Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-237 (Osona)

Itinerari:

0 0h
0 Km
488 m
41.9258,2.2837Clica per veure'n la ubicació. Plaça Vella (Calldetenes)

Estem situats a la plaça Vella, són les vuit del matí d'un diumenge gèlid. Davant ens queda l'església de la Mercè.


1

489 m
41.9260,2.2835Clica per veure'n la ubicació. Església de la Mercè de Calldetenes
El bisbe de Vic la va fer construir el 1778. La façana, amb un gran ull de bou, en els seus orígens era arrebossada. Un dels elements que més destaca de l'església de la Mercè és el campanar, en forma de torre octogonal. És un dels elements identificatius del poble. L'interior, tot i respirar la mateixa senzillesa que la construcció, es va decorar amb elements a cavall entre el barroc i el neoclacissisme. El bisbe Hartalejo era un gran afeccionat a la pintura i va pintar de mà pròpia els retaules de Sant Ramon, Sant Josep i Sant Joaquim. A finals del segle XIX els quadres es van transferir a l'església de Sant Ramon d'Albió, lloc on van ser cremats durant la Guerra Civil.


Des de la plaça Vella cal travessar el nucli urbà en sentit nord-est. Emprenem pel carrer Sant Jordi, seguim pel passeig de les Adoberies i després ho fem pel carrer Verdaguer fins que siguem a l'alçada del carrer Germà Antoni Casany, el qual fem a l'esquerra. Un centenar de metres més enllà s'acaba el carrer; a l'esquerra arrenca el carrer Folgueroles i a la dreta surt un camí de terra que és pel que seguim nosaltres, començant així la caminada. Això són uns 600 metres des de l'església, us els podeu estalviar i encetar la caminada en aquest punt, però sempre va bé de trepitjar el pobles per conèixe'ls millor.

Prenem doncs el camí de terra que marxa en sentit est i que en només un centenar de metres després ens aboca a una carretera de nova construcció. La creuem amb compte i un cop a l'altra banda saltem un petit marge i anem a parar a un ample camí que ens talla i que seguim a la dreta. Una cinquantena de metres més endavant trobem els primers plafons informatius de la Ruta dels Molins que ens proposem a fer i també senyals del GR-151 que ens acompanyarà bona part del recorregut.

El GR-151, conegut també com els Camins del Bisbe i Abat Oliba, és una ruta d'art romànic que uneix la comarca del Bages, d'Osona i del Ripollès utilitzant com a fil conductor el Bisbe i Abat Oliba.
















En aquest punt abandonem l'ample vial que se'n va de front i agafem el de l'esquerra que ens baixa al Molí del Pujol (41.9297,2.2929)Clica per veure'n la ubicació. . Tot i que en el camí hi ha un rètol advertint-nos que és de propietat privada, és permès el pas, doncs forma part de la Ruta dels Molins, assenyalada per l'Ajuntament. Cal però ser respectuosos amb aquest molí i amb d'altres propietats per les que avui passarem i no traspassar els límits habilitats per als visitants.

Aquest molí es troba a la part més baixa del torrent, en un indret pintoresc. És un dels més vells del municipi, tot i que no se'n coneix la data d'edificació. Els Pujol el van adquirir del mas Geperut el segle XIII, i ja el 1550 Joan Pujol i Joan Aragall van signar un contracte pel qual el primer donava la llibertat de poder utilitzar l'aigua que sortia del seu molí al segon, sota certes condicions. El seu carcabà contenia tres rodets que feien girar tres jocs de moles. Fa més de cent anys que està en desús.




Deixem el molí del Pujol a l'esquerra i continuem pel camí marcat, seguint els indicadors de la Ruta. De seguida anem a parar a l'ample vial que abans hem abandonat; a l'esquerra aniríem al mas Pujol i a la dreta tornaríem al poble, nosaltres el travessem i continuem per un camí que surt a l'altra banda, degudament assenyalat i remuntant planerament el torrent de Sant Martí que portem a l'esquerra. La zona ha estat recentment desboscada i presenta un aspecte un xic trist, tot despoblat, les grans soques dels arbres tallats ens fan imaginar cóm deuria haver sigut. Al cap d'uns 225 metres trobem un pontet de fusta a mà esquerra que ens permet salvar el torrent i observar la Cadireta del Molí del Pujol (41.9280,2.2951)Clica per veure'n la ubicació. que queda just a l'altra banda.

El molí del Pujol té la cadireta situada a l'alçada de Can Vinyets, i des d'allà l'aigua es conduïda per un rec fins a arribar a la bassa.

Continuem per un caminet arran de marge i escassos 40 metres més tard, un altre bonic pont de fusta ens permet travessar de nou el torrent i tornar a la seva llera esquerra. Un cop a l'altra banda passem per sota de la carretera N-141d a través del pont de les Eres (41.9278,2.2956)Clica per veure'n la ubicació. , obrat amb pedra i bastit amb un arc de mig punt de maons vistos.




