Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-264 (Alt Penedès)

Itinerari:

0 0h
0 Km
588 m
41.4148,1.5161Clica per veure'n la ubicació. Aparcament de Pontons (Pontons)

Estem situats a l'ampli aparcament. Retrocedim uns metres fins el pont que salva el torrent del Bou i el creuem. A sota a l'esquerra ens queda la singular capella de la Mercè (41.4152,1.5163)Clica per veure'n la ubicació. .

Singular capella neo-modernista construïda l'any 1945, situada a la llera del riu, al costat del pont. Té planta de creu llatina i un perfil format per dos prismes parabòlics juxtaposats, de referència vagament gaudiniana. La coberta exterior, molt deteriorada, és feta amb maó pla.

Tot just travessat el pont ja som a la Placeta, al bell mig del nucli urbà. Aquí prenem el carrer Major a la dreta i a la primera cantonada ja veiem un rètol que ens assenyala la Ruta de les Fonts a l'esquerra. Així doncs fem a l'esquerra pel carrer de Dalt. Uns 35 metres més enllà, a la següent cantonada a mà esquerra, trobem un petit espai enjardinat presidit per la font del Recó.


1

592 m
41.4158,1.5161Clica per veure'n la ubicació. Font del Recó
La font queda adossada al mur de pedra que sustenta el carrer que té al damunt i presideix una petita terrassa enjardinada acompanyada de dos bancs per seure i una taula de pedra. El seu frontal és un bonic mosaic fet amb diferents rajoles que mostren imatges de bolets, flors, alguna dita i un refrany. Dalt de tot podem veure el nom de la font. L'aigua raja regulada per una aixeta de polsador i cau a una pica semicircular de pedra picada que descansa en un pedestal del mateix material.


Defugim un carrer que surt per l'esquerra i seguim de front escassos 15 metres més, fins que trobem collat a la paret de la següent casa de l'esquerra un altre cartell que ens anuncia la direcció a prendre per anar a les Fonts de l'Esquerrà, el nostre immediat objectiu.
Fem cas al cartell. Abandonem el carrer de Dalt i trenquem a l'esquerra per una rampa cimentada d'acusada pujada que marxa en sentit ponent. Dalt de la curta rampa engega un caminet que circula entre camps de pomeres. Al cap d'uns 75 metres arribem a l'alçada d'una petita construcció d'obra alhora que el camí es bifurca; rebutgem el brancal ascendent de l'esquerra i agafem el de la dreta, més planer, mantenint la direcció que dúiem i deixant la caseta a l'esquerra. L'estret però definit caminet transcorre entre uns camps de pomeres que ens queden enlairats a l'esquerra i una gran vinya a sota a la dreta. Només 125 metres més endavant s'acaben els camps i ja albirem unes moreres que ombregen les Fonts de l'Esquerrà i que resten un centenar de metres més enllà.


