Font de Sant Julià


Sant Julià de Cabrera (Osona )
Coordenades GPS:42.0730,2.3994Clica per veure la ubicació.
Alçada:961 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2020
Caminades:
I-302  Clica per enllaçar amb la caminada I-302.


La font de Sant Julià és situada a 200 metres al nord-est de l'església de Sant Julià de Cabrera, al costat d'un petit torrent secundari.


Per accedir a Sant Julià de Cabrera, es segueix la carretera C-153 que va de Vic a Olot. Aproximadament al quilòmetre 21,1 després de passar el pont de les Perxes (entre L'Esquirol i Cantonigròs), es troba el desviament a mà esquerra que puja a Sant Julià de Cabrera. Seguint l'estret i pavimentat vial durant uns 3 quilòmetres arribem a peus de l'església de Sant Julià. Al seu costat hi ha un petit aparcament on podem estacionar el vehicle.


Just damunt de l'aparcament hi ha una porteta que ens aboca a un prat, punt d'inici d'una de les moltes rutes que pugen al santuari de Cabrera. Si mirem al nord-est, veurem a un centenar de metres un clap d'arbres, doncs ens hi apropem camp a través ja que l'espai és molt obert. Aquí trobem la font del Prat. Deixem aquesta bonica font a l'esquerra i de seguida trobem un corriol planer que marxa en sentit més aviat est i que en només 140 metres ens aboca a la font de Sant Julià.


Es tracta d'una font monumental de gran valor patrimonial.

La seva construcció consisteix en una paret feta amb grans carreus de pedra lligats amb morter, rematada a dues vessants i coronada per una pedra que de ben segur havia estat esculpida però que avui dia no es reconeix.

De la part baixa surten dos brocs metàl·lics, a mig metre de distància, per on raja l'aigua que cau directament al terra i s'escola fins a trobar el torrent que té a tocar.

Damunt dels brolladors hi ha un registre metàl·lic que dona accés al dipòsit de captació.

A sobre hi ha esculpit un bonic escut i al capdamunt del mur una imatge de Sant Julià dalt de cavall flanquejada per l'any 1743.

Davant la font disposem d'una gran taula amb tamborets de pedra, molt ben treballats.

Avui dia, la monumental font, amb el seu relleu de Sant Julià, la inscripció datada el 1743, el bonic escut treballat, la taula de pedra i els pedriços plens de molsa, romanen mig oblidats enmig d'una profunda fageda, envoltada de boixos a la dreta d'una torrentera.