Només 25 metres després d'haver passat per sota la carretera trobem la primera de les fonts del dia, la font de la Gana. Ens queda a l'altra banda del torrent; unes escales de fusta i una passera feta amb blocs de formigó ens permeten apropar-nos-hi amb certa comoditat.


2

501 m
41.9276,2.2960Clica per veure'n la ubicació. Font de la Gana
És una senzilla construcció d'obra arrebossada i adossada al marge de la riera, formada per una paret més gran a la dreta que acull la cisterna de captació i dues de més petites formant angle recte i delimitant l'espai. L'aigua brolla gairebé arran del terra a través d'un broc de ferro i s'escola fins el torrent. En un racó a la part alta hi ha sobreeixidor i una mica més amunt i al mig hi tenim el respirador. L'estiu de l'any 2013, una colla de jubilats calldetenencs van netejar la font, van construir les escales que baixen al torrent i la passera per creuar-lo.



Continuem la ruta, sempre amb el torrent a l'esquerra. De seguida deixem a l'esquerra un curiós pont fet amb un arbre.




Només 35 metres des de la font de la Gana i som al costat de la font de les Eres, a peu de camí i a mà dreta.


3 20'
1,4 Km
501 m
41.9277,2.2964Clica per veure'n la ubicació. Font de les Eres
El conjunt està format per dos elements significatius; la pròpia font i una petita bassa de forma rectangular: La font queda a peu de camí i adossada al marge. Es tracta d'una petita paret feta amb tres blocs de pedra disposats en vertical, un al costat de l'altre, i un quart rematant-la en sentit transversal. Al seu costat dret arrenca un petit banc de pedra amb respatller, fet també amb blocs allargats de pedra. L'aigua que hi brolla procedeix de la mina de la Frontera. Ho fa per una aixeta de polsador situada al mig del frontal i cau a un bassal triangular arran del terra per on es canalitza a través d'un rec obert de pedra fins la bassa que resta a només un metre. La bassa és bastida amb pedra, fa uns dos metres de llarg per un metre d'ample i queda ensotada arran del camí i protegida per una barana de fusta. A la banda del camí hi ha una llosa de pedra inclinada que deuria servir per esbandir la roba.
La font original va ser construïda a canvi dels drets de pas de la primera canonada que portava l'aigua de la mina al barri de Santa Anna de Vic, amb l'acord de deixar rajar una ploma i mitja d'aigua; mitja per la casa de les Eres, mitja per al Pujol i l'altra mitja per al molí del Pujol (una ploma d'aigua equival a 2.200 litres d'aigua cada dia).


Continuem remuntant el torrent per un agradable i planer sender. Abans de 150 metres sortim a un encreuament de camins; rebutgem el que per la dreta ens duria al mas la Frontera, també defugim un caminet que surt d'enfront i prenem el que se'n va per l'esquerra, deixant el Molí de la Frontera (41.9270,2.2981)Clica per veure'n la ubicació. a mà dreta.

Tot i que no coneixem la data en què va ser edificat, ha de ser gairebé tan antic com el molí del Pujol. El que sí sabem és que l'any 1232 els habitants dels dos masos Frontera (Arnau de Frontera i Bernat de Frontera), van arribar a un acord per a la utilització del molí, que tenien a mitges. Així, van pactar disposar-ne una setmana cada un, a setmanes alternes, a comptar des de la posta de sol del dissabte.








Circulem per dins el bosc, en paral·lel amb el torrent de Sant Martí. Una mica més amunt del molí de la Frontera trobem una petita resclosa amb la curiositat que a sota, al costat del petit gorg que forma i a la mateixa llera, hi ha un pou d'aigua.




Anem fent camí. Uns 200 metres després d'haver deixat enrere el molí de la Frontera som al costat del Molí de Rosanas (41.9279,2.3010)Clica per veure'n la ubicació. .

No hi ha informació que faci referència explícita al molí de Rosanas d'abans de 1650, però se sap que el 1398 la família Rosanas estava instal·lada al terme de Sant Martí de Riudeperes. Pel què fa al molí, tenia dos rodets que feien girar dues moles. Amb la construcció de l'eix transversal es va fer malbé l'antiga bassa del molí.












Creuem l'Eix Transversal per sota el pont de les Viles, al mateix temps que entrem en terres de Sant Martí de Riudeperes.

Sant Martí de Riudeperes és un poble del municipi de Calldetenes, situat a l'est del terme. Apareix documentat per primera vegada l'any 949 amb el nom de Rivo petrarum (riu de pedres). Originàriament era el cap del municipi fins que fou desplaçat pel nucli de Calldetenes.


La Ruta segueix a l'altra banda de l'Eix en sentit est, sempre amb el torrent a l'esquerra. Des del meu punt de vista és el tram més bonic de tot el recorregut, circulem per un frondós i humit bosc. Uns 200 metres després d'haver deixat enrere el Molí de Rosanas som al costat de la Cadireta del Molí de Rosanas (41.9279,2.3039)Clica per veure'n la ubicació. .