2 10'
0,5 Km
618 m
41.4170,1.5128Clica per veure'n la ubicació. Fonts de l'Esquerrà
El conjunt de la carismàtica font està format per un llarg mur transversal de pedra lligada que alhora reté les terres del marge de la muntanya, d'uns deu metres de llargada per metre i mig d'alçada, amb la part central una mica més alta que la resta. Un càntir de pedra l'engalana. A banda i banda disposem de dos bancs de pedra per seure amb dues taules també de pedra amb pedestals de maó vist. L'indret està molt ben endreçat, és agradable i molt fresc a l'estiu gràcies a les moreres que l'ombregen.
Al mig és on hi tenim els tres brolladors de ferro, cadascun d'una deu d'aigua diferent, tots ells amb una llosa de pedra damunt seu amb el corresponent nom i la data de restauració o de captació de l'aigua: A dalt a l'esquerra hi tenim la font de la Gatelleta, amb captació d'aigua de l'any 1997. A dalt a la dreta la font de Sant Bernat, amb captació d'aigua de l'any 1997. Finalment, a la part baixa i centrada, la font de l'Esquerrà, aquesta amb un broc més gruixut que els demés, la qual fou restaurada l'any 1997. Recull totes les aigües un bassal rectangular que queda per sota del nivell del terra.
Deixem la font enrere i abans de 100 metres ens topem amb el mur d'una finca on hi trobem una bigueta informativa que ens assenyala la font de les Canyes.
Abandonem el camí que dúiem que se'n va per l'esquerra a buscar la carretera BV-2441 i girem a la dreta per un nou camí carreter que marxa en sentit nord. Passem a frec d'una granja que ens queda a l'esquerra i uns 125 metres després d'haver pres aquest camí arribem a un encreuament. Davant nostre ens queda el Mas Xiroi (41.4192,1.5113)Clica per veure'n la ubicació. , una bonica masia en procés de rehabilitació.
En aquest punt, deixem de moment el camí que surt per l'esquerra (després el reprendrem) i continuem de front, mantenint la direcció que portàvem. Passem a frec de la casa que deixem a l'esquerra al mateix temps que comencem a davallar i endinsar-nos en el bosc. Uns 40 metres més avall de la casa defugim un camí a l'esquerra alhora que descrivim un pronunciat revolt a la dreta que ens fa girar gairebé 180º. Una cinquantena de metres després rebutgem un camí que surt per la dreta i poc més endavant arribem a un pla, moment en que canviem el sentit del nostre caminar i girem a l'esquerra, adreçant-nos al nord. Un vell rètol de ferro a mà esquerra ens assenyala la direcció de la font de les Canyes. Seguim el caminet que circula en paral·lel i a contra corrent de la riera dels Molinots que ens queda a la dreta durant uns 75 metres, fins que una corda ens barra el pas.

Som als anomenats Horts de Pontons, indret on hauríem de trobar la font de les Canyes que segons he pogut saber queda a la llera de la riera, al costat d'un mur de pedra. No la veiem en lloc. Ens enfilem al camp que queda al damunt on hi ha una petita construcció que intueixo acull una cisterna i una mica més amunt, sota un canyar, una caseta d'obra per sota la qual hi passa un rec. L'entorn dóna la sensació de deixadesa, havien sigut uns horts però ara estan abandonats, plens de males herbes. Possiblement la font estigui tapada per la vegetació, ho deixarem per una altra ocasió.

Aprofitant que som aquí, ens situem de nou al caminet, traspassem la corda, seguim el corriol a la dreta i una vintena de metres més enllà ens aboca a un petit salt d'aigua a la riera dels Molinots (41.4195,1.5122)Clica per veure'n la ubicació. .
Desfem els últims 325 metres i ens situem de nou a l'encreuament que hi ha prop de Mas Xiroi, la qual haurem deixat a la dreta uns 75 metres enrere. Aquí obviem el camí que surt d'enfront i ens tornaria a les fonts de l'Esquerrà i girem envers la dreta, en direcció ponent, per un camí carreter i planer que circula entre la granja que ens queda a l'esquerra i Mas Xiroi a la dreta. Només 75 metres després trobem un rètol de ferro assenyalant-nos la font del Molinot, la propera a la nostra llista.
Al cap de 200 metres travessem el torrent de la Gatelleta per una passera de grans pedres (41.4192,1.5089)Clica per veure'n la ubicació. .
Passat el torrent el camí gira envers la dreta i quedem encarats al nord-est al mateix temps que comencem a guanyar alçada poc a poc per dins el bosc. Abans d'un centenar de metres rebutgem un camí ascendent i barrat amb una cadena que surt per l'esquerra i duu una vinya, també trobem un altre cartell de ferro confirmant-nos la bona direcció per atansar-nos a la font del Molinot.
El camí és ample i agradable de fer. Una cinquantena de metres més endavant creuem el torrent de la Font de Sant Bernat i podem veure com aigües avall fa aiguabarreig amb el torrent de la font de la Gatelleta per formar la riera dels Molinots. De seguida sortim del bosc i entrem en un espai amb més insolació. Sense deixar el fresat camí, un centenar de metres més amunt arribem a la font del Molinot que ens espera a l'ombra d'uns magnífics plàtans, amb taula i bancs de pedra, lloc ideal per fer una parada i esmorzar.


