Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-316 (Vallès Oriental)

Itinerari:

0 0h
0 Km
1.207 m
41.7802,2.4518Clica per veure'n la ubicació. Aparcament de Passavets (Santa Fe - Fogars de Montclús)

Comencem a caminar al mateix aparcament de Passavets. Ho fem per una pista ampla i barrada amb una cadena que surt de l'esquerra del plafó informatiu, en direcció nord-oest i lleugera pujada, seguint les indicacions del PR-C-208 que ens assenyalen el Turó de l'Home i que ens acompanyaran la major part del recorregut d'avui, fàcilment visibles per unes marques blanques i grogues al capdamunt dels característics pilons de fusta de color verd.



De seguida, només 75 metres més enllà, entrem en un pla envoltat d'altíssims faigs amb l'acollidora font de Passavets a la nostra esquerra.


1
0,1 Km
1.225 m
41.7803,2.4510Clica per veure'n la ubicació. Font de Passavets
Font molt popular i ben arranjada que presideix un pla envoltat d'altíssims faigs. Un llarg mur longitudinal de pedra, a dues alçades, fa alhora de retenidor de terres, de frontal i de bancal. Al mig hi trobem dos murets de pedra disposats en perpendicular respecte el frontal, acollint la sortida d'aigua que, quan brolla, ho fa per un tub d'acer inoxidable encastat al frontal i a mitja alçada. L'aigua cau a un enreixat de ferro situat arran de terra per on desguassa a la riera travessant per sota l'esplanada.
En alguna postal antiga s'anomena font del Pas dels Avets, transcripció literal de la possible etimologia del topònim, derivada de trobar-se la font en el lloc per on es feien passar els troncs talats d'avets.
















Deixem la font a l'esquerra i continuem pista amunt. Uns 85 metres més endavant som a tocar la riera de Santa Fe que ens queda a la dreta, just en el punt on trobem la primera bifurcació del dia, amb una bigueta informativa que ens orienta.

                                 

Obviem el camí de la dreta que creua la riera per una passera de fusta i segueix cap a Les Agudes passant per Briançó (a la tornada vindrem per aquí). Nosaltres recte amunt, sense deixar l'ampla pista, seguint tothora les biguetes que senyalen el Turó de l'Home. Circulem per una bonica fageda encatifada de fulles.

         

Anem guanyant altura mentre fem suaus marrades, sempre per dins la fageda. El camí és agradable de fer i el contrast de colors en aquesta època de l'any és espectacular.

                                        

Després d'un quilòmetre i mig després d'haver deixat la font de Passavets enrere sortim a una clariana sobre un bosc d'avets anomenat l'Avetosa (41.7771,2.4472)Clica per veure'n la ubicació. .

L'Avetosa és un espès clap d'avets de dimensions considerables, el més meridional d'Europa; la seva sola visita ja mereix l'excursió.
               

Un cop a la clariana, la pista fa un gir pronunciat de gairebé 180º a l'esquerra, deixant enrere el bosc d'avets i encarant-se al sud-est. Avancem alhora que ens enlairem en contínues llaçades, amb un ascens lent i monòton. Defugim els trencalls; nosaltres sempre seguim les marques blanques i grogues que ens assenyalen el turó de l'Home. De tant en tant se'ns obren vistes, podem veure l'exuberant vegetació.



Uns 700 metres després d'haver deixat l'Avetosa enrere podem veure a la dreta i per sota del camí un clot artificial corresponent a les restes d'un un pou de neu (41.7749,2.4472)Clica per veure'n la ubicació. .

                    

Uns 100 metres més amunt el camí deixa definitivament de fer ziga-zagues i gira al sud-oest i 150 metres més enllà estem sobre un altre pou de gel, el pou del Comte, que tenim uns metres per sota el camí a mà dreta. Val la pena baixar-hi per un corriol que ens hi atansa en poc més de 20 metres per veure'l de prop, doncs està molt ben arranjat.


2 45'
2,2 Km
1.520 m
41.7744,2.4445Clica per veure'n la ubicació. Pou del Comte
Aquest pou de neu és dels més emblemàtics de la zona, entre altres aspectes, per les seves dimensions; fa 9 metres de diàmetre i 8 de profunditat. A més, és un dels més antics, amb referències històriques trobades que el situen a finals del segle XVI, tot i que el seu origen podria ser anterior. Una altra singularitat del pou és que és un dels més coneguts perquè es troba en un dels itineraris de senderisme més concorreguts del Montseny, que va de Santa Fe al Turó de l'Home. El massís del Montseny és una de les zones amb més concentració de pous, fets amb pedra i de planta cilíndrica, amb gairebé una quarantena de catalogats. Segurament que molts dels pous es van ensorrar amb el desús i van ser abandonats, convertint-se després en congestes.
            

