Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-268 (Osona i Ripollès)

Itinerari:

0 0h
0 Km
858 m
42.1188,2.1030Clica per veure'n la ubicació. Aparcament de Baix (Alpens)
Alpens està situat al nord oest de la comarca d'Osona, al Lluçanès, limitant amb el Ripollès pel municipi de les Llosses i el Berguedà per Borredà. Té una extensió de 13,82 km² , és muntanyós i s'hi troben les capçaleres de les rieres Lluçanesa, Gavarresa i de Sora. El clima continental condiciona uns boscos formats majoritàriament per pi roig, roure, alzines, faig,... amb un sotabosc de boix, ginebró i arç.


Aplacem la visita al poble per la tornada. Sortim de l'aparcament i anem a cercar la carretera que ens resta a només una cinquantena de metres. Un cop a la carretera la prenem a la dreta, en direcció contrària al nucli urbà. Al cap d'una mica més de 150 metres trobarem un trencall a la dreta que ens aboca al cementiri i a la petita capella de Sant Sebastià.


1 5'
0,3 Km
856 m
42.1175,2.1055Clica per veure'n la ubicació. Capella de Sant Sebastià
Situada en un petit promontori domina la visió del cementiri municipal situat vessant avall. La capella és una obra popular del segle XX. La làpida de l'esquerra de la porta diu: "Si vols ser libre de fam pesta y guerra digas un Pare Nostrea est Sant Sebastian ano 1920". La capella és una obra popular del segle XX. Capella d'una sola nau amb els murs feta de pedres regulars i teulat a doble vessant, amb teula àrab. La façana d'entrada presenta sols la porta quasi rectangular i un ull de bou circular. A l'esquerra de la porta hi ha una làpida commemorativa.



Tornem a la carretera i la reprenem a la dreta. Només cinquanta metres després som davant de la font de l'Ase que ens queda a peu de carretera i a mà esquerra.


2

860 m
42.1183,2.1061Clica per veure'n la ubicació. Font de l'Ase
Es tracta d'una bassa rectangular, amb tres de les parets d'obra arrebossada i la quarta de pedra vista; aquesta última és la principal, més alta que les altres, a dues vessants i amb una refós al mig en forma d'arc de mig punt emmarcat per maons que acull la imatge d'un sant protegit darrere d'un vidre.
A la paret de l'esquerra de la bassa hi ha tres brocs de plàstic per on pot brollar l'aigua i omplir-la, malgrat que normalment només raja pel que queda més a baix.







Deixem la font a l'esquerra i continuem pel voral de la carretera durant escassos 150 metres, fins que trobem una pista forestal a l'esquerra amb un pal informatiu que ens anuncia les fonts de la Palmerola i de la Pixarella, els dos nostres immediats objectius.




Així doncs abandonem definitivament l'asfalt i agafem la pista de terra que arrenca per l'esquerra. De seguida som en un encreuament de camins, el collet de la Batallola; defugim tant un camí estret que surt per la dreta com un altre que per l'esquerra s'enfila cap al mirador de la Serra, nosaltres continuem de front per la pista més ampla. Només un centenar de metres després veiem un cartell penjat en un pi que ens queda a la dreta indicant-nos la direcció a seguir per visitar la font de la Pixarella.




Nosaltres no fem cas al cartell, ja coneixerem aquesta font més endavant, ara seguim per la pista principal en direcció al mas Anfruns alhora que ens anem encarant al nord. Anem perdent alçada poc a poc i al cap de mig quilòmetre som davant la font de la Palmerola que ens queda a peu de pista a mà esquerra.


3 20'
1,2 Km
829 m
42.1228,2.1042Clica per veure'n la ubicació. Font de la Palmerola
Modesta font arrambada al marge, feta amb un muret de pedres amorterades. Disposa de dues brocades de ferro situades a diferent alçada. En episodis molt humits l'aigua raja pels dos brocs, però normalment només ho fa per l'inferior. Un bassal quadrat de pedra arran del terra recull l'aigua que desguassa per sota del camí. A l'esquerra de la font tenim una banderola de ferro pintada de color verd amb el nom de la font, d'iguals característiques que la que trobarem a la veïna font de la Pixarella.