Continuem. Uns 75 metres més endavant anem a parar a una pista de terra que ens talla, la creuem i seguim pel camí que arrenca a l'altra costat, adreçant-nos al sud-est. Quan hem creuat la pista, també hem passat a la riba contrària del torrent, ara ens queda a la dreta. Encara no 75 metres més tard som davant del Molí de la Calvaria.


4 30'
2,3 Km
534 m
41.9276,2.3059Clica per veure'n la ubicació. Molí de la Calvaria
El molí de la Calvaria ha anat lligat sempre a la casa del mateix nom. Per les traces de la resclosa la seva antiguitat es remunta al segle XI i la primera notícia documental que se'n té és del 1236. Està compost pel molí a la planta baixa i un habitatge, construït al segle XVI, al primer pis. A la porta de l'habitatge s'hi llegeix la inscripció JHS MORT CALVARI ELS D'ASI RECORDI. 1596. En els primers temps pagava censos al monestir de Santa Maria de l'Estany, que en tenia els drets, i a partir del segle XIV era de domini reial.
El molí va funcionar fins l'any 1980 i actualment és dedicat a museu i es pot visitar. En ell s'hi mostra tot el cicle del blat, des de que es planta fins a la seva panificació un cop ha estat transformat en farina. També hi ha mostres dels cereals que es sembraven a la zona i de les eines que s'han utilitzat al llarg dels temps per conrear-los, un paller i diversos atuells, a més de fotografies antigues i actuals.
Pel que fa a les funcions específiques del molí, al de la Calvaria es pot veure el procés de mòlta del blat mitjançant l'aprofitament de l'energia hidràulica. Un cop transformat el blat en farina gràcies a l'acció de les dues moles de què disposa el molí, també és possible apreciar els processos que se seguien per seleccionar la farina segons quina fos la seva qualitat (primeres, segones, terceres, etc.)., o la pastera per poder pastar el pa. La força hidràulica del molí també s'aprofitava per esmolar les eines del camp.


Un pontet de fusta ens permet travessar el torrent i situar-nos altre cop a la seva riba esquerra. Continuem doncs remuntant el curs del torrent que ens acompanya a l'esquerra. Un centenar de metres més enllà passem per sota d'un pontet de ferro, 25 metres després trobem tres petits salts d'aigua consecutius i a mà dreta a peu de camí la font de Sant Martí.


5 35'
2,4 Km
536 m
41.9270,2.3068Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Martí
El paratge que envolta la font és molt bonic. La font queda en una paret rocallosa del marge del camí. L'aigua és regulada per una aixeta de polsador, cau a un rec obert de pedra que travessa el camí i finalment desguassa al torrent. La seva deu està perduda. Després de la seva recuperació l'any 2008, l'aigua que hi brolla és provinent de la xarxa municipal, així ens ho recorden en una travessa de fusta disposada al capdamunt de la font.





























Reprenem la Ruta. Només 40 metres més amunt deixem una mina d'aigua (41.9270,2.3073)Clica per veure'n la ubicació. a la dreta.

Aquesta mina recull l'aigua que es condueix a la casa de la Calveria i a l'antic convent de Sant Tomàs.



Seguint el camí, al cap d'uns 100 metres anem a parar a una pista forestal que ens talla; a mà dreta ens queda el Molí del Nadal (41.9268,2.3083)Clica per veure'n la ubicació. .

Estava sota el domini de la casa Alta-riba, que a finals del segle XIX encara el conservava entre les seves propietats. L'habitatge està totalment modificat i és difícil trobar-hi restes de l'antic molí. Antigament el torrent s'embassava en aquest indret i es reconduïa l'aigua cap al carcabà per fer funcionar els rodets.


A l'altra banda de la pista hi ha la gran portalada d'accés al mas del Nadal (41.9270,2.3091)Clica per veure'n la ubicació. .




La Ruta dels Molins segueix la pista a la dreta, però nosaltres la prendrem a l'esquerra per conèixer l'església de Sant Martí de Riudeperes. La pista s'acaba 75 metres més enllà, quan arribem a la carretera. Uns 50 metres a l'esquerra ens queda l'església.


