Font del Grèvol


Dosrius (Maresme )
Coordenades GPS:41.6212,2.4742Clica per veure la ubicació.
Alçada:536 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Setembre-2014
Caminades:
I-162  Clica per enllaçar amb la caminada I-162.


Situada entre l'Àrea d'Esplai del Corredor i l'esplanada del Santuari; a migdia de la pista hi ha un camí que porta a l'interior del bosc, direcció a Rupit, per sota les Roques de Mataró, on dues pedres granítiques obren pas a un sender i, pendent avall, aproximadament a uns 100 metres, s'arriba a un indret obac, enclotat i fresc, envoltat de vegetació. L'accés, que és a través d'una forta pendent, el faciliten uns esglaons de fusta. Cal destacar la bellesa paisatgística de la zona on està situada la font, enclotada al mig del bosc, envoltada de vegetació, entre la que destaquen uns quants grèvols.


El brocal de la font, d'acer inoxidable, està incorporat al centre d'un banc de paredat; la base és de pedres carreuades de mida de llamborda, coronada per toves ceràmiques, i el respatller és aplacat amb lloses de pedra, limitades per un franja de peces ceràmiques col·locades a sardinell. A cada costat del brocal, incorporades en el respatller, hi ha dues plaques de rajoles blanques esmaltades amb les inscripcions "Font del Grèvol" i "Inaugurada l'"any 1998", emmarcades amb rajoles de sanefes geomètriques. Com a curiositat dir que entre el broc i el bassal, collat a la paret, disposem d'una petita lleixa metàl·lica i retràctil que pot servir per suportar un càntir o una ampolla mentre l'omplim. El sòl immediat davant la font està empedrat, formant una petita terrassa rectangular on hi destaca en un racó una rosa dels vents indicant el nord.
El nom de Grèvol li ve pel tipus de vegetació que creix al seu voltant. La font va ser construïda per l'Agrupació Científica Excursionista de Mataró, l'any 1998 (hi ha una placa que en deixa constància), en un indret on hi havia un naixement d'aigua i aquesta brollava d'una teula (per aquest motiu, antigament havia estat coneguda amb el nom de la font de la Teula). Durant els anys quaranta i cinquanta del segle passat, aquest naixement d'aigua havia estat molt freqüentat pels picapedrers de les Roques de Mataró, atès que quan estaven treballant a la pedrera, era el lloc on anaven a beure. Actualment, la font és freqüentada per excursionistes i per persones que coneixen bé la zona, doncs queda en un indret poc concorregut i una mica amagat.