Font d'en Rossinyol


Mura (Bages )
Coordenades GPS:41.6594,1.9608Clica per veure la ubicació.
Alçada:758 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Abril-2015
Caminades:
I-185  Clica per enllaçar amb la caminada I-185.


Es troba dins de la cova de la Cort Fosca, distant pocs metres de l'Hospital de Sang de Mata-rodona, a uns 200 metres al sud-oest en línia recta del turó de la Cort Fosca i a uns 500 metres de la pista de Mata-rodona. Un camí assenyalat amb una H de color blau que neix a la pista de Mata-rodona i que marxa en sentit oest ens hi atansa en uns 500 metres.


Just a la canaleta d'accés a la cova hi ha aigua permanentment. Per aquest motiu es va construir la font d'en Rossinyol; una cisterna feta de pedra amb aixeta que recull tots els regalims del sostre de la cova. Cal destacar la curiosa pica de pedra que hi ha a l'entrada de la cova.

Per visitar la bonica cova de la Cort Fosca i la pròpia font d'en Rossinyol és necessari un lot ja que és força profunda, la llum natural no hi entra i a més el trajecte fa corba. Investigar una mica pel seu interior és emocionant i curiós alhora; hi ha interessant formacions rocoses, piques naturals i degotalls d'aigua. La seva visita és imprescindible.

El nom de la font és un homenatge al seu instigador, en Valentí Rossinyol i Canudas, més conegut com el Tinet, qui va deixar la seva petjada en aquestes contrades. Va néixer a Manresa i havia estat molts anys al mas de les Vendranes, on els seus pares feien de masovers. Durant els primers anys del segle XX, juntament amb altres companys que pertanyien a la secció d'excursionisme de la Joventut Terrassenca, van arranjament diverses fonts, com la font de la Pola, la font del Racó Gran o la font dels Traginers, a banda d'altres indrets.

A la part final de la Guerra Civil, en Valentí Rossinyol, que ja tenia 40 anys, va ser cridat a files. Com el conflicte ja estava en la fase final, va creure que hi podia contribuir ben poc i, com molta altra gent de la seva edat, va decidir amagar-se.
Conjuntament amb altres amics, van establir-se a la Cort Fosca i l'Hospital de Sang, un lloc difícil de trobar i que ja havia tingut la mateixa funció unes dècades abans durant la guerra carlista. A la Cort Fosca, el Tinet i la seva colla van deixar una nova mostra del seu interès i de la seva habilitat per a edificar fonts. Durant la seva estada van fer una pica per a recollir l'aigua que degotava del sostre de la cova. Amb el pas del temps, aquesta construcció ha conservat el cognom del Tinet, se la coneix com la font del Rossinyol o d'en Rossinyol.