Tornem al camí i el reprenem amb el mateix sentit que dúiem, sempre per dins el bosc i en lleugera pujada. Uns 325 metres després obviem un camí descendent a la dreta, just en el punt que el nostre s'estreny i esdevé més costerut. Uns 125 metres més amunt arribem al límit superior forestal, a frec dels Rocs Cremats (41.7756,2.4402)Clica per veure'n la ubicació. que ens queden a la dreta, amb unes vistes espectaculars i amb la visió clara davant nostre del turó de l'Home.

Estrep herbat bonic i molt acollidor, a la unió d'un contrafort rocallós i la base del puig Sesolles. Límit superior forestal. Interessant mirador local de la capçalera de la riera de Passavets i l'arc de cims que l'encerclen.
                    

En aquest punt el camí gira una xic a l'esquerra, primer en direcció oest i mica en mica ho fa cap el nord-oest, pel límit superior de la fageda, amb molt lleugera pujada, flanquejant de cara al cim del turó de l'Home que reconeixem per l'edifici de l'antic observatori. El contrast de colors és fantàstic.

                                 

Uns 275 metres més endavant trobem una cruïlla de camins; anem a l'esquerra, en direcció sud. Després d'una curta pujada d'uns cent metres anem a parar a una carretera cimentada que ens talla, som al coll Pregon (41.7751,2.4363)Clica per veure'n la ubicació. .

Una propera torre de comunicacions a l'esquerra i el mateix asfalt que trepitgem trenquen l'harmonia del paisatge.


Creuem la carretera i un cop a l'altra banda continuem pujant per un camí empedrat que marxa en sentit nord-oest. Si mirem a l'esquerra disposem, per primera vegada, de bones vistes de la vessant oest del massís, a la dreta i enlairat ens queda l'observatori. Després d'uns 300 metres el camí fa un tomb de 180º a la dreta i podem veure sota nostre el coll Sesbasses.



De seguida, poc abans d'arribar a la caseta de l'antic observatori, obviem unes escales a l'esquerra que baixen a trobar la carretera, just en el punt on trenquem a la dreta per un corriol que s'enfila els escassos 25 metres que ens separen del cim del Turó de l'Home, que assolim finalment.


3 1h 20'
4 Km
1.706 m
41.7765,2.4349Clica per veure'n la ubicació. Turó de l'Home
El Turó de l'Home és la muntanya més alta del massís del Montseny i sostre comarcal del Vallès Oriental, amb una alçada de 1.706 m sobre el nivell del mar, cosa que el situa per sobre dels altres dos cims més representatiu del massís; les Agudes (1.705 m) i el Matagalls (1.697 m). El cim i les muntanyes properes fan de divisòria d'aigües entre la riera de Santa Fe i el naixement de la Tordera. Al capdamunt hi va haver durant molts anys una guarnició militar. L'observatori meteorològic del cim era dels més antics de Catalunya, amb dades des del 1880; ara només en resta l'edifici, sense cap mena d'activitat. Des del cim la panoràmica és grandiosa; s'estén des dels Pirineus fins a les muntanyes de Tarragona i des del mar fins al cimals del Pallars.

















Després de gaudir de les vistes i patir els forts cops de vent que avui bufa, baixem fins el camí. Aquí, continuem per unes escales que surten davant nostre, amb un piló informatiu al costat que ens assenyala el PR-C-208 en direcció a Les Agudes i Santa Fe i que de seguida esdevenen un camí ben fresat. El camí baixa en sentit nord-oest a trobar la carretera que ens queda uns 300 metres més avall, a l'alçada del coll de Sesbasses (41.7786,2.4333)Clica per veure'n la ubicació. .



Un cop al coll, creuem la carretera i entronquem un corriol ben fressat que surt davant nostre i marxa en sentit nord, retolat amb les marques blanques i vermelles corresponents al GR-5.2. Perdem altura. Uns 125 metres després som en una bifurcació; ignorem el camí descendent de la dreta que baixa a Santa Fe passant per Briançó i prenem el de l'esquerra, seguint el GR al mateix temps que iniciem un lleuger ascens. El camí és agradable de fer, amb bones vistes que ens fan gaudir d'un ampli horitzó.

                              


Uns 500 metres més endavant deixem a l'esquerra el turó de l'Home Mort. Si mirem enrere veiem el turó de l'Home, d'on venim, a la llunyania.