Deixem la font a l'esquerra i continuem per la pista principal. Només 25 metres després l'abandonem temporalment i trenquem a la dreta per un camí carreter que trobem barrat amb un filat electrificat per protegir els ramats. Obrim el filat, passem i tornem a tancar, cal respectar sempre les portes que trobem. Tot seguit creuem el rec de Matamosses i anem seguint el seu curs en lleugera baixada i direcció sud-est durant uns 400 metres, fins que arribem a una clariana. En aquest punt trobarem a mà dreta un pontet de ferro que salva el torrent i que, un cop a l'altra banda, ens aboca a la font de la Pixarella.


4 30'
1,7 Km
808 m
42.1203,2.1074Clica per veure'n la ubicació. Font de la Pixarella
La font queda en un petit replà allargat a recer d'una paret rocallosa, amb una rudimentària barana de ferro que la protegeix del rec. Disposa de tres brolladors repartits al llarg de la paret i distants uns set metres entre ells. Potser el principal sigui el de més a la dreta; aquest és un broc de ferro encastat a la roca a metre i mig d'alçada i a sota té un petit bassal de pedra que recull l'aigua. Els altres dos brocs també son de ferro i estan collats a la roca mitjançant unes pedres amorterades, podem veure els tubs de plàstic que canalitzen l'aigua.
A l'entorn disposem d'unes taules i seients de pedra molt antics. Recentment es va arranjar l'entorn, però deixant l'estil de fa cent anys enrere. Malauradament ha tornat a caure en l'oblit i la malesa l'està envaint. Al costat del brollador de la dreta tenim una banderola de ferro pintada de color verd amb el nom de la font, d'iguals característiques que la que podem trobar a la veïna font de la Palmerola. A l'extrem esquerre de la paret rocallosa hi ha una petita balma, agraït aixopluc en cas d'un canvi sobtat del temps.




Vista aquesta font reculem els prop de 450 metres que ens separen de la pista principal, la qual reprenem a la dreta, continuant-la tal com l'havíem deixat fa una estona. 75 metres més endavant descrivim un pronunciat revolt a la dreta al mateix temps que creuem el rec de Matamosses i ens encarem a l'est. Acabem de travessar la línia divisòria comarcal, entrem doncs en el municipi de Les Llosses, al Ripollès. Uns 250 metres després el camí ens fa canviar el sentit del nostre caminar i ens adrecem més aviat al nord primer i després al nord-est, serpentejant i guanyant alçada de mica en mica per dins el bosc. Al cap d'uns 350 metres sortim del bosc i som a les envistes del mas Anfruns (42.1257,2.1083)Clica per veure'n la ubicació. que ens apareix enlairat enfront nostre.




La pista continua fins que som davant mateix de la casa, aquí trobem una intersecció de camins; defugim el brancal que surt per la dreta i que porta a Roca Sorrera i al Masot, nosaltres girem a l'esquerra, en sentit ponent i envoltant la casa que ens queda a l'esquerra. Un centenar de metres després d'haver deixat enrere l'última construcció del mas passem a frec d'una bassa de rec.




De seguida el camí s'estreny i 150 metres més endavant arribem a una bifurcació; rebutgem el camí ascendent que arrenca per la dreta enfilant-se cap al collet del Perer, nosaltres prenem el brancal de l'esquerra. Just començar el nou camí, a mà dreta, ens queda la font del Jepet (42.1270,2.1054)Clica per veure'n la ubicació. , malgrat que està canalitzada. Podem veure una basseta plena d'aigua i un tub de plàstic que surt del marge i canalitza l'aigua.

El camí està ben fressat i fàcil de seguir, agraït també doncs gairebé no presenta desnivell. Circula per dins uns boscos esclarissats majoritàriament de pi roig, roure, alzina, faig. Serpentegem en sentit ponent, fent alguna giragonsa, durant uns 650 metres, fins que sortim a una clariana on sembla que el camí s'acaba de sobte. En aquest punt cal arribar al final de la clariana, defugir un estret corriol que s'enfila per la dreta i introduir-nos en el bosc que ens queda al davant. Un cop dins, travessem un torrent secundari i de seguida trobem un corriol que arrenca per la dreta i remunta el curs del rec de Matamosses que ens acompanya a l'esquerra. Anem guanyant alçada poc a poc en direcció primer nord i aviat nord-oest. Al cap d'uns 250 metres creuem el rec i comencem a enfilar-nos al mateix temps que anem deixant el rec a sota a la dreta. De seguida passem per sota de la Roca de Pena que veiem enlairada a l'esquerra.