3 35'
1,9 Km
619 m
41.4206,1.5111Clica per veure'n la ubicació. Font del Molinot
Bonica font boscana situada en un espai ombrejat per magnífics plàtans, a peu de camí. La font queda adossada al marge rogenc de la muntanya a través d'un petit mur de pedra porosa que reté les terres i li fa de frontal. L'aigua brolla per un broc de metall a mitja alçada i cau a un bassal semicircular de pedra arran del terra. Damunt del brollador hi ha una rajola de ceràmica amb la següent dita: "Els sorolls i la brutícia són mostres d'incultura". En trobarem una d'igual al costat de la font d'en Casellas, situada al bell mig del poble. Al capdamunt de tot hi trobem una placa de pedra amb el nom de la font gravat i un recordatori de que fou restaurada l'any 1996. Davant la font disposem d'una gran taula de pedra acompanyada de bancs per seure, lloc ideal per fer una parada i esmorzar.Continuem per l'ample vial i només una cinquantena de metres més endavant arribem a un eixamplament alhora que cruïlla de camins; defugim els dos brancals que surten davant nostre, el de la dreta ens baixaria al poble i el de l'esquerra puja a la casa de colònies de Cal Diable. Prenem el que ens queda a la nostra esquerra immediata i que ens fa fer un gir de gairebé 180º, adreçant-nos a ponent en lleugera pujada. El camí és ample i fàcil de seguir. Al cap d'uns 225 metres deixem a la dreta un corriol ascendent amb un pilonet de pedres al començament (després l'agafarem) alhora que planegem per dins el bosc en direcció més aviat nord-est. Uns 300 metres més enllà anem a petar a una petita esplanada on hi trobem un dipòsit d'aigua, una taula de pedra amb bancs per seure i una barana de ferro a mà esquerra que protegeix la font del Forner que queda a sota, al costat del torrent de la Font de Sant Bernat.


4 45'
2,5 Km
635 m
41.4226,1.5061Clica per veure'n la ubicació. Font del Forner
La font queda enclotada metre i mig per sota del nivell de l'esplanada, protegida d'aquesta per una barana de ferro i amb uns esglaons que ens permeten baixar-hi. A sota trobem un replà empedrat i arrecerat per un mur de pedra de forma semicircular que reté les terres i per un muret baix a l'esquerre que separa el torrent. El brollador queda al mig del mur semicircular i és un conjunt de pedra porosa amb un broc de ferro al mig per on raja l'aigua. Un bassal semicircular de pedra recull l'aigua, la qual desguassa al torrent per sota del paviment. A l'esquerra hi tenim un mosaic de rajoles, malauradament esmicolat, on hi havia el nom de la font i també ens deia que havia estat restaurada l'any 2008. L'indret és bonic i acollidor, molt endreçat. La taula amb bancs de pedra convida a passar-hi una estona.Reculem els últims 300 metres fins que trobem, ara a l'esquerra, el pilonet de pedres que ens assenyala el corriol a prendre. Engeguem doncs per aquest corriol que s'enfila per dins el bosc en direcció nord. Uns 200 metres més amunt sortim del bosc i anem a parar a la part de baix d'una vinya.
Deixem la vinya a la dreta i continuem per un sender planer que arrenca en direcció nord. 200 metres més endavant passem a frec de les restes de la masia Cal Pot que ens queda la dreta, també conegut l'indret com a Plana Minera. Un cop passada la casa defugim el primer camí que surt per la dreta i immediatament girem a la dreta pel següent que 75 metres més endavant ens aboca a un altre que ens talla i que fem a la dreta, en direcció est al començament però que de mica en mica ens va adreçant al nord. Al cap d'uns 300 metres des de l'última bifurcació anem a parar a una ampla pista forestal; a la dreta baixaríem al poble, nosaltres la prenem a l'esquerra, mantenint direcció nord. De seguida som a les envistes de la casa de colònies de Cal Diable (41.4285,1.5129)Clica per veure'n la ubicació. .
La pista circula a frec de la finca que ens queda a l'esquerra. Podem veure un seguit d'animals de granja i les instal·lacions pròpies d'una casa de colònies. Un cop hem deixat la finca enrere i just quan la pista descriu una corba a l'esquerra, cal abandonar-la i trencar per un caminet descendent que surt d'enfront nostre (no confondre amb un altre que surt per la dreta). Uns 200 metres més avall trobem una intersecció que fem a la dreta i que de seguida ens porta a la riera dels Carbons o torrent de Soval segons quin mapa es miri, el qual travessem a gual. Un cop a l'altra banda el camí queda un xic desdibuixat, però dir-vos que hem d'anar cap a la dreta, en direcció sud/sud-est i en pujada per dins el bosc. Només 50 metres després d'haver creuat la riera trobarem la font de Claramunt a mà esquerra del camí.


