada. Encara no hem fet 60 metres quan ens desviem a l'esquerra per un sender un xic tapat per la vegetació però que es pot fer amb certa facilitat. L'anem seguint al mateix temps que ens acompanya el torrent de Can Font i uns 200 metres més avall ens duu a la font de Can Font de Gaià que ens queda a mà dreta.


La font queda adossada al marge de la muntanya. Consisteix en una paret d'obra arrebossada amb ciment; a la part dreta és on s'hi ubica la sortida de l'aigua a través d'un curt broc de ferro i d'un petit bassal a sota que la recull. L'aigua passa a un llarg abeurador situat a l'esquerra, malgrat que està trencat i no compleix la seva funció. A la dreta de la font arrenca un llarg mur transversal d'obra arrebossada i rematat per una filera de maons vistos.

Al capdamunt del brollador hi tenim una placa de llautó amb el nom de la font gravat en baix relleu, Llaure, que possiblement sigui una desviació de Llorer. Curiosament el nom del cartell no correspon amb el de font de Can Font de Gaià, el qual sí apareix en diversos mapes i d'altres articles publicats.