6 40'
2,7 Km
542 m
41.9275,2.3075Clica per veure'n la ubicació. Església de Sant Martí de Riudeperes
L'antiga església de Sant Martí de Riudeperes, documentada el 1050.
L'església romànica de Sant Martí és d'una sola nau, de planta rectangular, construïda en dues etapes del romànic. La capçada és a llevant. Té un únic absis semicircular, ornat exteriorment amb arcuacions i bandes llombardes, en un ritme de dos arcs entre lesenes i sobre les quals s'insinua una cornisa llisa, situada a manera de barbacana allà on hauria d'arrencar la coberta de l'absis. Al punt central de l'absis hi ha una finestra de doble esqueixada amb dovelles.
La llargada de la nau primitiva es distingeix clarament des de l'exterior de l'ampliació posterior, ja que mentre que la construcció original té unes mateixes arcuacions i bandes seguint el ritme de l'absis, a l'ampliació del segle XII les bandes i arcuacions es van substituir per una cornisa, que a l'època era la barbacana de la teulada. Avui aquesta cornisa forma part del mur, perquè el segle XVII es va alçar la nau i s'hi va incorporar un ull de bou a sobre la porta.
Un altre element que ens ajuda a distingir la construcció del segle XI de la del segle XII és que l'aparell dels murs més antics és de pedres irregulars, no excessivament carejades, i unides amb morter de calç. En la segona etapa, les pedres són carreuades, de mides considerables, i posades en fileres regulars, amb el morter dissimulat.
Davant la porta de l'església hi ha un recinte clos que distribueix l'accés a diferents llocs com el cementiri, l'hort veí, la porta de l'església, l'accés a l'espai que voreja el mur de tramuntana i l'accés des de la carretera, que antigament passava just per davant d'aquesta porta. L'accés des del camí es fa passant per un petit espai cobert, amb un banc a cada banda, que era l'antic comunidor.


Vista l'església, tornem a la pista que hem deixat i ens situem de nou davant del mas del Nadal que ara ens queda a l'esquerra. Continuem 30 metres més per la pista i trenquem a l'esquerra per un camí que marxa en sentit est, resseguint la finca del Nadal que ens queda a l'esquerra i un camp ben conreat a la dreta. Uns 200 metres més endavant entrem en un bosc al mateix temps que som en una bifurcació; defugim el camí que marxa recte per dins el bosc i que porta al mas Altarriba, nosaltres trenquem a l'esquerra per unes escales que baixen a buscar el pla. A mitja baixada, en un replà, ens espera la font Vermella.


7 45'
3,1 Km
553 m
41.9267,2.3107Clica per veure'n la ubicació. Font Vermella
És una mina d'aigua que pertany al mas Altarriba. La font queda en un extrem d'un replà enlairat respecte el pla del torrent, protegit d'aquest per unes baranes de fusta. La mina està integrada dins el marge de sota el camí, només té visible la paret frontal que és de pedra i és on s'hi ubica la sortida d'aigua a través d'un broc de ferro a la part baixa envoltat de formació tosca coberta de molsa, senyal que ens indica la riquesa en calç de l'aigua. Al capdamunt hi ha el registre metàl·lic que dóna accés a la mina.
A la dreta de la font disposem d'un pedrís per seure. També hi havia una taula feta amb una desgastada roda de molí.


Acabem de baixar les escales que ens porten al pla, on retrobem el torrent de Sant Martí. Continuem pel caminet que circula en paral·lel al torrent, en sentit més aviat est. Un centenar de metres més endavant som al costat del darrer molí de la ruta, és el d'Altarriba (41.9270,2.3122)Clica per veure'n la ubicació. .

Lligat a la casa del mateix nom. Del molí en sí se'n coneixem poques coses. Data de com a mínim el segle XIII, però va ser reconstruït posteriorment, segurament perquè alguna riuada es va endur el primer edifici.
També sabem que el 1287 Ponç d'Alta-riba va donar llicència i plena potestat a Guillem Genovès per poder prendre tota l'aigua que saltava de la resclosa del molí d'Alta-riba, de manera que aquest pogués conduir l'aigua al seu molí i regar les seves terres.
Pel que fa a les característiques, era l'únic molí que hi havia sense habitatge. L'obrador es trobava just després del pou de la bassa i a l'interior hi havia només un joc de moles. També tenia un escairador, un trull que al girar servia per treure la clofolla i trencar una mica el gra. És així com es feia l'anomenat blat de coure, que es menjava bullit.


Deixem el molí a la dreta i continuem. Només 75 metres després anem a parar a un ample vial que ens talla; a la dreta aniríem al mas Altarriba, nosaltres el prenem a l'esquerra. De seguida travessem el torrent, aquí anomenat de Sant Julià, pel pont del Molí d'Altarriba, passat el qual arrenca per la dreta el passeig del Torrent que ens duria a Sant Julià de Vilatorta, però abans coneixerem la font d'en Titus.

Continuem recte. 30 metres després travessem la carretera i seguim 50 metres més pel carrer Santa Margarida, fins que siguem a l'alçada del carrer de l'Altarriba, el qual fem a la dreta. A la següent cantonada girem a l'esquerra pel carrer del doctor Sanmartí. Al cap de 50 metres trobarem unes escales a mà dreta que baixen al parc herbat que queda per sota del carrer. Doncs si caminem 25 metres resseguint la tanca de la finca que ens queda a l'esquerra trobarem la font d'en Titus.