Aviat rebutgem un caminet ascendent a l'esquerra que ens duria a la part de dalt de la Roca de Pena, nosaltres continuem pel bonic corriol, remuntant tothora el rec de Matamosses, però ara amb poc desnivell.




Uns 300 metres més tard sortim a un espai obert on hi trobem una ampla pista forestal que ens talla, és el camí de Puig Cornador i Santa Margarida de Vinyoles. Doncs uns 30 metres més al nord i a escassos deu metres de la pista ens espera la font de Matamosses.


5 1h 15'
4,5 Km
924 m
42.1300,2.1009Clica per veure'n la ubicació. Font de Matamosses
La font és modesta; una paret de pedra seca aixecada damunt d'una roca que reté les terres i acull la cisterna de captació que tenim al mig de la feixa superior. El brollador és un tub de plàstic a un pam d'alçada encastat a la roca per on raja l'aigua que cau directament al terra.











Emprenem la tornada. Agafem la pista que passa prop de la font a l'esquerra, en direcció sud-oest i lleugera baixada. Aviat entrem a la comarca d'Osona i uns 250 metres després d'haver deixat la font enrere ens apareix davant nostre la Roca de Pena.


6 1h 20'
4,8 Km
905 m
42.1280,2.0996Clica per veure'n la ubicació. Roca de Pena
Indret de gran bellesa natural al peu del camí de la font de Matamosses. La Roca de Pena és una paret de roca on l'erosió ha fet un treball d'escultura força curiós que ha servit per alimentar llegendes i supersticions. Diuen que qui passa una nit a la roca de Pena podrà sentir els gemecs de les ànimes, a una banda de la paret les que riuen i a l'altra les que ploren. Com a curiositat cal esmentar que l'escut d'Alpens incorpora un munt de penyes d'argent que representen la Roca de Pena i la colla de Diables d'Alpens també porta el nom de Els diables de Rocadepena.


Continuem el nostre camí per la pista forestal. 375 metres més avall passem pel costat del mas Torrats (42.1260,2.0977)Clica per veure'n la ubicació. que deixem a la dreta.




Una mica més avall del mas hem d'estar alerta i abandonar la pista que segueix el seu recorregut fins la carretera BP-4654 que resta a només 150 metres més avall, nosaltres trenquem a l'esquerra per un sender més estret però perfectament fressat i assenyalat amb les característiques franges blanques i vermelles corresponents al GR. El camí avança per dins el boscos en direcció més aviat sud.




Uns 350 metres més endavant sortim del bosc, la carretera ens queda uns metres per sota els nostres peus, a l'esquerra se'ns obre una bona panoràmica, malgrat la boira.




A partir d'aquí tombem a l'esquerra, encarant-nos al sud-est, seguint les marques blanques i vermelles. Circulem per un sotabosc format principalment per boix, ginebró i arç. Uns 150 metres després passem pel costat d'un dipòsit d'aigua municipal i una setantena de metres més tard anem a parar a una pista de terra que ens talla i que fem a l'esquerra. Immediatament deixem a la dreta el mas Montjuïc (42.1260,2.0977)Clica per veure'n la ubicació. , amb una bonica pellissa i diferents antics estris del camp dins el seu pati.




Encara no un centenar de metres més endavant passem a frec de l'oratori de Sant Antoni de Pàdua, amb la seva font d'aigua de xarxa a la part del darrere.


7
5,8 Km
894 m
42.1217,2.1020Clica per veure'n la ubicació. Font de l'Oratori de Sant Antoni de Pàdua
L'oratori sembla ser de l'any 1894, tal com queda enregistrat a l'enreixat de ferro que protegeix la capelleta que allotja el sant. Es tracta d'una construcció feta de pedra vista, de planta quadrada, de metre i mig de base per dos i mig d'alçada amb teulada a quatre vessants envoltada per un voraviu i coronada amb una creu de ferro. A la part del davant hi ha un petit replà accessible per unes dobles escales que ens permet posar-nos a l'alçada de la capelleta. A la part del darrer és on hi trobem la font d'aigua de xarxa. Aquesta raja regulada per una aixeta de polsador i cau a una antiga pica de pedra buidada que descansa directament al terra.


Ens trobem en una intersecció de camins; defugim el camí de terra que surt d'enfront enfilant-se cap al mirador de la Serra i engeguem pel camí cimentat que surt en baixada per la dreta. 150 metres més avall som a la carretera BP-4665, just a l'alçada de la l'escultura la Dansa Alpensina (42.1204,2.1019)Clica per veure'n la ubicació. .