5 1h 15'
4,3 Km
679 m
41.4290,1.5165Clica per veure'n la ubicació. Font de Claramunt
Es tracta d'una surgència natural que queda ensorrada un parell de pams respecte del camí, dins un petit clot de dos per tres pams. És prou difícil de trobar doncs resta tapada per la vegetació. L'aigua brolla de sota unes pedres, s'escola pel clot, travessa el corriol a través d'un tub de plàstic i desguassa a l'altra banda.


Deixem la font a l'esquerra i continuem pujant pel corriol que ara sí està ben definit. Una cinquantena de metres més amunt anem a parar a una pista forestal que ens talla i que fem a la dreta, en lleugera baixada i direcció més aviat sud. Caminem plàcidament per la pista anomenada de l'Obaga dels Carbons. 450 metres més endavant deixem a la dreta un camí que ens duria altre cop a Cal Diable i 200 metres després rebutgem un ample vial descendent a la dreta.

Dir-vos que si agaféssim aquest camí, uns 75 metres més avall, hauríem de trobar la font del Ferro. Nosaltres no ho vam aconseguir.

Continuem pista avall. 150 metres més enllà som en un eixamplament del camí alhora que trobem una esplanada a la dreta. Doncs només entrar a l'esplanada, a mà dreta i darrere d'unes roques trobarem la font d'Oriola i a poca distància la seva bassa envoltada d'un filat.


6 1h 30'
5,1 Km
627 m
41.4221,1.5169Clica per veure'n la ubicació. Font d'Oriola
Font força coneguda a la contrada, té fama de tenir l'aigua molt bona i abundosa. La font queda en un racó a l'extrem més al nord de l'esplanada, darrere d'unes roques i enclotada dos pams per sota del nivell del terra, formant un petit bassal rectangular. Dos graons permeten baixar-hi. L'aigua raja per dos brolladors de ferro; un de molt gruixut que surt de les roques que li fan de frontal i un segon més estret i disposat en angle recte i a un nivell més baix, gairebé arran de la part baixa del bassal. No sempre ragen els dos alhora. L'aigua sobrant alimenta una bassa de reg que hi ha a escassos cinc metres, protegida per un filat.No tornem a la pista, si no que agafem un caminet que surt del costat del plàtan i marxa en sentit sud-oest. Al cap de només un centenar de metres anem a parar a un camí carreter que ens talla i que fem a l'esquerra. 300 metres després enllacem a la dreta amb una pista transversal cimentada. Tenim bones vistes del poble.
Seguim la pista 200 metres més, fins l'església de Santa Magdalena.


7 1h 40'
5,7 Km
632 m
41.4175,1.5190Clica per veure'n la ubicació. Església de Santa Magdalena
Documentada des de l'any 1138, quan era sufragània de l'església de Sant Joan, del castell, la parroquial de Pontons és un edifici d'origen romànic però reconstruïda al segle XIII i modificada posteriorment al XVI.
Està situada dalt d'un turó, aïllada, a 1 km del nucli urbà. Té una única nau reforçada amb contraforts entre els quals hi ha capelles laterals, i capçada amb un absis poligonal. La façana principal està coronada amb un campanar d'espadanya de dos ulls. La portalada és de mig punt, adovellada, amb doble arquivolta, impostes i trencaaigües, inscrita dins d'un marc rectangular delimitat amb fines pilastres i un guardapols motllurat.
A l'interior es conserva una pica baptismal romànica. Al costat de l'església hi ha el cementiri.