8 55'
3,6 Km
565 m
41.9283,2.3144Clica per veure'n la ubicació. Font d'en Titus
La font queda en un racó del parc, delimitada per la tanca de pedra de la finca particular veïna i per unes escales de forma arrodonida que hi donen accés. L'aigua brolla per un gruixut broc de ferro situat a la part baixa, cau a un bassal arran del terra i desguassa a través d'un rec que travessa tot el parc. Al capdamunt de la font hi trobem un rètol metàl·lic amb el nom de la font fet amb lletres en relleu.








Vista aquesta font, retornem a la Ruta dels Molins; desfem els últims prop de 200 metres que ens separen del pont del Molí d'Altarriba, just on comença el passeig del Torrent. Aquí prenem el passeig cimentat que circula en sentit sud-est, entre la riera que ens queda a la dreta i alguna casa isolada a l'esquerra. Caminarem un tram trepitjant l'asfalt i de seguida podrem fer-ho per un corriol de terra que va pel costat, per sota els arbres. 550 metres més endavant, quan siguem a l'alçada del carrer de la Font d'en Pep, trobarem la font que li dóna el nom.


9 1h 5'
4,4 Km
566 m
41.9244,2.3184Clica per veure'n la ubicació. Font d'en Pep
El conjunt de la font queda enclotat un metre respecte el passeig, acollida per la paret principal que alhora reté les terres, per dos murets més baixos que arrenquen en angle recte i per unes escales que ens hi atansen i delimiten un espai rectangular. La paret principal és feta amb carreus de pedra ben escairats, fa uns quatre metres d'amplada per uns tres i mig d'alçada i és rematada en forma arrodonida. El seu frontal sobresurt lleugerament de la paret principal i és on s'hi ubica la sortida de l'aigua a través d'un senzill broc de ferro galvanitzat. A sota, un bassal quadrat de mig pam d'alçada recull l'aigua. Al capdamunt de la font hi ha incrustada una llosa de pedra en forma de rombe amb el nom de la font gravat en baix relleu.


Estem situats d'esquena a la font d'en Pep. Davant nostre, a l'altra banda del passeig del Torrent, engega en sentit sud un passeig arbrat que ens condueix al Parc de les Set Fonts. Només encetar-lo trobarem a mà dreta i un xic ensotada la bonica font del Cargol, unes escales de pedra ens hi atansen.


10

566 m
41.9238,2.3184Clica per veure'n la ubicació. Font del Cargol
Bonica font. El conjunt de la font és tot fet de pedra i queda enclotat metre i mig, arrecerat per un mur principal, per tres murets més baixos que delimiten un espai rectangular. Unes escales ens permeten baixar-hi. La paret principal forma diferents nivells d'alçada i de profunditat. A la part baixa se situa el brollador; aquest és una pedra treballada amb una forma que no sóc capaç de reconèixer, similitud amb un cargol no n'hi veig. L'aigua brolla per un broc de ferro situat sota la pedra i envoltat de formació tosca coberta de molsa. Un bassal quadrat recull l'aigua que desguassa a través d'un rec al torrent. Al capdamunt de la font hi trobem una llosa de marbre amb el nom de la font gravat i repintat de color de verd.


Tornem al passeig i el reprenem amb el mateix sentit que dúiem. Ens anem apropant al nucli urbà de Sant Julià de Vilatorta. Al cap d'uns 175 metres arribem a una zona d'esbarjo presidida per la font de Sant Fèlix.


11

568 m
41.9226,2.3196Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Fèlix
Es tracta d'una caseta amb teulada a dues vessants que combina pedra i obra vista. Dins acull el dipòsit de reserva. Al mig de la paret frontal hi trobem un registre metàl·lic que dóna accés al seu interior i al capdamunt una obertura circular per airejar-lo. A sota és on s'hi ubica la sortida de l'aigua a través d'una aixeta de polsador collada a un frontal de ciment rematat amb forma arrodonida que sobresurt lleugerament de la façana principal. L'espai immediat que queda davant del brollador queda un xic enclotat respecte del parc, amb dos conjunts d'escales que ens permeten baixar-hi i delimitat per dos murets enfrontats, un d'ells amb un banc de pedra per seure que el ressegueix.
L'àrea d'esbarjo està molt ben condicionada, endreçada i ombrejada a l'estiu; disposa de moltes taules i bancs, tant de pedra com de fusta i també d'una zona infantil amb gronxadors i una engrescadora tirolina. Molt a prop hi ha l'Oficina d'Informació Turística.


Entrem plenament al parc de les Set Fonts al mateix temps que ens endinsem en un dels indrets més especials i emblemàtics de Sant Julià de Vilatorta.