                                                

Uns altres 500, ja pel llom de la serra, el camí voreja per l'esquerra l'espadat puig Sacarbassa.

                  

A l'esquerra, les vistes no desmereixen.

                                   

250 metres més tard s'arriba, pel mig d'una tartera, a un petit pla, el coll de Sesagudes (41.7880,2.4425)Clica per veure'n la ubicació. , on hi trobem un encreuament de camins amb un pal indicador.

             

El camí de la dreta baixa a Santa Fe seguint el PR-C-208 i passant per la font de Briançó (l'agafarem a la tornada), nosaltres ara continuem recte endavant per una costeruda rampa rocosa, mantenint la direcció tot prenent com a referència la gran creu de ferro plantada al capdamunt que ens resta a només 175 metres.

                                   

Finalment culminem el cim de les Agudes.


4 2h
5,9 Km
1.705 m
41.7894,2.4439Clica per veure'n la ubicació. Les Agudes
Les Agudes és la segona cota del massís del Montseny, encara que per molt pocs metres de diferència respecte al turó de l'Home. També és el cim més elevat de la comarca de la Selva. La seva silueta, rocosa i altiva, la fa més atractiva. L'absència de construccions, pistes i vehicles fan l'ascensió molt més gratificant. El cim, coronat per una gran creu de ferro, està estimbat per tot arreu, excepte pel vessant sud. La panoràmica s'assembla a la del turó de l'Home, però es més completa cap el nord i més limitada vers el sud.




Desfem els últims 175 metres fins el coll de Sesagudes. A la cruïlla, agafem el senderó que ara ens queda a l'esquerra, amb indicació del PR-C-208. A la tardor cal anar en compte, doncs no es veu el terra, encatifat de fulles, amb el perill d'ensopegar amb alguna arrel o pedra. Davallem en sentit més aviat sud per un bonic corriol que transcorre tothora per dins la fageda, tot seguint les biguetes de fusta que sovintegen, no hi ha pèrdua.

                             

El corriol fineix uns 700 metres més avall en un camí més ample que ens talla; a la dreta tornaríem al turó de l'Home, nosaltres fem a l'esquerra, en baixada constant. Uns 75 metres més endavant sortim a una petita esplanada on ens espera la font del Briançó, que ens queda a l'esquerra.


5 2h 25'
6,9 Km
1.492 m
41.7828,2.4402Clica per veure'n la ubicació. Font del Briançó
Construcció tota de pedra, formada per un mur adossat a la muntanya que alhora reté les terres i dos murets perpendiculars al central i més baixos que aquest que fan de respatller a dos bancals. Al mig hi trobem la sortida d'aigua per mitjà d'un gruixut broc de ferro encastat al frontal, que queda endarrerit mig pam respecte el mur. L'aigua cau en un bassal triangular arran de terra i desguassa per una canal oberta a través del sòl que està empedrat. Fou restaurada per la coral de Briançó.
Aquesta font havia estat una de les fonts més concorregudes pels excursionistes que des de Santa Fe i el pla de l'Espinal pujaven a Les Agudes.












Deixem la font a l'esquerra i continuem pel camí ample que marxa en direcció est. Caminem per un camí ben marcat que transcorre enterament per dins el bosc, davallant poc a poc i sense perdre les biguetes que ens assenyalen Santa Fe, defugint altres camins. Quan passem per alguna clariana podem allargar la vista.

                    

El camí presenta circula majoritàriament per una bonica fageda.

                                  

Uns 200 metres més endavant el camí s'encara al nord-est, 175 metres després creuem el sot del Mal Pas i uns altres 250 metres més som al sot de la Font de Porrassar. Un cop creuat aquest torrent que baixa sec, continuem en direcció est durant uns 400 metres, moment que canviem el sentit del nostre caminar i fem un tomb a la dreta, encarant-nos al sud. A partir d'aquí trobarem algun tram de camí força desdibuixat, però fàcil de seguir gràcies als pilons indicatius, sempre cap a Santa Fe, seguint el PR-C-208. Uns 450 metres més avall creuem la riera de Santa Fe per una passera de fusta.

                   


Un cop a l'altra banda, anem a parar a la pista emprada a l'anada i que ara fem a l'esquerra, en direcció sud-est. De seguida deixem a mà dreta la font de Passavets i en no res som a l'aparcament on tenim estacionat el vehicle, on donem per ben finalitzada aquesta recomanable caminada.


F 3h
8,5 Km
1.207 m
41.7802,2.4518Clica per veure'n la ubicació. Aparcament de Passavets

Inici i final de l'excursió d'avui.