Davant de l'església, a l'altra banda de la pista, arrenca en forta pendent un camí cimentat que transcorre entre vinyes. 200 metres més avall, just quan descrivim el segon revolt, aquest a l'esquerra, veurem a mà dreta una taula de pedra amb bancs per seure a l'ombra d'uns magnífics exemplars de plàtans. Doncs al seu costat tenim l'antiga font Voltada.


8 1h 45'
5,9 Km
594 m
41.4176,1.5168Clica per veure'n la ubicació. Font Voltada
Es tracta d'una antiga font, tal com ho demostra la data 1732 gravada en un arc que hi ha damunt del brollador. El conjunt de la font és obrat tot ell en pedra del país, està format per una construcció adossada al marge, d'uns tres metres de base per tres d'alçada, que acull el dipòsit de reserva. Davant queda una petita terrassa enllosada i closa per un muret que delimita l'espai, amb uns esglaons al lateral que ens permeten atansant-s'hi. La sortida d'aigües es troba a l'exterior, a la part baixa i és regulada per una aixeta de polsador. Recull l'aigua un bassal rectangular de pedra situat arran del terra. Sota un arc de mig punt queda el registre metàl·lic que dóna accés a la cisterna de captació.Tornem al camí principal i continuem la davallada. Només un centenar de metres més avall anem a parar al carrer de l'Església que ens talla i que fem a la dreta, en direcció al poble. De seguida creuem un pont que salva la riera i a continuació deixem a l'esquerra la plaça del Mestre Vell on hi ha uns aparcament i continuem de front pel carrer de l'Església que ens aboca directament al nucli urbà. Gairebé al capdamunt del carrer trobem a mà esquerra un raconet enjardinat presidit per la font d'en Casellas.


9
6,2 Km
584 m
41.4158,1.5166Clica per veure'n la ubicació. Font d'en Casellas
La font, que queda adossada a la paret lateral d'una casa del poble, presideix un raconet enjardinat amb dos bancs de pedra per seure , una taula que curiosament queda a la cantonada i l'ombra d'una morera. La barana de ferro que delimita l'espai està decorada amb estris del camp; forques, aixades, rasclets, magalles, etc.
El frontal de la font és una gran llosa porosa disposada en vertical coronada per un gotim de raïm. L'aigua raja regulada per una aixeta de polsador a mitja alçada. La curiosa pica que recull l'aigua és de pedra buidada amb un reposador per les garrafes o galledes fet de la mateixa peça que la pica. La pica descansa sobre un pedestal de pedra. Al capdamunt del frontal hi ha una placa de pedra amb el nom de la font gravat i l'any de la seva construcció, 1996. Al costat dret de la font hi trobem una rajola de ceràmica amb la següent dita: "Els sorolls i la brutícia són mostres d'incultura". En trobarem una d'igual al costat de la font del Molinot.Quan som al cap del carrer ens topem amb el carrer Major, el qual fem a l'esquerra i baixem uns 25 metres fins la plaça de la Vila, on podrem conèixer la font de Pontons, l'última d'aquest matí. És d'agrair trobar una font natural rajant enmig d'un poble. Per motius sanitaris, les van retirant o canalitzant cada cop més.


10
6,3 Km
582 m
41.4157,1.5168Clica per veure'n la ubicació. Font de Pontons
La font queda arrambada al robust mur de pedra que sustenta el carrer del damunt. Es tracta d'una pica quadrada feta amb carreus de pedra on se li ha plantat un bloc de pedra, d'un pam per dos pams de base i una mica més d'un metre d'alçada, rematat en forma de piràmide. L'aigua raja generosament per un broc de ferro a mitja alçada. És una vella font, tal com ho demostra la data 1892 gravada al capdamunt del frontal.


Desfem els prop de 70 metres pel carrer Major fins la Placeta, girem a l'esquerra, creuem al pont que salva la riera i un cop a la carretera fem a la dreta fins l'aparcament, on donem per ben finalitzat el passeig d'avui.


F 2h
6,4 Km
588 m
41.4148,1.5161Clica per veure'n la ubicació. Aparcament de Pontons

Inici i final de l'excursió.