Font del Roquer


Castellterçol (Moianès )
Coordenades GPS:41.7623,2.1215Clica per veure la ubicació.
Alçada:638 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2015
Caminades:
I-200  Clica per enllaçar amb la caminada I-200.


Font d'aigua provinent de la xarxa municipal. Erigida a la façana del singular edifici del Roquer, situat just al darrere de les últimes naus del polígon industrial El Vapor, a l'altre costat de la Riera de Fontscalents. L'accés és senzill si ens situem als aparcaments cimentats que queden a l'extrem més oriental del polígon industrial El Vapor. Al capdavall dels esmentats aparcaments i pel costat d'una petita caseta d'obra, arrenca un caminet que baixa a buscar la riera. De seguida som a la riera que creuem per un petit pont i a l'altra banda, uns 25 metres més enllà, tenim el vell edifici industrial El Roquer.


El frontal de la font és una llosa de marbre blanc amb l'escut de Castellterçol gravat en relleu. Una aixeta regula l'aigua que cau a una pica de pedra picada que descansa en un pedestal de pedra.

He volgut destacar aquesta font pel lloc on està ubicada, adossada a una bellíssima construcció feta amb pedra amb una volta de mig punt amb dovelles de pedra picada que formen un arc, entregat pels dos costats a sengles parets de pedra. Dita volta de pedra, dóna peu a una gran volta que va a morir al fons de la bauma de pedra natural molt erosionada pel pas del temps. Sota aquesta paràbola s'hi troba l'ampli espai conegut com el Roquer. Un cop a dins s'hi troba una allargada taula de pedra que s'aguanta sobre pilars d'obra. Darrera la taula hi ha un llarg pedrís de pedra inclinat cap a dins, per on hi passa l'aigua i on hom podia rentar-hi la llana o la roba, com si d'un llarg safareig es tractés. Avui dia encara l'aigua canalitzada a través d'una sèquia des de la riera alimenta el llarg safareig mitjançant un parell de gruixuts tubs. Per poder disposar de llana neta i de qualitat, calia un llarg i dificultós treball dividit en diferents processos. Al Roquer s'hi feien dos dels processos previs a la filatura de la llana; el rentat i l'assecat.