El parc de les Set Fonts va ser inaugurat el 25 d'agost del 1933 en un indret on ja existia una font anomenada Font de la Noguera. És sense cap mena de dubte un dels indrets més emblemàtics de Sant Julià de Vilatorta.
El seu autor, Miquel Pallàs i Sala, mestre d'obres vilatortí, també fou el creador de la majoria de les cases senyorials del poble i exercí d'alcalde des de començaments del 1934, fins a l'esclat de la guerra civil el juliol del 1936.
Miquel Pallàs va dissenyar un parc amb estil propi, sobretot pels seus trets característics, que van des de la utilització d'elements naturals i de pedra per a la construcció de taules i bancs per seure, fins a la instal·lació d'una nova font, anomenada Font Nova o del Peix. També un estanyol on hi podem veure un brollador fet d'olles de terrissa, pensat com a petit homenatge a l'ofici de terrisser, molt important al poble.
Com a tret molt singular, cal esmentar que en diverses pilastres del parc hi trobem esculpides (amb un tipus de lletra molt característica de Miquel Pallàs) frases i idees de caire moral. La majoria són adaptades o modificades de Rabindranath Tagore, escriptor, poeta, compositor i filòsof indi guardonat amb el Premi Nobel de Literatura l'any 1913. Algunes de les frases com "Fa més el que vol que el que pot" o "Educant bé els teus fills faràs gran el teu poble" són un exemple de les que podem trobar en diferents punts del parc.
Però per sobre de tot, el parc és un indret concorregut per la bellesa de l'espai, per la tranquil·litat que s'hi respira, per ser un punt neuràlgic del poble, per ser un punt on coincideixen l'obra de l'home i de la natura, per ser l'inici i final d'algunes rutes com la Ruta dels Molins, que va de Calldetenes fins a Sant Julià, i que acaben donant al parc una gran importància també per tot allò que fa referència a la seva més vessant lúdica.
No son pocs els visitants, molts de caire familiar, que els caps de setmana s'apleguen al parc per passar una estona de lleure en un indret ampli, agradable, i que disposa d'alguns serveis com el mateix restaurant que bona part de l'any permet menjar a l'aire lliure.


Només arribar-hi, veurem a la nostra dreta la font Nova o del Peix i al fons els set brolladors d'aigua que donen nom a aquest bonic indret.


12

574 m
41.9218,2.3212Clica per veure'n la ubicació. Font Nova o del Peix
Fou dissenyada per Miquel Pallàs i construïda juntament amb el Parc cap a l'any 1933.
La font queda en un extrem d'una petita placeta rodona, empedrada i enclotada respecte l'esplanada del parc, a la qual s'hi accedeix a través d'un caminet que arrenca en forma d'espiral. La placeta és envoltada tota ella per un mur de pedra, part del qual fa de respatller a un banc. El frontal de la font presenta un relleu escultòric d'un home nu cavalcant damunt d'un peix. Amb la ma dreta subjecta una àmfora i amb l'esquerra una espasa. A la part baixa, l'aigua brolla generosament per un broc de metall en forma de cap d'animal mitològic i cau a un bassal semicircular arran del terra.
A l'esquerra del frontal hi ha gravada una frase, amb un tipus de lletra molt característica de Miquel Pallàs, que diu així:
"En retrobar la meva llibertat, trobo la meva cançó".


13 1h 15'
4,8 Km
577 m
41.9219,2.3218Clica per veure'n la ubicació. Les Set Fonts
La font dóna nom al Parc de les Set Fonts, ubicat a la part més baixa del poble. Un vell i robust mur fet amb carreus de pedra ben escairats, d'uns deu metres d'amplada per uns quatre d'alçada, i rematat per sis merlets o rastells, acull la cisterna de captació i al mateix temps fa de frontal a la font. A mig metre del terra i alineats l'un a continuació de l'altre tenim els set brocs de ferro que aboquen abundant aigua a un bassal allargat que ressegueix tot el mur i després segueix pel mur que tanca el parc per la banda esquerra. Els brocs són de metall, tots iguals i representen el cap d'algun animal. A l'extrem esquerre del mur hi ha el sobreeixidor, darrere d'un enreixat de ferro.
A la part dreta del mur hi ha una porta metàl·lica barrada amb un cadenat que dóna accés al dipòsit de reserva, a l'altre extrem s'entreveu el contorn del que sembla ser havia estat una altra obertura i al seu damunt hi trobem esculpida a la pedra, amb un tipus de lletra molt característica de Miquel Pallàs (dissenyador del parc), una frase referent a la font:
"Dono generosa la meva aigua
encara que amb unes gotes
en tindries prou
tu que vens assedegat".

El parc es construí en un indret on ja existia una font anomenada Font de la Noguera, que constava de cinc brocs d'aigua enlloc dels set actuals, i que probablement data del 1723, any que es troba esculpit en el mur de pedra original d'on brollen els sortidors. Amb la construcció del parc el 1933 es col·locaren dos brocs més, fent que el lloc actualment es conegui com a les Set Fonts.


Pugem les escales que surten del costat dret de la font que ens aboquen a una plaça. Des d'aquí, davant nostre, arrenca l'estret carrer de la Font que ens porta a la carretera que travessa el nucli urbá, la qual fem a l'esquerra fins que trobem el carrer del Rector Roca que fem a la dreta i ens condueix a la plaça de l'Església.