Col·lectiva obra de 135 forjadors feta al 2012, dirigida per Miquel Xirau en la XI Trobada Internacional de Forjadors.
La Dansa Alpensina és una dansa cerimonial. Els seus orígens semblen més aviat pagans i es remunten a l'època dels gremis de teixidors, filadors, paraires... que després de la Desfeta del 1714, varen ser abolits i varen passar a mans de Confraries dependents de l'església, passant a ballar la Dansa els pabordes de la Confraria. La Dansa està formada per una primera part amb els pabordes ballant sols, i una segona part amb la formació de les parelles i que en diuen el "treure parelles". Seguidament es fa el Ball Cerdà que va ser introduït passada la Guerra Civil pel Miquel Casals. Un cop acabat, es torna a tocar la Dansa i els pabordes conviden a ballar al públic, omplint-se la plaça de balladors. Es tanca la festa amb un vals jota que amb poc més d'una desena d'anys de tocar-se, el poble ja l'ha fet seu.


Travessem la carretera i un cop a l'altra banda seguim pel carrer de Dalt que ens queda al davant i que ens aboca al nucli urbà d'Alpens.

Alpens està revestit de ferro forjat per les nombroses peces que omplen els carrers: picaportes, baranes, fanals, reixes... És per això que esdevé un autèntic museu a l'aire lliure. El popular ferrer d'Alpens Joan Prat, és qui ha revestit la majoria de balcons i finestres de la població.













Donem un tomb pel poble gaudint de les diferents peces d'artesania fetes amb ferro forjat i fem cap a l'església de Santa Maria.


8

855 m
42.1193,2.1006Clica per veure'n la ubicació. Església de Santa Maria d'Alpens
Edifici barroc-neoclàssic, molt modificat. Reedificada des del 1708, cremada durant la Primer Guerra Carlina (1833-40). El campanar és la part més antiga (segles XV-XVI) fou renovat a la part superior o balustrada al segle XVIII.

















No podem marxar d'Alpens sense visitar el Manelic i la curiosa font, erigit a l'actual plaça de Joan Prat i Roca, antiga plaça del Pou Comú.


9 1h 40
6,3 Km
858 m
42.1190,2.1014Clica per veure'n la ubicació. Font del Pou Comú
És tracta d'una construcció feta tota ella amb carreus de pedra ben escairats. En primer lloc tenim un petit pilar de planta quadrada de mig metre de base per metre i mig d'alçada que sustenta l'escultura del Manelic, el protagonista de l'obra Terra Baixa, d'Àngel Guimerà. L'escultura és una obra de ferro forjat creada pel conegut ferrer local, Joan Prat i Roca (1898-1985), i constitueix un exemple del virtuosisme tècnic que l'artista assolí en aquesta tècnica. Està composada per la figura del Manelic (45 Cm) que mostra els trets del pastor tradicional de muntanya de la comarca; vestit amb barretina, capa, faixa, espardenyes de betes i bastó. I la base (60 Cm) en forma de quatre suports recargolats i ondulats que acaben amb un cap de drac ricament treballat. En el cos de dos dels dracs que fan de suport hi ha el nom i el cognom del ferrer inscrit. A la base hi ha una placa commemorativa al ferrer d'Alpens, Joan Prat i Roca, en reconeixement a la donació honorífica d'aquesta escultura al poble. Aquest petit racó del Lluçanès és un bonic exponent de l'escultor i de l'artesania popular creada a partir del ferro forjat, molt arrelada al municipi d'Alpens.
Darrere l'escultura és on queda la font, inserida en una mena de U invertida de pedra, dins la qual queda ben visible el mecanisme de bombeig i la sortida de l'aigua, que encara avui dia raja per bombeig fent rodar la manovella, surt per un broc que queda sota la roda i cau a un enreixat de ferro.
Al costat esquerra de la font natural i collada a la part del darrere del pilar que sustenta l'escultura hi ha una font moderna d'aigua de xarxa. Ambdues aigües cauen a un bassal per sota del nivell del sòl per on desguassen al clavegueram.


























Un cop donada complida visita a aquesta singular font, ens acomiadem del poble i anem a cercar l'aparcament on tenim estacionat el vehicle. Una última escultura de ferro forjat ens diu adéu.


F 1h 45'
6,5 Km
858 m
42.1188,2.1030Clica per veure'n la ubicació. Aparcament de Baix (Alpens)

Inici i final de l'excursió.