Quan passegem pels carrers del voltant de l'església parroquial de Sant Julià estem fent un tomb pel que fou l'origen del poble. Les primeres cases de Sant Julià es construïren ben a prop de l'església, en la denominada Sagrera, un espai al voltant de l'església i el cementiri que es considerava territori sagrat, i dins del qual no s'hi podia practicar la violència ni usurpar béns, pel què esdevenia una zona segura per la gent que hi vivia. Gràcies a això, les sagreres van començar a poblar-se, donant lloc en molts casos als embrions de les actuals poblacions, com és el cas de Sant Julià. La creació de les sagreres data de l'any 1033, com una mesura del moviment de Pau i Treva de Déu, obra del bisbe Oliba.
14 1h 20'
5,1 Km
595 m
41.9223,2.3245Clica per veure'n la ubicació. Església de Sant Julià de Vilatorta
La primera església parroquial de Sant Julià de la que es té constància va ser consagrada pel bisbe Idalguer entre els any 901 i 914, i va ser substituïda per una altra de romànica un segle més tard, el 1050. D'aquest edifici romànic, construït al segle XI, en resta tant sols el campanar, la part baixa de l'absis i l'amplit de la nau central, la resta s'ha vist modificada per les necessitats de culte, que motivaren successives ampliacions al llarg del temps i que han desvirtuat en bona mesura la seva estructura romànica, aportant, això sí, la influència dels corrents posteriors. Si observem l'interior de l'església a banda i banda de la nau central trobem dos magnífics retaules. El primer, construït amb les reformes del segle XVII, fou el retaule del Roser i posteriorment es construí el de Sant Isidre, ambdós d'estil barroc seguint el model de l'època.


El nostre immediat objectiu és conèixer el castell de Bellpuig. De l'església de Sant Julià estant desfem els 250 que ens separen del Parc de les Set Fonts, però un cop aquí no hi entrem. Continuem de dret per l'esplanada que queda al damunt i que també fa d'aparcament. Al final de l'esplanada, deixem a la dreta la glorieta del Parc i seguim 175 metres més fins que enllacem amb la carretera que porta a Vilalleons, la qual creuem i ens fiquem en una urbanització pel carrer del Puig, en lleugera pujada i sentit sud. De seguida girem a l'esquerra pel mateix carrer i 140 metres després mor en una placeta. Aquí arrenca un sender que s'endinsa en el bosc, senyalitzat amb marques blanques i vermelles. Només 35 metres més endavant arribem a una bifurcació; rebutgem el camí que surt per l'esquerra i que també condueix al castell, però nosaltres ens decidim pel brancal de la dreta, enfilant-nos cap al castell, que queda just damunt nostre. Pugem pel mig dels arbres i per damunt de les roques, amb l'ajut d'unes cordes habilitades. La pujada és curta però brusca. Als racons ombrívols, les falgueres i molses creixen entre grans roques de gres. Poc més d'un centenar de metres més amunt ja som a peus del castell, on hi trobem un plafó informatiu. Es troba pràcticament en ruïnes, malgrat que les poques parets que queden en peu són prou imponents.


15 1h 35'
6 Km
626 m
41.9204,2.3218Clica per veure'n la ubicació. Castell de Bellpuig
El castell o domus de Bellpuig es troba situat dins l'antic terme del castell de Sant Llorenç, més tard dit de Meda. També és conegut com a Casal de Bellpuig o Castell dels Moros i està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).
El lloc ja està citat l'any 927 en un document on parla de la venda d'uns terrenys del castell de Sant Llorenç a la parròquia de Sant Julià de Vilatorta. No hi ha gaires referències per a datar la construcció original, però l'aparell i estructura constructiva el situen entre els segles XI i XII, mentre que la volta i una reforma posterior dels murs s'haurien de datar als segles XII i XIII, amb diverses modificacions, reconstruccions i afegits més tardans. El castell es va situar al turó, fent un fossat artificial que el separava de la resta del cim. A la torre inicial, de planta rectangular, d'un sol àmbit i, coberta per una volta de canó, es van afegir, en diferents fases constructives, una possible torre adossada a la part nord del castell, que probablement tenia unes dimensions similars a les de la domus original, així com d'altres estructures i murs annexes actualment difícils de reconèixer, escampats al voltant del turó.


La baixada del castell no la farem pel camí per on hem vingut. Del costat dret del plafó informatiu engega un sender descendent i arranjat amb esglaons i baranes de fusta, més llarg però molt més còmode que el d'anada.




Inicialment circulem en direcció sud però mica en mica anirem canviant el sentit del nostre caminar i ens adreçarem al nord, envoltant el castell. Veiem a l'esquerra altres ruïnes pertanyents al castell. El recorregut és una agradable passejada entre alzines, roures i boix grèvols, que amb el temps han ocupat les antigues feixes de conreu del castell. Quan portem caminant uns 200 metres des del castell arribem a una bifurcació; ambdues opcions ens durien al mateix lloc, però ens decantem pel brancal descendent de la dreta, que poc més d'una cinquantena de metres més avall ens aboca a una petita zona d'esbarjo presidida per la font d'en Pau.


16 1h 40'
6,3 Km
591 m
41.9211,2.3220Clica per veure'n la ubicació. Font d'en Pau
Font d'aigua de xarxa. Aquest acollidor racó dins el bosc va ser condicionat en memòria d'un veí de Sant Julià de Vilatorta de nom Pau. Disposa de taules i bancs per fer-hi una agradable estada. La font queda aixoplugada sota una petita balma de roca. És formada per un sol bloc de pedra tallada de forma rectangular i disposat transversalment, al mig del qual hi ha l'aixeta de polsador per on brolla l'aigua que cau a una pica quadrada de pedra picada amb el cos semicircular. Cal destacar el rètol amb el nom de la font; una planxa rectangular de ferro amb les lletres tallades amb làser i col·locat damunt la font, per sota de la roca que la cobreix.


Deixem la font a l'esquerra i pugem uns metres per un caminet que ens porta, 20 metres més amunt, a enllaçar amb un altre que fem a la dreta. 75 metres després defugim el corriol que per l'esquerra puja al castell (per on ens hi hem atansat nosaltres a l'anada) i continuem 35 metres fins que sortim a la placeta asfaltada del final del carrer del Puig. Seguim el carrer 200 metres i anem a parar de nou a la carretera de Vilalleons; a la dreta tornaríem al nucli urbà de Sant Julià, nosaltres prenem la carretera a l'esquerra. 150 metres després l'abandonem i girem a la dreta, ficant-nos dins el polígon industrial. Resseguim pel carrer de la Quintana, entre naus industrials que ens queden a l'esquerra i camps de conreu a la dreta. Al cap de 275 metres rebutgem un carrer a l'esquerra i continuem de front, alhora que s'acaba l'asfalt i esdevé una pista de terra. En aquest punt es troba la franja imaginària que separa els termes municipals de Sant Julià i Calldetenes. Mantenim la mateixa direcció, oest. Ara circulem pel pla de la Quintana, entremig de camps. Se'ns brinden bones vistes.




Uns 400 metres de caminar per aquesta pista arribem a la casa del Tei que ens queda a l'esquerra, d'estil tradicional però construïda el 1970. Aquí abandonem la pista que dúiem i en prenem una altra que arrenca per la dreta en sentit més aviat nord. Després de 425 metres som davant de l'accés a la casa anomenada Font del Vern que tenim a la dreta. A l'esquerra ens queda una mena de gran dipòsit ensorrat del qual surt un bon doll d'aigua que alimenta la riera que hi ha al costat. Malgrat que al web de l'Ajuntament de Calldetenes se'n parla de la font del Vern, no he estat capaç d'aplegar més informació, desconec si queda dins de propietat privada o bé està canalitzada. Si algú disposa de més informació l'hi estaré agraït m'ho faci saber.


Deixem doncs la casa Font del Vern a la dreta i continuem pel mateix camí que dúiem. Al cap de poc més d'un centenar de metres ens desviem un moment a la dreta per visitar un refugi antiaeri. El camí carreter passa a frec d'una granja. Només 200 metres més tard, just quan el camí gira envers la dreta, trobem el refugi de la Font del Vern (41.9241,2.3097)Clica per veure'n la ubicació. .

Es tracta d'un petit refugi antiaeri de la guerra civil, fet amb maons vistos. Es pot accedir al seu interior, el qual no fa menys d'un metre d'amplada i té forma de U, amb dues boques; una per entrar i l'altra per sortir. És bastit tot ell amb volta catalana.














Reculem els 200 metres que ens separen del camí que hem abandonat fa un moment i que reprenem a la dreta. Uns 175 metres després rebutgem un camí que se'n va per l'esquerra al mateix temps que descrivim un revolt a la dreta. Veiem a la llunyania la silueta de l'església de Sant Martí de Riudeperes.




125 metres més endavant defugim un camí que surt per la dreta (és el que hem agafat per anar a la font Vermella), tot seguit passem a frec del molí del Nadal que ja coneixem i a continuació som davant la portalada del mas del Nadal, coneguda també. Nosaltres abandonem l'ample vial i trenquem a l'esquerra pel sender que circula en paral·lel al torrent de Sant Martí.

A partir d'aquí només ens queda tornar al punt d'inici resseguint la Ruta dels Molins en sentit contrari al que hem fet a l'anada. Són uns dos quilòmetres i mig fins la plaça Vella de Calldetenes.


F 3h
11,1 Km
488 m
41.9258,2.2837Clica per veure'n la ubicació. Plaça Vella (Calldetenes)

Inici i final del recorregut.